0775-888 088 FÅ OFFERT
USA - Sequoia.jpg

Kaliforniens första nationalpark

Världens största träd. USAs djupaste canyon. Kaliforniens högsta berg och största droppstensgrotta. Allt detta kan upplevas i tvilling-nationalparkerna Sequoia och Kings Canyon i Sierra Nevada-bergen i västra USA.

”Thousands of tired, nerve-shaken, over-civilized people are beginning to find out that going to the mountains is going home – that wilderness is a necessity…” – John Muir (1898) Tack till miljöaktivisten John Muir. Hans kamp ledde till att den här planetens största levande skapelse redwood-träden inte föll under skogshuggarnas yxor, och att Sequoia blev Kaliforniens första nationalpark år 1890.

En björn-upplevelse

Det var svårt att se någon begeistring i ögonen hos våra fyra barn när vi berättade om dagens utflykt till Sequoia National Park och Kings Canyon. ”Ska vi bara upp i bergen och se på träd?”, undrade de besviket. Även om jag var redo att hålla ett stort tal om världens största träd kunde de inte förstå hur det kunde vara intressant att se på ett träd. Men innan dagen nått sitt slut hade de fått en av sitt livs största upplevelser – nästan på nivå med Universal Studios i Hollywood. 

Från städerna Fresno och Visalia – halvvägs mellan San Francisco och Los Angeles – slingrar sig den enda vägen upp genom Sierra Nevadas berg till de två nationalparkerna, och jag menar verkligen slingrar sig. Barnen höll på att bli åksjuka när en av dem ropar från baksätet: ”En björn. Se, en björn!” Jag trycker ned bromsen och det kommer faktiskt en baribal-björn från skogskanten som korsar vägen. När björnen försvinner in i skogen igen får vi syn på en stor björnunge som har klättrat upp i ett träd. Vi övervinner lusten att gå fram med våra kameror. Det kan ju finnas en något mer vuxen björn i närheten, och man ska ju aldrig gå in mellan ungarna och björnmamman. De var väldigt fredliga att se på annars, och med sina 100-200 kilo är de inte så stora och skräckinjagande som grizzlybjörnarna som lever på många andra platser i USA.

Med jämna mellanrum blir rangers tvungna att avliva baribal-björnar som har blivit sugna på människoföda och brutit sig in i bilar och tält. Nationalparken har strikta regler som innebär att turisterna ska förvara mat i dofttäta lådor så att de allätande björnarna inte blir frestade, utan istället håller sig till skogens bär, örter, rötter och kadaver. 

General Sherman väger 1.200 ton

Efter en stund glömmer vi bort björnarna, i takt med att träden blir större och större – och vi blir mindre och mindre. Vi känner nästan att vi har kört in i filmen ”Jurassic Park” även om vi varken möter T-Rex eller andra dinosaurier. 

Däremot möter vi växternas Tyrannosaurus Rex som har fått namnet General Sherman. Han är en smått överviktig gammal herre på 2.100 år. Han har ett midjemått på över 31 meter, en höjd på 84 meter och väger 1.200 ton. Detta gör honom till världens största träd med en volym på nästan 1.500 kubikmeter trä. Det är inte ofarligt att få en gren i huvudet – i toppen har grenarna en diameter på upp till 2 meter. 

General Sherman står i nationalparkens största klunga av redwood-träd som kallas Giant Forest. Här fanns för några år sedan en liten landsbygd med 300 hyddor, motell och restauranger för att storstadsmänniskorna skulle kunna bo mitt i den storslagna och vilda naturen. År 1950 fällde man ett 2.200 år gammalt redwood-träd pga. att det lutade farligt över några av landsbygdens hyddor. Men år 1999 avverkade man istället byn. Nu finns enbart ett fåtal trähyddor av historiska skäl – bl.a. ett av de nedlagda hotellen som nu används av Giant Forest Museum. Museet visar väldigt illustrativt hur många elefanter och blåvalar som ska staplas på varandra för att matcha ett redwood-träd, samt hur många körfält som försvinner om man planterar trädet på en motorväg. 

Det bästa är naturligtvis att gå längs en av de många stigarna in i giganternas skugga. Där hade ungarna en fantastisk stund när de klättrade i träd och rötter från fallna träd och lekte kurragömma i de svarta håligheterna i träden. Den 20-30 centimeter tjocka barken – som inte innehåller kåda – skyddar träden från brand, som måste ske någon gång under de tusentals år de lever. Parasiter, sjukdomar och djur kan inte heller rå på redwood-träden som fortsätter växa tills de är 3.000 år gamla. Oftast är det kraftig storm eller tung snö som får träden att ge vika. 

Åter i Sierra Nevada-bergen finns det omkring 70 små skogar med enorma tallar av arten Sequoia giganteum, och de flesta växer på omkring 2.000 meters höjd där molnen ger dem lagom mycket fukt. Deras kraftiga stammar gör dem mer imponerande än de enorma tallarna Sequoia sempervirens som växer längs Kaliforniens kust, men som däremot är världens högsta med en höjd på upp till 112 meter. 

Kings Canyon

Det är nödvändigt med minst en övernattning i de två nationalparkerna om man ska hinna med att njuta av allt de har att bjuda på. Vi vandrar upp till det 152 meter höga vattenfallet Tokopah som ligger i närheten av besökscentret Lodgepole. Här köper man också biljetter till en tur ned i droppstensgrottorna Crystal Cave som bjuder på en spännande värld av stalagmiter och stalaktiter.

Med hänsyn till fotoalbumet ska vi också köra en tur genom den fallna giganten Tunnel Lodge, där man har gjort en tunnel genom trädet. Därefter kommer Moro Rock som man via 400 trappsteg – oroväckande nära avgrunden –  går upp på en naken klipptopp. På 2.050 meters höjd har vi en imponerande utsikt mot bergen i öst med Mount Whitney (4.417 meter) som är det högsta berget i USA, om man bortser från Alaska. 

Den extra dagen i nationalparkerna ska också användas till att köra in i hjärtat av Kings Canyon National Park. En 50 kilometer lång väg som går ned i USAs djupaste canyon som inte ens självaste Grand Canyon kan slå. Man kör ned längs vattendraget Kings River och därifrån är det 2.500 meter upp till topparna på de högsta bergen. Det ger ett imponerande vattenfall i maj och juni. Turen tar slut vid Cedar Grove där en vacker vandring fortsätter till dimmornas vattenfall Mist Falls. 

Om Sequoia och Kings Canyon

De flesta turisterna vallfärdar till nationalparken Yosemite som ligger drygt 100 kilometer längre norrut än Kings Canyon och Sequoia National Park. Därför är det under högsäsongen i juli och augusti en betydligt bättre idé att köra till Kings Canyon och Sequoia, där man får många liknande upplevelser i en ännu mer rå och vild version. I Yosemite är det möjligt att på sommaren korsa Sierra Nevada-bergen och fortsätta till t.ex. Las Vegas, vilket man inte kan genom Sequoia National Park. 

 

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Roadtrip: New Englands berg & Cape Cod

Roadtrip: New Englands berg och Cape Cod

 • Se knölval och späckhuggare på en valskådningstur runt Cape Cod
 • Vandra delar av legendariska Appalachian Trail i Vita bergen
 • Besök många museer, kulturarv och vackra parker i Boston

22 dagar från 75.000 kr per person

Roadtrip: Nordöstra USAs små pärlor

Roadtrip: Nordöstra USAs små pärlor

 • Upplev naturen vid de majestätiska Niagarafallen & White Mountains
 • Förlora dig själv i konstgallerierna i Portland och Rockport
 • Fördjupa dig i USA:s historia och politik i Washington D.C

24 dagar från 79.500 kr per person

Roadtrip: USA:s nordöstra kust

Roadtrip: USA:s nordöstra kust

 • Fördjupa dig i några av USA:s viktigaste historiska ögonblick längs Freedom Trail i Boston.
 • Se det magnifika marina livet under en valskådningsutflykt i Cape Cod.
 • Utforska varje hörn av New York City, utan tvekan planetens mest spännande metropol, i din egen takt.

16 dagar från 58.500 kr per person

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

 • Besök pionjärernas vilda västern i Cheyenne
 • Upptäck det rika djurlivet i nationalparkerna
 • Kom nära Yellowstones makalösa gejsrar

15 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: USA’s nordvästra nationalparker

Roadtrip: USAs nordvästra nationalparker

 • Unik roadtrip genom nordvästra USA
 • Det bästa av Stillahavskusten
 • Utforska de imponerande nationalparkerna

19 dagar från 54.855 kr per person

Roadtrip: Denver till Las Vegas

Roadtrip: Denver till Las Vegas

 • Tågresa med Rocky Mountaineer
 • Fantastiska naturupplevelser
 • Moab, Arches & Zion National Park

15 dagar från 63.135 kr per person

Roadtrip: Sydvästra USA

Roadtrip: Sydvästra USA

 • Palm Springs & Joshua Tree N.P
 • Grand Canyon & Yosemite N.P
 • Highway 1, San Diego & Los Angeles

22 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

 • Roadtrip i Kalifornien
 • San Francisco, Yosemite, Los Angeles
 • Avslappning & äventyr på Hawaii

20 dagar från 58.000 kr per person

Stora naturresan med Yellowstone

Stora naturresan med Yellowstone

 • Björn och bison i Yellowstone
 • Amish och cowboys
 • Ökenklippor i Arches och Bryce
   

16 dagar från 40.500 kr per person

Hawaii & San Francisco In Style

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 44.100 kr per person

Kaliforniens första nationalpark

Stora Hawaiiresan

 • Handplockade fantastiska boenden
 • Unika och spännande utflykter
 • Oahu, Hawaii Island, Kauai & Maui

19 dagar från 149.000 kr per person

Resa till Oahu, Hawaiis höjdpunkter

Hawaiis höjdpunkter

 • Upplev 3 av Hawaiis öar
 • Oahu, Hawaii Island & Maui
 • Vulkaner, stränder & natur

14 dagar från 49.900 kr per person

Västra USA och Nationalparker

Västra USA och Nationalparker

 • Roadtrip i västra USA med bil
 • L.A, Las Vegas, San Francisco
 • Grand Canyon, Death valley & Yosemite

15 dagar från 35.100 kr per person

Rundresa med bil i Alaska

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat

16 dagar från 58.500 kr per person

Route 66 med bil

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia
 • 50-tals miljöer och kända städer

17 dagar från 40.500 kr per person

Västra USA – The Grand Tour

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 44.010 kr per person

Nordvästra USA och Kanada i bil

Nordvästra USA och Kanada i bil

 • Road trip i USA och Kanada 
 • Imponerande nationalparker
 • Njut av vackra städer

16 dagar från 40.410 kr per person

Yukon och Alaska med bil

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 61.200 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

USA - Hawaii - Kauai - Mauna Loa - Helikopter - 6.jpg

Upplev Kauai med Helikopter

Följ med på en timmes oförglömlig helikoptertur över ön och naturfenomenet Kauai på Hawaii.
 

disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

USA - Hawaii - Oahu - Honolulu - USS Arizona Memorial - 1.jpg

Utflykt till Pearl Harbour

Få ett historiskt perspektiv på denna guidade utflykt till den amerikanska flottbasen Pearl Harbour.

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 8

San Francisco Multi Pass

Upplev det bästa av San Franciscos sevärdheter på en biljett. Välj mellan 1, 2, 3 eller 5-dagars giltighetstid.

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

USA - Hawaii - Maui - Luau - Dans_1.jpg

Lokal Luau fest på Hawaii

Inget besök till Hawaii är komplett utan att uppleva en äkta hawaiiansk "Luau-fest".

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Kulinarisk resa utmed The Strip

Njut av god mat på utvalda restauranger samt guidning på The Strip i Las Vegas.  

pearl harbor memorial

Pearl Harbour & Oahu

En perfekt tur för dem som inte har så mycket tid men som ändå vill se mycket av Oahu.

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon med helikopter

Grand Canyons storhet upplevs allra bäst på en helikoptertur mellan ravinens branta klippväggar.

USA - AJaleo

Gastronomi i Las Vegas

Denna tur ger dig en kväll fylld av härliga smakupplevelser på några utav Las Vegas bästa restauranger.
 

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon från Las Vegas

Flyg helikopter från Las Vegas till Grand Canyon med en total flygtid på 80 minuter.

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

USA - Hawaii - Maui - Hana - Natur - Vandfald - 2.jpg

Dagstur till Hana

Upplev dramatisk kust, brusande vattenfall och trevliga små samhällen längs Mauis vilda östkust.

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

Island Reykjavik.jpg

Gör stopp på Island

Dela upp resan till Nordamerika och gör ett stopp på Island där unik natur och bra uteliv i Reykjavik väntar.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här