USA - Route 66 - gammel tankstation - 1

Route 66 - The Mother of Roads

Att köra längs U.S Route 66, eller bara Route 66 som den kanske mestadels kallas, är för många en dröm. Hela sträckan är 3.940 km lång och går från Chicago, genom hela åtta delstater och slutar i Santa Monica i Los Angeles. Vägen har haft enorm betydelse för USA genom åren och benämns därför också ’The Mother Road’.

Vägens historia

Det var på 1920-talet när fler bilar började köra på vägarna, som Route 66 först anlades. Vid invigningen den 11 november 1926 var det mestadels grusväg och inte förrän 1938 hade hela vägen mellan Chicago och Los Angeles fått fast underlag.   

En anledning till att vägen tidigt blev så välanvänd var på grund av alla de tusentals lantbrukare i Kansas och Oklahoma som under depressionen i slutet av 1920-talet lämnade sina hem för att pröva lyckan i Kalifornien. En känd bok skriven om denna företeelse är Vredens druvor av John Steinbeck som kom ut 1940. Han skildrade dock vägen näst intill som en fiende som dränerade resenärerna på pengar, kraft och hopp.

Det har skrivits otaliga böcker och spelats in en mängd filmer om och längs med vägen genom åren, och efter dess storhetstid på 40- och 50-talen blev tonen mer positiv.

Roadtrip för turister

Med start på 40-talet blev vägen huvudled för frakt av förnödenheter från öst till väst under andra världskriget. När kriget sedan tog slut och folk allt eftersom fick det bättre ställt, började vägen att användas för semesterresor till värmen i Kalifornien.

Med ökad trafik, speciellt under 60- och 70-talen blev man till sist tvungen att bygga en ny motorväg. Den stod klar på 1980-talet vilket blev slutet för Route 66 som huvudväg.

Tack vare sin långa historia, många användningsområden och alla mytomspunna berättelser härifrån har vägen blivit en känd företeelse både i USA och utanför landets gränser. Den står som symbol för frihet, folkvandring och enslighet och idag kommer turister från alla världens hörn för att få uppleva Route 66:s klassiska miljöer och speciella atmosfär.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Amtrek Vacations - togrejser - tog og smukke landskaber

Tåg i USA - Kust till kust

  • Korsa USA med tåg
  • Avslappning på tåget
  • God tid på egen hand
     

13 dagar från 34.000 kr

USA - Louisiana - New Orleans - trumpet.jpg

Blues Highway

  • Från Chicago till New Orleans
  • Kör på legendariska Route 66
  • Musik och kultur i sydstaterna
     

16 dagar från 32.400 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
USA - Illinois - Chicago - North Avenue Beach.jpg

Chicago CityPass

Upplev fem av Chicagos största attraktioner till ett rabatterat pris med Chicago City Pass.

1 biljett från 990 kr

USA - Illinois - Chicago - Downtown River_0.jpg

Stadsvandring i Chicago

Upplev det bästa av Chicago på denna guidade stadsvandring som både tar dig till North & South Side.

5 tim från 490 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png