Canada - Prince Edward Island - Anne fra Grønnebakken.jpg

Prince Edward Island är Anneland

Hon är rödhårig. Hon är ett barn. Hon är föräldralös och hon bor på Grönkulla. Men Anne på Grönkulla finns inte på riktigt utan är påhittad av författaren Lucy M. Montgomerys. Trots det betyder den lilla flickan nästan allt för den gröna lilla ön Prince Edward Island.

Drömmer du också om att besöka Kanada och Prince Edward Island? Läs mer om våra resor till Kanada och östra Kanada

Ön ligger i Gulf of St. Lawrence nästan inklämd mot grannprovinsen New Brunswick. Endast det smala Northumberland Strait skiljer provinserna åt. Ön, som också är en provins, har ett mjukt, böljande landskap med rödaktig jord. Kilformade fyrar i trä, vitmålade eller med svart-vita ränder, vaktar öns alla hörn och har genom tiderna skyddat passerande sjömän.

Prince Edward Island överraskar de flesta positivt med sitt charmiga jordbrukslandskap och mysiga småstäder med victorianska hus. Under sommarmånaderna är ön en rustik oas där tiden tycks gå lite långsammare. Havet och stränderna bjuder in till friluftsliv, och på en solig sommardag är det svårt att inte bli förälskad i ön.

Anne på Grönkulla

Det kan mycket väl vara så att Prince Edward Island är Kanadas födelseplats, då mötena om uppkomsten av Domination of Canada hölls i Charlottetown – den största staden på Prince Edward Island. Och det kan gott vara så att ön är känd för allt det goda från havet som fyller menyerna, så som musslor, ostron och hummer. Men Anne överskuggar allt.

Historien om den föräldralösa 11-åringa Anne Shirley och upplevelserna hos det äldre paret hon bor hos, skolan och staden, tog först Kanada, och sedan resten av världen med storm. Lucy Maud Montgomery (1874-1942) gav 1908 ut den första boken om Anne. Boken var färdig redan år 1905, men det gick tre år och fem avslag från diverse förlag innan utgivningen blev verklighet. Det kom sedan fler böcker om Anne, och totalt gav Montgomery ut 20 romaner och mer än 500 korta historier och dikter. Böckerna har översatts till 25 språk och de har tagit sig in på filmduken, i musikaler och blivit tecknade serier och en miniserie på TV. Anne på Grönkulla satte Prince Edward Island på världskartan. L. M. Montgomery’s Cavendish National Historic Site, som består av både Green Gables Heritage Place och Lucy Maud Montgomery’s Cavendish Home, har varje år av mer än 125.000 besökare.

Topp 5 Anne-upplevelser

  • Anne of Green Gables Museum at Silver Bush
  • Green Gables Heritage Place
  • Site of Lucy Maud Montgomery’s Cavendish Home
  • Lucy Maud Montgomery Birthplace
  • Avonlea Village

 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png