0775-888 088 FÅ OFFERT
Lejonhanne i torrt gräs på savann i Afrika

Safari i Kruger

Safari i Sydafrika är en oförglömlig upplevelse och det finns många bra safariområden att välja bland. Var och en har sin egen prägel, men gemensamt är att alla erbjuder en safari i världsklass. Följ med MyPlanets medarbetare Tünde på en fantastisk safari i den mest kända av alla Sydafrikas nationalparker: Kruger.

Det är något magiskt med morgnarna i Kruger när gryningen breder ut sig, natten sakta försvinner och solen skiner med sin första röda strimma i horisonten. Långsamt rullar jeepen ut genom det öppna landskapet som vaknar upp till ännu en dag. Det prasslar i snåren längs hjulspåren, och här och där kan vi skymta en zebra beta i gryningen. Åt ett annat håll slår en örn med vingarna och försvinner bort. Om savannens stora jägare har lyckats med sin jakt under natten är de säkerligen i färd med att äta bytet. De skyndar sig, för snart kommer värmen tvinga tillbaka dem in i skuggan från de träd som står som silhuetter mot den allt mer ljusa morgonhimlen.

Lejon på nära håll

Det blir snabbt ljust och snart kan vi tydligt se landskapet omkring oss. Här och där äter antiloper av färska skott, och i fjärran går ett flock giraffer i riktning mot en trädklunga. Mina tankar avbryts plötsligt av vår guide: ”Där är det färska spår av lejon”. Vår guide pekar ner mot de sandiga hjulspåren, som är full av stora tassavtryck. ”De har gått längs den här vägen. Vi följer efter”, säger vår guide eftertänksamt samtidigt som han snabbt startar bilen och kör medan han tittar noggrant i alla riktningar.

Vi hinner inte köra så långt förrän han stannar bilen och hittar sin kikare. Han mumlar något för sig själv och stirrar mot ett stort buskage nära vägen. ”Där är de,” viskar han och räcker mig kikaren. Jag tittar i den riktning han pekar och nu kan jag också se dem. Vi svänger av vägen och rullar försiktigt närmare för att se dem bättre. Lejonen verkar helt likgiltiga av vår närvaro, så vi kommer ganska nära innan guiden stänger av motorn och viskar till oss att vi måste vara helt lugna och tyst.

Lejonen har uppenbarligen lyckats med jakten i natt. En stor hanne vilar mätt i skuggan medan honorna äter av den antilop som de har fällt. I gräset runt flocken hoppar ett par ungar runt och leker i den varma morgonsolen. De rullar runt och slår varandra. Allt är bara för skojs skull. Men det är lätt att se hur de utövar de färdigheter de kommer att behöva senare i livet.

Frukost i solen

Vi stannar kvar ett tag med lejonen innan vi rullar vidare. Under de närmaste timmarna ser vi en mängd fantastiska djur. Vi upplever bland annat flodhästar som vilar vid vattenytan, och någonstans passerar vi en flock gnuer som betar längs med vägen. Vi ser också gamar som kämpar om plats vid ett övergivet byte, och vi får ögonkontakt med en buffel som stirrar intensivt på oss.

Så vi är fulla av upplevelser när vi återvänder till vår lodge på förmiddagen. Här är det stora frukostbordet uppdukat och doften av nybryggt kaffe fyller luften. Det är underbart att sitta där i morgonsolen och njuta av frukosten i lugn och ro medan vi pratar om morgonens upplevelser. Vi har redan upplevt så mycket att det kan vara svårt att komma ihåg allt. Men vi har mycket mer att vänta.

Kruger National Park

Kruger är utan tvekan en av de bästa safaridestinationerna i världen. Området är vackert med dess klippiga landskap och öppna bushslätter, och djurlivet är extremt rikt. Här lever elefanter, lejon, leoparder, geparder, flodhästar, giraffer och andra välkända afrikanska safaridjur. Det gör även ett antal mindre kända djur som den sällsynta afrikanska vildhunden och den mystiska, hyenaliknande aardwolfen. Det finns också mycket att se om man blickar uppåt – mer än 500 fågelarter är registrerade i parken. Allt från stora gamar och den distinkta näshornsfågeln till den färgglada, lilabröstade blåkråkan.

Så det är inte konstigt att Kruger är en populär destination. Det betyder också att det ofta finns fler besökare i de södra delarna av parken som är mer lättillgängliga. Det är också i denna del av Kruger som du hittar den största koncentrationen av djur och de bästa faciliteterna. Lyckligtvis är Kruger nästan hälften så stort som Danmark, så det finns gott om plats för alla. I parkens centrala-och norra delar kan du mycket väl ha de vackra omgivningarna helt för dig själv.

Privata viltreservat

Ett annat riktigt bra sätt att få en mer lugn och intim safariupplevelse är genom att övernatta på en lodge i något av de privata viltreservaten som ligger längs gränsen till Kruger. Dessa är tekniskt sätt inte en del av nationalparken, men det finns inga hägn mellan dem och Kruger. Detta innebär att djuren strövar fritt mellan områdena.

Det finns många fördelar med att bo på de privata viltreservaten. För det första är det enbart de som bor i reservaten som har tillgång till det. Med andra ord kommer det alltså finnas färre människor på safari i de privata reservaten än i själva nationalparken. Dessutom gäller andra regler i de privata viltreservaten. I Sydafrikas nationalparker är det till exempel inte tillåtet att lämna vägarna, så om djuren inte står bredvid vägarna måste man njuta av dem på avstånd. I de privata viltreservaten är det å andra sidan tillåtet att köra närmare. Det är också tillåtet att göra vandringssafari och ett antal andra aktiviteter som vanligtvis inte finns i själva nationalparkerna. Slutligen är lodgerna i de privata viltreservaten ofta bekvämare och erbjuder gastronomi av hög kvalitet. Guiderna är alltid bland områdets bästa och känner till djuren och naturen väl. Här väntar oförglömliga och fantastiska safariupplevelser.

Siesta i värmen

När vi reser oss upp från frukostbordet står solen redan högt på himlen och värmen har sänkt sig över savannen. De flesta djur letar efter skugga mitt på dagen, och vi gör likadant. I de flesta safarilodger är de varma timmarna mitt på dagen desamma som siesta. Under siestan passar det perfekt att kanske ta ett dopp i poolen eller koppla av med en bra bok i skuggan. Lunchen serveras mitt på dagen och du är sällan långt ifrån en kopp kaffe eller en kall drink om du vill ha det.

Om man önskar kan vissa lodger ordna extra aktiviteter mot en avgift under de varmaste timmarna. Det kan vara en vandringssafari i området runt lodgen eller ett besök i en lokal by. Men det är faktiskt riktigt trevligt att bara koppla av och njuta av utsikten över savannen från lodgen.

Elefanter vid floden

Det dröjer inte länge förrän safaribilen körs fram igen. Det är dags för eftermiddagssafari. Vi sätter oss väl tillrätta och snart lämnar vi lodgen bakom oss och rullar ut i det öppna bushlandskapet. Temperaturen är lägre nu och ljuset har blivit märkbart mjukare än mitt på dagen. Vi upptäcker snart ett par gnuer som betar en bit från vägen. På ett annat ställe ser vi en maraboustork som letar efter något att äta, och i en trädkrona nära vägen har en leopard dragit med sig en död antilop för att skydda sitt byte bland grenarna. Vi stannar vid trädet ett tag, men leoparden dyker inte upp.

Plötsligt knastrar guidens radio. Det är ett meddelande från en av de andra safaribilarna att en elefantflock har setts nära floden. Vi struntar i att vänta på att leoparden ska dyka upp och kör istället mot floden. Redan innan vi når den kan vi se elefanterna. Det är en stor flock med elefanter i alla åldrar. De äldre elefanterna har besökt floden många gånger tidigare, och de dricker lugnt med hjälp av snabeln. Barnen är å andra sidan helt vilda i vattnet. De plaskar och leker och svänger lyckligt med snabeln så vattnet flyger i alla riktningar. Det är komiskt att se, och vi stannar kvar länge och njuter av synen innan vi lugnt kör tillbaka till lodgen. På vägen överraskar ett gäng hyenor som vilar i solens sista varma strålar. Vi ser även en noshörning i fjärran.

En kväll under stjärnorna

Det är nästan helt mörkt när guiden parkerar jeepen framför lodgen och vi hoppar ut. Nu ska dammet tvättas av före middagen serveras. Ett bord är uppställt på gräsmattan framför lodgen, och det är underbart att sitta där under stjärnorna i den friska, afrikanska kvällsluften. Maten är god och efter middagen tar vi plats i loungen och återupplever dagens upplevelser över en iskall gin & tonic. Det är något oerhört beroendeframkallande med safari. När vi drar oss tillbaka till ljudet av ylande hyenor i fjärran är det skönt att veta att morgondagen bjuder på ännu en safaridag i Krugers fantastiska natur.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

 • Safari i 3 olika områden
 • Möjlighet till nattsafari
 • Härliga safarilodger

15 dagar från 76.500 kr per person

Stora Sydafrikaresan

Stora Sydafrikaresan

 • Kapstaden, Garden Route & Eastern Cape
 • St Lucia, Blyde River Canyon & Piggs Peak
 • Big Five safari i South Kruger

23 dagar från 51.300 kr per person

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

 • Vackra Drakensberg & Blyde River
 • Safari i Södra Kruger & Hluhluwe
 • Eastern wild coast & Durban

20 dagar från 55.000 kr per person

Sydafrika: Western och Northern Cape

Sydafrika: Western och Northern Cape

 • Utforska mångfacetterade och färgstarka Kapstaden
 • Njut av de kulinariska äventyren i vinområdena
 • Åk på valsafari och möt andra marina djur

15 dagar från 40.500 kr per person

Sydafrika och Mauritius

Sydafrika och Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 75.000 kr per person

Rovos Rail Victoriafallen och safari

Rovos Rail, Victoriafallen och safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 67.500 kr per person

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 49.500 kr per person

Klassiska Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Kapstaden & Stellenbosch med egen bil
 • Privat safari i Kruger National Park
 • Mat & vin, djur & natur

13 dagar från 49.900 kr per person

Sydafrikas höjdpunkter

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 44.100 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Robben Island & township

Res genom det moderna Sydafrikas historia och besök både Robben Island och en township.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Äventyr i vinområdet

Denna tur ger dig möjlighet att både prova vin samt upptäcka det vackra området på ett aktivt sätt.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto och Apartheid Museum

En heldagstur till Soweto som tar dig till alla platser av politisk betydelse samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Hermanus, valar och vin

Upplev valarna längs Sydafrikas sydkust och njut av områdets goda viner på denna privata heldagstur. 

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboarding och fyrhjuling

På denna tur kan du se fram emot en hel dag fylld med fart när du besöker sanddynorna i Atlantis.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Solnedgång på Zambezifloden

Upplev en vacker solnedgång på en båttur på Zambezifloden med möjlighet att även se vilda djur.

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Godahoppsudden & Cape Point

Besök Godahoppsudden, Cape Point och Boulders Beach på denna dagstur fylld med upplevelser. 

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel genom vinområdet

Följ med på en cykeltur i charmerande Stellenbosch mitt i hjärtat av vinområdet.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Kapstaden sightseeing & Robben Island

Följ med på en guidad tur av Kapstaden samt besök Robben Island och fängelset där Nelson Mandela satt inlåst under flera år.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Victoriafallen med helikopter

Upplev de vackra Victoriafallen och dess omgivningar från luften på en spännande helikoptertur.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Valar, sälar och pingviner

En härlig båttur på havet utanför Kapstaden med chans att se valar, sälar, hajar och pingviner. 

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Tur till vinområdet

Upplev det berömda vinområdets vackra natur på denna heldagstur med hela tre vinprovningar.

Sydafrika - Cape Town - haj

Dyka med vithajar

Dyk med vithajar och se de stora djuren på riktigt nära håll utanför Kapstadens kust.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Victoriafallen - guidad tur

Åk på en guidad tur runt Victoriafallen och upplev de enorma vattenmassornas brus på nära håll. 

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Panoramarutten

Njut av Panoramaruttens vackra natur och storslagna vyer på denna privata heldagstur med guide.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Tur till Soweto

Denna tur till Soweto tar dig till flera platser av betydelse och inkluderar Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden med helikopter

Upplev vackra Kapstaden med Taffelberget och kusten från ovan på denna 30 min långa helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikatsafari

Åk på en morgonsafari och se surikaterna kika fram ur sina hålor för att sola sig i dagens första strålar.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havskajak och Cape Point

En privat heldagstur där du paddlar havskajak till Boulders Beach och även besöker dramatiska Cape Point.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma Dinner & Show

Följ med på en Boma-middag och få en festlig kväll och en bättre inblick i Zimbabwes lokala kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykla i Soweto

En guidad tur på cykel i Soweto, är för dig som vill uppleva och inte bara se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Stellenbosch Vine & Dine

Njut av en dag i Stellenbosch där du får smaka och lära dig mer om områdets goda mat och utsökta vin. 

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här