USA - Louisiana - New Orleans - trumpet.jpg

Blues Highway

Följ med på ett riktigt musikäventyr tvärs igenom USA.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

16 dagar från 32.400 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Ni reser med egen bil från Chicago i norr till New Orleans i söder längs med Blues Highway. På vägen upplever ni storstadspuls i Chicago, legendariska Route 66, countrymusikens huvudstad Nashville, Elvis Graceland i Memphis, blues i Vicksburg och avslutningsvis fransk jazz i New Orleans. Längs vägen kör ni genom historien och upplever minnen från bomullsplantagen och plantageägarnas enorma palats, vacker natur och vägrestauranger som ni känner igen från otaliga road movies. Med andra ord väntar ett riktigt äventyr med bil.

Läs mer om resan i detalj i dagsprogrammmet nedan.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Höjdpunkter på resan

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Rejser til New Orleans, USA
Resor till New Orleans

New Orleans bjuder på en härlig blandning av olika kulturer, jazzmusik och kreolska måltider.

French Quarter och jazzmusik

New Orleans är en tvättäkta sydstatsstad med den helt unika atmosfär som kännetecknar Sydstaterna i USA. Genom stadens gator gnisslar spårvagnar, vilket är ett trevligt sätt att ta sig runt och upptäcka The Big Easy på, som New Orleans också kallas. Överallt i staden märker du av den franska, spanska och amerikanska kulturen som tillsammans gör New Orleans så unikt. Särskilt den franska stadsdelen French Quarter lockar många både tillresta och ur lokalbefolkningen. Här hittar du de kända färgglada byggnaderna med vackra smideskonstruktioner utanpå, och från gatornas barer och restauranger strömmar jazzmusiken ut i den ljumma subtropiska kvällen.

Hjulångare på Mississippi

Vill du komma bort från stadens myller och människor, är parkerna Jackson Square eller City Park de rätta ställena att söka sig till. En annan möjlighet är att göra en tur med en hjulångare på Mississippifloden, medan du serveras en traditionell kreolsk måltid till tonerna av jazzmusik. 

Luftfoto Panorama-centrum i Chicago, USA
Resor till Chicago

Res till metropolen Chicago och du bjuds på en imponerande skyline, små mysiga caféer och ett spännande kulturliv.

Bortglömd stad

Chicago är en något bortglömd stad i USA, vilket är synd. I Chicago hittar du mycket utav det som flera av de mer kända städerna erbjuder. Här finns en imponerande skyline, små mysiga caféer och inte minst ett spännande kulturliv.

Chicagos spännande arkitektur

Det 103 våningar höga Sears Tower var en gång i tiden världens högsta skyskrapa. Det är det inte längre, men Sears Tower är fortfarande det bästa stället för en storslagen utsikt över staden och Lake Michigan. Är du intresserad av arkitektur känner du säkert till Frank Lloyd Wright. Han var en av de mest inflytelserika arkitekterna under 1920-talets första hälft, och i Chicago kan du uppleva hans vackra hus och ateljé på nära håll.

Storstadscharm och nattliv

För dem med intresse för olika kulturer och mat från hela världen, är Chicago ett sant Mekka. En rundtur i Chinatown och Little Italy är ett måste. Här ligger spännande restauranger sida vid sida med små butiker som säljer allt från ätpinnar till kinesisk medicin. Kvällarna bjuder på trevliga restaurangbesök med god mat, och kanske lite jazz eller blues live på något utav de många caféerna eller barerna.

Karta

Dag för dag

Följ med på ett riktigt musikäventyr tvärs igenom USA

Dag 1: Ankomst Chicago, Illinois

Ni landar i Chicago sen eftermiddag tidig kväll. På flygplatsen står er hyrbil klar och ni kör på egen hand in till ert centralt belägna hotell. Använd kvällen till att utforska närområdet, vila ut efter resan och ät något gott.

Dag 2: Heldag i Chicago

Chicago är USA's tredje största stad och här finns mycket att se och uppleva. Följ med på en guidad stadsvandring, besök Art Institute of Chicago, flanera i Millennium Park eller njut av Chicagos bluesscen. Det finns något för allas tycken och smak. Staden är känd för att vara en invandrarstad och tidigare var stadsdelarna otroligt etniskt präglade. Till exempel finns det en svensk stadsdel som heter Andersonville. Här ligger Swedish American Museum som beskriver immigranternas öde.v

Dag 3: Springfield, Illinois

Idag startar er spännande bilresa som ska ta er från Chicago till New Orleans. Ni börjar faktiskt er resa på legendariska Route 66. Första stopp på resan är Springfield i Illinois där ni bland annat kan uppleva den tidigare president Abraham Lincolns grav. 30 km nordväst för Springfield ligger en rekonstruktion av landsbyn New Salem som var Abraham Lincoln hemstad i sina unga år.

Distans: ca 330 km

Dag 4: St. Louis, Missouri

Nästa stopp är St. Louis som ligger vid Mississippi River och här kan ni beskåda USA's högsta monument. Den 192 meter höga Gateway Arch hyllar Thomas Jeffersons och St. Louis roll i den västliga utvecklingen i USA. Åk upp till toppen och njut av utsikten. Inte så långt från centrum ligger parken Elk Park där ni kan uppleva det lokala djurlivet. Under det räknas bisonoxar, vilda kalkoner, älgar och hjortar. I St. Louis måste ni även besöka Route 66 State Park där ni i informationscentret får mycket bra och intressant information om Route 66´s historia.

Distans: ca 180 km

Dag 5-6: Nashville

Framför er väntar en lång körning, så mestadels av dagen är i bilen. Det gör inte så mycket för stor del av en roadtrip i USA är just att uppleva landsvägarna genom landet. Stanna och är lunch på en klassisk diner, njut av raka långa vägar och oändliga utsikter. På kvällen ankommer ni till Nashville.

Distans: ca 520 km

Dag 7-8: Memphis

Från en musikstad till en annan. Ni rullar nu söderut mot Memphis och de kommande dagarna kommer ni gå i Elvis fotspår. Ni bör naturligtvis besöka Graceland där ni kan utforska Elvis hus och se flera av hans ägodelar. Sun Studios är också väl värt ett besök. Det var här som flera stora stjärnor som Elvis, Johnny Cash och Jerry Lee Lewis spelade in sina stora hits i början av 50-talet.

Distans: ca 340 km

Dag 9-10: Vicksburg

Framför er har ni ca 40 mil från Memphis till Vicksburg. Ni kan ta sträckan i lugn och ro och njuta av de amerikanska städerna ni passerar. Även i Vicksburg är det musiken som är kärnan och ni kan här uppleva blues, jazz och rock & roll. Flera kvällar i veckan erbjuds musikkvällar på stadens barer och restauranger.

Distans: ca 400 km

Dag 11: Natchez

Ni följer Mississippifloden och under vägen kommer historien ikapp och ni blir påminda av bomullsplantage, slaveri och inbördeskrig. Under 1800-talet odlade plantageägarna indigo och tobak, men det gick senare över till bomull och sockerrör. Skördarna gjorde plantageägarna väldigt rika och det byggdes stora och stilfulla palats omkring på markerna. Trots inbördeskriget står de stora husen ännu fint och arkitekturen skiljer sig mycket åt beroende på var ägarna kom ifrån. På eftermiddagen ankommer ni till Natchez där ni ska övernatta.

Distans: ca 120 km

Dag 12: Lafayette, Louisiana

Innan ni åker från Natchez rekommenderas ett besök på någon av de stora bomullsplantagerna Burn, Dunleith, Melrose, Monmouth eller Longwood. Stanna gärna till i den lilla staden St Francisville. Staden, som i folkmun kallas "the town two miles long and two yards wide", ligger på en liten remsa mot Mississippi River. Det osar sydstatscharm här och de klassiska vita husen med sina stora verandor ligger sida vid sida längs huvudgatan.

Ni fortsätter er resa mot Lafayette, som är känd för sin matkultur med Cajun. Lafayette har mycket att erbjuda med fantastisk natur, kultur och historia. I områdets floder och träsk finns det både sköldpaddor och alligatorer!

Distans: ca 250 km

Dag 13-14: New Orleans

Under dagen kommer ni fram till New Orleans som ligger vid Mississippiflodens utlopp. Under kvällen njuter ni av alla intryck samtidigt som ni äter en spicy cajun cuisine och lyssnar till jazzmusiken som sätter liv i de franska kvarteren. I New Orleans stannar ni två nätter.

Distans: 230 km

Dag 15: Avresa New Orleans

Det är dags att återlämna bilen på flygplatsen och checka in på flyget till Sverige. Med gungande musik i sinnet flyger ni hem.

Dag 16: Hemkomst

Välkomna hem!

Se alla dagar

Prisexempel

16 dagar från 32.400 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
USA - Illinois - Chicago - Downtown River_0.jpg

Stadsvandring i Chicago

Upplev det bästa av Chicago på denna guidade stadsvandring som både tar dig till North & South Side.

5 tim från 490 kr

Rejser til New Orleans, USA

Jazz cruise i New Orleans

Upplev Sydstaterna på det bästa sättet ombord på en hjulångare i New Orleans. 

2 tim från 460 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Oak Alley Plantation (Custom).jpeg

Guidad rundtur på Oak Alley Plantation

På detta besök till Oak Alley Plantation får du inblick i livet i Louisiana under 1800-talet. 

5 tim från 640 kr

USA - Illinois - Chicago - Downtown River_0.jpg

Stadsvandring i Chicago

Upplev det bästa av Chicago på denna guidade stadsvandring som både tar dig till North & South Side.

5 tim från 490 kr

Rejser til New Orleans, USA

Jazz cruise i New Orleans

Upplev Sydstaterna på det bästa sättet ombord på en hjulångare i New Orleans. 

2 tim från 460 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Oak Alley Plantation (Custom).jpeg

Guidad rundtur på Oak Alley Plantation

På detta besök till Oak Alley Plantation får du inblick i livet i Louisiana under 1800-talet. 

5 tim från 640 kr

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
texas - longhorn - 2500x1300px

Tåg i USA – Texas

 • Historiska San Antonio
 • Rymdverksamhet i Houston
 • Modern cowboykultur
   

9 dagar från 21.700 kr

Panoramic Pennybacker Bridge over Colorado flod og kalksten klippe i Austin, rejser til Sydstaterne, USA

Texas med bil

 • Upplev USA:s vilda västern
 • Musik, kultur och rymdcenter
 • Historia längs Mission Trail

14 dagar från 24.900 kr

USA - Illinois - Chicago - Downtown River_0.jpg

Tåg i USA - I musikens spår

 • Musik & historia
 • Chicago till New Orleans
 • Mycket tid på egen hand
   

10 dagar från 25.000 kr

Med bil genom sydstaterna

Med bil genom Sydstaterna

 • Spännade resa i Södern
 • Musik, kultur & historia
 • Bil & boende bokat
   

16 dagar från 38.300 kr

USA - Louisiana - New Orleans - Huse - Temarejser.jpg

Jazz, natur och plantager i Sydstaterna

 • God mat och musik i New Orleans
 • Besök flera vackra plantager 
 • Historiska platser och museum
   

10 dagar från 19.000 kr

USA - Louisiana - New Orleans - French Quarter - 1

New Orleans till Miami med bil

 • Bila från Södern till Florida
 • Natur, sol & bad
 • Bil från New Orleans till Miami
   

12 dagar från 22.900 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png