0775-888 088 FÅ OFFERT
Luftfoto af Wineglass bay, Tasmanien, Australien

Tasmanien – Australiens bortglömda paradis

Inte många turister hittar till Tasmanien, men de som gör det belönas med vild natur, en spännande historia och fantastisk mat. Det vet MyPlanets resesäljare Heine allt om. Han älskar Tasmanien och berättar mer än gärna om sina upplevelser av ön.

”Vad var det?”, utbröt jag överraskat och stannade upp mitt på stigen. Vår guide hade uppenbarligen också hört ljudet och gav tecken på att vi skulle stå stilla. Han tittade åt det håll som ljudet kom ifrån. Vi stod helt stilla och lyssnade fokuserat. Det prasslade lite i buskaget och flugorna surrade högljutt i den varma morgonsolen. Det höga, väsande ljudet hördes inte igen. ”Det var en tasmansk djävul”, förklarade guiden, ”men den är borta nu. De föredrar att vara ute på natten, så den här var nog på väg tillbaka till sin grotta för att sova.” Jag tittade fortfarande åt det håll som ljudet kom från. Vem vill inte se världens största köttätande pungdjur? Notera också att det är ett djur som bara lever just här, på Tasmanien. Men djävulen visade sig inte och vi fortsatte vår vandring mot toppen av det lilla berget i Freycinet National Park.

Stigen gick brant uppför, men den var lätt att följa och naturen blev bara mer och mer storslagen ju högre upp vi kom. Stora stenblock låg längs stigen och i trädkronorna hoppade fåglar från gren till gren. Innan vi visste ordet av kunde vi gå ut på den klassiska utsiktsplatsen där vi belönades med en fantastisk utsikt över Wineglass Bay. Långt under oss kunde vi se den halvmåneformade stranden med låga, grönklädda berg på den ena sidan och inbjudande, turkosblått vatten på den andra. Ingen sa något. Vi stod bara helt mållösa och försökte ta in den otroliga utsikten.

Ett paradis för naturälskare

Tasmanien är ett paradis för naturälskare. Förutom Freycinet National Park lockar den större Cradle Mountain National Park vandrare från hela världen som kommer för att utforska den vilda, tempererade naturen. Landskapen här är märkbart annorlunda än på det australiensiska fastlandet eftersom klimatet är kallare, men de är definitivt inte mindre spektakulära med sina fantastiska berg, blanka sjöar och låga växtlighet. Andra klassiska vandringar utforskar tempererade regnskogar på öns nordvästra hörn, samtidigt som Bay of Fire bjuder på dramatiska kuster och öde stränder. Äventyrslystna vandrare kan också ge sig ut på den krävande South Coast Walk, som snirklar sig 80 kilometer genom några av de mest ödsliga och avskilt belägna naturområdena i Australien.

Riktigt så ambitiösa var inte vi, men som tur är behöver man inte heller vara det för att få fantastiska naturupplevelser på Tasmanien. De kommande dagarna utforskade vi Peppermint Bay på en fantastisk båttur och kastade oss ut på en otrolig cykeltur ner längs backarna från toppen av Mount Wellington. Cykelturen är 21 kilometer lång och går från 1.272 meters höjd hela vägen ner till havsytan. Utsikten ändras hela tiden, från högfjällslandskap i närheten av toppen, till en mer frodig växtlighet längre ner längs berget. Det går nerför hela vägen, så man kan bara slappna av och njuta av turen i sitt eget tempo.

Tasmanien i miniformat på Maria Island

En annan stor upplevelse är den lilla ön Maria Island utanför Tasmaniens östkust. Sedan 1960-talet har Maria Island blivit som en modern variant på Noahs Ark, dit man har tagit en rad utrotningshotade djurarter med hopp om att de ska trivas bättre på denna avskilda plats. Det gäller bland annat den tasmanska djävulen och flera små känguruarter. Även wombats lever här, och det finns goda chanser att få uppleva djurlivet längs alla vandringsleder som finns längs öns råa klippkuster och vackra bukter. Kvällarna spenderas på små Bed & Breakfasts där värdparet tar emot med genuin, australiensisk gästfrihet.

På så vis är Maria Island på många sätt ett Tasmanien i miniformat. För här finns allt det som gör Tasmanien så fantastiskt – massor av vild natur och ett rikt djurliv, men även historia. Vid Darlington kan man uppleva historiska stenhus från 1820-talet som ger en fascinerande inblick i Australiens tidiga år som straffkoloni.

Gourmet

Även en annan lokal trend har tagit Maria Island med storm: Gourmet. Tasmanien har blivit en riktig gourmet destination. På öns vingårdar trollas det fram utsökta viner som passar perfekt till de prisbelönta ostarna och ostronen från Bruny Island. I Evandale i närheten av Launceston tillagas olika typer av gourmetsåser, och runt om på ön framställer små familjeägda verksamheter allt från marmelad och honung, till olivolja och whisky.

På så sätt går gourmet och natur hand i hand på Tasmanien. Här kan man njuta av storslagen och vild natur under dagen, väl medveten om att det väntar en fantastisk måltid och en kall lokaltillverkad öl vid stigens slut. I mina ögon är det bara ännu en anledning att älska Tasmanien.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Hike and drive tasmanien

Hike and Drive på Tasmanien

  • Fantastisk natur på Tasmanien
  • Mat och vin i världsklass
  • Storstadsupplevelse i Sydney
     

16 dagar från 57.150 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Australien - Tasmanien - Cradle Mountain National Park - Dove Lake (7)_0

Vandring i Cradle Mountains

Upplev vackra Cradle Mountains på Tasmaninen genom denna guidade vandringstur.

Australien - Tasmanien - Cradle Mountain National Park (2).jpg

Tasmanien runt med bil

Denna tur är för er som vill ha friheten att uppleva Tasmaniens vackra natur i egen takt.

Luftfoto af Wineglass bay, Tasmanien, Australien

Kryssning Tasmanien

Följ med på en oförglömlig kryssning längs Tasmaniens vackra och avlägsna sydostkust.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här