0775-888 088 FÅ OFFERT
Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?

Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?

Har du drömt om safari i Afrika men kan inte välja mellan Kenya eller Tanzania?

Låt oss hjälpa dig att välja den perfekta safaridestinationen för din lyxiga Afrikaresa.

Lejon

Vidsträckta böljande gräsmarker omgivna av det höga snötäckta berget Kilimanjaro, frodiga dalar genomkorsade av forsande bäckar, vidsträckta kratersjöar och gyllene kullar prickade av enstaka akaciaträd – med tusentals vilda djur som strövar omkring i olika terränger, Kenya och Tanzania har banat väg för konceptet av en typisk afrikansk djursafari sedan 1980-talet! I båda länderna kan du åka på den klassiska vildmarksafariresan eller våga att åka på en mindre turistig resa. 

Med tanke på det stora utbudet av upplevelser som finns, kan det vara en svår uppgift att välja mellan en Kenya-safari och en Tanzania-safari. Låt oss göra beslutet enklare genom att hjälpa dig att planera de bästa afrikanska safariturerna för dig

Kenya eller Tanzania: Där de vilda djuren lever

Vilda och underbara Kenya

Ge dig av från den urbana djungeln i Nairobi så kommer Kenya att erbjuda dig en skattkammare av landskap och vilda upplevelser. I dess sumpiga träskmarker, gyllene gräsmarker och busklandskap varvat med moringor och akacior, har jättar strövat omkring i århundraden. Med några av de mest kända nationalparkerna i världen erbjuder en Kenya-safari en häpnadsväckande koncentration av stort och litet vilt bland relativt mindre, fantastiska nationalparker. Tänk på akaciagräsmarker under Mount Kenya när du tänker på buffelobservationer, Amboselis grönskande betesmarker för elefanter och de torra savannerna i Tsavo East för lejon och geparder. Och låt oss inte glömma juvelen i Kenyas krona – Masai Mara, som erbjuder några av de bästa möjligheterna att se de afrikanska “Big Five”.

Med några av de mest kända nationalparkerna i världen erbjuder en Kenya-safari en häpnadsväckande koncentration av stort och smått vilt i mindre reservat.

En safariresa i Kenya börjar vanligtvis i de spektakulära torra öknarna i norr, där familjen Adamson uppfostrade lejoninnan Elsa – en berättelse dokumenterad i boken och filmen ”Född fri – lejonet Elsa”. Masai Mara – ditt typiska Afrika som kan ses i dokumentärer- är en enorm och imponerande savann där du kan se gnuer korsa en flod under den stora migrationen. I skuggorna av Great Rift Valley kan du se rosa flamingos som lägger till ett kusligt sken till vattnet i Lake Bogoria när zebror och gnuer försiktigt går längs kusten. 

Eller välj den mindre turistiska rutten i de privata viltdjursreservaten i Laikipia – en ojämn, kuperad terräng avgränsad av tät akaciabuske som erbjuder olika upplevelser som ridturer, kamelvandringar och bushpromenader för äventyrslystna. Denna plats är en av Kenyas bäst bevarade hemligheter, förundras över utrotningshotade noshörningar, elefanter, giraffer och en mängd andra vilda djur under dina safariturer i Laikipia utan någon annan själ i närheten! 

Masai mara (7).jpeg
Masai Mara

Oavsett om du kör igenom, flyger in på ett chartrat flygplan eller svävar bland molnen i en luftballong, garanterar Kenyas nationalparker och reservat oförglömliga stunder. 

Spännande safariupplevelser i Tanzania

En resa till Tanzania tar dig till hjärtat av den afrikanska naturen. Strax utanför den livliga hamnstaden Dar Es Salaam väntar några av de största nationalparkerna i hela Afrika. Inbäddat i skuggorna av det snötäckta berget Kilimanjaro och Meru, är Arusha, vildmarkssafarihuvudstaden i norra Tanzania, den perfekta inkörsporten till landets mest kända nationalparker. Strax intill erbjuder de höga baobaberna i Tarangire välkommen skugga från den gassande solen till enorma flockar (den största i Östafrika) av djur såsom elefanter, noshörningar och flodhästar som ofta hittas samlade vid floden i hjärtat av parken. Många mindre varelser, inklusive gnuer, eland, gaseller och zebra, går bland dessa gräsmarker som är lite mindre kända men lika vackra. 

Med fossila bevis på liv som går tillbaka tre miljoner år, är Ngorongoro verkligen livets vagga.

Mysigt inbäddat av Great Rift Valley, erbjuder Lake Manyara National Park och Ngorongoro-kratern å andra sidan ett fantastiskt unikt ekosystem som skyddar det största antalet rovdjur i Afrika, bortsett från de afrikanska “Big Five”. Med fossila bevis på liv som går tillbaka tre miljoner år, är Ngorongoro verkligen livets vagga. Lake Manyara å andra sidan är lika känd för sina djärva trädklättrande lejon och över 400 fågelarter!

Här kan du i det frodiga, böljande landskapet, som sträcker sig från brant till gräsfylld brant, förundras över mjuka rosa flamingos, njuta av härliga solnedgångar vid sjön, se giraffer sitta på huk vid vattnet och gnuer fly i panik när babianer signalerar ankomsten av stora rovdjur. 

Längre österut kan du se stora lejonfamiljers dagliga liv när de jagar ett häpnadsväckande antal betare – zebra, gnu, gasell – i över 10 000 kvadratkilometer av till synes oändlig slätt prickad av enstaka klipphällar vid Serengeti. Även om tusentals djur lätt kan upptäckas varje dag, är området mest känt för den stora migrationen, när över två miljoner djur, förföljda av rovdjur, rör sig i massor på jakt efter bete och vatten.

I söder kan du njuta av sällsynta, privata vildmarksafarier ostörda av andra fordon i Ruaha, Tanzanias största nationalpark. Där finns även Selous, där nästan 10 % av världens vilda lejon och många leoparder, geparder och flockar av vilda hundar går på vidsträckta slätter prickade med enstaka baobab och palmer som är typiska för centrala Tanzania. 

Eftersom de är en del av samma ekosystem kan många av dina vildmarkssafariturer i Tanzania likna dem i Kenya

Eftersom de är en del av samma ekosystem kan många av dina vildmarkssafariturer i Tanzania likna dem i Kenya. Medan lika många djur strövar omkring i detta vidsträckta land, i vissa delar av båda länderna som Laikipia, Ruaha och Selous, finns det få turister. Detta är din exklusiva och lyxiga afrikanska safari, med avlägsna läger i orörda reservat som få besöker. Möt de “Big Five” i Serengeti, gå längs kanten av Ngorongoro-kratern, se flodhästar bubbla under vattnet eller åk på en Kilimanjaro-vandring med bara en handfull medresenärer – våra destinationsexperter hjälper dig gärna att hitta det perfekta safarilägret för dig.

Kenya eller Tanzania: De bästa boendena för en safariresa

Lika viktigt som att välja rätt vildmarksafaridestination är det att att välja rätt boende för dig. Medan Kenya och Tanzania båda erbjuder något som passar alla plånböcker, kan läget och upplevelserna som erbjuds på var och en variera avsevärt. 

Kenyas safarilodges och läger ligger ofta i utkanten av Kenyas populära nationalparker med vilda djur som slentrianmässigt promenerar förbi, eller mitt i pittoreska områden med fantastiska möjligheter att se djur, och erbjuder autentiska och mångsidiga upplevelser och massor av möjligheter att knyta an till andra gäster över dagens äventyr.

Från prisvärd lyx till exklusiva boenden, Kenya har allt. Sugen på att vakna upp till åsynen av giraffer som glider över Mara och sedan knapra på en hemlagad frukost? Vi rekommenderar Tipilikwani, där mysiga tält med eget badrum som ligger i utkanten av ett stort nationalreservat erbjuder dig alla bekvämligheter. Eller skulle du hellre klirra i glas med läcker champagne över fantastiska solnedgångar från din glittrande infinitypool? Då är den lyxiga Angama Mara med utsikt över Mara precis vad du behöver. 

Prova flyg-camping på savannen, där du flyger från plats till plats i spåren av djuren

Tanzania erbjuder också boende som passar alla safarientusiaster, särskilt nära de mer välbesökta nationalparkerna som Serengeti och Ngorongoro Conservation Area. Om du letar efter en vildmarkssafari på en budget rekommenderar vi Serengeti North Wilderness Camp – med utsikt över den krokodilfyllda Mara-floden, här kan du uppleva flodkorsningar under den stora migrationen! Eller prova att tälta i savannen, och flytta från en plats till en annan, i djurlivets spår. 

Mindre besökta, avlägsna nationalparker och naturskyddsområden i Tanzania å andra sidan är kända för exklusivt lyxigt boende, som de i Selous Game Reserve. Inbäddat i hjärtat av vilda områden, erbjuder läger som Siwandu och Roho ya Selous saliga kokonger av lyx mitt i en otämjd vildmark. 

Kenya och Tanzania är båda utmärkta destinationer för att resa med dina barn

Med flera familjevänliga boenden som erbjuds, är Kenya och Tanzania båda utmärkta destinationer för att resa med dina barn. De flesta safarilodger och läger erbjuder möjligheten till privat-guidade safariturer, så även de unga safaribesökarna med dig kan upptäcka det lokala djurlivet i sin egen takt.

Unika saker att göra i Kenya och Tanzania

Vad skapar en perfekt safari? Trots deras närhet till varandra kan safariupplevelser i kenyanska och tanzaniska viltreservat vara förvånansvärt olika. Även om det kan vara en spännande upplevelse att titta på flodkorsningar under gnumigrationen i Kenya, är Tanzania lika speciellt med kalvningssäsongen i slutet av migrationen. Så, innan du bestämmer dig för vilken vildmarkssafari som är för dig, fundera över vilka upplevelser du skulle föredra.

I Ol Pejeta Conservancy i Kenya kan du ge dig ut för att spåra lejon med antenner som uppmärksammar dig på var dessa lömska stora katter befinner sig! Ge dig ut på en kamelsafari i Laikipias slätter, eller rid tillsammans med utrotningshotade noshörningar! Rid genom Maras gyllene gräsmarker och besök lokala byar där barn välkomnar dig med öppna armar. På giraffcentret kan du titta på dessa eleganta varelser medan du njuter av en trevlig måltid, och på elefantbarnhemmet kan du göra din del för att hjälpa räddade bebisar att bokstavligen hitta sina fötter! Avsluta med en strandsemester bland de vajande palmerna av orörda Diani – njut av solen och vågorna, detta är din perfekta smekmånadssafari!

Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?
Den orörda Diani Beach på den kenyanska kusten är idealisk för din smekmånad

Tanzania å andra sidan erbjuder en underbar kombination av djursafari och kulturmöten. Gå tillsammans med de milda jättarna i Serengeti nationalpark eller ge dig av av på den osäkra vägen på toppen av Ngorongoro-kratern. Bestig berget Kilimanjaro – den högsta toppen i hela Afrika. Simma med valhajar, snorkla i ett korallunderland eller ha en picknick på sandbankar – dina alternativ är många. Eller koppla av på orörda Zanzibars stränder och njut av dina kvällar ombord på en cruising-dhow vid det azurblå vattnet i Pemba eller Mnemba, och njut av synen av de avlägsna Spice Islands.

Kom på nära håll med de “ Big Five” i Ruaha, gå längs kanten av kratern i Ngorongoro, åk förbi lejon i Serengeti, simma med valhajar i havet i Tanzania, lata dig på den snövita sanden på Zanzibar

Bästa tiden att besöka Kenya eller Tanzania

Lång regnperiod: mars – juni
Vinter: juni – oktober
Kort regnperiod: november – december
Sommar: december – mars

Beläget i tropikerna ligger temperaturen i både Kenya och Tanzania långt över 20 ° C under hela året, och stiger upp till 33 ° C under de varma månaderna. Höglandet, som omfattar nordöstra Tanzania och sydvästra Kenya, är relativt svalare, och i vissa regioner kan temperaturen sjunka under 10 ° C under de kalla månaderna juni till augusti. Det är bäst att besöka Kenya och Tanzania under de torra månaderna.

Resetips: Räkna med korta perioder av regn och behagliga temperaturer under den korta regnperioden. Detta är också den tid då färre turister besöker nationalparkerna.

The Great Migration i Kenya och Tanzania

December till mars: Många gnuungar föds i södra Serengeti
Maj till juni: Flocken splittras. Medan en grupp går västerut för att korsa floden Grumeti, tar den andra vägen till centrala Serengeti.
Juli: Flocken möts igen i norra Serengeti
Juli till oktober: Över 1,5 miljoner starka gnuer tar sig till Masai Mara. Du kan bevittna denna spektakulära resa i norra Serengeti eller vid Masai Mara Game Reserve.

Resetips: Upplev den stora migrationen på nära håll på Mara Under Canvas Camp. Detta läger byter plats flera gånger på ett år, hårt i hälarna på gnuflocken. Din plats på första raden till migrationen är garanterad oavsett när du reser! 

Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?
The Great Migration, Kenya

Säkerhet i Kenya och Tanzania 

Både Kenya och Tanzania erbjuder samma nivå av säkerhet för besökare, med undantag för gränsområdena som är långt ifrån intressanta resmål. Lita på ditt sunda förnuft och följ de grundläggande säkerhetsreglerna och så kan ingenting stå i vägen för din avslappnade safariresa.

Kostnad för safari i Kenya och Tanzania

Både Kenya och Tanzania erbjuder safariupplevelser som passar alla plånböcker och är bland de mest prisvärda safaridestinationerna i Afrika. I princip kan Kenya vara billigare än Tanzania, främst på grund av de större nationalparkerna i Tanzania. Det är liten eller ingen skillnad vad gäller boende och aktiviteter, med samma standarder och priser som erbjuds i de två länderna.

Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?
Masai Mara, Kenya

Likheter och skillnader mellan safari i Kenya och Tanzania

Som en del av samma ekosystem är de två länderna lika när det gäller biologisk mångfald. Du hittar följande vilda djur i båda länderna:

”The Big Five”: Lejon, noshörning, elefant, leopard och buffel
Andra djur: Zebra, giraff, gnu, antilop, flodhäst, krokodil

Många fågel- och djurarter strövar fritt genom både Kenya och Tanzania. 

Efter att ha insett turismens potential tidigt, har Kenya bättre infrastruktur jämfört med grannlandet Tanzania. Det är därför resor i Kenya ofta anses vara bekvämare. Avståndet mellan nationalparkerna är kortare i Tanzania, vilket gör det särskilt attraktivt för familjesafari såväl som för förstagångssafaribesökare. När det gäller djurens välbefinnande ligger Kenya långt framme, men det beror också på de större nationalparkerna i Tanzania som gör det något svårare att övervaka vilda aktiviteter.

Tanzania har något större reservat men att resa inom dem kan ta längre tid än i Kenya. Förutom populära resmål som Ngorongoro Crater och Serengeti, hittar du få resenärer på safari i Tanzanias nationalparker.

Kenya eller Tanzania: Vilken safari passar dig?
Möt elefantmfamiljer i Samburu i Kenya

Kenya eller Tanzania: Vilken vildmarkssafari passar dig?

Så vart ska du åka för din afrikanska safari? Vi rekommenderar lite av båda. Kombinera din Kenya-safari med en strandsemester på Zanzibaröarna, med olika landskap och safari på alla destinationer. Eller lägg in din semester för att följa de kräsna gnuernas spår under den stora migrationen, som reser till Kenya i juli och återvänder till den tanzaniska vildmarken efter några månader! Eller njut av en vandringssafari i Masai Mara och följ upp den med ett besök i den hisnande Ngorongoro-kratern. Oavsett din vildmarkssafaristil och preferenser, skräddarsyr vi den gärna för dig efter dina specifika intressen. 

Skräddarsy din privata, säkra och unika safari i Östafrika

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Rwanda och Kenya: Gorillor och safari

Rwanda och Kenya: Gorillor och safari

 • Gorilla-trekking i Rwanda
 • Gå i Karen Blixens historiska fotspår
 • The Big Five safari i Kenya

12 dagar från 89.100 kr per person

Zanzibar och safari i Tanzania

Safari i Tanzania och avslappning på Zanzibar

 • Privata safaris i Serengeti
 • Safari i Ngorongoro-kratern
 • Avslappning på Zanzibar

15 dagar från 67.500 kr per person

Kenyas gömda pärlor

Kenyas gömda pärlor

 • Storstaden Nairobi
 • Unik safari i Masai Mara & Ol Pejeta
 • Privat transport och unika upplevelser

13 dagar från 49.500 kr per person

Resa till Tanzania - Klassiker i norra Tanzania

Klassiker i norra Tanzania

 • Safari på Serengeti
 • Lake Manyara & Ngorongoro Crater
 • Kilimanjaro

8 dagar från 53.550 kr per person

Resa till Kenya

Safari och strandliv i Kenya

 • Safari i Masai Mara
 • Unika upplevelser
 • Sol och bad vid kusten

14 dagar från 49.500 kr per person

Resa till Kenya och Seychellerna

Exklusiv safari i Kenya och ö-paradis på Seychellerna

 • Safari i världsklass
 • Besök Nairobi
 • Sol och bad på Seychellerna 

17 dagar från 148.500 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här