USA - autoccamper - Hygge i naturen er en stor del af livet i motorhome.jpeg

Familjeäventyr med husbil

USA är som gjort för roadtrips, och med en husbil har man alltid hotellrummet med sig. Det ger möjligheter man inte har med vanlig bil. Inte minst när man reser med barn.

Vill du också åka på husbilssemester i USA? Läs mer om vårt reseförslag Västra USA med husbil, samt våra övriga resor till USA

Knappt har vi lagt staden Springdale i södra Utah bakom oss innan vi gör vårt första stopp. På båda sidor av vägen reser sig orange klippor dramatiskt upp mot himlen och skapar den smala ravin som vägen slingrar sig igenom. De första nybyggarna i detta område var så imponerade av omgivningarna att de namngav bergstopparna inspirerade av sin religion mormonismen. Namnen har hängt kvar och än idag är bergstopparna längs vägen kända vid namn som ”Offeraltaret”, ”Det västra templet” och ”Patriarkernas domstol”. De vackra omgivningarna visade sig dock vara mer bildsköna än fruktbara och trots hårt arbete lyckades aldrig de mormonistiska nybyggarna helt med att förvandla dalen till frodig åkermark. Istället spred sig ryktet om dalens skönhet till omvärlden och idag är området skyddat som en del av Zion National Park.

Vi sätter oss bakom ratten och fortsätter längs State Route 9 genom nationalparken. Automatlådan växlar ner ännu ett hack medan husbilen kämpar sig upp genom den ena kurvan efter den andra. På flera ställen ser vägen ut att klamra sig fast längs bergssidorna och husbilen beklagar sig högljutt. Vi kommer högre och högre upp genom bergspasset och till slut ligger dalen framför oss som ett grönt täcke mellan de orange stenmurarna.

Tunneln stängd för vår skull

Det dröjer dock inte länge innan vi stöter på problem. I mitten på 1920-talet stod det klart att en tunnel var nödvändig för att förbinda Zion National Park med östra Utah. 1927 påbörjades arbetet och under de följande tre åren hackade sig arbetarna djupare och djupare in i berget. När tunneln stod färdig år 1930 hade ingen kunnat föreställa sig att den en dag skulle behöva ha plats för fordon så stora som husbilar, vilket den heller inte har. Som tur är kan man kontakta nationalparken och arrangera så att tunneln stängs för mötande trafik så att man kan köra mitt i vägen utan att skrapa husbilens tak mot tunnelns sidor.

En park ranger står vid tunneln och gör tecken till oss att köra och vi rullar försiktigt in i mörkret. Husbilen fyller ut hela tunneln och vi hoppas innerligt att systemet fungerar så att det inte kommer några mötande bilar. Det kommer ingen och efter någon halv kilometers mörker strömmar dagsljuset återigen emot oss framme vid öppningen på andra sidan.

Vi har nu kört in i höglandets värld av eroderade, orange klippor. Ljuset är starkt häruppe, och vid första anblick kan de steniga omgivningarna verka livlösa. Detta är dock långt ifrån sanningen. Runt omkring i landskapet syns knotiga tallar och härdiga buskar som lyckats slå rot. På klipporna söker bergsgetter nya betesmarker och högt över landskapet svävar gamar i luftströmmarna, letandes efter nästa måltid. Det är en otroligt vacker körsträcka och lyckligtvis har de uppmärksamma vägingenjörerna skapat gott om rastplatser vi kan stanna på för att njuta av utsikten.

Husbil är perfekt för road trips

Knappt en timme efter att vi lämnat Zion National Park hörs ett högt skrik från baksätet. Det är vår lille 6-månaders bebis som meddelar att han är vaken och redo för en paus. Det är i situationer som denna en husbil verkligen kommer till sin rätt. Vi kör direkt in på nästa rastplats och snart sprider sig doften av varm lunch från köket.

Friheten att stanna när man har lust, eller att ta en omväg som ser spännande ut, är onekligen en av de stora fördelarna med husbil. Det ger precis den känslan av frihet som en äkta road trip handlar om. Att man har allt sitt bagage med sig överallt och att man bara behöver packa upp en enda gång, är bara ytterligare fördelar – särskilt med en bebis som kräver oceaner av packning!

Vi hade aldrig tidigare kört husbil, men även om vi bara var ett par dagar in på resan kändes det helt naturligt att manövrera runt det enorma fordonet på de breda, raka amerikanska vägarna. Parkeringsplatserna har också gott om utrymme för den åtta meter långa husbilen, och väl framme tar det bara ett ögonblick att ansluta till el, vatten och avlopp. Andra bilister verkar också vara både tålmodiga och hänsynsfulla, så det är inga problem att ha huset med sig överallt.

Ekonomiska fördelar med att köra husbil

Det finns också ekonomiska fördelar med att köra husbil. Man kan själv laga mat och blir man törstig tar man bara något ur kylskåpet. Det finns det riktigt mycket pengar att spara på. Kostnaden för en husbil är som regel något större än hyran för en vanlig bil, men du slipper å andra sidan att bo på hotell och äta på restaurang varje dag, vilket är kostsamt i USA. Med en husbil kan man bo på campingplatser, vilket är ett billigare alternativ. Husbilen har nog med ström och vatten för att man utan problem ska kunna vara självförsörjande i ett par dagarvilket gör att man kan välja att bo på mer primitiva campingplatser till lägre pris och som ofta ligger helt fantastiskt mitt ute i naturen.

Något som är bra att känna till när det gäller budgeten om man ska köra husbil, är att våra 25 fot långa rullande hotellrum endast kör ca ca 4 km per liter i genomsnitt. Ännu mindre om det är uppför. Bensinen kostar hälften så mycket i USA, men det är ändå värt att ha med i beräkningen när resan ska planeras. Drömmer man om att köra riktigt långt kan en bensinsnål bil och hotellrum visa sig vara lika prisvärt som en husbil. Dock går man då miste om hela campingupplevelsenvilket är en stor del av att köra med husbil.

Kväll i Bryce Canyon

När lunchen är avklarad och lilleman har lekt i en timme är vi redo att köra vidare. Husbilen startar igång och vi kör den sista biten mot Bryce Canyon National Park. Vi ankommer i tid för att se solens sista strålar dränka de fantastiska klippformationerna i en orange kvällsglöd. Snabbt blir skuggorna längre och medan natten sänker sig över USA tänder vi upp grillen och planerar morgondagens upplevelser.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Wyoming - Grand Teton National Park - 6

USAs Vilda Västern & Yellowstone

  • Från Wyoming till New Mexico
  • Upplev öken, glaciärer och berg
  • Njut av friheten med egen bil

16 dagar från 20.200 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png