0775-888 088 FÅ OFFERT
Topp 10 tempel att besöka i Japan

Topp 10 tempel att besöka i Japan

Att bestämma sig för vilka av de bästa templen, helgedomarna och klostren som är värda ett besök i Japan, ett land med många tusen att välja mellan, är ingen liten uppgift.

Upptäck våra 10 bästa val, från de mest populära Shinto-helgedomarna till de bästa japanska klostren och buddhistiska templen.

Topp 10 tempel att besöka i Japan

Att välja ut de 10 bästa templen i Japan, ett land som har många tusen tempel och helgedomar som täcker dess landskap, är ingen liten uppgift. Men att besöka ett tempel eller en helgedom i Japan kan vara en djupgående upplevelse. Att gå genom de obefläckade trädgårdarna i ett japanskt tempel, eller passera genom dess tröskel där pilgrimer och tillbedjare samlas, eller lämna offergåvor precis som japanerna gör, kan ge dig en inblick i Japans kultur, traditioner och historia som du inte kommer att hitta någon annanstans. Ingen resa i Japan är komplett utan ett besök på ett av dessa topp 10 tempel i Japan.

Att uppleva en religiös plats är att uppleva Japans verkliga kulturella centrum.

Religion har alltid haft ett stort inflytande på Japans kultur. Inslag av de två mest populära religionerna i landet, shintoismen, landets ursprungsreligion och buddhismen, har haft en inverkan på allt från konst i Japan (du kommer att märka otaliga delar av religiös konst på dina resor runt de många helgedomarna och tempel i Japan) till japansk politik. Under det japanska imperiets storhetstid trodde folk faktiskt att kejsaren vid den tiden var gudomlig, en levande gud. Detta är en idé som är djupt kopplad till shintoismen.

Att uppleva en sådan religiös plats på en Japan resa är att uppleva det klassiska Japans verkliga kulturella centrum. Om du planerar att besöka ett eller flera japanska tempel, kloster eller helgedomar har du tur, för nedan är en lista över de 10 bästa templen i Japan.

Innan vi börjar: Skillnaden mellan helgedomar, tempel och kloster

Att lära sig mer om syftet och betydelsen av varje plats du besöker kan göra din resa ännu mer givande.

Det finns ingen formell klädkod för besökare till japanska tempel och kloster. Det är dock viktigt att ta av sig skorna innan man går in i buddhistiska tempel. Vanligtvis finns traditionella sandaler vid entrén som du kan låna.

Upptäck vår lista över topp 10 tempel i Japan – djärva, vackra och historiska, dessa kan ta andan ur dig!

Topp 10 tempel i Japan

10. Hida-Sannogu Shrine i Takayama

Topp 10 tempel att besöka i Japan
Hida-Sannogu i Kamakura

Hida-Sannogua skärmas av höga träd som får helgedomen att se mindre ut . Bortsett från dess naturliga skönhet är helgedomen mest känd för dess roll i Shinto Sanno Matsuri-festivalen, en av de tre viktigaste festivalerna i Japan. Festivalen har framförts i århundraden och inkluderar en lång parad som slingrar sig genom Tokyo, och som kulminerar med en ceremoni vid den historiska Hie-Jina-helgedomen i Tokyo. Helgedomen rymmer även kända marionetter som används vid festligheterna. Även om det är mycket mer blygsamt än några på den här listan, kan ett besök här vara en trevlig omväxling om du är i området.

Takayama är en berömd destination för att uppleva onsens i Japan, med många alternativ att välja mellan. Du kan även besöka den UNESCO-listade Shirakawa-go bevarade byn från Takayama.

9. Hasedera Temple i Kamakura

Längst ner på kullen finns en gammal klassisk japansk trädgård som du kan utforska och koppla av i.

Hasedera-templet tillhör den japanska buddhismens Jodo-sekt, tillägnad barmhärtighetens gudinna. Templet är känt för att hysa en hög elvahövdad träskulptur av gudinnan. Som historien går, ristade en munk för många hundra år sedan tvillingskulpturer från ett kamferträd. Medan den ena var inskriven i staden Nara, sattes den andra i drift för att hitta sin egen plats i världen. Denna andra statyn spolades upp nära Kamakura och ett tempel byggdes för den. Att titta på statyn är alltså att bevittna en riktig japansk legend!

På det lilla muséet i tempelkomplexet kan du se skatter av japansk buddhism och lära dig om templets historia. Njut sedan av en måltid eller en drink i restaurangen innan du njuter av den underbara utsikten över Kamakura från din utsiktsplats. Längst ner på kullen finns en gammal klassisk japansk trädgård som du kan utforska och koppla av i.

8. Enryaku-ji i Kyoto

enryaku-ji
Enryaku-ji Kyoto

Enryaku-Ji är ett storslaget buddhistiskt kloster beläget i bergen i östra Kyoto. Den tillhör den japanska buddhismens Tendai-sekt och är en av de främsta buddhistiska platserna i Japan. Ett antal av de viktigaste och mest inflytelserika buddhistiska munkarna och lärda personer, studerade och dyrkade här. Så om du är intresserad av japansk kulturhistoria eller buddhistisk historia är det ett absolut måste att besöka det här templet. 

Idag är klosterkomplexet uppdelat i tre områden: Todo, Saito och Yokawa, som var och en förbinds av en rad natursköna vandringsleder. Att se alla tre områdena rekommenderas, eftersom vissa är tystare än andra och erbjuder kontrasterande och berikande upplevelser.

7. Meiji Jingu Shrine i Tokyo

Meiji Jingu Shrine i Tokyo

Meiji Jingu i Tokyo är en helgedom tillägnad kejsar Meiji och kejsarinnan Shokens andar. Denna helgedom byggdes ursprungligen 1925, sex år efter kejsarinnans död (kejsar Meiji hade dött tidigare). Det ligger i ett skogsområde i Yoyogi-parken, vilket är en underbar plats att dra sig tillbaka till och koppla av i efter Tokyos liv och rörelse. När du närmar dig helgedomen kommer du att märka en stor Torii-port, som ofta finns i Shinto-helgedomar. Skogen runt den består av tusentals träd som donerats till helgedomen från tillbedjare över hela landet.

Besök platsen den första dagen på det nya året då du kan uppleva Hatsumode, de första bönerna vid en helgedom på året. Om du inte gillar folkmassor är detta dock inte för dig eftersom under Hatsumode besöker en miljon människor helgedomen. Det här är ett nyckeldatum i Shinto-kalendern, och om du vill uppleva religiöst liv och kultur i Japan så är det ett måste.

6. Kiyomizu Temple i Kyoto

Kiyomizu Temple Kyoto
Kiyomizu Temple Kyoto

Detta tempel ligger en bra bit i östra Kyoto, och är omgiven av grönskande skogsmarker och rosa körsbärsblommor. Drick från det lilla, rena vattenfallet längst ner i templet – dess vatten tros ha många andliga fördelar såsom långlevnad, framgång och kärlek (att dricka för mycket ses som girigt!). Templet är faktiskt uppkallat efter vattenfallet; dess namn ”Kiyomizu” betyder ”rent vatten”. Precis utanför den stora salen finns en stor träscen som ger dig en pittoresk utsikt över Kyoto och det vackra landskapet runt omkring dig. Det är verkligen en fridfull plats att besöka under din resa i Japan.

5. Fushimi Inari Taisha Shrine

Fushimi Inari Taisha Shrine
Fushimi Inari Taisha Shrine, Kyoto

Fushimi Inari Taisha ligger också i Kyoto. Denna helgedom, i synnerhet, är känd för dess tunnel med röda Torii-portar, som leder till huvudkomplexet. Helgedomen ligger vid foten av berget Inari – en del av helgedomens område.

Den huvudsakliga promenaden till toppen av berget är en pilgrimsväg, och när du går uppför den kommer du förmodligen att se dussintals små statyer och mindre helgedomar. En stor del av rutten är täckt av en lång rad Torii-portar. Att vandra upp och tillbaka kan ta lite tid och ansträngning men att kombinera detta med ett besök i helgedomen utgör en fantastisk dag ute. Dessutom, på toppen av berget belönas du med en storslagen utsikt över Kyoto.

4. Klassiska Japan vid Itsukushima Shrine

Itsukushima Shrine Hiroshima
Den berömda Torii-porten verkar nästan flyta på vattnet under högvatten som en mystisk ö

Itsukushima-helgedomen i Hiroshima är visuellt slående. Den byggdes på ett litet inlopp, några meter från kusten. Detta unika läge säkerställer att helgedomens röda färg kontrasterar briljant mot det blå havsvattnet och den gröna skogsmarken i närheten. När du tittar på den från fastlandets helgedomskomplex, verkar dess berömda Torii-port nästan flyta på vattnet under högvatten som en mystisk ö. Det är intressant hur helgedomen nästan ser ut att flyta, detta var inte bara ett stycke designexpertis, utan ett medvetet försök från den ursprungliga arkitekten och byggaren att undvika att störa andarna som sägs bo på ön – denna helgedom i sig är tillägnad till dessa andar!

Sedan 1996 har helgedomen funnits med på Unescos världsarvslista tack vare dess historia, dess vackra och harmoniska arkitektur och dess inverkan på japansk kultur. Idag kan du utforska helgedomen från nätverket av trägångar som förbinder alla byggnader i komplexet.

3. Nezu Shrine i Tokyo

Nezu Shrine Tokyo
Nezu Shrine Tokyo

Nezu-helgedomen i Tokyo ligger i mitten av en vacker japansk trädgård. Det är en av de äldsta helgedomarna i staden, som går tillbaka till 1705, och är troligen den vackraste. Du kan närma dig den genom en aveny med Torii-portar som leder genom träden till helgedomen. Byggnaden är i äkta japansk stil, med en tilltalande sammanställning av rött, guld och grönt, och en stilla vattendamm av japansk karp vid foten av helgedomen. Även för dem som inte är intresserade av japansk religion eller kultur är ett besök i helgedomen ett måste på grund av dess stora skönhet.

Resetips: Varje april flockas människor från hela Tokyo och bortom helgedomen för Bunkyo Azalea Festival för att se blommor i levande rosa nyanser runt området.

2. Senso-ji Temple vid Asakusa i Tokyo

Senso-ji Temple vid Asakusa i Tokyo
Senso-ji Temple vid Asakusa i Tokyo

Senso-Ji-templet i Tokyo är över tusen år gammalt och är det äldsta och definitivt det mest kända templet i staden. I många århundraden har pilgrimer från hela Japan flockats till denna plats. Det mesta av den moderna strukturen byggdes om efter andra världskriget. Trots detta är det fortfarande en plats av enastående historisk och kulturell betydelse – dess återuppbyggnad sågs som en metafor för landets återfödelse efter kriget. Mycket av detta fungerande buddhistiska tempelkomplex i Tokyo är öppet för allmänheten och är en fröjd att utforska. De flesta av byggnaderna är ljusröda i färg och var och en är ett mästerverk av japansk arkitektur.

Resetips: Tack vare sitt centrala läge kan Senso-Ji lätt nås från var som helst i Tokyo.

1. Kinkakuji Temple eller Guldpaviljongen i Kyoto

Kinkakuji Temple
Kinkakuji Temple, Kyoto

Det lysande Kinkakuji-templet i norra Kyoto vilar på stranden av en stor damm och flankeras av frodiga träd och buskar, vilket ger platsen en fridfull känsla. När du närmar dig templet kommer dina ögon att dras till hur den andra och tredje våningen bokstavligen är täckta av guld som lyser och glittrar i solen. Tittar du närmare kommer du att märka att varje våning har en helt annorlunda arkitektonisk stil. Det verkar som om, ju mer du tittar på det, desto mer ser du. Även om vissa delar av templet är stängda för allmänheten, är det mer än värt ansträngningen att bara gå runt templet och upptäcka den frodiga grönskan runt omkring dig.

Besök de vackraste och historiska klostren, helgedomarna och topp 10 templen i Japan i din egen takt. På en lyxig resa i Japan skräddarsydd för dig, kan du fördjupa dig i kulturen och historian om dessa fantastiska platser.

/MyPlanet Resor 2023

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Japans dolda skatter

Japans dolda skatter

 • Unik privat rundresa av hög standard
 • Fantastiska upplevelser och boenden
 • Rundresa med tåg bl.a Shinkansen

17 dagar från 145.000 kr per person

Japans samurajhistoria, kultur och kök

Japans samurajhistoria, kultur och kök

 • Upptäck det spektakulära och fantastiska Tokyo
 • Tempel i Kyoto och streetfood i Osaka
 • Kom nära samurajer, sumobrottare och mangakultur

16 dagar från 97.000 kr per person

Japans tempel och traditioner

Japans tempel och traditioner

 • Utforska pulserande Tokyo & historiska Kyoto
 • Övernatta i ett traditionellt munkkloster
 • Smaka på Osakas lokala delikatesser

15 dagar från 46.500 kr per person

Klassiska Japan - Tokyo och Kyoto

Klassiska Japan - Tokyo och Kyoto

 • Storstaden Tokyo
 • Tempel, mat och kultur
 • Kjejsarstaden Kyoto

9 dagar från 51.000 kr per person

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här