0775-888 088 FÅ OFFERT
Resa till Namibia

Topp 5 träd att samlas runt

Från lundar som kryllar av gigantiska sequoiaträd till ett ensamt pilträd som reser sig från en naturskön sjö, här är några ovanliga idéer för nästa familjeresa som du kommer att älska!

Juletiden är verkligen en tid för glädje! Det är det perfekta tillfället att samlas med vänner och familj för att fira, glädjas och återknyta kontakten. 

Många av oss älskar att dekorera våra julgranar hemma, men varför inte ta det ett steg längre och utforska några riktigt ovanliga träd runt om i världen? Från höga sequoiaträd till dramatiska kameltörnträd som har bränts av den afrikanska solen, finns det så många slående och underbara perenner att beundra över hela världen. Eftersom de flesta av oss inte kunde tillbringa juletiden tillsammans 2020, låt oss ta igen den förlorade tiden med denna roliga familjesemester idé. Behöver du lite inspiration? Här är några upplevelser som du och dina nära och kära kan njuta av…..

1. Förundras över de dramatiska svarta Saltträden i Namibia

En afrikansk safariresa är en av våra bästa idéer för ett familjeäventyr. Efter att ha sett otroliga vilda djur i Namibias Etosha National Park, kan du ta en tur till de böljande sanddynerna i Sossusvlei saltpannor. 

Detta torra men ändå kusligt vackra landskap ligger i Namib Naukluft och bildades för över 900 år sedan när Deadvlei lerpannan översvämmades av den närliggande Tsauchab floden. Vattnet samlades och gav välbehövlig fukt till spirande kameltörnträd så att de kunde växa. Med tiden torkade jorden och sanddyner bildades långsamt, vilket till slut ledde till att området blockerades från att någonsin kunna översvämmas igen. 

Deadvlei blev för torrt för att växtlivet skulle kunna överleva. Istället för att kameltörnträden förföll och bröts ner, brändes de av solen och blev eviga monument för regionens hårda klimat. 

Besök vid soluppgång eller solnedgång för att beundra den dramatiska kontrasten mellan det röda på sanddynerna och de mörka formerna av de uråldriga träden. Boka en vistelse på det lyxiga Sossusvlei Lodge som ligger nära denna spännande skelettskog.

Sossusvlei (2).jpeg

2. Promenera i en skog fylld med gigantiska sequoiaträd

De fantastiska vildmarkerna i Kaliforniens Yosemite National Park är en annan utmärkt destination för en familjeresa med trädtema.

Regionen i USA är känd för dess höga klippformationer, särskilt El Capitan klippan, och dess extraordinära växtliv. Om du går in i parken från den södra ingången är det svårt att missa den imponerade synen som är Mariposa Grove. 

Denna lund består av 500 mogna sequoiaträd och är en syn att se. Experter uppskattar att de äldsta exemplaren kan till och med vara över 3000 år gamla. Att promenera bland dessa majestätiska träd är en upplevelse som måste upplevas en gång i livet för att få möjligheten att känna sig i ett med naturen. 

Medan du promenerar genom Mariposa Grove, håll utkik efter några av dess mest välkända träd. Detta inkluderar Bachelor and Three Graces (en samling sequoiaträd som är den perfekta bakgrunden för ett familjefoto) och Grizzly Giant, ett av de äldsta träden i parken. Du kanske även stöter på Fallen Monarch. Detta störtade träd blev känt 1899 när det fotograferades med flera amerikanska kavalleriofficerare som red på dess stam.

Topp 5 träd att samlas runt
Hiker in Sequoia national park in California, USA

3. Se det ensamma pilträdet

Detta träd som spirar spänstigt upp genom sjön Wanaka är ett av de mest kända landmärkena på Nya Zeelands sydön. Du hittar den cirka 300 kilometer från Dunedin och endast en kort bit norr om Queenstown. 

Berättelsen om Wanaka trädet är verkligen magisk. För över 80 år sedan restes ett staket längs sjöns stränder och det innehöll en stolpe gjord av en tjock gren från ett pilträd. Istället för att stanna som den var och fungera som ett stöd slog grenen rot i den bördiga jorden och blomstrade. 

Spola framåt till 2014 när en fotograf från Christchurch fångade trädet som dyker upp ur morgondimman med de branta södra Alperna i bakgrunden. Bilden vann priset Nya Zeelands Geographic photo of the year award, och trädet blev känt. 

Sydön är ett utmärkt val för en familjeresa. Pricka av de olika ikoniska landmärkena, från det vackra Abel Tasman National Park till kulturspäckade Christchurch, innan du checkar in på det lyxiga St Moritz hotellet vid Wakatipu sjön. Det är den perfekta basen för en resa till #thatwanakatree och det tar endast en halvtimme att köra till.

Topp 5 träd att samlas runt
The Wanaka Tree

4.  Lär dig om den uråldriga rökelse-handeln

Omans uråldriga historia och hisnande landskap gör landet till ett lysande semesteralternativ för familjer med äldre barn. Bland dess många sevärdheter finner du bland annat Wadi Dawkah naturpark som ligger cirka 40 kilometer norr om Salalah.  

En del av parken upptas av Land of Frankincense, en UNESCO världarvsplats. Du kommer att upptäcka att den stora ökendalen är översållad med över 5000 av dessa träd, av vilka några är verkligen uråldriga. Den magnifika skogen är även en del av den större Frankincense Trail, en handelsrutt som har använts i tusentals år av köpmän som köper och säljer rökelser. 

Förutom att titta på träden från Wadi Dawkah utsiktsplattformen, kan du även besöka andra uråldriga ruiner i närheten såsom Khor Rori-hamnen för att lära dig mer om handeln och produktionen av rökelse. April är en utmärkt tid på året att åka om du vill se hur dessa frankincenseträd tappas från deras doftande och mycket värdefulla kåda. 

frankincense tree
Frankincense tree in Dhofar mountain, Oman

5. Besök världens bredaste träd

Om du vill titta på ett rekordstort träd samtidigt som du njuter av olika kulturer och mat då bör du planera en resa till Mexiko. 

Arbol del Tule (tuleträd) är undangömt på en fridfull kyrkogård i staden Santa Maria del Tule. Du kanske undrar vad som är så speciellt med det här trädet? Den har titeln världens bredaste träd! Medan trädet mäter en imponerade 11 m i diameter, är trädet ganska kort för sin omkrets, endast 35 meter.

Arbol del Tule tros vara över 1500 år gammal och dess knotiga utseende vittnar om detta. Ta din tid att beundra dess vridna stam och se om du – som många tidigare besökare- kan upptäcka likheter av både människor och djur i dess knutar. 

Staden Santa Maria del Tule är tillgänglig via vägen från fantastiska Oaxaca, vilket gör det till ett bra stopp att lägga till i din resplan på en resa runt södra Mexiko.

Topp 5 träd att samlas runt

Kontakta våra experter för att planera din nästa familjeresa och låt oss veta vilket träd ni vill samlas kring härnäst!

/MyPlanet Resor, 2021

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här