0775-888 088 FÅ OFFERT
De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

Från mokoro-turer till bush-promenader, våra reseexperter listar de mest fascinerande sätten att upptäcka Botswana. En sorts magi händer i Botswana...

Från mokoro-turer till bush-promenader, våra reseexperter listar de mest fascinerande sätten att upptäcka Botswana.

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

En sorts magi händer i Botswana när solen slår ner i den oländiga terrängen under den torra årstiden; ändå frodas ett flodsystem som lockar både djur och fåglar att släcka sin törst, jaga och överleva. Torrt möter vått: det här kontrasterande ekosystemet är det som utmärker Okavangodeltat. Vattnet dräneras från regnperioden från höglandet i grannlandet Angola.

Cirka 11 kubikkilometer vatten passerar mer än 1600 kilometer år efter år och tar sig in i Botswana, vilket skapar världens största inlandsdeltasystem, något större än delstaten Connecticut i USA. Så även när Moder Natur berövar floran, djuren och människorna från vatten från himlen i Botswanas eldiga torrperiod, ger hon hjälp från landet. Resultatet är ett ekosystem så unikt att det inte kan och inte bör missas om du är en safarientusiast.

Det är ingen hemlighet att Afrika är rikt på underbara safari-destinationer och upplevelser. Men ingen annan afrikansk safari-destination kommer i närheten av att ge den mångfald av perspektiv som Botswana erbjuder i det fantastiska Okavangodeltat.

Det finns många sätt att uppleva den rena magin i regionen. Här är våra sex bästa safariperspektiv på deltat.

Se deltat ur ett fågelperspektiv

okavango (2).jpeg

Små charterplan med en handfull passagerare flyger gäster in och ut från en rad safariläger i Okavangodeltat. I många fall är det det enda verkligt genomförbara sättet att ta sig till dessa avskilda platser. Dessa flygningar är en logistisk nödvändighet, men de erbjuder ett fantastiskt perspektiv över terrängen. 

Oavsett om du tittar på de röda markerna från de fallna löven från ett hav av trasiga mopanträd, eller nätet av stigar som väver sig genom bushen från migrerande elefanter som reser på jakt efter vattenhål, eller oändliga ö-oaser skapade av termiter, kommer du att se hur djuren i Okavangodeltat samexisterar i harmoni med naturen, utifrån detta perspektiv.

Flygresorna kan variera från tjugo minuter till över en timme. Under denna period kommer du att få en chans att upptäcka giraffer, gnuer, bufflar, zebror, strutsar, elefanter och mycket mer. Du kommer även att se hur landet förändras från expansivt och ödsligt till frodigt och livfullt grönt när du reser djupare in i deltats hjärta.

Åk på spännande gamedrives

Du kan uppleva en game drive på nästan vilken safari som helst. Däremot är game drives i Okavangodeltat speciella. På avstånd verkar landet platt. Terrängen är dock oländig. Det är en vild åktur över oasfalterade vägar vilket kommer att få dig att känna dig som en tidig upptäcktsresande som upptäcker nytt territorium. Det är ännu mer spännande när guider plötsligt vänder sig ur kurs eftersom de ser en gam som sitter på toppen av ett träd och observerar vad som troligen är något form av dödande.

Fåglarnar och babianernas skri bekräftar närvaron av ett rovdjur: ett lejon, en gepard, en leopard, en hyena; vem vet? Men du kommer snart att få reda på det. Hur som helst är adrenalinet från jakten, att väva in och ut ur träd och genom högt gräs, med ögon som koncentrerat blickar över landet på jakt efter ett svårfångat odjur, en oförglömlig upplevelse. Det bästa med game drives i Botswana och Okavangodeltat är att du ofta har exklusivitet.

Många av lägren är på privata koncessioner snarare än i nationalparker. De begränsar också antalet gäster som kan bo på ett läger till endast en handfull. Resultatet är bara ett fåtal fordon och inga självförare som tävlar om de allra bästa utsiktspunkterna för djur när de upptäcks. Du kan sitta i fordonet obehindrat och observera naturen i lugn och ro. 

Promenera i det vilda

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

Om du vill utmana dina nerver, försök dig på en bush walk. Med absolut ingenting mellan dig och de vilda djuren, kommer du att lära dig mycket snabbt att naturen inte spelar efter människans regler. Du går i singelfil på knivskarpt gräs och sand med en guide längst fram och bak. Dessa kunniga guider uppmärksammar ofta förbisedda detaljer som målar en bild av livet och rörelsen i bushen.

Dynga från gnuer, fotspår av lejon och hyenor, träd som bultats över från elefanter och stora uppgrävda gropar i smutsen där flodhästar slumrar är bara några av ledtrådarna som avslöjar vad djuren sysslade med medan du sov. Du går förbi de blödande marulaträden och undviker korvträden där stora korvformade frukter i storleken av min arm dinglar från en tråd från trädkronorna ovanför.

Giraffer, zebror och antiloper spanar ut dig, några lättskrämda djur skyndar till ett längre avstånd när du närmar dig, medan andra fortsätter att beta i lugn och ro. På avstånd ser du elefanter som skuggar under höga Kalahari-äppelträd. Du lär dig att urskilja om de är hantjurar som är potentiellt hotfulla eller en familjeflock som inte bryr sig om din närvaro. Hur som helst, att lära sig att hålla ett respektfullt avstånd går långt när det gäller att samexistera med dessa magnifika varelser i det vilda, särskilt när det inte finns något mellan dig och dem.

Åk på en båtsafari

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

Fem minuter in på min första båttur på Cubangofloden såg guiden en sitatunga som betade i det höga gräset på flodstranden. Flämtningar och kamerans klick åtföljde guider och gäster som pekade mot det mystiska odjuret. Sitatungan är en träsklevande antilop som är så svårfångad att även de mest rutinerade safaribesökarna blev fascinerade av iakttagelsen. Detta är bara ett av de magiska mötena som händer på båtsafari.

När du åker nerför deltat med flodbåt, omringas du på båda sidor av en tjock vägg av flodvass och papyrus som svävar upp i himlen. Floderna slingrar sig i en labyrint av kanaler där du inte vet vad som väntar tills du rundar nästa hörn. Flodhästar vadar i det djupa vattnet och håller ner sitt fort och stirrar på dig med hotfulla ögon när de knappt kommer fram från ytan av stålsvart vatten, och utmanar dig att trampa in på deras territorium. Kunniga guider undviker konfrontationer och styr dig nerför kanaler där du ser törstiga elefanter ta imponerande klunkar vatten från sina snabel för att dricka och bada, och kyla sig från den oförlåtande värmen.

Migrationen av havskatt på flodstranden låter som kokande vatten, medan saliverande krokodiler lurar och hundratals vita hägrar fladdrar i cirklar runt omkring dig som löv som blåser i vinden och sveper plötsligt för att fylla deras magar med fisk. Ett par afrikanska fiskörnar tittar intensivt på uppståndelsen från toppen av ett sjakalbärsträd från avstånd. En båtsafari placerar dig mitt i händelsernas hjärta. Flytande fram genom deras livskälla är detta den perfekta platsen för djur att komma till dig.

Sväva över marken i en helikopter

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

Att se deltat på en helikoptertur var definitivt en av de mest fängslande sakerna jag någonsin har gjort. Du har möjlighet att uppleva dessa turer med eller utan helikopterdörr. Ingen dörr lägger till ett lager av drama och spänning som är både skrämmande och spännande. Pilotguiderna flyger helikoptern tillräckligt lågt så att du kan beundra terrängen medan den friska deltaluften kapslar in dig. Precis som flygplan kan du se djurens utbredning och uppskatta mängden vilda djur i landets sammanhang. Men till skillnad från flygplan förklarar piloten deltats historia och floran och faunans ekologi. Det var ett utmärkt sätt att lära sig om och ha en konversation om de spektakulära sevärdheterna framför och under dig. 

Den bästa delen av en helikopterupplevelse är dock att piloten är villig att skärpa in på specifika djur om du vill ta en närmare titt. Vi såg en grupp elefanter på en ö betandes på cicama fikon och palmer. Piloten svepte sedan ner helikoptern och omringade flocken, som var obesvärad, så att vi kunde observera otroliga vinklar på dessa varelser. Om du är en entusiast för naturfotografering är denna upplevelse ett absolut måste. Elefanter från marken är en majestätisk syn. Från luften när du ser de ströva verkar även dessa milda jättar små. 

Njut av en mokoro-tur

Detta traditionella transportmedel är det absolut mest speciella sättet att uppleva Okavangodeltat. Det är en hisnande underskattad upplevelse. De långa, slanka kanoterna ristade från korvträdstammarna är hur byborna navigerar i vattnet. Mokoran glider med lätthet i behagliga åtta kilometer i timmen över den glasiga ytan med bara stängernas doppning och skrapningen av salviagräs på sidorna av båten som bryter den magnifika tystnaden.

Vita och gula liljor och liljedynor pryder vattnet medan graciösa afrikanska saxnäbbar, egyptiska gäss och sporrgässar med sina vassa klor dansar och flyger längs stränderna och ovanför. Den afrikanska jacanan går mirakulöst på vattnet och betar när du sakta rullar förbi dem. Du sitter så lågt i mokoroen att du måste titta upp för att se elefanter, zebror och giraffer från ännu lägre höjd än du är van vid när du ser dem på flodstranden. Ibland hör man elefanter trumpeta och smedsvipor klirra i bakgrunden.

Mokorokanalerna besöks av flodhästar och om du har tur och är modig nog kan du till och med dela kanalen med en eller flera. Expertguider trampar försiktigt och tyst till den grad att du ibland kan höra ditt eget hjärta bulta av spänningen. Mokoro-upplevelsen är en som välkomnar dig att uppskatta kulturen hos människorna från regionen. Det är en spänning att fördjupa sig i vattnets ekosystem och bevittna dess rikliga liv. Men på samma gång är det kontemplativt, meditativt och nästan terapeutiskt. Du kommer aldrig att känna dig mer avslappnad och mer i harmoni med naturen och i viss mån dig själv. Det är ett absolut måste i Botswana.

Inspirerad att resa till Botswana? Prata med våra experter så kommer vi att sammanställa några av dessa fantastiska upplevelser för dig på din exklusiva skräddarsydda safari-semester!

/MyPlanet Resor 2023

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Medinor och kejserliga städer

Medinor och kejserliga städer

 • Casablancas historia
 • Beni Mellal & Fez
 • Medinor & kejserliga städer

8 dagar från 39.500 kr per person

De bästa safariupplevelserna i Okavangodeltat

Södra Marocko och pärlor längs kusten

 • Souker, tempel & kryddmarknader
 • Bergsbyar och kuststräckor
 • Fantastisk natur & kultur

9 dagar från 39.000 kr per person

Gorillavandring i Rwanda

Gorillavandring i Rwanda

 • Stå ansikte mot ansikte med bergsgorillor
 • Bo på en lyxig lodge mitt i en teplantage
 • Utforska Rwandas unika bergsregnskogar 

7 dagar från 53.100 kr per person

Roadtrip i norra namibia

Roadtrip i norra Namibia

 • ​​​​Safari i Etosha National Park
 • En tur med San-folket i Kalahari-öknen
 • Unik natur och kultur

16 dagar från 44.100 kr per person

Resa till Victoriafallen, Botswana & Mauritius

Victoriafallen, Botswana & Mauritius

 • Vackra Victoriafallen
 • Safari i Botswana
 • Sol & strand på Mauritius

15 dagar från 64.400 kr per person

Botswana från Okavango till Kalahari

Botswana från Okavango till Kalahari

 • Okavangodeltat
 • Kalahariöken
 • Safri i världsklass 

11 dagar från 94.500 kr per person

Rovos Rail Victoriafallen och safari

Rovos Rail, Victoriafallen och safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 67.500 kr per person

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 49.500 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här