USA - oregon - Heceta Head Lighthouse.jpeg

Oregon - det okända USA

Oregon är en spännande delstat att utforska för den som vill se en mindre känd del av USA. Här bjuds besökare på vackra kust - och  vulkanlandskap, pittoreska städer, cowboykultur samt härliga vinområden. 

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

14 dagar från 25.100 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Resan börjar i Portland med sina vackra trädgårdar och parker. Vidare kör du genom dramatiska landskap vid Columbia River Gorge till Mount Hood som reser sig högt över landskapet. Här råder en riktig cowboyatmosfär och i städerna Pendleton och Mitchell kan du få en glimt av både den nutida och historiska cowboykulturen. Längre söderut ändras sedan landskapets karaktär. Här kan du leta efter fossiler i bergen vid John Day Fossil Beds National Monument och njuta av solen vid klippformationerna i Smith Rock State Park. Utforska även vulkanlandskapet med sina hundratal grottor vid vackra Crater Lake.

Du besöker också The Simpsons officiella hemstad innan du fortsätter resan till Oksons Stillahavskust. Strosa bland mysiga konstnärsstäder och gå långa promenader längs de folktomma stränderna. Mer historiska inslag väntar i den gamla pälsjägarstaden Astoria innan resan avslutas i vinområdet Willamette Valley.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Vi klimatkompenserar din resa

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Karta

Dag för dag

Oregon är en spännande delstat att utforska för den som vill se en mindre känd del av USA. Här bjuds besökare på vackra kust - och vulkanlandskap, pittoreska städer, cowboykultur samt härliga vinområden.

Dag 1: Ankomst Portland

Från Sverige går flyget nu västerut mot Oregon på USA:s Stillahavskust. Tack vare tidsskillnaden landar du i Portland samma dag. Här står en hyrbil redo som du sedan kör till ditt centralt belägna hotell. Resten av dagen är fri till att utforska ”The City of Roses” som staden även kallas.

Dag 2: Portland

Med sina cirka 600 000 invånare är Portland en lagom storstad, perfekt att utforska till fots. Ett bra ställe att börja med är den hippa stadsdelen Pearl District eller Hawthorne District, som har många trevliga kaféer och småbutiker som ger områdena en bohemisk känsla. Portlands många stålbroar i varierande konstruktioner är också en viktig del av stadsbilden. Vill man bort ett slag från alla den täta bebyggelsen kan ett besök i berömda Rose Garden passa fint, där du hittar omkring 10 000 rosbuskar. Trädgårdsentusiaster bör också överväga Portlands utmärkta kinesiska trädgård samt den japanska trädgården i Washington Park, som anses vara en av de bästa i sitt slag utanför Japan.

Dag 3: Hood River via Columbia River Gorge

Idag väntar helt andra upplevelser när du kör till Hood River. Färden går längs Columbia River Highway Scenic Byway genom en dramatisk natur och ett glaciärlandskap som har skapat den mer än 100 kilometer långa Columbia River Gorge. Stanna gärna vid det historiska Vista House som har en fantastisk utsikt över ravinen. En annan höjdpunkt är vattenfallet Multnomah Falls. Innan du når Hood River rekommenderar vi att ta en liten omväg söder om staden för att beskåda den mäktiga vulkanen Mount Hood. Kring staden finns även vinområden och vingårdar att utforska.

Distans: ca 100 km

Dag 4: Hood River – Pendleton

Använd morgonen till att utforska naturen vid Hood River innan färden fortsätter till Pendleton. Pendleton är känt för sina färgglada tyger och inte minst för att anordna en av USA:s största rodeos under septembermånad. Om du befinner dig i staden vid denna tidpunkt så missa inte Happy Canyon Indian Pageant & Wild West Show som har hållits ända sedan 1916. Titta gärna också förbi Hamley & CO Western Store som är en favorit bland lokala cowboys och cowgirls. För att toppa Vilda Västern-upplevelsen så kan du äta middag på Virgil’s at Cimmiyotti’s som har varit kända för sina ’steaks’ i mer än sextio år.

Distans: ca 240 km

Dag 5: Pendleton

Idag har du hela dagen att njuta av atmosfären i Pendleton och utforska den omgivande landsbygden. Börja dagen med att göra ett stopp på det populära kaféet The Pendleton Coffee Bean & Bistro. Efter en stärkande kopp kaffe är du sedan redo för dagens upplevelser.

Dag 6: Pendleton - Bend

Idag väntar en längre körsträcka längs U.3.395 mot Painted Hills. Denna tar dig till John Day Fossil Beds National Monument, känt för sina över 33 miljoner år gamla fossilfynd. Kör vidare till den lilla pionjärstaden Mitchell, och sedan söderut mot en av de vackraste miljöerna i Oregon – Smith Rock State Park. Här rinner Crooked River genom mäktiga stenskogar och dalgångar. Snöra gärna på dig ett par bra skor och utforska parkens vandringsleder. Mot slutet av dagen hamnar du i den lilla staden Bend, känd för sina många kaféer, bistros och mikrobryggerier. Crux Fermenatation Project är ett utmärkt ställe att uppleva den passion och fantasi som de lokala bryggerierna har. Detta resulterar i några av de mest unika ölsorter och jäsningsmetoder.

Distans: ca 450 km (via Painted Hill, Mitchell och Smith Rock State Park)

Dag 7: Bend - Klamath Falls via Crater Lake National Park

Börja dagen vid Newberry National Volcanic Monument & Lava Lands, där lavan täcker stora delar av området. Trots detta bryter träd, buskar och blommor upp mellan de svarta stenarna. Kör gärna hela vägen till Lava Butte, där du kan blicka ner i kratern. Eller varför inte utforska det månlika landskapet till fots längs någon av vandringslederna? Kör sedan vidare söderut till Crater Lake National Park. Här exploderade Mazama vulkanen för 7 700 år sedan och skapade en mäktig krater som skapat en safirblå sjö. Den över 50 km långa Rim Drive bjuder på otaliga, vackra vyer över sjön, som dessutom är den djupaste i Nordamerika. Du kan också ta en båttur till Wizard Islands vulkankrater eller njuta av utsikten på Crater Lake Lodge över en god lunch. Från Crater Lake Lodge fortsätter du till Klamath Falls. Här du bor på Running Y Ranch de kommande två nätterna.

Distans: ca 300 km (via Crater Lake National Park)

Dag 8: Klamath Falls

Du har hela dagen att njuta av de vackra omgivningarna som omger ranchen. Besök Crater Lake National Park för att utforska några av parkens vandringsleder. Eller swisha fram på en zipline med The Crater Lake Zipline & Canopy Tour. Du kan också utforska några av de 700 grottorna i Lava Beds National Monument, prova fiskelyckan, eller uppleva det vackra landskapet på en hyrcykel. En kajaktur eller en trevlig golfrunda är också ett alternativ. Om du hellre vill utforska mer i bil så finns Scenic Byway som tar dig genom magnifika bergslandskap. Andra upplevelser väntar på Favell Museum of Western Art & Indian Artifacs som har en av de största samlingarna av västerländsk konst. Släck törsten på bryggeriet Klamath Basin Brewing Campany, som använder områdets geotermiska energi i bryggningsprocessen.

Dag 9: Klamath - Eugene via Ashland

Njut av den sista morgonen på ranchen vid Klamath Falls innan du kör till den mysiga universitetsstaden Ashland. Staden är mest känd för sin årliga Shakespearefestival från februari till oktober. För chokladälskare passar början av mars perfekt då staden håller Oregon Chocolate Festival. Besök under andra tidpunkter är självklart trevliga också – Ashland en mysig stad med utmärkta restauranger, kaféer, butiker och parker. Från Ashland vidare till Eugene så kan du stanna i den lilla staden Grant Pass. Här finns det möjlighet till forsränning och andra adrenalinfyllda aktiviteter på Rogue River. Eller varför inte prova en unik ölupplevelse? Här kan man nämligen flyta fram på floden i en gummibåt medan man serveras kall fatöl. Om du är en tycker om The Simpsons så kan du göra ett stopp i den lilla staden Springfield, Simpsons officiella hemstad. Härifrån är det sedan bara en kort bilresa till hotellet i Eugene.

Distans: ca 400 km (via Ashland och Springfield)

Dag 10: Eugene - Newport (via Florence)

Det väntar en vacker vägsträcka västerut från Eugene mot Florens och Stillahavet. Florens är en stad fylld av konstgallerier, småbutiker och fantastiska fiskrestauranger. Det mesta är samlat i de äldre stadsdelarna, som bjuder in till att promenera längs de mysiga gatorna. Stanna vid Siuslaw River Coffee Roasters, där du kan njuta av en kopp kaffe med utsikt över historiska Siuslaw River Bridge. Eller dra åt säkerhetsbältet i en ”dune buggy” och bli skjutsad upp och ner i sanddynerna söder om staden.

Längre norrut får du den ena fantastisk utsikten efter den andra. Här möter havsvågorna övergivna stränder, och historiska fyrar tornar upp på ödsliga klippor. En av dessa är Heceta Head Lighthouse, som har hjälpt fartyg att hitta längs denna kust sedan slutet av 1800-talet. Du kan lära dig mer om Stillahavskusten vid Oregon Coast Aquarium i Newport, vilket är dagens mål. Här kan du komma nära både havsuttrar, sjölejon och sjöfåglarna. Promenera genom en glastunnel medan hajarna cirklar över dig som mörka skuggor.

Distans: ca 180 km (via Florence)

Dag 11: Newport - Astoria

Fortsätt längs kusten där det karga landskapet möter mysiga kuststäder. Här finns det bra stopp längs vägen. Ett exempel är Depoe Bay, där du med tur kan se gråvalar utanför kusten. Eller varför inte stanna till i konstnärsstaden Cannon Beach med sina trevliga gallerier, butiker och den dramatiska klippformationen Haystack Rock. Dagens mål är Astoria den mäktiga Columbia River. I början av 1800-talet var staden en viktig handelsstation för jägare och fraktbåtar. Du kan lära dig mer om Astorias sjöfartshistoria vid Columbia River Maritime Museum. Mer historia väntar på Fort Clatsop, som är en rekonstruktion av det läger de två upptäckterna Lewis & Clark använde på sin berömda expedition.

Distans: ca 230 km

Dag 12: Astoria - Willamette Valley

Idag råder fokus på vin och vinområden när du lägger kusten bakom dig och kör inåt landet till Willamette Valley. Här är klimatet perfekt för odling av olika druvsorter som kan upptäckas på någon av alla vingårdarna. Här odlas bland annat den kända druvsorten Pinot Noir, men även Pinot Gris samt Chardonnaydruvan. Vissa gårdar är öppna för besökare så att du kan få reda på mer om de lokala vinerna och självklart smaka på den senaste skörden. Blir du istället sugen på mat finns det ett brett utbud av utmärkta restauranger i området, bland annat i städerna Newberg och McMinnville. I McMinville är det även värt att åka till Aviation & Space Museum. Natten tillbringas sedan i Willamette Valley.

Distans: ca 230 km

Dag 13: Avresa från Portland

Njut av morgonen bland vingårdarna innan du åker till Portland Airport där du lämnar din hyrbil och påbörjar din hemresa.

Distans: ca 100 km

Dag 14: Ankomst Sverige

Efter ett byte av flyg ankommer du tillbaka hem till Sverige.

Se alla dagar

Prisexempel

14 dagar från 25.100 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Wyoming - Grand Teton National Park - 6

USAs Vilda Västern & Yellowstone

  • Från Wyoming till New Mexico
  • Upplev öken, glaciärer och berg
  • Njut av friheten med egen bil

16 dagar från 20.200 kr

USA - wyoming -  Yellowstone - buffalo.jpeg

Nordvästra USA och Kanada i bil

  • Road trip i USA och Kanada 
  • Imponerande nationalparker
  • Njut av vackra städer

16 dagar från 20.400 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png