USA - Florida - Key West - Strand - Palmer.jpg

Pastellfärgade fasader och pelikaner

Key West i Florida är mest känt för pastellfärgade fasader, pelikaner och Hemingway. Färgerna är så markanta, havsfåglarna så många och den legendariska författarens närvaro så stor, att det är omöjligt att undgå. Pastellfärgade fasader, pelikaner och Hemingway är definitivt också några av de saker som fyller mest för en resande i Key West. Men det finns tusen andra saker som är med till att göra ön till ett av våra favoritresmål. Vi har faktiskt blivit så förälskade i ön, att vi leker med tanken om att hyra in oss i ett gammalt town house och bo där ett par månader varje vinter. 

Redan på körturen ned igenom The Keys från Miami märker man de karibiska strömmarna. Den första timmen går genom mangroveträsket, och ger ett bra intryck av hur stor del av Florida som fortfarande faktiskt består av vacker och vild natur. Sedan kommer man till den nordligaste delen av The Keys och rör sig långsamt söderut mot den sydligaste delen: Key West. Key West är officiellt USAs sydligaste punkt, och ligger faktiskt närmare Kuba än Miami. Desto längre söderut man kommer, desto fler palmer, tropiska stränder och färgrika hus på pålar. Turen tar omkring fyra timmar och är i sig själv spektakulär. Använd dina extra pengar och hyr en cabriolet – det ångrar du inte.

Key West är en speciell blandning mellan semesterparadis och gammal konstnär-/hippiekoloni. Där härskar, som på många tropiska platser, en utpräglad stämning och man glömmer ofta att man är i USA (bortsett från språket och de välordnade förhållandena). Busschauffören stannar till vid kanten och pratar med en gammal vän, det blir drucket många margaritas och det utväxlas ännu fler ”originella” drinkrecept och man märker tydligt att livet går långsammare här än bara ett par timmar norrut. Staden på Key West består till största delen av stora, gamla trähus i kolonistil i två våningar med träterrasser, takfläktar och frodiga trädgårdar. Överallt ser man färgglada blommor och folk i linnekläder. 

Key West lyckas med att vara turistigt och supercoolt samtidigt: varmblodigt, opolerat, snett, lockande och tillbakalutat. Om Marlon Brando hade varit en ö, hade det varit Key West. 

Upplevelser

 • Hemingways hus på 907 Whitehead Street är ett klassiskt turistmål, som man bör se. De lite speciella guidade turerna ger en inblick i en fantastisk författares liv i en fantastisk tid, själva huset är ett konstverk i sig. Trädgården är Key Wests största och vackraste, och är för övrigt hem för 90 ättlingar till Hemingways legendariska fem-tåade katter. I den lilla bokhandeln kan man köpa sällsynta Hemingway-utgivningar. 
 • Åk på en kajaktur! Det är det perfekta sättet att se de blå, blå kanalerna och mangroveskogarna på. 
 • Flyg ut till Dry Tortugas - en liten ö 45 minuter ut från kusten, en nationalpark som övergetts av människor och därför är otroligt rik på fågel- och fiskeliv. Det ligger ett gammalt fängelse på ön, och det är helt otroligt att gå runt bland ruinerna som nu fylls av blommor och färgglada fåglar. Snorklingen runt ön är också väldigt fin. Men i verkligheten är flygturen dit i ett litet havsflyg med plats för fyra personer och med utsikt över det enorma korallrevet (som är världens tredje största) turens höjdpunkt. 
 • Precis vid ”The Southernmost Point in the USA” (i sig själv bara en tråkig skylt) ligger ”The Southernmost, southernmost House in the USA”, ett helt fantastiskt privat hem som man kan kika på över häcken, och fundera på vem som har råd att bo där och hur man kan få bli vän med dem. 
 • Under Fantasy Fest (en vecka i oktober varje år) blir hela staden målade med bodypaint och dansar nakna genom gatorna. Ska enligt ryktet vara en ganska speciell upplevelse!  

Boende

 • Hyr ett town house mitt i staden. Själva down town är fantastiskt charmerande och fullt av fina, gamla hus som man kan hyra vecko- och månadsvis. 
 • Alternativet är det gamla badhotellet (som nu har byggts om till ett stort resort), Double Tree Grand Key Resort, en väldigt fin plats även om det ligger lite avskilt i förhållande till Duval Street.  Det går shuttle-bussar till staden och stranden var tjugonde minut dygnet runt. 

Äta  

 • Skaldjur! Allting är färskt, välkryddat och supergott (chili är populärt). Testa Key shrimp, hummer och stone crab - eventuellt i en ”seafood basket” med tillhörande lökringar och garanti för feta fingrar. 
 • 915 Duval Street är en jättemysig tapasrestaurang i ett fint, gammalt town house med träterrass, okej priser och utomhusservering. De har en stor vinmeny men däremot inga drinkar – det är nog det enda stället på Key West där man inte kan få cocktails. 
 • Croissant de France på Duval Street är ett litet, familjeägt, franskt konditori med Nordamerikas kanske bästa croissanter. 
 • Grand café på Duval Street har stadens mysigaste trädgård på framsidan med färgglada lampor och bord med vita dukar. Maten är väldigt god, men i den dyrare änden. 

Drinkar och dans

 • Key West är väldens cocktail-huvudstad. Speciellt romdrinkar är populära. Testa den legendariska mojiton, som enligt ryktet var Hemingways huvudsakliga näringskälla i vissa perioder. 
 • Sloppy Joes på Duval Street är en stor bar full med livemusik, underhållning och människor alla tider på dygnet. Baren är mest känd för att vara Hemingways stamställe. 
 • Sippin’ på Eaton Street har stadens bästa kaffe latte (och är för övrigt också ett internetcafé).
 • Sunset Bar i änden av Duval Street är i verkligheten bara en träponton i vattnet, där det är livemusik och drinkar varje eftermiddag i solnedgången (från kl. 17-19). Baren är möblerad med färgsprakande trämöbler och har fri utsikt över speedbåtar och solnedgång. En margarita med havssalt i solnedgången här rekommenderas varmt!
 • Duval Street blir varje kväll till en stor fest. De flesta barer och klubbar ligger öppna ut mot gatan, så det är bara att gå en tur och se sig omkring. För lite ”inside information”, fråga Roly i klädbutiken Sky High på Duval. Hon vet alltid vart den bästa festen är ikväll. 

Shopping

Välj en annan plats än Key West. Här hittar man framförallt semesterförnödenheter och tvivelaktiga konsthantverk. Det finns massor av krukor, glaskonst och målerier på Duval Street, men vi kunde inte direkt se något som var speciellt intressant. Nöj dig med att köpa en bra Hemingway-bok och njut av den under en palm med en mojito i handen. 

Tips och blandad fakta 

 • Om du har möjlighet, så undvik att spendera helgen på Key West. Precis så charmerande som ön är på vardagarna, precis så proppfull blir den på helgerna. 
 • Det kubanska inflytandet är enormt. Det finns många kubanska immigranter, och det märks tydligt på språk, mat och kultur. 
 • Det finns inga alligatorer omkring Key West – de tycker inte om det klara saltvattnet. 
 • Folk som ursprungligen kommer från Key West kallas ”conchs” (conch = den lokala jättetrumpetsnäckan). De som har flyttat dit, och som har bott där i mer än 7 år, får titeln ”freshwater conchs” (färskvattentrumpetsnäckor). 
 • Lokalbefolkningen låter sig inte påverkas av riskerna vid överdriven solning. De är allihopa läderbruna. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Florida - Miami Beach - Lifeguard - 1.jpg

Floridas höjdpunkter

 • Sol & bad i Fort Myers
 • Rundresa med bil
 • Orlando, Key West, Miami
   

11 dagar från 11.900 kr

Miami-sunset

Florida och New York

 • Sightseeing i New York
 • Njut av sol & strand i Miami
 • Perfekt kombination
   

10 dagar från 11.800 kr

usa-florida-boern4

Florida runt med bil

 • Två veckor med egen bil
 • Härlig familjesemester
 • Sol & bad samt upplevelser
   

17 dagar från 15.300 kr

USA - Louisiana - New Orleans - French Quarter - 1

New Orleans till Miami med bil

 • Bila från Södern till Florida
 • Natur, sol & bad
 • Bil från New Orleans till Miami
   

12 dagar från 22.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Australien - Queensland - Great Barrier Reef - snorkling 9.jpg

Snorkeltur från Key West

Utforska undervattensvärlden på denna snorklingstur i Key West med katamaran.

3 tim från 480 kr

USA - Florida - Miami Beach - 2_1

Hop-on Hop-off buss Miami

Upplev det bästa av Miami på en Hop on Hop off buss som stannar vid stadens alla sevärdheter.

48 tim från 450 kr

USA - Florida - Everglades - Alligator - 2_0

Go Miami Card

Hoppa över kön med ett Go Miami Card och få entré till mer än 40 sevärdheter i Miami.

1 biljett från 580 kr

USA - Florida - Orlando - Kennedy Space Center - 4.jpg

Kennedy Space Center

Besök Kennedy Space Center och få en fascinerande inblick i NASA och amerikansk rymdfart.

1 biljett från 530 kr

disney-world-secrets1215_0

Disney World i Orlando

Disney World i Orlando är varje barns dröm och här ingår fyra upplevelserika parker. 

2 dagar från 2.980 kr

USA - Florida - Florida Keys

Dagstur till Key West

Upplev den karibiska stämningen i mytomspunna Key West på en utflykt från Miami.

1 dag från 710 kr

USA - Florida - Miami.jpg

Stadsrundtur & båtutflykt Miami

Utforska spännande och multkulturella Miami med lokal guide samt upplev staden på en båttur.

5 tim från 570 kr

USA - Florida - Everglades - Alligator - 4.jpg

Dagsutflykt till Everglades

Utforska våtområdet Everglades National Park på en svävare och se de fascinerande alligatorerna.

1 dag från 470 kr

USA - Florida - Orlando - Universal - 1.jpg

Universal Studios i Orlando

En fantastisk dag med häftiga åkattraktioner samt komma bakom kulisserna i filmens magiska värld.

 

2 dagar från 3.080 kr

royal_Enchantment_ship_GR-R-Bar_Detail_016

Kryssning Bahamas

Kryssa runt Bahamas på en 3-nätters lång kryssning med Navigator of the Seas.
 

4 dagar från 5.900 kr

USA - Florida - Airboat ride - Foto Visit Florida

Everglades Safari Park

Utforska spännade Everglades National Park med en entrébiljett till parken inkl.air boat tur.
 

3 tim från 230 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png