0775-888 088 FÅ OFFERT
5 anledningar att besöka Botswana under den gröna säsongen

5 anledningar att besöka Botswana under den gröna säsongen

Funderar du på en lyxig safariresa till underbara Botswana? Läs då vår Afrikaexpert Anjas bästa tips!

Upptäck Botswanas bäst bevarade hemligheter när vår expert på södra Afrika, Anja , delar med sig av sina personliga erfarenheter och råd om att resa under denna magiska säsong. 

5 anledningar att besöka Botswana under den gröna säsongen

Med en mängd nationalparker – från det frodiga Okavangodeltat till det torra låglandet i centrala Kalahari – är det ingen överraskning att Botswana är en av Afrikas mest populära safaridestinationer.  

Juni till september anses traditionellt vara den bästa tiden att besöka Botswana: vädret är torrare, temperaturerna svalare och det är vanligtvis enklare att se djuren i den glesa undervegetationen. Men om du vill upptäcka denna vackra nation i ett helt annat ljus då ska du överväga att resa dit under den gröna säsongen (eller den våta säsongen) mellan oktober och mars istället. Vi slog oss ner med vår södra Afrika-expert, Anja Fussel, som reste dit nyligen för att upptäcka varför denna säsong är en av Botswanas bäst bevarade resehemligheter. 

1. Njut av att se vilda djur på nära håll

Lejon i Botswana

Under Botswanas torra säsong, vandrar djuren miltals för att hitta vattenhål, men den gröna säsongen är betydligt rikligare. Kraftigt regn och dramatiska stormer ingjuter liv i landskapet, särskilt på torra platser som Kalahari Salt Pans. Med mer grönska och vatten, strövar djuren runt i flockar i vildmarken. Du kan bevittna den stora migrationen av zebror, när enorma flockar av dess majestätiska varelser vandrar från norr till söder för att beta på färsk mark. 

Många djur föder sina ungar under den gröna säsongen. Du kan förvänta dig att se många djurungar i Botswanas viltreservat, från lekfulla zebror till bedårande tonårsantiloper. På Anjas senaste resa, såg hon till och med lejonungar! Nytt liv signalerar även en mängd nya rovdjur. Med “Livets cirkel” är det inte ovanligt att se lejon, geparder och vilda hundar kretsa runt de utsatta ungarna i hopp om att få sin nästa måltid. 

2. Fågelälskare kommer att ha mycket att se fram emot

Botswana är välkänt för dess imponerande fågelliv med över 400 fågelarter som svävar över dess himmel under denna säsong. Mellan oktober och mars, migrerar många fåglar från Asien, Europa och andra områden i Afrika till Botswanas frodiga gräsmarker för att bygga bon och häcka. Färgglada kungsfiskare, svepande hökar och högljudda gökar kan skymtas längs den slingrande Chobefloden. Andra platser där du kan förvänta dig ett rikt fågelliv är de enorma slätterna i Okavangodeltat och de vilda våtmarkerna Savuti och Linyanti. 

3. Landskapet är livfullt och grönt 

Okavango delta

Efter en långvarig torrperiod, öppnar det livgivande regnet under den gröna säsongen upp den spruckna jorden. Plötsligt förvandlas landskapet till ett frodigt paradis av olika nyanser av grönt, med en och annan regnbåge som strimlar över den klarblå afrikanska himlen. Förutom att det är en njutning för ögonen och din kameralins, är det fantastiska nyheter för Botswanas djurliv. 

Även om regnet kan vara kraftigt stundtals så är det vanligtvis kortlivat. Himlen klarnar upp snart nog och det magiska ljuset förstärker upplevelsen ytterligare. Som Anja förklarar: “Det regnade bara två gånger, en gång på natten och andra gången när vi var i en mokorokanot. Vi såg molnen glida över deltat och det var den mest fantastiska synen.” 

Våra experter ser till så att du alltid är säker under din resa, oavsett väder. Ge dig av på game drives i slutna fordon med gott om fönster att titta ut genom. Inget att oroa sig över om fordonet ibland fastnar i leran, guiderna är välutrustade för att dra ur fordon ur leran – en erfarenhet som Anja hävdar inte är så jobbig som den låter. 

På grund av regnet är många vägar leriga och fordon kan lätt fastna. Men guiderna har så bra rutin på att dra upp varandra ur leran så att det framstår som ett spännande äventyr för gästerna. Ibland tar det bara tio minuter att koppla ihop repet, dra det andra fordonet och sedan ta bort repet igen. Så det tar verkligen inte lång tid”.

Anja Fussel, södra Afrika expert

4. Du kan njuta av att färre folkmassor 

Okavango delta Botswana

Medan högsäsongen för safaris i Botswana kan vara torr och mindre fuktig, finns det också vanligtvis mer folkmassor och det är dyrare. Detta kan göra det svårare att hitta en guide, och du kommer med stor sannolikhet behöva trängas för att få en bra sikt av all action på landets populärare viltreservat. 

En bokning under den gröna säsongen möjliggör ett mycket mer exklusivt safariäventyr. Lugnare parker, fantastiska vyer av djurliv och bättre tillgång till erfarna safariguider är bara början. Våra experter kan även hjälpa dig att planera en resa under den gröna säsongen som är anpassad efter dina behov. 

“Alla guider är superkunniga och motiverade,” säger Anja. “ De ser alltid till att du ser det du är intresserad av och att du är säker och bekväm. Din guide kommer att se till att du har filtar och regnjackor i fordonet, din favoritdryck i kylboxen och det bästa ljuset för dina foton”.

5. Du kommer att få mer för pengarna på safariläger och lodger

MyPlanet - Botswana Tours - Okavango Delta - Okuti Camp - dinner (1).jpg

Att åka på safari och bo mitt i den surrealistiska vildmarken måste vara en av de bästa sakerna att göra i Botswana. Några av landets bästa lodger erbjuder fantastiska priser under lågsäsongen, vilket gör att du kan höja din safariuppevelse till en annan nivå. 

Bo i ett av Botswanas bästa lyxsafariläger för mindre genom att åka under den gröna säsongen. Du kan koppla av i lyxiga tält i hjärtat av Moremi National Park på Mombo Island Camp eller ta dig till Shinde Camp i det orörda Okavangodeltat – en av Afrikas främsta safaridestinationer. Shinde Camp var ett av en handfull läger som Anja bodde i på sin senaste resa och hon älskade särskilt panoramautsikten från dess privata verandor. 

Föredrar du en mer intim vistelse? Du kommer inte att bli besviken. “Alla läger har ett begränsat antal tält, “ berättar Anja för oss. “Detta gör hela upplevelsen väldigt privat och exklusiv.” 

Varför begränsa din safariupplevelse till de torra vintermånaderna? Härliga landskap, nyfödda vilda djur, prisvärt boende och färre folkmassor gör den gröna säsongen till en perfekt tid att boka en resa till Botswana. Prata med oss idag för att planera din safariresa i detta otroligt förtrollande hörn i södra Afrika.

MyPlanet Resor, 2022

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Resa till Victoriafallen, Botswana & Mauritius

Victoriafallen, Botswana & Mauritius

 • Vackra Victoriafallen
 • Safari i Botswana
 • Sol & strand på Mauritius

15 dagar från 64.400 kr per person

Botswana från Okavango till Kalahari

Botswana från Okavango till Kalahari

 • Okavangodeltat
 • Kalahariöken
 • Safri i världsklass 

11 dagar från 94.500 kr per person

Rovos Rail Victoriafallen och safari

Rovos Rail, Victoriafallen och safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 67.500 kr per person

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 49.500 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här