USA - Florida - Golf - 6

Golfsemester i Florida

Många skandinaviska golfspelare sitter säkert någon gång och drömmer sig bort till dessa fantastiska banor, när det visas golf på tv från USA. Fina och riktigt gröna fairways, bunkers med kritvit sand och supersnabba kuperade greens. Allting omgivet av palmer. Det är så vi känner till det från bilderna på skärmen. Vi beslutade oss för att åka dit och se om det levde upp till förväntningarna. 

Golfbanor överallt

I det sydvästra hörnet av Florida ligger staden Naples. Området har knappt 200.000 invånare, och det finns mer än 50 golfbanor! Det är en blandning av offentliga och privata banor. Banorna ligger ofta i förbindelse med de så kallade ”gated communities”, som är små ”byar” av semesterlägenheter och hus noggrant avskilt från omvärlden. Från huvudgatan ses imponerande infarter till country clubs och resorts. Designen på banorna har man inte sparat på, och många nya byggprojekt är igång. Flera banor är designade av några av världens mest kända golfbanearkitekter som Jack Nicklaus, Greg Norman, Arnold Palmer och Robert Trent Jones. Det blir investerat många miljoner dollar i banorna, och man får en känsla av att man försöker överträffa varandra. 

Hög servicenivå

Vi fick förnöjelsen av att spela på en av de absoluta pärlorna i Naples: Lely Resorts Flamingo Island course. Banan är designad av Robert Trent Jones Sr., och är ”rated” som en så kallad ”must play”- bana av den kända golftidningen Golf Digest. Den levde upp till allt!

Vi har bokat en tee via telefon och ankom till det imponerande klubbhuset i god tid. Solen stekte och det var lite vind. Förhållandena var näst intill perfekta! Första intrycket var ganska överväldigande och servicenivån, som kännetecknar banor av den här kalibern, mötte vi innan vi steg ut ur bilen. Personalen välkomnade oss och tog våra golfbagar från bilens bagageutrymme, och till golfcarten tur och retur efter avslutad runda – inkl. rengöring av järn!

Kör från hål till hål

På en punkt är golf i USA ganska annorlunda i jämförelse med så som vi känner till det här i Sverige. I USA ska man köra runt, och självklart kan man bli frestad. Golfcarten är såklart försedd med handdukar, kylväska och behållare med grön sand till reparation av hål, samt GPS med en tjusig liten skärm. På denna skärm blir man välkomnad vid varje nytt hål, och man kan se hålet grafiskt. Man kan orientera sig om avstånd till flaggan, bunkers, vatten och spelarna framför. Ett väldigt bra hjälpmedel, som såklart är lite ”fusk”, men som ger en effektiv runda utan alltför mycket väntetid. 

Redo för start

Efter incheckning körde vi till drivingrangern. Den var imponerande i sig själv. Gräset var som på dom bästa svenska fairways, och äldre herrar såg hela tiden till att träningsbollarna var noggrant staplade i pyramider. Vi värmde upp lite och kunde knappt vänta till att det skulle bli vår tur att starta. Vi var redo för att ta upp kampen mot denna krävande bana och körde till 1. tee. Igångsättaren hälsade på oss, och han hade parat ihop oss ihop med två kanadensare: David och Michelle. 

Det så väldigt professionella ut – hade solglasögon och var klädda i skandinavisk design från J. Lindberg och Ecco. Det skapade lite extra nervositet. Tänk nu om vi skulle klanta till det helt. Men David och Michelle var helt ”vanliga” golfare och väldigt trevliga. Så vi kunde slappna av och njuta av rundan. Vi upplevde ytterligare en service på tee-platsen vid hål 9. Här frågade GPS-systemet om vi ville beställa mat. I så fall skulle det bli levererat på 10:e green. De skrattade vi lite åt, det är uppenbarligen inga gränser för servicen. 

Ovanlig utmaning

Alla hål bjuder på stora utmaningar, och banan är i fantastiskt skick. En extra utmaning mötte vi på hål 17. Greenen var omgiven av vatten, och nere vid vattenkanten låg en liten babyalligator och lurade! Den rörde sig inte, men vi blev en smula överraskade. Vi tog oss helskinnade igenom hela rundan. Jag själv med respektabel poäng, och min vän Peter spelade en kanonrunda.

Efter rundan gick vi med våra kanadensiska spelpartners till klubbhusets bar. Här diskuterade vi rundan och släckte törsten, innan vi lämnade Lely Resort. Bara ett ord kan beskriva upplevelsen: världsklass!

Fakta om golf i Florida

Antal banor: ca. 1.200 banor.

Green Fee: Varierar mycket men är dyrast i vintermånaderna, och som i många andra fall hänger pris och kvalitet ihop. Man får rabatt om man spelar efter kl. 12.00. Den billigaste green fee var USD 12, och den dyraste jag har hört talas om ligger på USD 290 för Stadium Course på TPC at Sawgrass, Ponte Vedra Beach. I prisläget USD 40 – 70 kan man definitivt hitta banor av hög kvalitet. Rundan på Flamingo Island kostade USD 69 inkl. cart. 

Tips: Golfers Guide är nästan en nödvändig guide med översikt över utvalda banor. Här finns info om priser, telefonnummer, kartor och rabattkuponger. Guiden finns i golfbutiker och på golfbanor. Reser man i högsäsongen kan det vara en bra idé att beställa tee time innan man ankommer till USA, om man vill spela på en specifik bana. 

Utrustning kan med stor fördel köpas. Saknar man bara boll och handskar, kan man köpa det till ca. halva priset i förhållande till Sverige.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Florida - Miami Beach - Lifeguard - 1.jpg

Floridas höjdpunkter

 • Sol & bad i Fort Myers
 • Rundresa med bil
 • Orlando, Key West, Miami
   

11 dagar från 11.900 kr

Miami-sunset

Florida och New York

 • Sightseeing i New York
 • Njut av sol & strand i Miami
 • Perfekt kombination
   

10 dagar från 11.800 kr

usa-florida-boern4

Florida runt med bil

 • Två veckor med egen bil
 • Härlig familjesemester
 • Sol & bad samt upplevelser
   

17 dagar från 15.300 kr

USA - Louisiana - New Orleans - French Quarter - 1

New Orleans till Miami med bil

 • Bila från Södern till Florida
 • Natur, sol & bad
 • Bil från New Orleans till Miami
   

12 dagar från 22.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Australien - Queensland - Great Barrier Reef - snorkling 9.jpg

Snorkeltur från Key West

Utforska undervattensvärlden på denna snorklingstur i Key West med katamaran.

3 tim från 480 kr

USA - Florida - Miami Beach - 2_1

Hop-on Hop-off buss Miami

Upplev det bästa av Miami på en Hop on Hop off buss som stannar vid stadens alla sevärdheter.

48 tim från 450 kr

USA - Florida - Everglades - Alligator - 2_0

Go Miami Card

Hoppa över kön med ett Go Miami Card och få entré till mer än 40 sevärdheter i Miami.

1 biljett från 580 kr

USA - Florida - Orlando - Kennedy Space Center - 4.jpg

Kennedy Space Center

Besök Kennedy Space Center och få en fascinerande inblick i NASA och amerikansk rymdfart.

1 biljett från 530 kr

disney-world-secrets1215_0

Disney World i Orlando

Disney World i Orlando är varje barns dröm och här ingår fyra upplevelserika parker. 

2 dagar från 2.980 kr

USA - Florida - Florida Keys

Dagstur till Key West

Upplev den karibiska stämningen i mytomspunna Key West på en utflykt från Miami.

1 dag från 710 kr

USA - Florida - Miami.jpg

Stadsrundtur & båtutflykt Miami

Utforska spännande och multkulturella Miami med lokal guide samt upplev staden på en båttur.

5 tim från 570 kr

USA - Florida - Everglades - Alligator - 4.jpg

Dagsutflykt till Everglades

Utforska våtområdet Everglades National Park på en svävare och se de fascinerande alligatorerna.

1 dag från 470 kr

USA - Florida - Orlando - Universal - 1.jpg

Universal Studios i Orlando

En fantastisk dag med häftiga åkattraktioner samt komma bakom kulisserna i filmens magiska värld.

 

2 dagar från 3.080 kr

royal_Enchantment_ship_GR-R-Bar_Detail_016

Kryssning Bahamas

Kryssa runt Bahamas på en 3-nätters lång kryssning med Navigator of the Seas.
 

4 dagar från 5.900 kr

USA - Florida - Airboat ride - Foto Visit Florida

Everglades Safari Park

Utforska spännade Everglades National Park med en entrébiljett till parken inkl.air boat tur.
 

3 tim från 230 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png