Australien - South Australia - Kangaroo Island - Dyr - Søløve (12).jpg

The Catlins på Sydön

En artikel om Catlinsregionen på Nya Zeeland från år 1985 inleds med: ”Denna rofyllda, skogbeklädda kuststräcka i det sydöstra hörnet av Otago/Southland är den bäst bevarade hemligheten när det kommer till naturskönhet på Sydön”. 20 år senare passar beskrivningen fortfarande, bortsett från delen om den bevarade hemligheten. Under de senaste åren har det nämligen spridits att denna lilla naturpärla har mycket att bjuda på för naturälskare. 

Låt dig inspireras av artikeln och läs mer om MyPlanets resor till Nya Zeeland

I början av året blev de sista 20 km av vägen äntligen asfalterade, så nu kan man köra de 100 km på under två timmar nonstop (det är inte en motorväg!), men det gör man naturligtvis inte. Det finns alldeles för mycket att se och uppleva. En bra plats att börja på, om man kommer norrifrån, är Nugget Point – ett landmärke på den södra delen av östkusten. Från fyren har man en storslagen utsikt över klipporna där pälssälar och sjölejon håller till tillsammans med en otalig mängd havsfåglar, som t.ex. skarvar, sulor, gulögda pingviner, måsar och tärnor. 

En ännu bättre plats för att få syn på sjölejon är vid den närliggande stranden vid Cannibal Bay där man kan komma väldigt nära, men man ska inte ställa sig mellan dem och vattnet då det är dit de söker sig om man kommer för nära. Bukten fick sitt makabra namn av de första europeiska invandrarna omkring år 1840, då de hittade människoben på stranden. Det ryktades att de hade efterlämnats efter ett slag mellan två olika maoristammar under 1830-talet. Det har inte alltid varit fridfullt i Catlins!

Spår efter moafågeln

Maorierna bosatte sig i Catlinsområdet omkring år 1000. Man hade lätt tillgång från havet, där de också fick merparten av sin föda. Det fanns grottor at söka skydd i och skogen var full av fåglar, bl.a. den gigantiska moafågeln som är besläktad med kiwifågeln. Man brände av skogen, och därefter kunde man enkelt fånga moafåglarna med spjut och få mat till hela stammen för en lång tid framöver. Dessvärre var moafågeln utrotad redan i slutet av 1700-talet, innan den europeiska invandringen började. 

Arkeologiska fynd i området visar att de sista moafåglarna jagades här. Tänk om man fortfarande hade kunnat se dem livs levande i deras naturliga omgivningar!

Lektion i maori

Det finns många platser som vittnar om att de varit bebodda av maorier. Owaka, som är huvudstaden med ca 400 invånare och flera övernattningsmöjligheter, betyder ”kanotplatsen” vilket antyder att det var här man omvandlade trädstammar till kanoter. I närheten ligger Purakaunui Falls, det mest imponerande vattenfallet i området, lätt tillgängligt via en stig genom regnskogen. Purakaunui betyder ”stora staplar av trädstammar”, kanske var det här man hämtade materialet till kanoterna?

Papatowai är en liten stad söder om Owaka och betyder ”en platt plats med träd”. Maori-namn på platser relaterar ofta till naturen i området. Det är för övrigt smart att göra ett stopp i Papatowai, då den lilla butiken där är sista chansen till att handla innan Invercargill. I anslutning till butiken finns ett litet motell där man kan övernatta för mindre än 100 NZD för två personer, om man har lust att utforska området lite mer. I vilket fall ska man ta sig tid till att gå över på andra sidan vägen och besöka ”Den sista gypsyn”, vars hem är en väldigt speciell vagn. Den är fylld med finurliga saker och ting, mer eller mindre konstnärliga, så det finns möjlighet att köpa med sig en otraditionell souvenir eller två. 

Fredad regnskog

I direkt anslutning ligger Tautuku-bukten – en härlig, gyllene sandstrand med den mörka regnskogen som bakgrund och som växer hela vägen ned till stranden. Tautuku betyder ”att vika sig” och hänvisar till att bukten är formad som en halvmåne. Från Florence Hill vid huvudvägen har man utsikt över hela bukten, som avgränsas av Tautuku-halvön i söder. Längre söderut kör man igenom Tautuku skogsreservat, 500 hektar tät regnskog som är fullständigt orörd och klass-A-fredad. Tätheten är så enorm att det känns som att köra mellan två höga, gröna murar. En liten sidoväg leder ned till Cathedral Caves (domkyrkogrottorna) som är 30 meter höga med ett tak som påminner om valven i en domkyrka, och som sträcker sig 100 meter in i klippan. En hel maoristam har fått plats där inne. Det är en otroligt fin akustik, så man får nästan lust till att börja sjunga! Det är endast möjligt att komma in vid lågvatten, och vandringen på 20 minuter ned är definitivt värt ansträngningen. 

Väl ute ur skogen kommer man fram till regionens sydligaste ”större” sevärdhet – Curio Bay, där delfiner håller till och där en förstenad skog kan ses vid lågvatten. För ca 180 miljoner år sedan (under dinosauriernas tid) var den en levande, subtropisk skog. När träden välte blev de med tiden täckta av sand och därefter havsvatten och under de kommande miljoner åren gjordes de om till kisel, som tydligt visar barken och åren i trädet. Både stammar och stubbar är synliga. Det är en barsk kust som visar sig från sin mest överväldigande sida i stormväder, och det var precis det vi fick se när vi var där på familjesemester under påsken. 

Regn och rusk

Vi hade bokat in oss på Curio Bay Backpackers - ett litet, mysigt ställe med två dubbelrum och ett med våningssängar som ligger precis intill stranden med den vackraste utsikten över bukten. Vi nöjde oss med att avnjuta den inifrån allrummet första dagen då det stormade utanför och regnet piskade mot rutorna. Men det var mysigt inomhus med eld i den öppna spisen. En backpacker berättade att hon hade varit ute och badat dagen före – burr… Just när hon hoppade i trodde hon att hon skulle få en hjärtattack, men plötsligt omringades hon av en flock lekfulla delfiner och glömde då allt om det kalla vattnet. På kvällen stormade det så våldsamt att strömmen gick så blev vi tvungna att leta fram stearinljus, men det skapade bara en ännu mysigare atmosfär. Det var skönt att ligga i en mjuk, varm säng och lyssna till naturens raseri med barnbarnet bredvid. Ren avslappning!

Nästa dag hade vinden avtagit och regnet upphört, så vi klädde på oss som om vi skulle till Sydpolen som näst intill är grannen i södergående riktning, och begav oss ned till kusten vid The Petrified Forest. Nog hade vinden lugnat ned sig men det hade däremot inte havet gjort, så vi blev vittnen till ett storslaget skådespel. Vågorna slog med våldsam kraft in mot klipporna, vattnet kastades högt upp i luften och tillsammans med ljudet blev det till en fulländad upplevelse av naturkrafterna när de är i full gång. Resten av dagen tillbringade vi i lite lugnare omgivningar genom att gå promenader på den breda sandstranden vid bukten. Barnbarnet strålade som en sol över att få plaska runt i strandkanten i sina nya gummistövlar, och vi vuxna hade också är härlig upplevelse. 

Efter dagens ansträngningar kom hungern. Det finns inga möjligheter att gå ut och äta i Curio Bay, men 6 km härifrån i Waikawa finns det ett litet ställe med det pompösa namnet ”Niagara Falls Café”, där de bl.a. serverar god pasta med svampsås. Det finns ett vattenfall i närheten, men det är inte riktigt lika stort som det riktiga. 

Solsken och sjölejon

På den tredje och sista dagen vaknade vi upp till den vackraste morgonen, drog gardinerna till sidan och fick den uppgående solen rakt in på rummet. En perfekt start på en perfekt dag. Kusten är visserligen storslagen när det stormar, men den är också helt okej i solsken – och lugnt väder! Det tog oss större delen av dagen att komma hem till Dunedin då det vackra vädret bjöd in till åtskilliga stopp på vägen, bl.a. till Matai Falls, inte lika stort som Purakaunui, men med idyllisk omgivning vid änden av en kilometerlång skogsväg. Vid Surat Bay (sväng av vid Owaka) hade vi hört att det skulle finnas sjölejon, och ryktet talade sanning. Efter en kort promenad på stranden, där det endast går att komma ned vid lågvatten, fick vi syn på en flock på minst 20 stycken. Fascinerande att iaktta så stora djur på nära håll i deras naturliga miljö. Catlins är en plats vi kommer tillbaka till, igen och igen. Chanserna till fantastiska naturupplevelser tar aldrig slut. 

Artikeln som jag inledde med att citera slutar såhär: ”Folk som bryr sig om den fred och ro som finns i Catlins, önskar att detta unika område får lov till att förbli okänt och orört”. Detta löfte blir svårt att hålla. Okänt är Catlins inte längre men det är någorlunda orört, men skynda er. Turismen skulle betyda ett ekonomiskt uppsving för regionen men det ska vägas upp mot hänsyn till natur och miljö, som ju är anledningen till att turister kommer. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

Nya Zeelands pärlor

 • För dig som ställer höga krav
 • Vackra lodger och B&Bs
 • Spännande upplevelser

28 dagar från 55.900 kr

Nya Zeeland med husbil

Nya Zeeland med husbil

 • Husbil ger frihet
 • Perfekt för familjen
 • Naturupplevelser

26 dagar från 30.500 kr

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Nya Zeelands Bästa

 • Upplev Nya Zeeland med bil
 • Massor av upplevelseförslag
 • Flera boendealternativ

25 dagar från 39.900 kr

4x4 South Island 3.jpg

Nya Zeeland runt med 4WD

 • Kör-själv med 4 WD
 • Kom bort från turistströmmen
 • Övernattning på små lodger

25 dagar från 44.100 kr

Slingrig väg längs med Lake Wakatipu på Sydön, Nya Zeeland

Nya Zeelands höjdpunkter

 • Bil & boende bokat
 • Både Nord- & Sydön
 • Alla höjdpunkter

18 dagar från 34.900 kr

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden runt - Japan, Nya Zeeland, Cooköarna & USA

 • Storstad
 • Naturupplevelser
 • Sol & bad på Cooköarna

34 dagar från 46.800 kr

rsz_wein_blenheim_nz_2

Vin och natur på Nya Zeeland

 • Fokus på fantastiska vinområden
 • Härliga naturområden
 • God mat och bra boenden

21 dagar från 40.500 kr

New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Nya Zeeland runt

 • 4 veckor med hyrbil
 • Gott om tid att utforska landet
 • Förbokat boende
   

30 dagar från 47.900 kr

Resor till Cooköarna

Nya Zeeland och Cooköarna

 • Husbil på Nya Zeeland
 • Sol & bad på Cooköarna
 • Perfekt för familjen

26 dagar från 38.100 kr

Dubai - ørken

Dubai, Nya Zeeland och Bali

 • Storstadsupplevelser i Dubai
 • Nya Zeelands vackra natur
 • Avkoppling och kultur på Bali

24 dagar från 42.500 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitarnas fotspår

 • Resan för alla filmälskare
 • Besök kända inspelningsplatser
 • Upplev naturen och några av Nya Zeelands höjdpunkter

25 dagar från 46.900 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Nya Zeeland med bil och husbil

 • Res med både bil och husbil
 • Läckra vinturer längs vägen
 • Vulkaner, glaciärer och stränder

23 dagar från 33.100 kr

bike nz.jpeg

Bike and Drive Nya Zeeland

 • Kör med en 4WD
 • Upplev på mountainbike
 • Annorlunda & aktiv resa

27 dagar från 61.900 kr

hike nz panorama.jpeg

Hike and Drive Nya Zeeland

 • Vandringsupplevelser
 • Kör fyrhjulsdrivet
 • Boende på B&Bs

28 dagar från 54.900 kr

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

Gruppresa Nya Zeelands kontraster

 • Gruppresa med guide
 • Många av Zeelands höjdpunkter
 • Många måltider och upplevelser

20 dagar från 53.600 kr

New Zealand Golf 1.jpg

Golfresa till Nya Zeeland

 • Unik golfresa till Nya Zeeland
 • Hotell och golfbanor i världsklass
 • Naturupplevelser

25 dagar från 79.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Spårvagnsmiddag i Christchurch

Njut av en god 4-rätters middag i en rullande restaurang i central Christchurch.

3 tim från 920 kr

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Upplev Marlboroughs viner

Åk på en vingårdstur i Marlborough och smaka lokalproducerat nyzeeländskt vin.

7 tim från 1.190 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Dagstur Milford Sound

En oförglömlig båttur väntar på den fantastiska fjorden Milford Sound, som ligger på Nya Zeelands sydö.

1 dag från 1.390 kr

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med övernattning

Njut av en fanstastisk båttur på vackra Milford Sound med övernattning i dubbelhytt.

2 dagar från 3.990 kr

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Abel Tasman Walk and Kayak

Se Abel Tasman National Park små bukter, stränder och vikar till fots och med kajak.

1 dag från 1.570 kr

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser & Pingviner

Otagohalvön utanför Dunedin är ett paradis för naturälskare med bland annat albatrosser och pingviner.

5 timmar från 1.150 kr

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I sagan om ringens fotspår

Följ med på en storslagen expedition med fyrhjulsdrivna fordon genom Queenstowndalens bergslandskap.

1 dag från 2.990 kr

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikoptertur Franz Josef-glaciären

Flyg helikopter över Franz Josef glaciären och få chans att vandra uppe på isen på glaciärens topp. 

4 tim från 3.725 kr

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Abel Tasman till fots

Vandra och upplev under tre dagar den fantastiska naturen i Abel Tasman National Park.

3 dagar från 11.600 kr

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Ångbåt och middag från Queenstown

Åk på ångbåtstur från Queenstown och avnjut en läcker barbeque-middag i vacker miljö.

4 tim från 990 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur Doubtful Sound

Upplev mystiken och den fantastiska naturen i Doubtful Sound på denna båtutflykt.

1 dag från 2.390 kr

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine

Åk på en av Nya Zeelands vackraste tågsträckor med Tranz Alpine som går tvärs över Sydön.

5 tim från 1.630 kr

New Zealand - delfin.jpg

Simma med delfiner i Akaroa

På denna utflykt får du möjligheten att simma med Nya Zeelands nyfikna delfiner.

1 dag från 2.235 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med övernattning

Njut av en fantastiskt båttur på Doubtful Sound med övernattning i dubbelhytt och god mat.

2 dagar från 4.990 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med flyg

Följ med på dagsutflykt till Milford Sound med flyg och spektakulär fjordkryssning.

1 dag från 4.090 kr

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Valsafari från Kaikoura

Se valar, delfiner och sälar på denna spännande valsafari från Kaikoura. Hela 95% chans att få se valar!

4 tim från 1.150 kr

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Simma med delfiner i Kaikoura

Drömmen att få simma med delfiner kan uppfyllas bland annat i Kaioura på denna tur.

4 tim från 1.390 kr

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Helikoptertur till Fox Glacier

Flyg helikopter över Fox Glacier på Sydön på Nya Zeeland och glaciärvandra på toppen.

4 dag från 3.320 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png