0775-888 088 FÅ OFFERT
USA - Hawaii - Kauai - Na Pali - 2

Bland vulkaner och tropiska fiskar

Med sina vita palmkantade stränder, regnskogsklädda vulkaner och sin fantastiska snorkling är Hawaii ett drömresmål för de flesta. Så även för MyPlanets resesäljare Rikke som förälskade sig i den vackra ögruppen mitt i Stilla havet. Och då speciellt i ön Maui. Här berättar hon varför.

Skepparen stängde av motorn och båten gungade nu tyst i det turkosa vattnet utanför den gamla, halvmåneformade vulkankratern Molokini. ”Dags att sätta på mask och snorkel”, kom det från guiden som redan stod färdig att hoppa i vattnet. Jag har tidigare upplevt fantastisk snorkling i både Australien och Mexiko, så jag hade faktiskt planerat att hålla mig på däck och bara njuta av solen. Men så skulle det inte bli. När en äldre hawaiiansk herre som också var med på resan fick nys om mina planer kom han fram till mig. ”Du måste hoppa i flicka lilla, för du har aldrig sett vatten så klart som detta.” Det väckte min nyfikenhet och jag letade fram mask och snorkel och hoppade i vattnet – och han hade helt rätt! Vattnet var kristallklart och snart var jag uppslukad av en färgsprakande värld fylld av koraller och tropiska fiskar i alla möjliga former och nyanser. Jag hade inte varit i vattnet länge innan en havssköldpadda elegant gled förbi mig, och någonstans långt under mig fick jag syn på ett stort stim med gula fiskar. Jag följde efter stimmet en bit innan det försvann ner i en skreva i korallrevet.

Snorkla på hawaii

Väl tillbaka på båten kom den äldre herren fram till mig igen. ”Nåhhh, vad säger du?”. Allt jag kunde säga var ”Wow. Det var fantastiskt!”. Senare har jag fått reda på att sikten vid Molokini verkligen är exceptionell. Detta beror på att den gamla vulkankratern nästan helt består av sten, vilket gör att det utsöndras väldigt lite sediment som går ut i havet. Detta gör det lättare för solens strålar att tränga igenom vattnet, vilket förbättrar sikten och förstärker färgerna. De lokala havsströmmarna hjälper också till. De rensar bort den lilla mängd sediment som trots allt finns i vattnet, samtidigt som de för näringsrikt vatten till revet. Detta får korallerna att blomstra, vilket i sin tur attraherar fisk och annat marint liv i ovanligt stora mängder. Från små revfiskar till stora knölvalar som tar sig till dessa skyddade vatten för att kalva från slutet av december till april. Resultatet skapar en av Hawaiis bästa snorklingsupplevelser.

En enorm variation

Naturligtvis är det inte bara under havsytan som Hawaii är förtrollande. En av de stora attraktionerna på Hawaii är den enorma variation av landskap som ögruppen erbjuder. Här finns fyra kilometer höga vulkaner, mäktiga raviner, tropisk regnskog och flytande lavaströmmar. På andra ställen täcker kaffeodlingar de frodiga sluttningarna mellan små, avlägsna samhällen och dramatiska klippor reser sig längs kusterna och ramar in de öde stränderna. Även kulturen är framträdande här och många historiska lämningar är mycket väl bevarade. Det gör att man lätt kan föreställa sig hur livet på öarna måste ha sett ut när kapten Cook seglade in Kealakekua Bay 1779 och möttes av mer än 1.000 kanoter.

Det finns därför stora möjligheter att kombinera sol och bad med exotiska upplevelser på Hawaii, och det är inga långa avstånd på öarna. Du kan vandra på vulkaner på förmiddagen, uppleva polynesisk kultur vid middagen och ändå ha haft tid att sola och bada bland koraller i turkost hav på eftermiddagen. Det var i mångt och mycket den stora variationen av upplevelser som lockade min pojkvän och mig till Hawaii, och vi valde därför att besöka fyra olika öar. Det visade sig snabbt att de var totalt olika varandra.

Waikiki beach Oahu

Waikiki och Pearl Harbor på Oahu

På Oahu myllrar det av liv på den legendariska Waikiki Beach i Honolulu, och vid Pearl Harbor minns man den ödesdigra dagen 1941 som förändrade andra världskriget. Men Oahu erbjuder också stora ananasplantager, svarta lavastränder, utmärkt snorkling och inte minst fruktlösa surfare som kastar sig ut i vågorna längs North Shore.

Vulkaner på Hawaii Island

Atmosfären är helt annorlunda på den större ön Hawaii Island, tidigare känd som Big Island. Och ön är stor med hawaiianska mått mätt. I själva verket är den mer än dubbelt så stor som alla de andra öarna tillsammans, så en hyrbil rekommenderas för att smidigt kunna ta sig runt. Även landskapet är mer vidsträckt här än på de mindre närliggande öarna. Från vackra kuster och frodiga, grönskande bergssluttningar till snöklädda toppar och grova vulkaniska lavafält där strömmar av glödande lava rinner ut i havet med ett väsande ljud. Andra vägar leder över öppna grässlätter till prisbelönta kaffeodlingar, mystiska dimhöljda skogar och små byar med lokala gallerier och alternativa kaféer. Man kan också få chans att komma lite närmare stjärnorna uppe på toppen av vulkanen Mauna Kea. Den klara fjälluften är idealisk för att titta på avlägsna galaxer och det finns inte mycket ljusförorening. Samtidigt är landskapet så månlikt att Apollo-astronauterna övade med sin månbil här innan avresa. Efter en dags sightseeing kan du koppla av på de fantastiska stränderna, varav några är svarta på grund av vulkanisk aktivitet. Eller njut av en drink på Sheraton Resort där man ofta kan se rockor från land.

Vulkan på Hawaii

Naturparadiset Kauai

Det är bara en kort flygning till ön Kauai, men det är som att landa i en helt annan värld. Kauai är en av de minst besökta öarna i ögruppen, och det känns på lugnet som finns här. Men naturen visar sig istället från sin mest fruktbara och dramatiska sida. Mäktiga klippor reser sig upp ur havet som grönklädda väggar och brusande vattenfall väller ut över klippavsatser och skapar fantastiska regnbågar över de lummiga dalarna där några av världens bästa kaffesorter produceras. Höjdpunkten är dock den enorma ravinen Waimea Canyon som påminner om en tropisk version av Grand Canyon.

Sedan James Cook först la till vid dessa kuster har många besökare förälskat sig i Kauai skönhet. Vissa utan att veta att det var Kauai de faktiskt såg. Hollywood har flitigt använt sig av Kauais natur i filmer som South Pacific, Indiana Jones, Jurassic Park, King Kong och Törnfåglarna. Även Elvis hittade kärleken på Kauai i filmen Blue Hawaii från 1961, varifrån låten ”Can’t help falling in love” passande nog kommer.

 

Vackra Maui

Allt detta hade vi upplevt när fartyget lämnade Molokini och satte kurs mot den fjärde och sista ön på vår resa: Maui. Det är svårt att sätta ord på varför, men Maui träffade oss rakt i hjärtat. Den ringa storleken och de fina stränderna hade utan tvekan något med saken att göra. Likaså de små, mysiga samhällena och de dramatiska klippkusterna som skiftar i fler nyanser av grönt än man kan föreställa sig. Men mest av allt hade det nog att göra med öns stora variation av landskap. Denna variation upplevde vi till fullo dagen därpå.

Maui Hawaii

37 km nedförsbacke med cykel

Det var fortfarande mörkt när vi tidigt nästa morgon blev upphämtade. Långsamt tog sig bilen högre och högre upp genom mörkret längs den slingriga vägen, upp mot toppen av Haleakalas vulkankrater på över mer än 3000 meters höjd. En timme senare hade vi hoppat ur bilen. Det var kallt på toppen. Men ljusa strimmor vid horisonten lät oss veta att solen var på väg upp. Vi hittade en bra plats på kraterkanten, och så var det bara att vänta på soluppgången. Gradvis blev himlen ljusare ända till solen steg upp över horisonten och badade landskapet i sina mjuka morgonstrålar. Även om vi hade sett bilder på vulkanen, kunde inget ha förberett oss på synen som nu uppenbarade sig framför oss. En enorm krater – stor nog att rymma hela Manhattan – låg vid våra fötter som en jättestor stenig slätt. Ett rått och ensamt landskap i röda och bruna toner, som mest liknade något från Mars eller någon annan avlägsen planet. Snabbt ökade solens strålar i styrka, temperaturen steg och de låga slöjmolnen ersattes av en klarblå himmel. 

Detta var perfekt för vår nästa aktivitet. Vi satte oss i bilen igen och åkte en bit nerför berget till knappa 2.000 meters höjd. Här stod ett par cyklar och väntade på oss. ”Det är den vägen”, skrattade chauffören och pekade neråt längs vägen innan han försvann in i bilen. Vi satte oss tillrätta på cyklarna och började den 37 km långa färden i nedförsbacke tillbaka mot kusten. Cyklarna rullade av sig själva så vi hade gott om tid att njuta av de hisnande vyerna över Maui och havet borta i fjärran. Successivt förändrade landskapet karaktär. Råa, vulkaniska stenlandskap ersattes av grönskande sluttningar och längre ner började tropiska växter att kika fram. Turen i sig tar inte lång tid att cykla, men vi tog gott om tid på oss. När vi hoppade av cyklarna vid vulkanens fot var vi helt säkra på en sak: man ska definitivt se alla fyra öarna på en resa till Hawaii, då de är totalt olika. Men trots sin ringa storlek samlar Maui mirakulöst nog allt det bästa av Hawaii på ett och samma ställe.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

 • Besök pionjärernas vilda västern i Cheyenne
 • Upptäck det rika djurlivet i nationalparkerna
 • Kom nära Yellowstones makalösa gejsrar

15 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: USA’s nordvästra nationalparker

Roadtrip: USAs nordvästra nationalparker

 • Unik roadtrip genom nordvästra USA
 • Det bästa av Stillahavskusten
 • Utforska de imponerande nationalparkerna

19 dagar från 54.855 kr per person

Roadtrip: Denver till Las Vegas

Roadtrip: Denver till Las Vegas

 • Tågresa med Rocky Mountaineer
 • Fantastiska naturupplevelser
 • Moab, Arches & Zion National Park

15 dagar från 63.135 kr per person

Roadtrip: Sydvästra USA

Roadtrip: Sydvästra USA

 • Palm Springs & Joshua Tree N.P
 • Grand Canyon & Yosemite N.P
 • Highway 1, San Diego & Los Angeles

22 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

 • Roadtrip i Kalifornien
 • San Francisco, Yosemite, Los Angeles
 • Avslappning & äventyr på Hawaii

20 dagar från 58.000 kr per person

Stora naturresan med Yellowstone

Stora naturresan med Yellowstone

 • Björn och bison i Yellowstone
 • Amish och cowboys
 • Ökenklippor i Arches och Bryce
   

16 dagar från 40.500 kr per person

Hawaii & San Francisco In Style

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 44.100 kr per person

Stora Hawaiiresan

Stora Hawaiiresan

 • Hawaii - Stillahavets pärla
 • Tropiska stränder & klimat
 • Oahu, Hawaii Island, Kauai & Maui

18 dagar från 59.900 kr per person

Resa till Oahu, Hawaiis höjdpunkter

Hawaiis höjdpunkter

 • Upplev 3 av Hawaiis öar
 • Oahu, Hawaii Island & Maui
 • Vulkaner, stränder & natur

14 dagar från 49.900 kr per person

Västra USA och Nationalparker

Västra USA och Nationalparker

 • Roadtrip i västra USA med bil
 • L.A, Las Vegas, San Francisco
 • Grand Canyon, Death valley & Yosemite

15 dagar från 35.100 kr per person

Rundresa med bil i Alaska

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat

16 dagar från 58.500 kr per person

Route 66 med bil

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia
 • 50-tals miljöer och kända städer

17 dagar från 40.500 kr per person

Västra USA – The Grand Tour

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 44.010 kr per person

Nordvästra USA och Kanada i bil

Nordvästra USA och Kanada i bil

 • Road trip i USA och Kanada 
 • Imponerande nationalparker
 • Njut av vackra städer

16 dagar från 40.410 kr per person

Yukon och Alaska med bil

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 61.200 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

USA - Hawaii - Kauai - Mauna Loa - Helikopter - 6.jpg

Upplev Kauai med Helikopter

Följ med på en timmes oförglömlig helikoptertur över ön och naturfenomenet Kauai på Hawaii.
 

disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

USA - Hawaii - Oahu - Honolulu - USS Arizona Memorial - 1.jpg

Utflykt till Pearl Harbour

Få ett historiskt perspektiv på denna guidade utflykt till den amerikanska flottbasen Pearl Harbour.

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 8

San Francisco Multi Pass

Upplev det bästa av San Franciscos sevärdheter på en biljett. Välj mellan 1, 2, 3 eller 5-dagars giltighetstid.

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

USA - Hawaii - Maui - Luau - Dans_1.jpg

Lokal Luau fest på Hawaii

Inget besök till Hawaii är komplett utan att uppleva en äkta hawaiiansk "Luau-fest".

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Kulinarisk resa utmed The Strip

Njut av god mat på utvalda restauranger samt guidning på The Strip i Las Vegas.  

pearl harbor memorial

Pearl Harbour & Oahu

En perfekt tur för dem som inte har så mycket tid men som ändå vill se mycket av Oahu.

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon med helikopter

Grand Canyons storhet upplevs allra bäst på en helikoptertur mellan ravinens branta klippväggar.

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon från Las Vegas

Flyg helikopter från Las Vegas till Grand Canyon med en total flygtid på 80 minuter.

USA - AJaleo

Gastronomi i Las Vegas

Denna tur ger dig en kväll fylld av härliga smakupplevelser på några utav Las Vegas bästa restauranger.
 

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

USA - Hawaii - Maui - Hana - Natur - Vandfald - 2.jpg

Dagstur till Hana

Upplev dramatisk kust, brusande vattenfall och trevliga små samhällen längs Mauis vilda östkust.

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

Island Reykjavik.jpg

Gör stopp på Island

Dela upp resan till Nordamerika och gör ett stopp på Island där unik natur och bra uteliv i Reykjavik väntar.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här