canada - alberta - banff - lake minnewanka 3500x2000px

Västra Kanadas Bästa

Åk på en kör-själv semester i västra Kanada och upplev de fantastiska nationalparkerna Banff och Jasper samt de trevliga städerna Vancouver och Victoria . Bil och hotell är bokat. Ni ska bara njuta!

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

22 dagar från 38.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Kanadas Bästa är en riktig klassiker fylld med de bästa upplevelser som delstaterna British Columbia och Alberta har att bjuda på. Allt från djupa fjordar, oändliga skogar och snötäckta bergstoppar till smaragdgröna sjöar, pulserande storstäder och möten med trevliga kanadensare.

Turen börjar i staden Vancouver på västkusten och går förbi vinområdena i Okanagan Valley och till Banff och Jasper i Klippiga Bergen. Därefter tvärs över det inre British Columbia förbi indianlandsbygd med vackra dekorerade totempålar till färjestaden Prince Rupert.

Från Prince Riupert väntar en spännande minikryssning med färja längs med Kanadas västkust till nordspetsen av Vancouver Island innan resan går hela vägen ned till sydspetsen till British Columbias huvudstad Victoria. Därefter avslutas resan åter i Vancouver.

Höjdpunkter:
Vancouver, Mt. Revelstoke National Park, Glacier National Park, Yoho National Park, Banff National Park, Lake Louise, Moraine Lake, Banff by, Icefields Parkway, Peyto Lake, Columbia Icefield, Mount Robson Provincial Park, Kzan Indian Village, Inside Passage, Vancouver Island och Victoria.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Karta

Dag för dag

Åk på en kör-själv semester i västra Kanada och upplev de fantastiska nationalparkerna Banff och Jasper samt de trevliga städerna Vancouver och Victoria . Bil och hotell är bokat. Ni ska bara njuta!

Dag 1: Ankomst Vancouver

Vancouver ligger fint till med snötäckta bergstoppar mot norr och havet precis utanför dörren mot väst och med USA som närmsta granne söderut. Efter ankomst till Vancouver Airport i Richmond och efter att ha hämtat ut hyrbilen åker ni till hotellet i Vancouver.

Dag 2-3: Heldagar i Vancouver

Vancouver består av många små stadsdelar och alla med sin egen charm och hjärta. Tillsammans gör stadsdelarna Vancouvermetropolen helt speciell. Hela världen är samlad här.

Utmana smaklökarna och ät asiatiskt på Wild Rice i Chinatown, indiskt i Punjab Market omkring Commercial Drive, sushi i West End, vegetarisk på falafel-oasen Dessert på Commercial Drive eller prova hela Västkanadas familjerestaurang White Spot som finns representerad på många platser i Vancouver.

En av eftermiddagarna kan ni ta en gondoltur till Grouse Mountain som bjuder på en fantastisk utsikt över Vancouver. På toppen av berget kan ni gå på skogshuggarshow, se brunbjörnar samt gå på Theatre in the Sky som är en biograf med en vacker film om Vancouver och urinvånarna. Allt är gratis när man först har löst biljett till gondolen.

Dag 4: Penticton

I dag går turen österut mot bergen. Från Hope går resan utmed Highway 3 genom Manning Provincial Park som är en pärla bland British Columbias 600 provinsparker.

Manning parken är en oas av skogsklädda berg, djupa dalar, sjöar och floder. Parken ligger i hjärtat av Cascade-bergen på gränsen till USA och har en rik blomsterflora och många djur. Parken frestar också med ett brett utbud av aktiviteter.

Distans: ca 400 km

Dag 5-6: Revelstoke

Dag 5: Revelstoke
Området vid Penticton är känt som British Columbias fruktkorg. Här finns många fruktplantager och vingårdar. Penticton är också servicecenter för den södra delen av Okanagan Valley där det produceras vin och speciellt mycket omtyckta vita viner.

Söder om Penticton och precis vid USA gränsen ligger Osoyoos där både sand och kaktusar liknar något som borde finnas 1.500 km längre söderut. Nu befinner ni er i Kanadas enda öken.

Från Penticton går resan via västsidan av Okanagan Lake till Kelowna och förbi Kanadas svar på Loch Ness-odjuret. Turen går vidare norrut till de stora färskvattensjöarna vid Salmon Arm. Här är det populärt att åka med husbåt. Dagen avslutas i charmiga Revelstoke.

Distans: ca 280 km

Dag 6: Heldag i Revelstoke
En hel dag att utforska Revelstoke och Mount Revelstoke National Park, som ligger precis utanför staden. Mount Revelstoke National Park erbjuder en lättillgänglig alpin natur på ca 2000 meters höjd och är ett av få ställen i British Columbia där man med egen bil kan köra upp till toppen.

Meadows in the Sky Parkway är en 26 km asfalterad väg som slingrar sig från byns utkant 500 meter upp till toppen av berget där det finns en parkeringsplats. Därifrån går det gratis buss till toppen (bussarna går under sommarmånaderna). Från toppen utgår flertalet vackra vandringsleder.

Ett spännande stopp på vägen är The Icebox, där det året runt ligger snö lite här och var mellan bergsskrevorna. Koo Koo Sint-stigen påminner om upptäcktsresande David Thompsons resor genom området i början av 1800-talet. First Footsteps-stigen påminner om historien om urbefolkningen.

Dag 7-9: Banff

Dag 7: Banff
Precis vid porten till Revelstoke i hörnet av Trans Canada Highway 1 och Victoria Road West ligger bensinstationen Tim Hortons. Börja dagen med en rejäl kanadensisk frukost hos Tim H. Här servereras väldoftande kaffe med varm Bagel B.E.L.T. (bacon, egg, lettuce, tomato) samt goda doughnuts med chokladöverdrag för bara några få dollar.

Efter frukosten väntar Giant Cedar Boardwalk Trail med en 500 meter lång gångbro genom den mycket gamla skogen. Här finns träd som har växt i över 500 år.

Vid Rogers Pass (1.392 meter över havet) ligger ett fint besökscenter "Rogers Pass Discovery Centre" som har utställningar om parken, glaciärer och djurlivet.

Tre nationalparker på rad. Efter Revelstoke National Park och Glacier National Park ligger Yoho National Park som bjuder på imponerande klippmurar, spektakulära vattenfall och 28 bergstoppar med en höjd på mer än 3000 meter. Efter Yoho går resan via Trans-Canada förbi Lake Louise och fram till Banff. Staden är "the Rockies" sociala och kulturella center och är med sin placering och omgivning helt bedårande.

Distans: ca 300 km

Dag 8-9: Heldagar i Banff
Banff med sina 7.000 invånare bjuder på en mysig gågata med många butiker och restauranger. Här kan ni utan problem och med stort nöje stanna några dagar och njuta av området.

Om ni gillar golf föreslår vi en golfrunda på golfbanan bakom Banff Springs Hotel. Ofta brukar kronhjortarna promenera på banan innan golfspelarna tar över. Banff ligger mycket vackert i dalen omgiven av Mount Rundle, Sulphur Mountain och Cascade Mountains. Här finns också flera sumpområden bl.a. Vermillion Lakes och Bow River som lugnt flyter genom staden innan de rinner ut i det brusande fallet Bow Falls.

Inom gångavstånd är det möjligt att ta gondolen till Sulphur Mountain, prova cowboy-livet och rida en tur i bergen, paddla kanot i floden, hyra cyklar och kika efter alla djuren längs med Bow Valley Parkway eller varför inte vandra i området?

Kvällarna kan avslutas med antingen en kanadensisk stek på The Keg, en god italiensk middag på Giorgios Trattoria eller varför inte en monsterburgare på Wild Bill's Saloon.

Övernattning: Banff

Dag 10-11: Jasper

Dag 10: Jasper
Stig upp med solen och börja dagen med en timmes körning utmed Bow Valley Parkway. Väl framme vid Lake Louise ligger de vackra sjöarna Moraine Lake och Lake Louise. Välj båda om det finns tid till det. Med en "coffee-to-go" kan man sedan sitta och njuta när solen stiger upp över bergstopparnaoch hur sjön långsamt får sin helt smaragdgröna ljuvliga färg. Det är oerhört fascinerande.

Härefter går resan utmed världens vackraste landsväg den 232 km långa Icefields Parkway som slingrar sig i dalen mellan snöklädda berg med glaciärer och vidare norr ut genom nationalparkerna Banff och Jasper till Jasper by.

Gör gärna stopp vid utsiktspunkten Peyto Lake där smältvatten från de omkringliggande glaciärerna fyller sjön med rent och nytt vatten. Framme vid Columbia Icefield och Athabasca-glaciären är det möjligt att följa med på en tur ut på glaciären med en specialbuss. Rekommenderas!

Distans: Ca 300 km

Dag 11: Heldag i Jasper
I Jasper finns det flera möjligheter till olika utflykter. Ett bra val kan vara en resa till Maligne Lake. Maligne Lake Road är ett av de bästa ställena i Klippiga Bergen för att se vilda djur från vägkanten. Börja tidigt på dagen och chansen att se kronhjort, ren och björn är påtaglig. Vid Maligne sjön är det möjligt att hyra kanoter. Ni kan även följa med ut på en två timmars båttur på sjön som tar er till pittoreska Spirit Island i sjöns södra ände.

Några få kilometer norr om Jasper ligger Patricia Lake och Pyramid Mountain där pyramid-berget speglas i sjön. Sydväst om Jasper ligger Whistler Mountain. Prova krafterna på en åtta kilometers vandring eller välj de någon av lättare alternativet. Ni kan även prova Jasper Tramway-gondolen. Resan till toppen belönas med vidsträckt utsikt över dalen, Athabasca River och Jasper stad.

Strax söder om Jasper utmed highway 93A går vägen till Mount Edith Cavell. I slutet av vägen börjar stigarna till Path of the Glacier och Cavell Meadows. Path of the Glacier är en av de finaste stigarna i Klippiga Bergen men här är man inte ensam. Därför rekommenderar vi att ni kommer ut tidigt på morgonen medan det fortfarande är få ute. Cavell Meadows är också en populär vandringsled i Jasper, så även här rekommenderas avgång tidigt på morgonen.

Dag 12: Prince George

Efter några härliga dagar i de kanadensiska Rocky Mountains är tiden inne för att köra västerut på Yellowhead highway 16. Cirka en timmes resa väster om Jasper ligger Mount Robson som är Kanadas högsta berg.Omkring Mount Robson finns många bra vandringsleder. Gör ett stopp vid besökscentrat som ligger vid foten av Mount Robson.

Framme vid Prince George väntar centrala British Columbias största stad med 80 000 invånare. Prince George har 13 sågverk. Under årtionden har skogsbruket varit mycket dominerande i denna del av landet men nu sista tiden har turismen tagit över mer och mer.

Distans: ca 400 km

Dag 13: Smithers

Dagens etapp genom British Columbia består av rad småstäder och spridda gårdar längs med highway 16 från Prince George och västerut. På båda sidorna av landsvägen är vildmarken orörd och här finns både björn, älg och ren. Området här har också ett av världens bästa fiskevatten med bland annat lax.

Distans: ca 400 km

Dag 14: Prince Rupert

Denna dag går resan vidare mot väst och till Prince Rupert vid Stilla Havet. Vid Hazelton finns det möjlighet att köra till Kispiox Valley och se en samling totempålar innan turen går vidare till Prince Rupert och härifrån är det sedan inte långt till västkustens djupa fjordar och till ett otal obebodda öar med tät regnskog.

Prince Rupert valdes i början av 1900-talet till att vara slutstation för järnvägen och är idag den station i Kanada som ligger närmast Asien. Denna station har hållit liv i staden med sina 15 000 invånare. Varje sommar besöks staden av inte mindre än 300 000 turister som skall vidare med färjan till Vancouver Island, Queen Charlotte Islands eller vidare med Alaska Marine Highway till Alaska.

Distans: ca 380 km

Dag 15: Port Hardy

Nu väntar en vacker 15 timmars minikryssning utmed The Inside Passage som går längs med Kanadas västkust. Färjan går kl. 07.30 från Prince Rupert och alla dygnets ljusa timmar spenderas ombord. Medan båten kryssar fram genom klippor och små obebodda öar spenderas tiden med att kika efter vita kungsörnar, delfiner som simmar i kapp med färjan eller valar som viftar med stjärten borta i horisonten. Ni bör även hålla utkik efter sälar och sjöpapegojor samt kika efter svartbjörnar som brukar leta mat längs med strandkanten vid lågvatten. Kl. 22.30 är färjan framme i Port Hardy på norra spetsen av Vancouver Island.

Distans: färjeöverfart

Dag 16-17: Campbell River

Dag 16: Campbell River
Port Hardy har en charmig liten stad med en vacker strandpromenad längs med havet och hamnen. Staden har fortfarande en aktiv fiskmarknad dock inte lika stor som förr i tiden. Efter en promenad i den lilla hamnstaden Port Hardy går turen söderut utmed landsvägen som ringlar sig genom tät skog, dalar och små landsortsstäder. Vancouver Island är 450 km från norr till söder och 100 km från öster till väst. Vancouver Island är också den största ön på den nordamerikanska västkusten.

Distans: ca 250 km

Dag 17: Heldag i Campbell River
Campbell River ligger på östsidan av Vancouver Island. Härifrån kan ni göra en mängd olika turer i området. Välj mellan djursafari, valsafari, fisketur eller kanske snorkla med lax. Det finns många olika möjligheter vid Campbell River. Floden är känd för att ha ett mycket rikt liv på lax. Några få kilometer norr om Campbell River avgår dagligen en tre timmars djur- och valsafaritur. Det är en härlig känsla att susa fram i en zodiac-gummibåt och kika efter svartbjörnarna och hjortarna som ofta går på stranden medan kungsörnarna svävar uppe på himlen. Det är inte sällan man ser valar, sjölejon och delfiner leka i vattnet kring båten.

Valsafarituren går också med en zodiac-gummibåt. Turen går ut till de områden där man senast såg valarna hålla till. Se späckhuggare leka medan båten susar fram genom den obeskrivligt vackra Discovery Passagen här på British Columbias västkust.

Är du fiskeintresserad? Följ i så fall med på en fyra timmars guidad fisketur. Upplev begeistringen av att slåss med en jättelax i änden av linan och ni får garanterat med er en mängd bra fiskehistorier. Vid Campbell River finns också möjlighet att snorkla och simma med lax.

Utflykterna kan beställas hos MyPlanet.

Dag 18-19: Victoria

Dag 18: Victoria
Resan fortsätter söderut längs med östkusten av Vancouver Island mot Victoria som är British Columbias huvudstad. Väl framme i Victoria kan ni njuta av färska nybakade scones och Afternoon Tea på stadens mest kända hotell, The Empress. Promenera gärna runt och njut av denna engelskinspirerande stad med många caféer, restauranger och fin shopping.

Om sommaren bjuds det på många olika typer av uppträdanden utmed hamnpromenaden. Jonglörer, musiker, cykelartister och eldslukare uppträder gärna och vill man kan man skänka en slant som bidrag.

Sakta går den röda solen ner över horisonten och de gammaldags lyktorna tänds i hamnen. Det är en mycket vacker syn.

Distans: ca 280 km

Dag 19: Heldag i Victoria
British Columbias huvudstad bjuder på många bra museer som t ex Royal British Columbia Museum. Här visar utställningarna nybyggarliv men också information om nordvästkustindianernas liv och deras upp till 20 m höga vackert snidade totempålar. Andra sevärdheter är Butchart Garden, Victoria Bug ZOO, Craigdarr och Castle och Art Gallery of Victoria.

Emily Carr House på 207 Government Street hyllar Kanadas stora kvinnliga författare och konstnär Emily Carr. Med gångavstånd från centrum ligger Beacon Hill parken som är ett mycket populärt ställe för sportfantaster.

När ni besöker Victoria kan ni följa med på valsafari i Juan de Fuca området mellan Vancouver Island och de olympiska bergen i Washington-delstaten i USA. Eller varför inte ta en tur med vattenflyg över den södra delen av Vancouver Island?

Dag 20: Vancouver

Det är tid att göra sista delen av resan som är turen tillbaka till fastlandet och Vancouver.

Färden går från Victoria mot Swartz Bay. Halvvägs mot färjeterminalen ligger den mycket kända blomsterparken Butchart Gardens. En botanisk trädgård anlagd i och omkring ett gammalt stenbrott. Imponerande blomsterprakt för blomsterälskare men även för folk som normalt inte är så intresserade av blommor är Butchart Gardens något speciellt.

Resan tillbaka till fastlandet och till Vancouver. För er som vill shoppa finns det lite extra tid på eftermiddagen. Då föreslås ett besök till Metrotown där 400 butiker utgör British Columbias största shoppingcenter.

Distans: ca 40 km + färjeöverfart

Dag 21: Avresa Vancouver

Det är dags att säga hejdå och på återseende till Vancouver och Kanada. Bilen återlämnas på flygplatsen och ni går sista biten till utrikesterminalen där haida-indianen Bill Reids vackra skulptur "The Spirit of Haida Gwaii" säger farväl till alla resenärerna.

Dag 22: Ankomst Sverige

Välkommen hem!

Se alla dagar

Prisexempel

22 dagar från 38.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png