Lords of the Land.jpg

5 museer som "stjäl" din tid

Från kust till kust i Kanada finns det mer än 2.500 museer. De innefattar allt från internationella konstsamlingar i storstäderna och vetenskapliga utställningar med förhistoriska föremål och dinosaurier till småstadsmuseer som berättar en lokal historia. Här kommer 5 museer i Kanada med utställningar du inte vill missa, så se till att ha god tid på dig när du gör ett besök!

Royal Tyrrell Museum i Drumheller

Endast 90 min med bil nordöst om Calgary hittar du en av världens största samlingar av dinosaurieskelett. Royal Tyrrell Museum of Anthropology forskar och har utställningar om jordens mångfald, från första pollen till de största dinosaurierna. Allting började år 1884 när geologen Joseph Burr Tyrrell hittade ett 70 miljoner år gammalt dinosaurieskelett i närheten av Drumheller. Dinosaurien fick namnet Albertosaurus Sarcophagus (den köttätande ödlan från Alberta). Fyndet var så betydelsefullt att när museet öppnade år 1985 blev det uppkallat efter Tyrrell.

CNN, National Geographic, USA Today och Smithsonian Magazine har i flera år utnämnt museet till en av de bästa platserna att se dinosaurier på. The Royal Tyrrell Museum rymmer en mängd olika utställningar som tillsammans tar den besökande med på en resa genom fyra miljarder år av historia om livet på jorden.

Plats: 1500 N Dinosaur Trail, Drumheller, Alberta.
Hemsida: www.tyrrellmuseum.com

Head-Smashed-In Buffalo Jump

Ett imponerande museum som är inbyggt i en sluttande sida av en ravin. Museet visar hur bisonoxarna fördes mot sin död av indianerna när de lockade djuren ut över kanten på ravinen. Inget av de imponerande djuren gick till spillo utan användes till tält, vapen, mat med mera. Head-Smashed-In Buffalo Jump finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Plats: Ligger på Highway 785, 18 km nordväst om Fort MacLean, Alberta.
Hemsida: www.history.alberta.ca

Canadian Museum of History

Museets främsta uppgift är att samla in, studera, bevara och ställa ut föremål med anknytning till människans historia i Kanada samt landets kulturella mångfald. Det finns imponerande utställningar om inuitfolket i norr och i utställningshallen The Great Hall visas stora totempålar och långhus, som vackert berättar historien om First Nations på Kanadas västkust. Barnens museum kan locka de yngsta med massor av aktiviteter samt utställningar om Kanadas historia och Franklin-expeditionen. Det kommer ständigt nya utställningar som belyser Kanadas historia och det finns dessutom spännande online-utställningar att ta del av.

Plats: 100 Rue Laurier, Gatineau, Quebec.
Hemsida: www.historymuseum.ca

Art Gallery of Ontario

Museet, även kallat AGO, grundades år 1900 av invånare i Toronto och är idag 8:e största konstmuseet i Nordamerika. Samlingarna täcker en period på nästan två årtusenden och består av mer än 90.000 verk, varav 4.000 finns utställda. De stora kanadensarna är representerade – Cornelius Krieghoff, Lucius O’Brien, James Wilson Morrice, Tom Thomson, the Group of Seven, David Milne, Emily Carr, Paul-Emile Bordaus, Joyce Wieland och Kenojuak Ashevak. Mästerverk av stora européer som Anthony van Dyck, Thomas Gainsborough, Auguste Rodin, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pablo Picasso och René Magritte finns också på AGO. Museet har även stora samlingar av konst från Afrika och aboriginsk konst från Australien. Världens största offentliga samling av Henry Moore-skulpturer finns på AGO och redan vid ingången möts du av en utav dem.  

Plats: 317 Dundas St W, Toronto, Ontario.
Hemsida: www.ago.net

Royal Ontario Museum

Museet anses vara Kanadas bästa museum. Royal Ontario Museum är i vilket fall det största och mest varierande museet. Här finns oändliga möjligheter att gå på upptäcktsfärd i naturhistoria och kultur samt besöka många av världens hörn på en och samma adress. Du får en bra överblick av Kanadas historia och kultur, får se totempålar från västkusten och lära dig mer om First Nations. Men du kan också möta spännande kulturer från Kina, Japan och Egypten eller åka på en tidsresa tillbaka till det antika Rom, Grekland eller dinosauriernas tid. Museet rymmer allt detta i sina permanenta utställningar, men kryddar dem sedan med specialutställningar om exempelvis tatueringar och deras betydelse genom tiderna, mexikansk konst och färgglada kläder, den gåtfulla Franklin-expeditionen eller läran om hur vi européer drog några streck och delade upp Afrika mellan oss. För de yngsta finns det hands-on-gallerier där man får röra och leka med föremålen.

Plats: 100 Queens Park, Toronto, Ontario. 
Hemsida: www.rom.on.ca

Krig, skor och choklad – andra kanadensiska museer med en twist:

  • Bata Shoe Museum, Toronto – 4.000 år med skor.
  • Canadian War Museum, Ottawa – visar Kanadas militärhistoria.
  • Choco Musee Erico, Quebec City – ett museum enbart om choklad. 
  • Hockey Hall of Fame, Toronto – dedikerat  till Kanadas favoritsport. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png