Everglades för alltid
Ett av världens mest ambitiösa restaureringsprojekt – det som ska rädda Floridas enastående träskområde Everglades – inleddes år 1996 av den amerikanska regeringen i Washington D.C. i samarbete med den lokala kommunen i staten Florida. Man tror att projektet under de kommande 30 åren kommer att kosta ca. 50 miljarder kronor. Frågan är dock om det inte är en svår kamp att vinna med hänsyn till att en extrem befolkningsökning i området kräver mer och mer vatten – vilket även Everglades gör. Problemet är om det kommer finnas tillräckligt med vatten till ekosystemet och till människorna i området om 30 år.
Vatten till alla
Projektet går bl.a. ut på att leda tillbaka floden Kissimmee till sin ursprungliga bukt, samt att bygga upp ett rotsystem på 16.000 hektar runt om Everglades som ska suga upp nitrat och fosfor från lantbrukets ursköljning. Hälften av rotsystemet är färdigt, men det är fortfarande för tidigt att säga om det fungerar ännu då effekten först syns efter några år. Projektet ska också försäkra att det finns tillräckligt med vatten för att det ömtåliga ekosystemet ska kunna överleva, samtidigt som det ska finnas vatten nog till lantbruket i södra Florida och en växande befolkning som närmar sig 8 miljoner. Man räknar med att invånarantalet når 12-14 miljoner år 2050. Restaureringen av naturen ska även säkra en överlevnad för 320 fågel- och fiskarter, däggdjur samt ovanliga växter och gräs.
Floridas enastående träskområde
Everglades täcker en yta på ca. 27.000 km2 och är uppdelad i tre nationalparker – Everglades National Park, Big Cypress National Preserve och Biscayne National Park. Den först nämnda blev grundlagd år 1947, och redan då var alligatorer, krokodiler, olika storkarter, träskväxter m.m. utrotningshotade. Området är fortfarande hotat, kanske mer än någonsin.
Nationalparksområdet utgör den södra delen av en enorm grön ”flod”, som från början rann från Lake Okeechobee 190 km norr om området och ut till havet där den Mexikanska Golfen och Atlanten möts. Den nästan osynliga floden (träsket) är på de flesta platser endast mellan 15 och 130 cm djup och ca. 80 km bred. Flödet har ändrats genom de sista 110 åren då man har byggt dammar som antingen ska hålla vattnet under torrperioder eller förhindra översvämningar under regnperioden.
Ett skröpligt ekosystem
”Ingen förstod för 57 år sedan ekosystemet som var fundamentet för det långsamma vattenflödet. Idag genomför man undersökningar och forskar på hur man kan försäkra att vattnet inte stoppas av lantbruk, industrier osv. Samtidigt görs det en enorm insats för att hålla vattnet rent och fritt från bekämpningsmedel, nitrat och andra giftiga ämnen som inte bara är skadligt för områdets flora och fauna, men även för människor. Dessutom försöker man undvika att den växande användningen av sötvatten i turistcenter på den smala landremsan längs Atlantkusten – som sträcker sig från Fort Lauderdale söder om Miami och som redan har ett invånarantal på 3,8 miljoner människor – ska tömma träsket på vatten”, berättar Richard G. Ring som är ledare för Everglades National Park.
Problemet är att det faller stora mängder regn under den ca. fem månader långa regnperioden, men mycket av det går till spillo genom att det går direkt ut i havet. Det regnar inte alls under de resterande sju månaderna, och i den här perioden töms området på vatten av den växande befolkningen.
Everglades hotade djurliv
”Minskningen av mängden vatten i den här perioden har bl.a. lett till att antalet fåglar som lägger ägg och bygger bo i södra Florida har minskat väsentligt sedan 1930-talet. Omkring 3.000 amerikanska storkpar bosatte sig i Everglades år 1930, och idag är det endast ca. 400 par kvar. Den vita ibisen fanns det över 250.000 stycken av och idag finns det bara några hundra fåglar kvar. Floridapantern som var väldigt utbredd finns det nu endast 40-50 stycken av i hela staten, och kanske bara 10-12 stycken i nationalparken”, fortsätter Richard.
Det finns dessutom bara ett fåtal krokodiler kvar i det sydvästra hörnet av Florida. Andra sällsynta invånare i Everglades är skestork, amerikansk skogsstork, ormhalsfågel, flamingofalk, röd häger, sabelsparv, fiskörn och brun pelikan. Bland andra hotade däggdjur i parken finns den väldigt sällsynta sjökon som kan väga upp till ett ton och bli fem meter lång, samt olika typer av rådjur. Totalt finns 16 djur med på listan över utrotningshotade djurarter i området. Förutom djuren och fåglarna har det även påverkat en rad sällsynta blommor och växter som försvinner.
En osäker framtid för Everglades
Detta subtropiska paradis med dess rikedom av djur, blommor och andra växter är en fantastisk upplevelse. Myndigheterna gör som sagt en enorm insats för att bevara alltihop till de kommande generationerna. Om det är tillräckligt för att Everglades ska kunna överleva civilisationens girighet är det ingen som kan svara på. Genom en tidning som kommer ut en gång i månaden, broschyrer, planschutställningar, turer i träskmarkerna osv. berättar man om vikten av att inte störa ett väldigt ömtåligt ekosystem, vilket ska försäkra att floran och faunan kan fortsätta att existera.
”Jag hoppas att vi genom information kan få befolkningen och de ca. 1,5 miljoner människor som besöker nationalparken årligen att förstå varför det är så viktigt att de ta hand om detta fantastiska ekosystem. Som tur är växer förståelsen för att vi alla kan göra en insats. Om arbetet lyckas finns det även hopp om att våra barnbarn får uppleva Everglades med dess rika djur- och växtliv”, avslutar Richard.
Aage Krogsdam är journalist och arbetar framförallt med lantbruk, fiske, miljö och naturvård. Problemställningarna sätts i perspektiv via intresset för att resa.
Få en gratis offert
Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Passande reseförslag
Så tycker våra kunder
Utflykter
Välkommen på reseföredrag
Få en gratis offert
Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.
