0775-888 088 FÅ OFFERT
Singapore - Marina Bay Sands - STB.jpg

Singapore – en modern stad med själ

Singapore är en riktig världsstad med futuristiska skyskrapor, shopping i världsklass och fantastisk gastronomi. Staden har dock en annan och betydligt mer traditionell sida.

Det är lätt att få den känslan när man är i Singapore, att man har skickats tio år fram i tiden. Det gäller inte minst på esplanaden vid det toppmoderna konserthuset, vars glaskupoler täckta med piggar i folkmun kallas ”Den stora jackfrukten”. Från den vackra promenaden har man en fantastisk utsikt över vattnet och skogen av skyskrapor i glas och stål som sträcker sig upp bakom hamnen. Åt andra hållet ligger det framtidsliknande Marina Bay Sand sida vid sida med det 165 meter höga pariserhjulet Singapore Flyer och det nya parkområdet Gardens by the Bay som på innovativt sätt blandar modern arkitektur med tropikens frodiga växter.

Singapore – en modern stad med själ

Singapores etniska kvarter

Detta är enbart en av Singapores sidor, för under den moderna ytan gömmer sig en äkta asiatisk storstad med sjudande gatukök, överdådiga tempel och exotiska marknader. Detta gäller inte minst i stadens etniska kvarter som till exempel Little India, där kvinnor i färgglada saris vallfärdar till stadens tempel varje morgon för att lägga blomsterkransar vid fötterna på de minst lika färgglada gudarna. Från butikerna strömmar Bollywood musiken ut samtidigt som hindutalande gatuförsäljare förbereder sig inför dagens försäljning.

Singapore – en modern stad med själ

Även i stadens lilla arabiska kvarter är det full aktivitet omkring Sultan Mosque, som har varit centrum för stadens muslimska samhälle sedan 1928. Med sina gyllene kupoler, smala minareter och arabiska bågar är moskén som tagen ur Orienten. Det kommer därför som en överraskning för de flesta när de får höra att den är designad av en irländare!

En folkgrupp som har satt sin prägel på Singapore är perankans. De är ättlingar till kinesiska och indiska immigranter som gifte sig med muslimska invånare från den malaysiska halvön. Tillsammans skapade de en unik kultur och ett speciellt kök som skiljer sig från resten av Asien. En bra plats att bli introducerad till kulturen är stadsdelen Loo Chiat och Katong, som traditionellt sett har varit bebott av perankans. Även Koon Seng Road som flankeras av vackra historiska hus.

Singapore – en modern stad med själ

Singapores mest populära etniska kvarter är nog ändå det kinesiska. Här är de smala gränderna fyllda med små stånd som säljer allt från traditionell medicin till ätpinnar och i de kinesiska templen hörs mässande munkstämmor mellan de gyllene Buddha statyerna. Särskilt magiskt är Chinatown när den tropiska natten sänker sig över staden och wokpannorna tänds upp i skenet från kinesiska lampor. Bord sätts ut i de tidigare trafikerade gränderna och doften av stekta nudlar och grillad fisk blandas med ljudet från alla möjliga språk. Marinerade ankor hänger i fönstren och i stånden bubblar väldoftande soppa sida vid sida med mastiga curryrätter. Allt i Chinatown är dock inte kinesiskt. Här finns även det indiska templet Sri Mariamman och en vacker moské, som också bevisar den stora religiösa tolerans som finns i Singapore.

Historiska oaser mellan skyskraporna

Mycket har hänt sedan Stamford Raffles 1819 gick iland här, vid det som då var en liten landsort, och sådde fröet till dagens moderna Singapore. Runt om i staden finns fortfarande små oaser där man kan känna av stadens historia. Det kan vara på små gator med vackra, gamla hus målade i starka färger och med luckor för fönstren. Eller i de etniska kvarteren som uppstod tack vare att människor från hela världen genom alla tider har vallfärdat till den blomstrande handelsstaden.

Singapore – en modern stad med själ
Raffles, Singapore

Med handeln kom pengar, och en del av dem användes till att skapa storslagna byggnader. Många av dessa byggnader har restaurerats och agerar nu boning för museer och hotell i världsklass. Ett bra exempel är Asian Civilisations Museum som ligger inuti en vacker neoklassicistisk byggnad. Eller National Gallery Singapore där världens största samling av sydöstasiatisk konst visas upp i stadens tidigare rådhus och högsta domstol. Gör även ett besök i Victoria and Concert Hall från 1862, samt Fort Canning Park där allting en gång började.

En perfekt plats att avsluta en historisk rundtur på är det legendariska Raffles Hotel, vars eleganta salar har tagit emot celebriteter, kungligheter och konstnärer sedan det öppnades år 1887. Däribland författaren Rudyard Kipling, Herman Hesse och Somerset Maugham som älskade att sitta under takfläktarna i The Long Bar och sippa på en gin och tonic, samtidigt som de skrev ner anteckningar till nya romaner. Precis lika imponerande är The Fullerton Hotel som ligger i en överdådig byggnad från 1928 precis vid vattnet.

Shopping, shopping och shopping

Det var handeln som grundlade Singapores framgång, och shopping verkar fortfarande vara den nationella favorithobbyn. Det gäller inte minst längs Orchard Road där shoppingcenter ligger på rad efter varandra. Vivo City och Raffles City Shopping bjuder också på ett gigantiskt urval. Oftast är centren en upplevelse i sig med sin storslagna arkitektur. Det gäller exempelvis The Shoppes på Marina Bay Sands, där en kanal slingrar sig rak igenom centret.

Singapore – en modern stad med själ

Singapore har naturligtvis även många små, individuella butiker. Haji Lane i det muslimska kvarteret är en spännande plats att leta efter unika fynd. Det gäller också de små gränderna i Chinatown samt Ann Siang Hill där roliga butiker och mysiga caféer ligger i vackra gamla hus. Tiong Bahru är ett annat område där den koloniala arkitekturen går hand i hand med trendiga caféer, designbutiker och fantastiska bokhandlare. Lite mer up market är Dempsey Hill med sina moderna restauranger, konstgallerier, antikvitetshandlare samt loppmarknader på helgerna. Flera butiker i den här delen av staden ligger i vad som tidigare var baracker för den brittiska armén.

Gastronomi i världsklass

Shopping är populärt i Singapore, men stadens befolkning har även en annan passion – mat. Även här finns det något för alla smaker. Från fina gourmetrestauranger där innovativa stjärnkockar trollar fram det senaste inom det asiatiska köket, till alla gatukök där Singapores etniska mångfald på riktigt visar upp sig i form av en mängd exotiska rätter. Här samlas människor från alla nationaliteter och samhällen för att äta billig nudelsoppa, krabbor i chilisås och andra godsaker till sent in på natten. Kvaliteten är extremt hög. Faktiskt så pass hög att gatuköket Hong Kong Soya Chicken i China Town Complex har fått en Michelinstjärna!

Singapore – en modern stad med själ

Det kan vara svårt att välja mellan alla de goda rätter som finns, men en stark kandidat till titeln som Singapores nationalrätt är Chili Crab. Det finns en uppsjö av olika recept på Chili Crab, men den består i grund och botten av krabbkött serverat i en fyllig tomatbaserad currysås med koriander och chili. Håll även utkik efter rätten laksa. Denna kryddiga nudelsoppa med fisk och skaldjur kommer från det perankanska köket, som är en unik blandning mellan det kinesiska och malaysiska köket.

Singapore med barn

Även barnfamiljer har mycket att se fram emot i Singapore. Stadens berömda zoo är bland de bästa i världen, och precis bredvid ligger Night Zoo som bara har öppet på kvällen. Ett besök här ger en inblick i nattdjurens hemlighetsfulla värld och det är en häftig upplevelse att gå runt i mörkret till ljudet av bland annat lejonvrål. Fler naturupplevelser kan fås i Jurong fågelpark, som med sina 8.000 fåglar och 600 arter är den största av sitt slag i Asien.

Singapore – en modern stad med själ

Man kan också ta linbanan från Mount Faber till ön Sentosa som bjuder på gyllene stränder, dansande fontäner och ett hav av olika attraktioner. Det finns allt från rutschkanor och vattenland till möjligheten att hoppa fallskärm inomhus i en vindtunnel. Man kan också låta sig förtrollas av filmmagin på Universal Studios eller gå på upptäcktsfärd under havsytan i Sea Aquarium, som fram till 2014 var världens största akvarium. Om allt detta låter lite väl aktivt har man aldrig långt till Sentosas sandstränder för lite sol och bad i det varma vattnet.  

En modern stad med själ

Singapore väller över av upplevelser och det är lätt att få dagar att gå när man utforskar staden. Det är dock inte enbart alla sevärdheter som gör Singapore värd ett besök, för staden är en stor upplevelse i sig själv. En toppmodern, extremt ren och välfungerande metropol där folk från hela världen har skapat ett mångkulturellt samhälle med plats för både etnisk mångfald och en gemensam vision om hur framtidens stad skulle kunna se ut.

MyPlanet rekommenderar: Ett stopp i Singapore

Singapore är som gjort för ett stopp på vägen till Australien eller Nya Zeeland. Det delar inte bara upp resan, utan ger även många extra upplevelser med hem. Det finns många olika möjligheter till att utforska denna exotiska storstad på egen hand, så fråga oss hur du kan lägga upp det för att passa just dig. 

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Det bedste af singapore og bali

Det bästa av Singapore och Bali

  • Upplev moderna Singapore
  • Bo bland Ubuds frodiga risfält
  • Sol & strand på vackra Sanur

14 dagar från 36.810 kr per person

Oplev Singapore og den Malaysiske-halvø

Höjdpunkter i Singapore & Malaysia

  • Multikulturella Singapore
  • Regnskog & rikt djurliv
  • Sol & bad på Langkawi

21 dagar från 52.380 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här