0775-888 088 FÅ OFFERT
Tillagade maträtter och råvaror i Cape Malay Quarter i Kapstaden, Sydafrika

Sydafrika för gourmetälskare

Sydafrikas mat speglar i hög grad landets kulturella mångfald och rika historia. Här har vi samlat några maträtter som är typiska för landet.

Före européernas ankomst levde Sydafrikas etniska grupper främst av jakt och fiske, boskap samt grönsaker och frukt som de odlade eller samlade i naturen. Men det förändrades i takt med att sjöfarten ökade mellan Europa och Asien i början av 1500-talet. Sjömännen behövde färska leveranser vilket bidrog till att de första odlingarna skapades – idag känt som Cape Town Company’s Garden. Människor från Europa, Mellanöstern och Asien började bosätta sig i Kapstaden och andra kuststäder. Vissa kom frivilligt, medan andra fördes till den nya kolonin som slavar. Var och en av dessa människor förde med sig sitt hemlands mattraditioner, recept och ingredienser. Med tiden blandades alla dessa influenser och skapade det unika kök som finns i Sydafrika idag. Resultatet är ett unikt fusionskök med exotiska kryddor och en stor förkärlek till kött. Här har vi samlat sju klassiska sydafrikanska rätter som man inte får missa.

Boerewors med pap

Kött spelar en framträdande roll i sydafrikansk mat. Detta är också fallet för denna populära sydafrikanska version av medisterkorv. En riktig boerewors måste bestå av minst 90% kött. Man använder alltid nötkött, men det blandas ibland med lamm och fläsk. Smeten kryddas och fylls sedan i tarmar, snurras till en spiral och grillas. Härligheten serveras vanligtvis med den traditionella majsgröten pap. Det är viktigt att inte punktera korvskinnet under tillagningen, eftersom detta gör att det blir mindre saftigt. Därför har beredning och tillagning av boerewors nästan blivit en konstform för många i Sydafrika, och både lokala-och nationella tävlingar hålls för att göra de bästa boerewors. Den populära korven har till och med hittat vägen till Guinness Record Book 2014 i form av en boerewors på inte mindre än 1 577 meter, som grillades i ett helt stycke.

Potjiekos

Namnet potjiekos betyder direktöversatt ”small-pot-food”, som är ett passande namn på denna populära maträtt tillagad utomhus i en gjutjärnsgryta över öppen eld. Recepten för potjiekos varierar, men grytan består vanligtvis av lamm eller fläsk blandat med morötter, kål, blomkål, pumpa och andra grönsaker. Till detta adderar man antingen ris eller potatis såväl som kryddor, och allt kokas ihop utan omrörning i tre till sex timmar. Ofta är kryddorna av asiatiskt ursprung, vilket är ett annat bra exempel på hur europeiska mattraditioner i Sydafrika har blandats med impulser från Asien och andra delar av världen. Vissa häller även i en skvätt öl, sherry eller dessertvin för ytterligare smaksättning. Tanken är inte att rätten ska kokas samman så allt smakar likadant. Tvärtom, i en god potjiekos bör man kunna känna var och en av de enskilda ingrediensernas smak.

Biltong

Dessa bitar av torkat, saltat kött är ett omtyckt mellanmål i Sydafrika. Biltong kan tillverkas av olika kött – både nötkött, kyckling, struts, kudu, springbok och gnu är populärt. Biltong tillverkas genom att skiva köttet i tunna strimlor som sedan kryddas och torkas. Kryddor som peppar, koriander, salt och vinäger är de mest klassiska. Men modern biltong smaksätts även med chili, muskot, paprika, vitlök och till och med Worchestershiresås. På många sätt påminner det om Nordamerikas jerky, men till skillnad från jerky så röks aldrig biltong. När köttet torkas kan det hålla länge även i Sydafrikas varma klimat. Denna typ av köttkonservering har använts länge. Flera av Sydafrikas ursprungsbefolkningar torkade liknande köttsstrimlor. Så gjorde även sjömän, så de hade protein på sina långa resor till havs. Föregångaren till biltong utgjorde alltid en del av dåtidens pionjärern och andra nybyggares packning som utforskade Sydafrikas inland på jakt efter nya platser att bosätta sig på.

Bunny Chow

En Bunny Chow är en curry som serveras i ett ihåligt bröd. Maträtten är ett bra exempel på en specialitet med rötter i Sydafrikas etniska mångfald. Bunny Chow sägs ha skapats av sydindiska immigranter omkring 1940 i Durban, som har ett stort indiskt samhälle. Andra historier berättar hur indiska fältarbetare i sockerplantager behövde ett sätt att lagra sin lunch på åkrarna. Curry var favoritlunch, och när du inte hade behållare för att ta med den, bestämde de sig för att gröpa ut bröd och fylla detta med curry. Den första Bunny Chowen var antagligen vegetarisk, men innehåller numera ofta lamm eller kyckling. Allt serveras vanligtvis med rivna morötter och en chili- och löksallad som kallas sambals. Vanligtvis äter du med dina fingrar, och det är inte ovanligt att din Bunny Chow serveras i gårdagens tidning. Rätten är så populär i Durban att det varje år hålls en tävling om den ärade titeln som stadens bästa Bunny Chow-kock.

Bobotie

Bobotie är en populär maträtt av kryddig köttfärs som toppas med en äggbaserad sås och gratineras i ugn. Nötkött och lamm är det vanligast, men fläsk används också ibland. Varje kock har sin egen kryddblandning. Vissa har även i hackad lök och mandel, medan andra enbart använder russin, aprikoser eller annan torkad frukt. Maträtten garneras med valnötter, chutney och bananer och serveras sedan med ris färgat med gurkmeja. Resultatet är en läcker maträtt med en komplex smak som sällan är särskilt stark.

Bobotie har en lång historia. De äldsta beskrivningarna av en liknande maträtt går att härleda ända till romartiden, medan rätten i mer aktuell form kan ses i en holländsk kokbok från 1609. Bobotie kom förmodligen till Sydafrika från Europa, där den så småningom började smaksättas med asiatiska kryddor. Därför är det mycket passande att namnet bobotie sägs komma från det malaysiska ordet ’boemboe’, vilket betyder ’currykrydda’.

Chakalaka

Denna starka, vegetariska maträtt sägs ha sitt ursprung i Johannesburgs arbetarkvarter eller i guldgruvorna runt staden. Efter dagens hårda arbete i gruvorna brukade gruvarbetarna blanda konserverade tomater med bönor, chili och portugisiska kryddor. Blandningen serverades med pap, som är en billig och mycket vanlig gröt gjord på majsmjöl. Idag ses chakalaka också som ett tillbehör för grytor eller curryrätter, där det serveras med bröd. Det finns många olika sorter och många familjer har sina egna familjerecept. Vissa adderade bönor, kål och pumpa i rätten. Andra blandar baked beans och konserverade tomater med lök, vitlök och currypasta. Vissa äter rätten varm, medan andra föredrar att äta den kall. Men en sak är de flesta sydafrikanare överens om; det är inte en riktig grillkväll utan chakalaka som tillbehör.

Melktert

Om det finns plats för mer efter huvudrätten, är Melktert en av de mest klassiska sydafrikanska desserterna. Kakan består av en söt deg fylld med en krämig massa bestående av mjölk, mjöl, socker och ägg, som har gett den namnet ”mjölktarte”. Melkltert liknar på många sätt den portugisiska pastel de nata eller den kinesiska tarten dan ta, men mer mjölk används vanligtvis i den sydafrikanska versionen vilket resulterar i en lättare kaka. I vissa recept är degen fylld med mjölkkrämen innan bakning, medan andra lägger till den efteråt. Men de flesta håller med om att kakan är absolut bäst om man strör lite kanel på, vilket får mjölktarten att smaka lite som risgrynsgröt eller maizenagröt med kanel. Efterrätten har rötter från de tidiga nederländska kolonierna i Kapstaden på 1600-talet, där en kokbok av Thomas van der Noot beskriver en liknande kaka som troligen är föregångaren till melktert.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

 • Safari i 3 olika områden
 • Möjlighet till nattsafari
 • Härliga safarilodger

15 dagar från 76.500 kr per person

Stora Sydafrikaresan

Stora Sydafrikaresan

 • Kapstaden, Garden Route & Eastern Cape
 • St Lucia, Blyde River Canyon & Piggs Peak
 • Big Five safari i South Kruger

23 dagar från 51.300 kr per person

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

 • Vackra Drakensberg & Blyde River
 • Safari i Södra Kruger & Hluhluwe
 • Eastern wild coast & Durban

20 dagar från 55.000 kr per person

Sydafrika: Western och Northern Cape

Sydafrika: Western och Northern Cape

 • Utforska mångfacetterade och färgstarka Kapstaden
 • Njut av de kulinariska äventyren i vinområdena
 • Åk på valsafari och möt andra marina djur

15 dagar från 40.500 kr per person

Sydafrika och Mauritius

Sydafrika och Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 75.000 kr per person

Rovos Rail Victoriafallen och safari

Rovos Rail, Victoriafallen och safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 67.500 kr per person

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 49.500 kr per person

Klassiska Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Kapstaden & Stellenbosch med egen bil
 • Privat safari i Kruger National Park
 • Mat & vin, djur & natur

13 dagar från 49.900 kr per person

Sydafrikas höjdpunkter

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 44.100 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Robben Island & township

Res genom det moderna Sydafrikas historia och besök både Robben Island och en township.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Äventyr i vinområdet

Denna tur ger dig möjlighet att både prova vin samt upptäcka det vackra området på ett aktivt sätt.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto och Apartheid Museum

En heldagstur till Soweto som tar dig till alla platser av politisk betydelse samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Hermanus, valar och vin

Upplev valarna längs Sydafrikas sydkust och njut av områdets goda viner på denna privata heldagstur. 

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboarding och fyrhjuling

På denna tur kan du se fram emot en hel dag fylld med fart när du besöker sanddynorna i Atlantis.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Solnedgång på Zambezifloden

Upplev en vacker solnedgång på en båttur på Zambezifloden med möjlighet att även se vilda djur.

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Godahoppsudden & Cape Point

Besök Godahoppsudden, Cape Point och Boulders Beach på denna dagstur fylld med upplevelser. 

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel genom vinområdet

Följ med på en cykeltur i charmerande Stellenbosch mitt i hjärtat av vinområdet.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Kapstaden sightseeing & Robben Island

Följ med på en guidad tur av Kapstaden samt besök Robben Island och fängelset där Nelson Mandela satt inlåst under flera år.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Victoriafallen med helikopter

Upplev de vackra Victoriafallen och dess omgivningar från luften på en spännande helikoptertur.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Valar, sälar och pingviner

En härlig båttur på havet utanför Kapstaden med chans att se valar, sälar, hajar och pingviner. 

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Tur till vinområdet

Upplev det berömda vinområdets vackra natur på denna heldagstur med hela tre vinprovningar.

Sydafrika - Cape Town - haj

Dyka med vithajar

Dyk med vithajar och se de stora djuren på riktigt nära håll utanför Kapstadens kust.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Victoriafallen - guidad tur

Åk på en guidad tur runt Victoriafallen och upplev de enorma vattenmassornas brus på nära håll. 

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Panoramarutten

Njut av Panoramaruttens vackra natur och storslagna vyer på denna privata heldagstur med guide.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Tur till Soweto

Denna tur till Soweto tar dig till flera platser av betydelse och inkluderar Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden med helikopter

Upplev vackra Kapstaden med Taffelberget och kusten från ovan på denna 30 min långa helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikatsafari

Åk på en morgonsafari och se surikaterna kika fram ur sina hålor för att sola sig i dagens första strålar.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havskajak och Cape Point

En privat heldagstur där du paddlar havskajak till Boulders Beach och även besöker dramatiska Cape Point.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma Dinner & Show

Följ med på en Boma-middag och få en festlig kväll och en bättre inblick i Zimbabwes lokala kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykla i Soweto

En guidad tur på cykel i Soweto, är för dig som vill uppleva och inte bara se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Stellenbosch Vine & Dine

Njut av en dag i Stellenbosch där du får smaka och lära dig mer om områdets goda mat och utsökta vin. 

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här