0775-888 088 FÅ OFFERT
USA - Wyoming - Yellowstone - Geyser - 1.jpg

Tre stater på tre veckor

Jag har precis kommit hem igen efter en 3 veckor lång roadtrip i USA, där jag besökte staterna Kalifornien, Nevada och Arizona tillsammans med mina föräldrar, två systrar och min sambo. Resan beställdes redan i september förra året, och sedan dess har mycket tid använts till att planera allas vår första roadtrip. Den här artikeln är en guide med tips på hur du planerar en roadtrip i USA så att du får ut så mycket som möjligt av din resa. 

Rutten 

Det finns inte ett sätt som är rätt eller fel att köra runt i USA på. Den routen vi valde i samarbete med MyPlanets USA-expert Dany Lytzen är den mest populära om man vill uppleva Kalifornien, vilket man verkligen kan förstå! Jag och min familj hade bestämt vilka städer och andra platser vi önskade att besöka, och MyPlanet har utifrån detta gjort olika förslag till oss. Det har varit tryggt och skönt att ha en resebyrå som tar hand om praktiska saker så som flygbiljetter, hotell och bilhyrning, samtidigt som vi har fått bra insider-tips från Kalifornien-födda Dany Lytzen. 

Resan började med fyra dagar i San Francisco där vi hämtade vi hyrbilen, en stor Ford Expedition. Nu kunde vår roadtrip börja! Vi började nordpå för att kunna köra på den ”riktiga sidan” längs Highway 1 hela vägen ned till Los Angeles. På vägen längs med Highway 1 hade vi tre övernattningar, vilket visade sig passa perfekt, förutom att vi gärna hade tagit en övernattning mer i Santa Barbara. Anledningen var att vi kom fram väldigt sent till det otroligt fina hotellet, och därmed inte fick så mycket tid där. Staden verkade också otroligt mysig till skillnad från Morro Bay som inte var så spännande. 

På väg till Grand Canyon från Dana Point hade vi en övernattning i Laughlin, som vi definitivt inte skulle rekommendera. Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta när vi kom till ”mini Las Vegas” med jättehotell mitt i öknen, ned till Coloradofloden. Här fanns det bara pensionärer som körde runt i sina rullstolar och spelade på spelautomater dagen lång med en cigarett i mungipan, och som åt dålig snabbmat till höga priser.  Generellt sett har hotellen, och speciellt standarden på rummen, varit imponerande med kingsize beds, alla Tv-kanaler, bra frukostbuffé, pool, gratis internet och trevlig personal. 

Resplan: 

Resplan: Billund – San Francisco – (Redwood National Park) – Monterey – (Salinas) – Morro Bay – (Solvang) – Santa Barbara – Los Angeles – (Universal Studios) – Dana Point – Laughlin – (Route 66 – Seligman og Williams) – Grand Canyon – Las Vegas – (Death Valley) – Bishop – Yosemite National Park – San Francisco – Billund

Planera tiden – var realistisk!

Det är inte lögn, det som står skrivet i alla reseböcker. Avstånden är verkligen stora i USA, och därför är mitt bästa råd att vara realistisk i förhållande till vad man hinner på den tid man har, i vårt fall tre veckor. Vi hade valt att hålla oss till nationalparkerna Grand Canyon och Yosemite National Park, då det framförallt är nationalparkerna som tar mycket tid. Utöver dessa två gjorde vi ett snabbt besök i Redwood National State Park, och körde igenom Death Valley. Även om vi var inställda på att det var en bilsemester ville vi ändå begränsa de alltför långa körturerna, så att vi maximalt hade 5-6 timmar i bilen om dagen. Det höll vi dock inte helt. När man sitter där hemma och lägger in routen i Google Maps glömmer man lätt att ta hänsyn till tät trafik, bilolyckor (det såg vi dessvärre några gånger), vägarbete, att man väljer fel avfart på en sexfilig motorväg i Los Angeles, toalettpauser, lunchpauser osv. De knappt 3.000 km som vi hade valt ut hemifrån blev nästan till 4.000 km, och därmed blev det några långa dagar i baksätet. Jag vill därför rekommendera att man lägger in övernattningarna på de långa sträckorna, så får man ut så mycket som möjligt av dagen samtidigt som man inte är helt slutkörd när man väl kommer fram till den slutliga destinationen. 

Kom ihåg att ha semester

När man väl har kommit iväg vill man uppleva allting på halva tiden, men kom ihåg att det är en semester. På en roadtrip slappnar man aldrig av helt. Man är hela tiden på väg, och sover som mest tre nätter på samma plats. Men det är också det som gör det så spännande, att man upplever så många olika saker då man förflyttar sig hela tiden.

Vår ”semester” blev tre dagars avslappning söder om Los Angeles i strand-staden Dana Point på ett hotell helt ute vid Stilla havet. Här kunde vi ladda batterierna innan resan gick vidare inåt landet, till öknen och värmen. Det är inget tvivel om att vi hade behov för de där tre dagarna, då vi inte hade några planer. Vi solade, åt gott, myste på terrassen, tvättade kläder och tog sovmorgon. 

Boka hemifrån

Trots att vi bara skulle besöka två stora nationalparker, Grand Canyon och Yosemite, kunde det definitivt betalt sig att köpa ett parkpass för ca. USD 80. För i USA är alla platser en del av en nationalpark (överdriften främjar förståelsen). Death Valley, Redwood Park, Mono Lake och Bodie Ghosttown är bara ett fåtal exempel på de ”nationalparker” vi besökte som kostade ca. USD 20 – 30 for en bil pr. park. Så här finns det pengar att spara!

Det finns faktiskt flera saker man kan se till att boka och betala hemifrån innan man åker. Tre månader före avresa var det möjligt att beställa biljetter till Alcatraz, fängelseön i San Francisco-bukten, som är ett otroligt populärt turistmål. När vi skulle åka med färjan dit var det en och en halv månads väntetid om man inte hade reserverat biljetter! Tur att vi hade beställt. Utöver det hade vi reserverat bord på en fin restaurang den 4. juli i San Francisco som, förutom att vara min pappas 50-års födelsedag och orsaken till resan, också är USAs nationaldag och den största festdagen i hela landet. Vi hade också beställt biljetter till Universal Studios i Hollywood, Los Angeles, för att undvika att stå i kö. Universal Studios kan dessutom varmt rekommenderas till alla film- och nöjesparksälskare!

Kom ihåg visum (ESTA) – helst utskrivet. Det blir de väldigt glada för i kontrollen på flygplatsen i USA. 

Njut!

Tre veckor försvinner fort förbi när man har ett fullspäckat program och det är mycket som ska ses. Nu sitter jag här i Danmark igen med blandade känslor. En fantastisk resa är slut, detsamma gäller mer än ett halvt års planering. En roadtrip handlar inte bara om att ge sig ut och köra. Det handlar till stor del om planering och prioriteringar, så att man har möjlighet att uppleva alla häftiga saker som landet har att erbjuda. Det var första, men definitivt inte sista, gången som jag åker på roadtrip i USA. Så är det väl på sin plats att gå igång med planeringen av nästa års semester! 

Topp 5

 1. Cykeltur i San Francisco: Längs med piren, över Golden Gate Bridge och upp- och nedför de branta backarna.
 2. Helikoptertur över och vandring ned i Grand Canyon: Helt fantastisk natur!
 3. Rundtur på Universal Studios: Kulisser och scener från många olika filmer och serier inkl. 4D-upplevelser.
 4. 4th of July i San Francisco: Hela staden var fylld av amerikanare som firade dagen tillsammans med familjen med grillning nere vid stranden. Dagen avslutades med otroligt fina fyrverkerier, med utsikt till Alcatraz och Golden Gate Bridge.
 5. Illusion-show och gambling i Las Vegas: Vi såg magikern Jan Rouvens show ”Illussions”, och jag förvandlade USD 15 till USD 80 vid Blackjack och Rouletten – det är verkligen lätt att man fastnar!

Trevlig resa och lycka till med planeringen! 

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Roadtrip: New Englands berg & Cape Cod

Roadtrip: New Englands berg och Cape Cod

 • Se knölval och späckhuggare på en valskådningstur runt Cape Cod
 • Vandra delar av legendariska Appalachian Trail i Vita bergen
 • Besök många museer, kulturarv och vackra parker i Boston

22 dagar från 75.000 kr per person

Roadtrip: Nordöstra USAs små pärlor

Roadtrip: Nordöstra USAs små pärlor

 • Upplev naturen vid de majestätiska Niagarafallen & White Mountains
 • Förlora dig själv i konstgallerierna i Portland och Rockport
 • Fördjupa dig i USA:s historia och politik i Washington D.C

24 dagar från 79.500 kr per person

Roadtrip: USA:s nordöstra kust

Roadtrip: USA:s nordöstra kust

 • Fördjupa dig i några av USA:s viktigaste historiska ögonblick längs Freedom Trail i Boston.
 • Se det magnifika marina livet under en valskådningsutflykt i Cape Cod.
 • Utforska varje hörn av New York City, utan tvekan planetens mest spännande metropol, i din egen takt.

16 dagar från 58.500 kr per person

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

 • Besök pionjärernas vilda västern i Cheyenne
 • Upptäck det rika djurlivet i nationalparkerna
 • Kom nära Yellowstones makalösa gejsrar

15 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: USA’s nordvästra nationalparker

Roadtrip: USAs nordvästra nationalparker

 • Unik roadtrip genom nordvästra USA
 • Det bästa av Stillahavskusten
 • Utforska de imponerande nationalparkerna

19 dagar från 54.855 kr per person

Roadtrip: Denver till Las Vegas

Roadtrip: Denver till Las Vegas

 • Tågresa med Rocky Mountaineer
 • Fantastiska naturupplevelser
 • Moab, Arches & Zion National Park

15 dagar från 63.135 kr per person

Roadtrip: Sydvästra USA

Roadtrip: Sydvästra USA

 • Palm Springs & Joshua Tree N.P
 • Grand Canyon & Yosemite N.P
 • Highway 1, San Diego & Los Angeles

22 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

 • Roadtrip i Kalifornien
 • San Francisco, Yosemite, Los Angeles
 • Avslappning & äventyr på Hawaii

20 dagar från 58.000 kr per person

Stora naturresan med Yellowstone

Stora naturresan med Yellowstone

 • Björn och bison i Yellowstone
 • Amish och cowboys
 • Ökenklippor i Arches och Bryce
   

16 dagar från 40.500 kr per person

Hawaii & San Francisco In Style

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 44.100 kr per person

Tre stater på tre veckor

Stora Hawaiiresan

 • Handplockade fantastiska boenden
 • Unika och spännande utflykter
 • Oahu, Hawaii Island, Kauai & Maui

19 dagar från 149.000 kr per person

Resa till Oahu, Hawaiis höjdpunkter

Hawaiis höjdpunkter

 • Upplev 3 av Hawaiis öar
 • Oahu, Hawaii Island & Maui
 • Vulkaner, stränder & natur

14 dagar från 49.900 kr per person

Västra USA och Nationalparker

Västra USA och Nationalparker

 • Roadtrip i västra USA med bil
 • L.A, Las Vegas, San Francisco
 • Grand Canyon, Death valley & Yosemite

15 dagar från 35.100 kr per person

Rundresa med bil i Alaska

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat

16 dagar från 58.500 kr per person

Route 66 med bil

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia
 • 50-tals miljöer och kända städer

17 dagar från 40.500 kr per person

Västra USA – The Grand Tour

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 44.010 kr per person

Nordvästra USA och Kanada i bil

Nordvästra USA och Kanada i bil

 • Road trip i USA och Kanada 
 • Imponerande nationalparker
 • Njut av vackra städer

16 dagar från 40.410 kr per person

Yukon och Alaska med bil

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 61.200 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

USA - Hawaii - Kauai - Mauna Loa - Helikopter - 6.jpg

Upplev Kauai med Helikopter

Följ med på en timmes oförglömlig helikoptertur över ön och naturfenomenet Kauai på Hawaii.
 

disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

USA - Hawaii - Oahu - Honolulu - USS Arizona Memorial - 1.jpg

Utflykt till Pearl Harbour

Få ett historiskt perspektiv på denna guidade utflykt till den amerikanska flottbasen Pearl Harbour.

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 8

San Francisco Multi Pass

Upplev det bästa av San Franciscos sevärdheter på en biljett. Välj mellan 1, 2, 3 eller 5-dagars giltighetstid.

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

USA - Hawaii - Maui - Luau - Dans_1.jpg

Lokal Luau fest på Hawaii

Inget besök till Hawaii är komplett utan att uppleva en äkta hawaiiansk "Luau-fest".

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Kulinarisk resa utmed The Strip

Njut av god mat på utvalda restauranger samt guidning på The Strip i Las Vegas.  

pearl harbor memorial

Pearl Harbour & Oahu

En perfekt tur för dem som inte har så mycket tid men som ändå vill se mycket av Oahu.

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon med helikopter

Grand Canyons storhet upplevs allra bäst på en helikoptertur mellan ravinens branta klippväggar.

USA - AJaleo

Gastronomi i Las Vegas

Denna tur ger dig en kväll fylld av härliga smakupplevelser på några utav Las Vegas bästa restauranger.
 

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon från Las Vegas

Flyg helikopter från Las Vegas till Grand Canyon med en total flygtid på 80 minuter.

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

USA - Hawaii - Maui - Hana - Natur - Vandfald - 2.jpg

Dagstur till Hana

Upplev dramatisk kust, brusande vattenfall och trevliga små samhällen längs Mauis vilda östkust.

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

Island Reykjavik.jpg

Gör stopp på Island

Dela upp resan till Nordamerika och gör ett stopp på Island där unik natur och bra uteliv i Reykjavik väntar.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här