New Zealand - Tamaki Maori

Nyzeeländarna och naturen

Naturen och miljön är en stor del av vår identitet, kultur och vardag. Vi kiwis är mycket stolta över vår rena, gröna image och miljön är också en viktig faktor i förhållande till vår ekonomi och politik. Jag lärde mig från barnsben, både i skolan och hemma, att vara rädd om miljön samt hur unik vår natur är. Naturen är oerhört viktig för oss, och den måste behandlas med respekt. Även för invånarna är naturupplevelser en viktig del av att vara nyzeeländare. Vi kiwis älskar att se oss själva som ett självständigt, praktiskt och innovativt folk som lever i harmoni med naturen, mer än en nation som är beroende av västvärldens moderna civilisation.

Maorierna och naturen

Nya Zeeland har få invånare i förhållande till landets storlek. Efter årtusenden av isolering och en mycket kort period av mänsklig bosättning är vårt land dels en del av det moderna världssamfundet, dels en orörd vildmark som i århundraden varit en grundläggande del av vår identitet, kultur och spiritualitet. Nya Zeelands ursprungsbefolkning maorierna har ett mycket speciellt förhållande till naturen. Det kan du uppleva i deras legender som personifierar och förklarar naturens element.

Maorikulturen bidrar väsentligt till det nyzeeländska samhället, både i det dagliga livet och i hur vi förhåller oss till naturen. I maorikulturen är det platsen du kommer ifrån och den flod, det berg eller hav som du tillhör, en viktig del av din identitet. Land är inte något du äger, men däremot ett spirituellt och livgivande centrum med många mänskliga egenskaper. Nyzeeländsk lag respekterar och skyddar en del av maoriernas rättigheter till land och floder, berg och sjöar, och både lokalbefolkning och turister förväntas respektera den andliga betydelsen av dessa platser. Det är dock inte bara maorier som har en nära anknytning till landets natur, det gäller alla nyzeeländare.

Friluftsaktiviteter

Aktiviteter i naturen är en stor del av vardagen för alla nyzeeländare. Många familjer, inklusive min egen, njuter av camping, vandring och träning i landets storslagna vildmark och fantastiska naturområden. De långa kusterna har också gjort segling och kajakpaddling till populära sporter. Runt jul och under sommarmånaderna december, januari och februari flockas vi på stränderna och njuter av de vackra pohutukawa-träden och dess röda blommor. På vintern är bergen på centrala Nordön och i Southern Alps täckta med snö och perfekt för skidåkning.

Orörd natur

Med en kort historia av endast 800 års bosättning var Nya Zeeland en av de sista viktiga landmassorna i världen som befolkades. En stor del av vår natur är fortfarande orörd och har klarat sig från att utsättas för mänsklig påverkan. Detta gäller framförallt Sydön och särskilt i området kring Fiordland där du hittar fantastiska fjordar, glaciärer och berg. Med mer än 12 000 km² mark och få permanenta invånare är Fiordland känt för sin naturliga skönhet och orörda natur. På Sydön ligger också de snöklädda Southern Alps som spränger sig upp genom hela öns mitt.  Ännu längre söderut ligger Nya Zeelands tredje största ö, Stewart Island som är hem åt några utav landets ursprungliga fågelarter.

Nya Zeelands natur är varierad med allt från sanddynor och fjordar till glaciärer och bergssjöar. Men en stor del av vildmarken består av skogar, varav några är granplanteringar som används till populära fritidsaktiviteter som ridning, mountainbiking och orientering. Andra skogar är ursprungliga regnskogar, vilka lokalt kallas för "the bush". I dessa skogar kan du få upplevelsen av att förflyttas tusentals år tillbaka i tiden till en orörd, grön vildmark med ormbunkar och tät vegetation i alla riktningar. Om du lyssnar noga kan du ha tur att höra någon ursprunglig fågelart, och kanske till och med få se exempelvis en liten maorisolfjäderstjärt flyga runt mellan träden.

De vackra, gröna skogarna kan upplevas även i närheten av städerna och är helt unika. Den täta regnskogen innehåller ett överflöd av växt- och djurarter som inte finns någon annanstans på jorden. Här hittar du allt från de gigantiska kauriträden som kan bli mer än 2000 år gamla, till kiwin som är nationalfågel. Kiwin med sina karaktäristiska runda former och långa näbb, lever på marken och kan inte flyga. Den kommer bara ut på natten, så chansen att se den är väldigt liten. I vissa områden är det dock populärt att gå ut med rödlysande ficklampor efter mörkrets inbrott och leta efter dem. Många av kiwifåglarna finns på Stewart Island där det bor väldigt få permanenta invånare.

Värnar om naturen

De flesta kiwis och andra hotade fågelarter finns i skyddade nationalparker eller reservat. Eftersom Nya Zeeland inte har några ursprungliga landdäggdjur är de inhemska fågelarterna mycket utsatta av nyintroducerade rovdjur som hermeliner, vesslor, råttor, hundar och katter. Främmande växtarter kan också vara ett hot mot den ursprungliga floran, så var noga med att rengöra dina vandringsskor innan du kommer till Nya Zeeland. Alla eventuella frukter, nötter, spannmål och frön konfiskeras av tullen vid inresa. Vandringsskor och annan utrustning kontrolleras och eventuell jord avlägsnas, och bli inte förvånad om du ändå uppmanas att rengöra dina skor vid start och slut på vandringsleder i nationalparkerna. Detta då jordburna sjukdomar skulle kunna ödelägga Nya Zeelands känsliga ekosystem.

Utflykter från Auckland

Auckland är Nya Zeelands största stad och har drygt en halv miljon invånare. Staden ligger på ett näs på norra delen av Nordön, och även om den erbjuder allt en storstad ska ha behåller Auckland fortfarande den klassiska nyzeeländska kopplingen till naturen. Här finns bland annat ett otal vackra stränder och goda förbindelser till de omkringliggande öarna. Auckland kallas City of Sails, och ligger mellan två stora, naturliga hamnar. Om du har ett par dagar i Auckland och tycker om att vara i naturen, ta då en tur ut till någon utav öarna. De flesta kan enkelt nås med färja från stadens centrum.

Rangitoto Island är den yngsta av de ca 50 vulkanerna i området. Den har ett unikt landskap med vulkaniska klippor och efter en vandring på 1–2 timmar till toppen väntar en fantastisk utsikt över vattnet och staden. Om du vill se fåglar är den närliggande Tiritiri Matangi ett viltreservat där de hotade fågelarterna Takahe och Kokako lever helt fritt. Strax norr om Auckland ligger de svarta stränderna vid Piha samt bergskedjan Waitakere Ranges som är helt täckt av uråldrig regnskog. Här finns det fullt av vandringsleder där du verkligen får uppleva äkta nyzeeländsk regnskog.

Om du önskar en adrenalinkick när du utforskar naturen, är Queenstown på Sydön landets huvudstad för extrema sporter som skidåkning, bungyjumping, jetboating och forsränning.

Nordöns vulkaner

När du väl har lagt storstaden bakom dig och kör söderut, kommer du till de geotermiska områdena runt staden Rotorua, känd för sina varma källor och sin rika maorikultur. Mitt på Nordön ligger också landets största sjö Lake Taupo, som är en gammal vulkankrater. Strax söder om sjön ligger de tre vulkanerna Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro och Mt. Ngauruhoe. På vintern är Mt. Ruapehu en populär skidort och på sommaren finns det vandringsleder både på den flackare Mt. Tongariro och på den brantare, konformade Mt. Ngauruhoe. På Tongariro hittar du också vackra Emerald Lakes som har en fantastiskt vacker, blågrön färg. Längre västerut tornar det märkliga, symmetriska berget Taranaki/Mt Egmont ensamt upp sig. Legenden säger att Taranaki skickades bort efter en förlorad strid mot Mt. Tongariro och Whanganui River skapades när han passerade.

Kända och okända vandringleder

Personligen tycker jag att en vandring är ett av de bästa sätten att komma ut i naturen och att det ger en helt speciell möjlighet att uppleva det orörda. De mest organiserade vandringslederna är de nio Great Walks, där du på sommaren hittar bra, bemannade stugor och fina stigar. Det kostar inget att gå lederna, och du kan också göra en del av dem på en dagstur. Transport till och från start - och slutplatser samt användning av stugor betalar du däremot för. De nio Great Walks är mycket populära och du träffar både lokalbefolkning och turister i stugorna längs vägen. Routeburn och Milford Track i södra Nya Zeeland är bland de mest spektakulära med fantastiska vyer utmed vägen. Tack vare en begränsning i antal personer som får vistas på lederna och i stugorna upplever jag att dessa två vandringar är något av det bästa naturen i Nya Zeeland har att erbjuda. Du får de mest fantastiska, alpina vyerna utan tecken på någon civilisation så långt ögat når. Dessutom slutar Milford Track vid Milford Sound som är en utav naturens juveler. Det finns inte mycket som slår känslan av att genomföra någon utav dessa vandringar, och det finns inte många sätt att komma närmare naturen på än när du långt från civilisationen tar en simtur i en kristallklar glaciärflod.

Kom ihåg, att när du vandrar vissa sträckor på de mest populära och lättillgängliga lederna, inklusive Tongariro Crossing på Nordön, kan det på fina sommardagar lätt bli överfyllt av turister. Om du vill vandra ifred eller bara komma bort från de mest turistiska områdena, vänta till slutet av säsongen eller prova en av de mer okända vandringslederna. Ett exempel på en sådan led är den spektakulära Cape Brett på Nordön där du får en helt magnifik utsikt över Stilla havet längs vägen. Hillary Trail är också en fin och betydligt lugnare vandringsled som går genom skog och kustområden. Det finns också många kortare vandringsleder runt om i landet med enkla stugor eller campingplatser. Tänk dock på att det är mycket stränga regler kring eldning i naturen. Mobiltäckningen är mycket begränsad och det är ofta långt till närmaste stad, så se till att du har rätt utrustning och följ lokalbefolkningens rekommendationer.

Nya Zeelands natur är fantastisk och spektakulär, men kom ihåg att inte ta något förutom vackra bilder och lämna inga spår. Vi hoppas att vår natur förblir orörd och kommer att vara till stor glädje för lokalbefolkning och besökare i många generationer framöver.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

Nya Zeelands pärlor

 • För dig som ställer höga krav
 • Vackra lodger och B&Bs
 • Spännande upplevelser

28 dagar från 55.900 kr

Nya Zeeland med husbil

Nya Zeeland med husbil

 • Husbil ger frihet
 • Perfekt för familjen
 • Naturupplevelser

26 dagar från 30.500 kr

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Nya Zeelands Bästa

 • Upplev Nya Zeeland med bil
 • Massor av upplevelseförslag
 • Flera boendealternativ

25 dagar från 39.900 kr

4x4 South Island 3.jpg

Nya Zeeland runt med 4WD

 • Kör-själv med 4 WD
 • Kom bort från turistströmmen
 • Övernattning på små lodger

25 dagar från 44.100 kr

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden runt - Japan, Nya Zeeland, Cooköarna & USA

 • Storstad
 • Naturupplevelser
 • Sol & bad på Cooköarna

34 dagar från 46.800 kr

rsz_wein_blenheim_nz_2

Vin och natur på Nya Zeeland

 • Fokus på fantastiska vinområden
 • Härliga naturområden
 • God mat och bra boenden

21 dagar från 40.500 kr

New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Nya Zeeland runt

 • 4 veckor med hyrbil
 • Gott om tid att utforska landet
 • Förbokat boende
   

30 dagar från 47.900 kr

Resor till Cooköarna

Nya Zeeland och Cooköarna

 • Husbil på Nya Zeeland
 • Sol & bad på Cooköarna
 • Perfekt för familjen

26 dagar från 38.100 kr

Grön ö i Stilla havet, Fiji

Nya Zeeland med Hongkong och Fiji

 • Storstaden Hongkong
 • Rundresa i New Zealand
 • Sol & bad på Fiji

20 dagar från 43.500 kr

Dubai - ørken

Dubai, Nya Zeeland och Bali

 • Storstadsupplevelser i Dubai
 • Nya Zeelands vackra natur
 • Avkoppling och kultur på Bali

24 dagar från 42.500 kr

New Zealand - North Island - Bay of Plenty - Udsigt_1

Kryssning Nya Zeeland och Sydney

 • Kryssa runt vackra Nya Zeeland 
 • Upplev fjordar och glaciärer
 • Besök Operahuset i Sydney
   

20 dagar från 32.900 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitarnas fotspår

 • Resan för alla filmälskare
 • Besök kända inspelningsplatser
 • Upplev naturen och några av Nya Zeelands höjdpunkter

25 dagar från 46.900 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Nya Zeeland med bil och husbil

 • Res med både bil och husbil
 • Läckra vinturer längs vägen
 • Vulkaner, glaciärer och stränder

23 dagar från 33.100 kr

bike nz.jpeg

Bike and Drive Nya Zeeland

 • Kör med en 4WD
 • Upplev på mountainbike
 • Annorlunda & aktiv resa

27 dagar från 61.900 kr

hike nz panorama.jpeg

Hike and Drive Nya Zeeland

 • Vandringsupplevelser
 • Kör fyrhjulsdrivet
 • Boende på B&Bs

28 dagar från 54.900 kr

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

Gruppresa Nya Zeelands kontraster

 • Gruppresa med guide
 • Många av Zeelands höjdpunkter
 • Många måltider och upplevelser

20 dagar från 53.600 kr

New Zealand Golf 1.jpg

Golfresa till Nya Zeeland

 • Unik golfresa till Nya Zeeland
 • Hotell och golfbanor i världsklass
 • Naturupplevelser

25 dagar från 79.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Mad - gourmet.jpg

Wellington för matälskare

Testa några av Wellingtons bästa restauranger på en matsafari runt staden med en matkunnig guide.

1 dag från 2.680 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark (5).jpg

Vintur till Waiheke Island

Upplev tre olika vingårdar med hög kvalitet - Mudbrick, The Goldie Room och Te Whau Vineyards.

1 dag från 1.090 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Upplev det vulkaniska landskapet i Tongariro på en halvdagsutflykt till den berömda nationalparken.

5 tim från 1.550 kr

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Stadsrundtur & båtutflykt

Denna utflykt kombinerar en guidad stadsrundtur med en båtutflykt i Aucklands hamn.

1 dag från 910 kr

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin och utsökt mat i Hawkes Bay

Fantastiska viner, god mat och vacker natur väntar på denna resa genom Nordöns vinområde.

5 tim från 2.390 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Best of Both Worlds

Denna utflykt kombinerar en stadsrundtur i Auckland med regnskogsvandring och maorikultur.

1 dag från 1.790 kr

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Följ med på en heldags guidad tur till 90 mile Beach och Cape Reinga på Nordöns spets.

1 dag från 1.080 kr

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Hangimiddag & maori-konsert

Följ med på en riktig Maorifest och upplev traditionerna i den mytomspunna kulturen.

5 tim från 950 kr

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Segeltur i Auckland

Se Auckland från vattnet och njut av utsikten över bukten och alla segelbåtar.

2 tim från 750 kr

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin och valsafari

Båttur från Aucklands hamn där delfin - och valskådning samt fågelliv står i fokus.

5 tim från 1.290 kr

Rotorua area

Vulkaner och regnskog

Upplev Nordöns förunderliga natur med kratersjöar, klippor och regnskog på denna heldagstur.

1 dag från 2.950 kr

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

Farmstay på Blue Duck Station

En vistelse på Blue Duck Station bjuder på upplevelser med 4WD och båt samt självklart på hästryggen. 

3 dagar från 1.990 kr

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Guidad cykeltur i Tongariro

Cykla genom Tongariros spektakulära natur med guide och se berg, regnskog och vulkaner.

4 tim från 1.590 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besök "The Shire" från både Hobbit och Sagan om Ringen filmerna på denna tur till Hobbiton.

5 tim från 930 kr

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Båttur till Hole in the Rock

Med en katamaran besöks den spektakulära klippformationen Hole in the Rock

5 tim från 840 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Waitomo Caves

Se de magiska lysmaskarna i Waitomo Caves stora grottsystem på Nya Zeelands norra ö.

1 dag från 480 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Tongariro National Park

Upplev Tongariros vulkaniska landskap på en härlig dagsvandring tillsammans med en kunnig guide.

1 dag från 2.090 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png