Med bil genom sydstaterna

Med bil genom Sydstaterna

Kör med egen bil genom Sydstaterna som bjuder på mycket musik, kultur och historia. Resan startar och slutar i Atlanta.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

16 dagar från 38.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

På denna resa kör ni genom den amerikanska "Södern" och upplever allt från det stora musikutbudet till historien om inbördeskriget, bomullsplantagen och de svartas rättigheter i USA. Resan startar och slutar i Atlanta i Georgia och ni besöker ytterligare sju delstater som tillsammans utgör Sydstaterna.

Läs mer om resan i dagsprogrammet nedan!

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Höjdpunkter på resan

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Rejser til New Orleans, USA
Resor till New Orleans

New Orleans bjuder på en härlig blandning av olika kulturer, jazzmusik och kreolska måltider.

French Quarter och jazzmusik

New Orleans är en tvättäkta sydstatsstad med den helt unika atmosfär som kännetecknar Sydstaterna i USA. Genom stadens gator gnisslar spårvagnar, vilket är ett trevligt sätt att ta sig runt och upptäcka The Big Easy på, som New Orleans också kallas. Överallt i staden märker du av den franska, spanska och amerikanska kulturen som tillsammans gör New Orleans så unikt. Särskilt den franska stadsdelen French Quarter lockar många både tillresta och ur lokalbefolkningen. Här hittar du de kända färgglada byggnaderna med vackra smideskonstruktioner utanpå, och från gatornas barer och restauranger strömmar jazzmusiken ut i den ljumma subtropiska kvällen.

Hjulångare på Mississippi

Vill du komma bort från stadens myller och människor, är parkerna Jackson Square eller City Park de rätta ställena att söka sig till. En annan möjlighet är att göra en tur med en hjulångare på Mississippifloden, medan du serveras en traditionell kreolsk måltid till tonerna av jazzmusik. 

Karta

Dag för dag

Kör med egen bil genom Sydstaterna som bjuder på mycket musik, kultur och historia. Resan startar och slutar i Atlanta.

Dag 1: Ankomst Atlanta, Georgia

Tack vare tidsskillnaden landar ni samma dag i USA som ni lämnar Sverige. På flygplatsen hämtar ni ut er hyrbil och kör därefter in till ert hotell i Atlanta. Spendera eftermiddagen i staden, ät en bit god mat och vila ut efter resan.

Dag 2: Heldag i Atlanta

Ni har hela dagen framför er att utforska Atanta. Staden har ett stort utbud av sevärdheter och museum. Besök till exempel Sweet Auburn och kliv tillbaka i historien kring de mänskliga rättigheterna som hade sitt högsäte i Atlanta och med Martin Luther King i spetsen på 60-talet. Strax utanför Atlanta kan ni besöka Stone Mountain Park. Parken är hem för en enormt stor klippa, som sticker rakt upp i det annars skogsbeklädda landskapet. På ena klippväggen finns världens största stenuthuggning som föreställer söderns stora ledare Robert E. Lee, Stonewall Jackson och presidenten Jefferson Davis. Parken erbjuder en stor mängd utomhusaktiviteter bland annat bland annat en vandring som tar er till toppen av Stone Mountain.

Dag 3: Montgomery, Alabama

Idag lämnar ni Atlanta och därefter går resan vidare till Montgomery som är delstatshuvudstad i Alabama. Besök Old Alabama Town som är en autentiskt litet samhälle med hus från 1900-talet. Friluftsmuseet berättar på ett fint vis hur livet var för den vanliga amerikanen i Alabama under dessa år. I stark kontrast till Old Alabama Town kan ni besöka President Jefferson Davis vackra hem The First White House of the Confederacy som bjuder på en originalinredning från mitten av 1800-talet.

Distans: ca 260 km

Dag 4: Fort Walton Beach/Pensacola, Florida

Kursen är satt mot New Orelans, men på vägen gör ni en avstickare till solvarma Florida. Ni bor antingen i Pensacola (standard) eller i Fort Walton Beach (preferred) där ni kan njuta av sol och bad på kritvita stränder. Passa också på att strosa lite längs med strandpromenaden och ät en god middag på någon trevlig fiskrestaurang.

Distans: ca 260 km Fort Walton Beach / ca 270 km Pensacola

Dag 5-6: New Orleans

Denna morgon går färden vidare till staden Mobile i Alabama. Staden grundades för nästan 300 år sedan av fransmännen. Staden har en elegant kombination av europeisk kultur och sydstatscharm. Under dagen kommer ni fram till New Orleans som ligger vid Mississippiflodens utmynning. Under kvällen njuter ni av alla intryck samtidigt som ni äter en spicy cajun cuisine och lyssnar till jazzmusiken som sätter liv i de franska kvarteren. I New Orleans stannar ni två nätter.

Distans: ca 330 km från Pensacola / ca 390 km från Fort Walton Beach

Dag 7: Vicksburg, Missisippi

Ni följer Mississippifloden genom delstaten Louisana och ankommer ganska snart till statens huvudstad Baton Rouge. Under vägen kommer historien ikapp och ni blir påminda av bomullsplantage, slaveri och inbördeskrig. Under 1800-talet odlade plantageägarna indigo och tobak, men det gick senare över till bomull och sockerrör. Skördarna gjorde plantageägarna väldigt rika och det byggdes stora och stilfulla palats omkring på markerna. Trots inbördeskriget står de stora husen ännu fint och arkitekturen skiljer sig mycket åt beroende på var ägarna kom ifrån.Vidare går färden in i delstaten Mississippi och till staden Vicksburg där ni avslutar denna dag.

Distans: ca 330 km

Dag 8: Memphis, Tennessee

Ni börjar dagen tidigt och kör mot Memphis, hemmet för Bluesen. Denna stad kombinerar sydstatscharmen med spännande storstadsliv. Memphis är världsberömt för soul, blues samt rock och några av de helt största artisterna inom den kategorin kommer härifrån. Bland annat kungen av Rock & Roll Elvis Presley vars grav du kan besöka i parken vid hans hem Graceland. Graceland är efter Elvis död 1977 omgjort till ett museum och är en av det mest besökta museum i USA. Besök även Sun Studio där både Elvis, Johnny Cash och BB King spelade in sina hits. Nation Civil Rights muséet är bestämt också värt ett besök. 1968 blev medborgarrättskämpen Martin Luther King skjuten på Lorroine Motel då han stod på sin altan. Motellet är nu ombyggtill ett intressant museum för rasdiskrimination. När mörkret faller rekommenderar vi en promenad på bluesgatan Beale Street som är ett gammalt nöjeskvarter där bluesen fann sin väg från bomullsfälten.

Distans: ca 400 km

Dag 9: Nashville, Tennessee

Från blues, soul och rock går resan vidare till Countrymusikens hemort Nashville i delstaten Tennessee. I Nashville blir alla kända countrymusiker hyllade och därför bör ni besöka Country Music Hall of Fame. Det är också möjligt att sitta i publiken till det populära tv-programmet Grand Ole Opry där scenen intas av kända musiker och stjärnor. Patsy Cline, Garth Brooks, Dolly Parton och Carrie Underwood är några av de countrysångare som stått på denna scen.

Distans: ca 340 km

Dag 10: Asheville, North Carolina

Nu vänder ni näsan mot öster och fortsätter er körning via Knoxville och vidare till The Great Smoky Mountains. Namnet har Cherokee-indianerna gett berget efter det blå dis som driver in över de mossbeklädda bergstopparna. Nationalparken är vacker och består av frodiga skogar, berg, rinnande bäckar och flera vattenfall. Här bor det även hjort, räv och den beryktade svartbjörnen. I Great Smoky Mountains korsar ni gränsen till North Carolina och letar er sedan fram till Asheville. Här i närheten ligger också Cherokee Welcome Centre där ni kan göra ett besök och få större inblick i den lokala ursprungsbefolkningens historia och liv idag.

Distans: ca 480 km

Dag 11-12: Charleston

Resan fortsätter idag från North - till South Carolina och dess huvudstad Columbia. Senare på kvällen kommer ni fram till den fascinerande Charleston med sina trånga gator och gränder, häst och vagn transporter, stora palats och avslappnade atmosfär.

Distans: ca 430 km

Dag 13: Savannah

I staden Savannah osar det av sydstatscharm och gästvänlighet. I Savannah bör ni lägga vägen förbi restaurangen The Pirates House som huserar i stadens äldsta byggnad från 1753.

Distans: ca 170 km

Dag 14: Atlanta, Georgia

Idag kommer ni ut på er sista etapp på denna resa, då ni kör tillbaka till Atlanta. Det är en fin bilresa genom delstaten Georgia. Eventuellt ska ni stanna och shoppa lite innan hemresan till Sverige. Framme i Atanta checkar ni in på ert hotell och njuter av sista kvällen i USA för denna gång.

Distans: ca 400 km

Dag 15: Avresa Atlanta

På morgonen återlämnar ni bilen på flygplatsen innan ni checkar in och flyger hem till Sverige.

Dag 16: Ankomst Sverige

Välkomna hem!

Se alla dagar

Prisexempel

16 dagar från 38.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Rejser til New Orleans, USA

Jazz cruise i New Orleans

Upplev Sydstaterna på det bästa sättet ombord på en hjulångare i New Orleans. 

2 tim från 460 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Oak Alley Plantation (Custom).jpeg

Guidad rundtur på Oak Alley Plantation

På detta besök till Oak Alley Plantation får du inblick i livet i Louisiana under 1800-talet. 

5 tim från 640 kr

Rejser til New Orleans, USA

Jazz cruise i New Orleans

Upplev Sydstaterna på det bästa sättet ombord på en hjulångare i New Orleans. 

2 tim från 460 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Oak Alley Plantation (Custom).jpeg

Guidad rundtur på Oak Alley Plantation

På detta besök till Oak Alley Plantation får du inblick i livet i Louisiana under 1800-talet. 

5 tim från 640 kr

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
texas - longhorn - 2500x1300px

Tåg i USA – Texas

 • Historiska San Antonio
 • Rymdverksamhet i Houston
 • Modern cowboykultur
   

9 dagar från 21.700 kr

Panoramic Pennybacker Bridge over Colorado flod og kalksten klippe i Austin, rejser til Sydstaterne, USA

Texas med bil

 • Upplev USA:s vilda västern
 • Musik, kultur och rymdcenter
 • Historia längs Mission Trail

14 dagar från 24.900 kr

USA - Illinois - Chicago - Downtown River_0.jpg

Tåg i USA - I musikens spår

 • Musik & historia
 • Chicago till New Orleans
 • Mycket tid på egen hand
   

10 dagar från 25.000 kr

USA - Louisiana - New Orleans - trumpet.jpg

Blues Highway

 • Från Chicago till New Orleans
 • Kör på legendariska Route 66
 • Musik och kultur i sydstaterna
   

16 dagar från 32.400 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Huse - Temarejser.jpg

Jazz, natur och plantager i Sydstaterna

 • God mat och musik i New Orleans
 • Besök flera vackra plantager 
 • Historiska platser och museum
   

10 dagar från 19.000 kr

USA - Louisiana - New Orleans - French Quarter - 1

New Orleans till Miami med bil

 • Bila från Södern till Florida
 • Natur, sol & bad
 • Bil från New Orleans till Miami
   

12 dagar från 22.900 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png