0775-888 088 FÅ OFFERT
Canada - British Columbia - Vancouver - Stanley Park - Totem Pole (2) (Custom)

Vad berättar totempålarna?

Hon står på den gröna gräsmattan och ser ut mot trafikljuset på hörnet av Belleville och Douglas Street. Hon lutar sig nästan mot trähusets gavel. Ur de djupa ögonhålorna stirrar de svarta ögonen. Plutmunnen, som avger oemotståndliga lockljud, avgränsas av utbuktande, blodröda läppar. Armarna på den fylliga, svarta kroppen med stora runda former, omfamnar en ung människa. Kvinnans namn är Dzunukwa och hon är stor – större än oss människor.  

Vill du också besöka Kanada och lära dig mer om landets kultur? Läs mer om våra resor till Kanada.

Bland ursprungsbefolkningen på den kanadensiska västkusten berättas många historier om jättekvinnan Dzunukwa. Kvinnan med de röda sensuella läpparna. Om de små barnen inte sköter sig kommer Dzunukwa till byn om natten. När det är som mörkast och elden i långhuset långsamt håller på att brinna ut, då kommer Dzunukwa ut ur skogen och närmar sig husen. På ryggen bär hon en korg för nattens byte. Får hon möjlighet så kidnappar Dzunukwa de värsta små ligisterna. Lägger de olydiga ungarna i korgen och tar dem med ut i skogen – och så är de borta för alltid. Men naturligtvis drabbar det bar de barn som inte är skötsamma. Så kan barnuppfostran gå till på den kanadensiska västkusten bland områdets ursprungsfolk.

Dzunukwa är väldigt duktig på det hon gör. Det är fortfarande ingen som har sett henne ta ett barn. Det finns heller inga barn som har lycktas fly ur Dzunukwas fångenskap, så det är lite oklart exakt hur det går till…

Dzunukwa-kvinnan är det nedersta av fem motiv på en totempåle som står i Thunderbird Park i hjärtat av Victoria på Vancouver Island utanför Kanadas västkust.  

Totempålen

Uppseendeväckande, mycket imponerande och ofta upp till 20 meter höga träpålar fyllda med utskärningar. Totempålen är det sätt som ursprungsbefolkningen längs kusten i nordvästra Kanada berättar en betydelsefull historia på. Det är ”storytelling”, långt före begreppet gjorde sitt intåg i det svenska språket.

Totempålen handlar om kulturell identitet. Det är ett sätt för dessa ursprungsfolk att säga: ”Hallå, vi finns fortfarande här. Och vår kultur finns fortfarande här”. Därför gör man fortfarande utskärningar i totempålar och berättar således också historier. Figurerna på pålen är ramarna för historien som totempålen berättar.

Det kan ofta vara en traditionell historia som inte får användas utan tillåtelse. En totempåle ska behandlas med samma respekt som människor, för hos ursprungsfolket på Kanadas västkust anses totempålen vara likvärdig en människa med historia och traditioner. En historia som ska berättas för att bli ihågkommen.

”You treat a totempole with respect, just like a person, because in our culture that’s what it is. A pole is just another person that is born into the family, except he is the storyteller.” 

– Norman Tait, Nisga’a nation, 1993. 

Hollywood och totempålar

Även om Hollywood genom otaliga western-klassiker från 1950-talet gärna vill berätta framhålla något annat, så är det i Nordamerika endast ursprungsbefolkningen på den kanadensiska västkusten som reser och gör utskärningar i totempålar. En tradition som är utbredd bland de sju huvudstammarna längs kusten. Från Tlingit i det sydöstra hörnet av Alaska, Tsimshian vid Prince Rupert, Haida-folket på Queen Charlotte Island, Nuxalk omkring Bella Coola, Kwakwaka’wakw (också känd som Kwakiutl) på Vancouver Islands nordligaste spets och på de norra öarna i Georgiasundet, Nuu-chah-nulth på västra Vancouver Island samt hos Coast Salish i Vancouver-området och ner mot Seattle.

Sju kulturella huvudområden som skiljer sig helt när det kommer till utskärningar och uttrycksformer, vilket också syns på respektive totempålar.  

Totempålen är inte en totempåle

Ordet totempåle är ett felaktigt uttryck för dessa utskurna träpålar, men efter många års användning har det fastat och nu är en träpåle som inte är en totempåle, ändå en totempåle. Totem betyder föremål från naturen. Enligt några naturreligioner ska de medföra lycka eller ha en särskild religiös betydelse för ett samhälle eller en bestämd grupp människor. Men det finns inget religiöst över en totempåle. Det är en historia som berättas och kan exempelvis vara ett uttalande om en person eller ett minne av en bestämd händelse.

Totempålen är en bit monumental konst utskuren ur en påle av trä med figurer som kommunicerar viktiga budskap i ett folks kultur. De utskurna djuren eller figurerna representerar vanligtvis symboler. Totempålarna kan ingå i en byggnad som en del av en gavel eller vara den bärande bjälken i huset. De används för att välkomna besökare, som begravningspålar innehållande rester av döda eller för att föra skam över någon.

Kwakwaka’wakw totempåle

Majestätiskt står totempålen med Dzunukwa framför långhuset vid Royal British Columbia Museum i centrala Victoria, ett stenkast från hamnen och med the Empress Hotel på andra sidan gatan. Precis där, på hörnet av Douglas Street och Belleville Street, var det 1940 obebyggd mark. Man tänkte, varför inte använda platsen till att visa upp några av de imponerande totempålar som grannen, provinsmuseet Royal British Columbia Museum, har i sin samling? Och så gjorde man det.

Invånarna i Victoria tyckte om vad de såg – och därmed var första fröet till Thunderbird Park sått. Idag kan vi turister komma hit och se denna stora samling totempålar. Vi kan lära oss och förstå mer om de olika utskärningarna och stilarna från de olika stammarna längs västkusten.

Den bästa och mest imponerande platsen i parken upptas av Kwakwaka’wakw-indianen Mungo Martins Dzunukwa-totempåle och långhus. Längst fram och precis ute vid korsningen står den fem man höga och vackert utskurna totempålen. En meter bakom pålen finns det målade gavelpartiet av huset och bakom det de andra totempålarna och museet.

För det mesta visar en totempåle framför ett långhus symboler och kännetecken för familjen som långhuset tillhör. Konstnären Mungo Martin har på den här totempålen i Victoria valt att skära ut symboler från fyra av de många klaner/storfamiljer som Kwakwaka’wakw-nationen utgörs av.

I toppen ser vi åskfågeln, som tillhör Knight Inlet-klanen. Under den finns en dubbelfigur – grizzlybjörnen som håller i en kopparplatta och som under björnen förvandlas till en människa. Det visar att grizzlybjörnen är förfader till Kwakwaka’wakw-nationen, och kopparplattan är ett tecken på välfärd.

Här under ser vi bävern (tydlig med stora framtänder och svans med rutmönster) som tillhör Blunden Harbour-klanen. Vid foten står den gigantiska Dzunukwa, som är symbol för Nimpkish-klanen. Enligt klanlegenden jagas Dzunukwa av en man efter att hon har stulit torkad fisk. Det slutar med att de gifter sig och deras son, till hälften människa och till hälften Dzunukwa, är grundare av klanen. Resultatet av äktenskapet, sonen, sitter i sin mammas famn och ser sig över axeln.

Wawadit’la, långhuset bakom totempålen är en kopia av ett ursprungligt Kwakwaka’wakw-långhus, men i mindre skala. Det ursprungliga huset stod i mitten av 1800-talet i Fort Rupert (precis utanför Port Hardy på Vancouver Island) och var uppfört av hövding Naka’penkim, vars position Mungo Martin senare ärvde.

Inne i långhuset finns det fyra bärande pålar som håller taket. Alla fyra pålarna är vackert utsmyckade med symboler och tecken som visar Naka’penkims relationer till tre olika klaner genom arv eller äktenskap. Husets gavel är prydd med ett övernaturligt sjöodjur. Motivet har Mungo Martin tagit från en gaveldesign på ett långhus där husets hövding var en bekant till Mungo Martin.

Mungo Martins långhus och totempåle i Thunderbird Park invigdes 1953 med en tre dagar lång ceremoni där fler än 50 dansare uppträdde. Alla släkt med Mungo Martin. Det kom ursprungsbefolkning från hela västkusten till festen och det var första gången på 80 år som man höll en traditionell potlatch-fest. I egenskap av ägare till huset och totempålens skapare, delade Mungo Martin ut gåvor till 30 personer med hög status och fler än 200 andra gäster. Gästerna som tog emot gåvorna accepterade därmed Mungo Martins status och Dzunukwa-totempålens betydelse och placering i Thunderbird Park i Victoria.

11 bra platser att se totempålar på:

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Kanada: Stillahavskusten och Vancouver Island

Kanada: Stillahavskusten och Vancouver Island

 • Roadtrip i Kanadas unika skärgård
 • Upplev vackra Vancouver
 • Skön natur & fantastiska djurupplevelser

20 dagar från 60.300 kr per person

Kustäventyr och Klippiga bergen

Kustäventyr och Klippiga bergen

 • Det bästa av västra Kanada
 • Unika naturupplevelser
 • Flyg, buss & tågresor

15 dagar från 53.910 kr per person

Kanada: Från öst till väst

Med tåg från öst till väst

 • Tåget The Canadian från öst till väst
 • Toronto, Jasper, Banff & Vancouver
 • Rocky Moutaineer Banff till Vancouver

14 dagar från 71.100 kr per person

Nordvästra USA och Kanada i bil

Nordvästra USA och Kanada i bil

 • Road trip i USA och Kanada 
 • Imponerande nationalparker
 • Njut av vackra städer

16 dagar från 40.410 kr per person

Yukon och Alaska med bil

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 61.200 kr per person

Västra Kanadas höjdpunkter

Västra Kanadas höjdpunkter

 • Två veckor med egen bil
 • Från Calgary & Vancouver
 • Upplevelser i Klippiga Bergen

16 dagar från 40.500 kr per person

Västra Kanada med bil och tåg

Västra Kanada med bil och tåg

 • Rocky Mountaineer genom British Columbia
 • Unika naturupplevelser
 • Kombineras med bilsemester

13 dagar från 67.500 kr per person

Västra Kanadas bästa

Västra Kanadas Bästa

 • Vacker natur och upplevelser
 • Bil & hotell är bokat
 • Se Kanada på egen hand

23 dagar från 58.500 kr per person

canada -alerbta - jasper - rocky mountains - maligne lake - spirit island

Den stora Kanadaresan

 • Niagarafallen
 • Rocky mountains
 • Rocky Mountaineer tågresa

20 dagar från 67.500 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Rocky Mountains med helikopter

Helikopter i Klippiga Bergen

Upplev Klippiga bergens storslående bergslandskap omkring Banff med helikopter.

Canada - British columbia - Capilano - hængebro.jpg

City tour & Capilano Suspension Bridge

Upplev det bästa av Vancouver och se regnskogen från luften på broarna i Capilano Suspension Bridge Park.

Canada - British Columbia - Grouse Mountain - svævebane.jpg

Gondollift till Grouse Mountain

Ta gondolliften till toppen av Grouse Mountain och njut av en dag full av upplevelser.

Laksefiskeri

Fisketur på Campbell River

Åk på en fisketur på Campbell River med goda chansen att fånga din egen lax.

Canada - Alberta - Dinosaur Provincial Park3.jpg

Tyrrell Museum

Upplev dinosaurierna och andra forntidsväsen på spännande Tyrell Museum.

Ridetur ved Banff - Banff Trailriders5.jpg

Klippiga bergen från hästryggen

Följ med på ett äventyr i Banff National Park och upplev Klippiga bergen från hästryggen.

Canada - British Columbia - Whistler Ziptrek - Ecotours.jpg

Zipline-äventyr bland björnar

Se björnar uppifrån när du går bland trädtopparna på hängbroar med en ziplina i Whistler.

Canada - Alberta - Jasper - bjørneunge

Grizzly-safari på Blue River

Åk båt längs Blue River, också känd som Grizzly Bear Valley, där du förutom björnar kan se både örnar och älgar. 

Canada - rafting 4.jpg

Rafting i Banff

Området runt Banff bjuder på många möjligheter till rafting och det finns flera alternativ beroende på nivå.

Canada - Ontario - Niagara-on-the-lake - vin

Vintur från Toronto

Njut av en guidad vintur från Toronto där du får prova både goda viner och utsökt mat utmed vägen. 

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 2

Guidad vin- och ciderutflykt i Montreal

Följ med på en guidad tur och smaka på gott vin och syrlig cider som produceras utanför Montreal. 

Canada - British Columbia - Knight Inlet Lodge - Grizzlybjørne (Custom)

Vildmarksafari på Knight Inlet Lodge

Flyg in i vildmarken med vattenflyg och upplev Kanadas natur och djurliv från en flytande lodge.

Canada - rafting3.jpg

Rafting på Kicking Horse River

Vild white water rafting på Kicking Horse River som bjuder på adrenalinrus och vacker natur.

Canada - British Columbia - Vancouver - Solopgang.jpg

Victoria med sjöflygplan från Vancouver

Flyg med ett sjöflygplan från Vancouver till Victoria där du får en heldag att strosa runt. 

Canada - Britih Columbia - Vancouver - Big bus

Hop-on Hop-off buss & Vancouver Lookout

Utforska Vancouvers sevärdheter med ett hop-on hop-off busspass och besök Vancover Lookout. 

Canada - Alberta - Banff - Sulphur Mountains - gondol

Banff National Park från Calgary

Utforska Banff National Park från Calgary och lär dig mer om områdets natur, historia och djurliv. 

Canada - Ontario - Niagara (5)_0

Dagstur till Niagarafallen

Upplev de imponerande Niagarafallen och besök på denna dagstur från Toronto.

Canada - British Columbia - Whistler - Gondola2.jpg

Kabinbaneäventyr i Whistler

Upplev bergslandskapen omkring Whistler ur ett fågelperspektiv från kabinbanen uppe på toppen.

canada - alberta - jasper - maligne lake - spirit island 3500x2333px

Båttur på Maligne Lake

Njut av den vackra naturen på denna båtuflykt på Maligne Lake, en utav Klippiga bergens vackraste sjöar.

Canada - British Columbia - dyr - plettet sæl 3_0

Kajak och snorkling i Howe Sound

Paddla kajak och snorkla bland sälar i det vackra fjordlandskapet i Howe Sound strax utanför Vancouver.

Canada - Ontario - 1000 Islands - sejltur

Båttur The 1000 Islands

Följ med på en båttur genom området The 1000 Islands med vackra slott och gröna små öar.

Canada - Ontario - Niagara Falls - Regnjakker

Båtutflykt till Niagarafallen

Med Hornblower Niagara Cruise kommer ni hissnande nära det mäktiga hästskofallet.

Canada - vancouver island - søløve.jpg

Wildlife Cruise Campbell River

Kom nära Kanadas vilda djur i deras naturliga miljö medan ni åker båt genom vackra Discovery Passage.

Västra Kanadas bästa

Båttur på Lake Minnewanka

Njut av en båttur på vackra Lake Minnewanka i Banff National Park och upplev samtidigt Klippiga bergens rika djurliv.

Oplev Victoria på cykel

Guidad cykeltur i Victoria

Upplev Victoria på cykel och njut av stadens sevärdheter och speciella stämning på ett annorlunda sätt.

Resa till Quebec City

Guidad tur i Quebec City

Denna guidade rundtur tar dig till de största historiska och moderna sevärdheterna i Quebec City. 

Canada - Jasper - Heste

Ridning i Banff

Denna ridtur i Banff låter dig uppleva de kanadensiska Klippiga bergen från hästryggen.

Canada - British Columbia - Victoria - The Empress Hotel

Sjöflygplan över Victoria

Upplev vackra Victoria och dess omkringliggande landskap på ett annorlunda sätt från ett sjöflygplan.

Canada - British Columbia - Vancouver (3)

Guidad cykeltur i Vancouver

Upplev vackra Vancouvers alla sevärdheter på en härlig cykeltur med en lokal guide.

Upplev Kanada med Rocky Mountaineer

Upplev Kanada med Rocky Mountaineer

Åk på en unik tågresa med lyxtåget Rocky Mountaineer genom Klippiga bergen i västra Kanada.

Middagscruise i Toronto

Middagskryssning i Toronto

Njut av en god middag på en båttur på Lake Ontario och upplev Torontos magnifika skyline.

canada - british columbia - vancouver skyline set fra syd med bjerge som baggrund - bredformat

Vancouver med sjöflygplan

Upplev Vancouver och de vackra omgivningarna från ett sjöflygplan och ge dig själv ett minne för livet!

Canada - vandfly.jpg

Västkusten med vattenflyg

Följ med på en spännande flygtur med lokalt vatttenflyg till de små kustsamhällena längs Kanadas västkust. 

Canada - Ontario - Algonquin Provincial Park - kano

Paddla kanot i Algonquin Provincial Park

Upplev vackra Algonquin Provincial Park i kanot och till fots, antingen på egen hand eller i grupp. 

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Valsafari Vancouver Island

Upplev både gråvalar, knölvalar och späckhuggare på en valsafari vid Vancouver Islands västkust.

Canada - Dyr - Pukkelhval (2).jpg

Valsafari Prince Rupert

Följ med på en spännande valsafari och få syn på de enorma valarna på havet utanför Prince Rupert.

Canada - spekhugger.jpeg

Valsafari Campbell River

Åk med på en spännande valsafari där ni har möjlighet att uppleva både valar, sjölejon och delfiner.

Canada - British Columbia - Vancouver Island -April Point - Hval

Valsafari och Victoria

Kombinera valsafari med ett besök i trevliga Victoria på Vancouver Island på denna dagstur från Vancouver.

Canada - Alberta - Mount Assiniboine - bjerge

Helikoptertur över Mount Assiniboine

Fantastiska vyer väntar när du flyger helikopter över Mount Assiniboine utanför Banff.

Island Reykjavik.jpg

Gör stopp på Island

Dela upp resan till Nordamerika och gör ett stopp på Island där unik natur och bra uteliv i Reykjavik väntar.

Canada - Quebec - guidet tur.jpg

Stadsvandring i Old Quebec

Följ med på en guidad stadsvandring genom Old Quebec och få all historia om staden från 1608 tills nu.

Canada - montreal - Mont Royl_0

Guidad cykeltur i Montreal

Upplev Montreals historia och sevärdheter från cykelsadeln på denna guidade utflykt.
 

Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Guidad stadsvandring i Old Montreal

Följ med på en guidad stadsvandring i den hitoriskt spännande stadsdelen Old Montreal. 

Canada - British Columbia - Capilano Suspension Bridge.jpg

Capilano Suspension Bridge

Känn suset när du går på hängbroarna mellan trädtopparna i Capilano Suspension Bridge Park.

Canada - Alberta - Jasper - athabasca - Ice Explorer

Glaciärtur & Skywalk på Athabasca Glacier

Upplev Athabasca Glacier på en tur med ett Ice Expolorer-fordon och gör en Glacier Skywalk.

Canada - British Columbia - Vancouver - Gastown madtur

Gastronomi i Vancouvers Gastown

Följ med på en guidad tur genom historiska Gastown i Vancouver med fokus på gastronomi. 

Canada - dyr - oern_0.jpg

Upptäck Jasper National Park

Se örnar, älgar, kronhjortar och björnar på denna tur till hjärtat av Jasper National Park.

Canada - British Columbia - Whistler - ATV (2)

Äventyr med fyrhjuling

Prova att köra fyhjuling i Klippiga Bergens storslagna landskap på ett guidat äventyr från Whistler. 

Canada - Ontario - vingård

Vinprovning vid Niagarafallen

Landskapen vid Niagara-on-the-Lake bjuder på vackra vinområden, trevliga vingårdar och gott vin.

Canada - British Columbia - Vancouver (5)

Dinner Cruise i solnedgång

Njut av den vackra utsikten av Vancouver från vattnet på denna middagskryssning i solnedgång.

Canada - british columbia - butchart gardens.jpg

Dagstur till Victoria med båt

Följ med på en dagstur till Vancouver Island och upplev en av västra Kanadas mest stämningsfulla städer.

Granville Island Market - Canada.jpg

Granville Island Market i Vancouver

Granville Island Market i Vancouver bjuder på trevliga butiker, delikatesser och godsaker. 

Canada - Ontario - Toronto - Cykel - Guide

Guidad cykeltur i Toronto

Utforska Toronto på cykel och upplev stadens många sevärdheter på ett annorlunda sätt.

Canada - Ontario - Toronto - skyline - skumring_0

Cykeltur på Torontos öar

Upplev Torontos öar på cykel i skymningen och njut samtidigt av ljusen från stadens vackra skyline. 

Canada - vandfly.jpg

Klippiga bergen från luften

Upplev storslagna landskap, mäktiga glaciärer och vackra sjöar med ett sjöflygplan från Whistler.

Canada - British Columbia - Knight Inlet Lodge - Grizzlybjørne (Custom)

Grizzlybjörnar Prince Rupert

Följ med på en spännande björnsafari med båt där ni upplever grizzlybjörnarna på nära håll.

Canada - British Columbia - Vancouver Island - Bjorn (2)

Björnsafari Tofino

Se de charmiga svartbjörnarna på en guidad björnsafari med båt från Tofino på Vancouver Island.

canada - brown bear - bredformat 3000x1200px

Björnsafari i Whistler

Upplev det rika djurlivet i bergen runt Whistler och Blackcomb på en spännande björnsafari.

björnsafari från telegraph cove

Björnsafari från Telegraph Cove

Följ med på björnsafari till Knight Inlet där du kan se björnarna komma ner till vattnet för att söka föda.

Canada - Alberta - Jasper - athabasca - Ice Explorer

Upplev Athabasca glaciären

Besök Athabasca glaciären som är en av Klippiga bergens mest spektakulära glaciär.

Horseshoe Falls, Niagara Falls, Canada

Bakom Niagarafallen

Följ med in bakom Niagarafallen på denna imponerande tur in bakom Hästskofallet.

Canada - Quebec - Ottawa - War Museum

Ottawa Museum of History & War Museum

Besök de spännande muséerna Ottawa Canadian History Museum och War Museum. 

Canada - Vancouver island - campbell river.jpg

Laxsnorkling Campbell River

På denna utflykt får du möjlighet att simma med lax i Campbell River vilket är en unik och kul upplevelse.

Canada - rafting 4.jpg

Rafting i Jasper

Njut av adrenalinfylld raftingtur på Athebasca-floden i Jasper National Park.

Canada - Banff (12).jpg

Guidad vandring i Banff

Vandra i natursköna Banff National Park där du njuter av bergstoppar, glaciärer och brusande floder.

Canada - British Columbia - Vancouver Island -April Point - Hval

Valsafari från Victoria

Upplev späckhuggare, gråvalar, sälar och mycket mer på denna valsafari på sundet utanför Victoria.

Canada - Ontario - Niagara - Helikopter_1

Helikopter över Niagarafallen

Flyg helikopter över Niagarafallen och njut av en storslagen och spännande upplevelse.

Canada - Dyr - Grizzlybjørn1

Björnsafari Campbell River

Se Kanadas grizzlybjörnar på nära håll på denna natursköna björnsafari från Campbell River.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här