Mahone Bay Town reflekteret i vandet i Mahone Bay, Nova Scotia, Canada

5 anledningar att besöka Nova Scotia

MyPlanets medarbetare Claus och John drömde länge om att få se en annan sida av Kanada, och det fick de på sin resa till Nova Scotia. Det skulle snabbt visa sig att detta relativt okända hörn av landet hade otroligt mycket att bjuda på, och här är deras fem bästa tips på fantastiska upplevelser. 

1. Små mysiga kuststäder

Längs kusten söder om Halifax står ensamma fyrtorn på vakt uppe på klipporna. Vid sidan av dem ligger genuina fiskesamhällen där livet går sin gilla gång i de små hamnarna, vackert omgivna av gamla trähus på pålar. Många små städer ligger i skyddade bukter längst ut på skärgårdens yttersta klippor, där doften av saltvatten fyller luften tillsammans med ljudet från de små fiskebåtarna. Mysigast av dem alla är Lunenburg som har legat här sedan 1700-talet. Staden finns med på UNESCOs världsarvslista och många av de fina trähusen är idag konstbutiker och fiskrestauranger. Gör också ett stopp i Mahone Bay, charmerande Peggys Cove och Digby, framförallt känd för sina kammusslor.

2. Tidvattnet i Bay of Fundy

Tidvattnet i Bay of Fundy är extremt. Två gånger per dygn stiger och faller vattennivån i bukten med upp till 16 m när 160 miljarder ton havsvatten förs in och ut i bukten. Den högsta tidvattenskillnaden någonsin blev uppmätt år 1869 och var inte mindre än 21,6 meter! Detta har naturligtvis en stor effekt på området. Båtarna står på havsbotten, kusterna översvämmas och det är inte ovanligt att du måste ska använda en stege för att komma upp på kajen om du ankommer vid lågvatten.  

3. Valsafari i Bay of Fundy

Det extrema tidvattnet skapar goda förhållanden för havets giganter och Bay of Fundy är en av de bästa platserna i Kanada att se valar på. Sillvalar, knölvalar, vikvalar och sällsynta nordkapare (som är en del av rätvalsfamiljen) kommer till bukten i stora antal. På senare tid har även sejvalar setts till, och då och då tittar späckhuggare och blåvalar förbi i jakten på mat. En bra utgångspunkt för valsafari är den lilla ön Brier Island söder om Digby, och bilresan från Digby till Brier Island är en upplevelse i sig själv. Först går vägen längs en smal landremsa utmed bukten och sedan tar två korta färjeturer dig den sista biten fram till denna avskilt belägna ö.

4. Häftig körtur längs Cabot Trail

På Cape Breton Island slingrar sig vägen Cabot Trail längs kusten och skapar en av Nordamerikas vackraste körsträckor. Det är en dramatisk resa längs toppen av höga klippor och förbi skogsbeklädda dalar, som på hösten står i lågor när orange, bruna och röda löv fyller landskapet med strålande färger. Hela rundturen är 298 km lång och går bland annat genom Cape Breton Highland National Park. Älgar kan titta fram längs vägen och med lite tur får du kanske syn på en vithövdad havsörn som spejar ut över havet från ett träd. Håll också utkik efter valar vid havsytan och vintertid kan du ha tur och få se ett isberg segla förbi.

5. Djurlivet i Kejimkujik National Park

Flera stora naturupplevelser väntar i Kejimkujik National Park. Här ramas spegelblanka sjöar in av uråldriga skogar vilket innebär perfekta levnadsförhållanden för en rad olika djurarter. Bävrar bygger dammar längs floderna och hjortar smakar på friska skott på de öppna ängarna. Djupare in i skogen ligger prärievargen och lurar, och med lite tur får du kanske syn på en svartbjörn som lunkar genom skogen på jakt efter nästa måltid. En separat del av parken ligger längs Nova Scotias vackra kuster, där hamn - och gråsälar ligger och solar sig på stenarna.   

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png