Canada - Newfoundland - St. Johns -119372104.jpeg

Newfoundland runt med bil

Lägg de vanliga turiststråken bakom dig och utforska dramatiska kustlandskap, valrika vatten, spännande historia och små fiskesamhällen längs Kanadas ensligt belägna Atlantkust.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv.

15 dagar från 28.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Denna rundresa tar dig genom vackra Newfoundland till några av provinsens mest populära platser och sevärdheter. Resan börjar och slutar i St. Johns, en modern men charmig storstad på Newfoundlands östkust. Du kör bil mellan de olika platserna och får gott om möjligheter att utforska Newfoundlands många små fiskesamhällen där färgstarka trähus ligger utspridda över det gröna landskapet längs de karga klippkusterna. Du kan utforska den vackra nationalparken Gros Morne, där trevliga vandringsleder och gångbroar tar dig över forsande floder, genom djupa skogar och till bergstoppar med fantastisk utsikt över landskapet. Du får också åka på en båttur från Twillingate där du har möjlighet att se både isberg och valar. Området här är nämligen ett av de områdena i världen med stört koncentration av knölvalar. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Karta

Dag för dag

Lägg de vanliga turiststråken bakom dig och utforska dramatiska kustlandskap, valrika vatten, spännande historia och små fiskesamhällen längs Kanadas ensligt belägna Atlantkust.

Dag 1: Ankomst St. John's

Från Sverige flyger du mot Newfoundland och St. John's på den kanadensiska Atlantkusten. Tidsskillnaden gör att du landar redan samma dag. Här står en bil redo på flygplatsen så att du smidigt kan köra till det hotell du ska bo på de kommande två nätterna. Vid ankomsten får du ett välkomstpaket fullt av information om resan och dess sevärdheter samt en vägkarta så att du på bästa sätt får ut så mycket som möjligt av detta spännande hörn av landet. Resten av dagen kan du använda till att se dig om i denna färgglada stad. Ta en promenad längs gatorna som kantas av tättliggande hus i olika färger och där du kan stanna och ta en lokal Iceberg beer som bryggs på is från isbergen utanför kusten.

Dag 2: St. John’s

Du har hela dagen till att njuta av St. John's som är en av de äldsta städerna i Nordamerika. Framförallt har staden djupa historiska rötter, och det märks på de branta, smala gatorna. St. John's är också värd för en mängd olika festivaler och evenemang under sommarmånaderna, så det är värt att höra sig för på plats om vad som händer i staden. Du kan också snöra på dig vandringsskorna och gå en promenad till toppen av Signal Hill där det gamla slottstornet fortfarande står vakt över staden och kusten.

Alternativt kan man ta en organiserad tur genom stadens historiska gator med en guide som kan berätta legender och rövarhistorier från stadens förflutna. Turen tar dig också till National Park at Cape Spear, som är den östligaste punkten i Nordamerika.

Dag 3: St. John's - Trinity

Idag går resan norrut genom Newfoundlands vackra landskap. Du tar dig genom små städer som Clarenville och North West Brook, två typiska kanadensiska kuststäder med färgglada hus och klassisk arkitektur. Gör några stopp på vägen och ät kanske en bra lunch på en fiskrestaurang. Efter en 270 km bilresa kommer du till Trinity, där du bor de kommande två nätterna. Trinity är en liten kuststad med vackra gamla trähus i alla regnbågens färger som ligger utspridda över gröna, böljande kullar på en vacker liten halvö.

Distans: ca 270 km

Dag 4: Trinity

Du har hela dagen fri i Trinity och dess omgivningar. Du är nu långt ute på landet och är omgiven av Newfoundlands gröna landskap, mjuka kullar och karga klippiga stränder. Ta en tur till något utav de små fiskelägena längs kusten, som till exempel New Bonaventure, där du kan resa tillbaka i tiden bland de små fiskarstugorna. Väl tillbaka i Trinity kan du åka till den vackra lilla kyrkan St. Pauls Anglican Church från 1800-talet eller besöka English Arts Harbour Center där du kan ta del av hantverk samt traditionell konst och musik från Newfoundland.

Dag 5: Trinity – Twillingate

Dagens körning tar dig längre norrut genom Terra Nova National Park. Parken är inte särskilt stor, men naturen är desto mer storslagen. Landskapet är fyllt av djupa skogar, karga klippor, blanka sjöar, stora floder och små vattenfall. Det finns gott om möjligheter att stanna och vandra i området för att komma ännu närmare naturen. Gör eventuellt stopp i Gander, halvvägs till Twillingate, och ät en god lunch. Väl framme checkar du in på hotellet där du ska bo de kommande två nätterna.

Distans: ca 310 km

Dag 6: Twillingate

Idag väntar en helt fantastisk upplevelse till havs då du åker på en 2 timmar lång båttur för att titta efter valar och isberg. I vattnen utanför Twillingate kan du uppleva världens största koncentration av knölvalar som letar föda längs kusten. Du åker också in mellan 12.000 år gamla isberg som brutit sig loss från Grönlandsisen och nu har nått så långt söderut som till Newfoundland. Endast 10% av isbergen är synliga ovanför vattenytan, men de imponerar trots det med sina vackra former och klara isblå färg. Kom också ihåg att titta upp i skyn vid tillfälle då det finns mer än 350 fågelarter representerade i Newfoundland. Du kan exempelvis ha tur att se både sulor och lunnefåglar. Det kommer utan tvekan att bli ett oförglömligt möte med Newfoundlands underbara natur och djurliv.

Dag 7: Twillingate - Rocky Harbour

Idag väntar en längre körsträcka västerut på ca 400 km. Denna del av resan tar dig till små pittoreska samhällen längs kusten, som exempelvis South Brook med sina små fina trähus. Dagens mål är Rock Harbour som är en pittoresk liten stad på Newfoundlands västkust. Väl framme checkar du in på ditt hotell och kan om ork finns, ta en tur ut till Gros Morne National Park strax utanför. Där väntar brusande vattenfall, spegelblanka sjöar och vackra vyer från bergstopparna. Vill du hellre ta det lugnt kan du koppla av på hotellet och bara strosa ut och äta en god middag på någon trevlig restaurang på kvällen.
Distans: ca 430 km

Dag 8: Rocky Harbour – L’Anse au Claire

Vägen slingrar sig längre norrut längs kusten mot L'Anse au Claire nära Newfoundlands norra spets. Utmed vägen passerar du flera små fiskebyar samt Port au Choix National Historic Site. I mer än 6.000 år har olika folkslag bott längs dessa kuster. Fisket har naturligtvis spelat en viktig roll, men arkeologiska fynd i området visar också hur Dorset-folket jagade sälar på isen och använde skinnen till kläder och tak över huvudet. De flesta lämningarna från forntiden är begravda under jord, men bara det vackra, karga kustlandskapet är väl värt ett besök. Efter ca 250 km samt en kort färjeöverfart, kommer du så fram till L'Anse au Claire. Här checkar du in på ditt hotell där du ska bo de kommande två nätterna.
Distans: ca 240 km + plus färja

Dag 9: L’Anse au Claire

Området kring L'Anse-au-Clair är rikt på historia, besök t.ex. gravhögen på L'Anse Amour som är mer än 8.000 år gammal. Detta gör den till den äldsta kända högen i världen. Skyltar på platsen berättar om graven och den kultur som skapade den. Mer historia kan upplevas på Red Bay National Historic Site. Genom video och historiska föremål berättar informationscentret historien om valfångare från Baskien som drev valjakt här redan på 1500-talet. Ett farligt och hårt arbete som också bidrog till utforskandet av dessa - på den tiden - relativt okända kustremsor.

Dag 10: L’Anse au Claire – St. Anthony

Färjan tar dig tillbaka till St. Barbe i Newfoundland där resan går vidare ner längs kusten mot St. Anthony. Dagens körning är inte så lång och ger dig gott om tid åt att utforska området kring St. Anthony, som erbjuder både historiska och naturbaserade sevärdheter. På L'Anse aux Meadows Historic Site har man funnit spår av vikingars bosättningar, vilket är det äldsta beviset på europeisk närvaro i Nordamerika. Tre byggnader från vikingatiden har rekonstruerats så att man får en inblick i hur livet såg ut då.

Dag 11: St. Anthony

Dagen är fri och har du inte har fått nog av isberg och valar kan du välja att åka på ytterligare en båttur idag (ingår ej). En mängd isberg kommer guppande ner från norr samt att vattnet utanför St. Anthony också är en utmärkt plats att se valar på. I synnerhet knölvalar och delfiner ses ofta här. Det finns också ett antal bra vandringsleder som hjälper dig att utforska den karga klippiga naturen. Här finns ett rikt fågelliv och du kan få syn på älg utmed vägen. Den norra delen av Newfoundland är en av de platser i världen som har högst koncentration av älg.

Dag 12: St. Anthony – Cow Head

Resan går återigen söderut längs kusten mot Cow Head. Njut av att köra genom det vackra landskapet innan du kommer fram till ditt hotell. Eftermiddagen kan du spendera på den vackra sandstranden Shallow Bay Beach eller med att utforska mer av naturen på en vandring i området.

Distans: ca 300 km

Dag 13: Cow Head – Gander

Resan går tillbaka över ön till Gander, som ligger vid Lake Ganders strand på Newfoundlands östkust. Dagens etapp genom stora skogsområden är lång med hela 400 km körning, så se till att göra stopp utmed vägen för att dela upp resan. Väl framme i Gander kan du välja att besöka North Atlantic Aviation Museum som är fyllt med information om stadens rika flyghistoria. Gander spelade en viktig roll under andra världskriget och blev efter kriget ett centralt nav i flygets utveckling.

Distans: ca 420 km

Dag 14: Gander – St. John’s och avresa hemåt

Resan når snart sitt slut och idag kör du tillbaka till St. John's där du startade din resa. Du lämnar bilen på flygplatsen och går ombord på flyget som ska ta dig tillbaka mot Sverige igen.

Distans: ca 330 km

Dag 15: Ankomst till Sverige

Idag landar du i Sverige igen med en mängd minnen och fantastiska upplevelser med dig i bagaget.

Se alla dagar

Prisexempel

15 dagar från 28.300 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png