maligne lake.jpeg

Sjöarna i Klippiga bergen

Upplev nationalparkerna du också! Se t.ex. våra utflykter Klippiga bergen från luften och Upptäck Jasper National Park, eller läs mer om våra resor till Kanada. De flesta som reser till västra Kanada väljer att uppleva Rocky Mountains i nationalparkerna Banff och Jasper, som ligger några timmars körtur från Calgary. Väl framme vid nationalparkerna är det inte svårt att få de riktigt stora naturupplevelserna. Vägen leder faktiskt direkt till dem, och man behöver inte sätta ned fötterna i ett par vandringskängor och gå i flera dagar för att uppleva en av de många kända sjöarna. 

I Banffs trädgård

Vi påbörjar jakten efter Rocky Mountains vackra sjöar i Banff. Lake Minnewanka hör kanske inte till de finaste, men eftersom den ligger enbart fem minuters körtur från staden Banff så är det en bra start. Sjön är den största av 480 sjöar i Banff National Park, och den enda där det är tillåtet att åka motorbåt. Namnet kommer från indianska och betyder ”Lake of the Water Spirit”. Indianerna trodde nämligen att en varelse som var till hälften människa och till hälften fisk fanns i sjön.

 Lake Minnewanka i Kanadas klippiga bergen

Bland stenar och jordekorrar

Nästa stopp blir ca en timme längre norrut vid Lake Louise, som utan tvekan är den mest kända av Rocky Mountains många sjöar. Lake Louise är också känd som en populär skidort, där bl.a. ”World Cup-cirkusen” kommer förbi varje år i november. Lake Louise är en liten, turkosfärgad sjö där en glaciär reser sig i den ena änden och i den andra det mäktiga hotellet Chateau Lake Louise.Sjön är bedårande vacker, men man ska vara beredd på att man aldrig är ensam här. Upplevelsen delas med många andra turister så försök att vara här tidigt på förmiddagen eller senare på eftermiddagen. 

Sjön Lake Louise Kanada

Storslagen skönhet

Även om Lake Louise är Rocky Mountains mest besökta sjö, föredrar jag personligen den mer vilda och avskilda skönheten Moraine Lake. Denna pärla ligger en 20 minuters avstickare upp längs en bergssida. När man stiger ut ur bilen märker man att man har kommit högre upp. Luften är kyligare, och kanske kommer ett par snöflingor dalande ned från himlen – även på sommaren. Moraine Lake ligger perfekt inramad av bergspasset Wenkchemna som med sina 14 bergstoppar övervakar den lilla sjön. Den bästa utsikten får man från klippan vid sjöns nedre del. En liten stig leder högre upp och därifrån kan man uppleva Rocky Mountains kanske allra mest storslagna utsikt. Här kan man utan problem fylla minneskortet på kameran, utan att man tänker på det. Jag tycker verkligen om promenaden på sjöns östra sida. Nere från vattenytan är de massiva bergssidorna och de vackra topparna ännu mer imponerande. Moraine Lake är en plats jag ofta återkommer till, och blir kvar vid. Det finns bra möjligheter för att övernatta i området om man vill uppleva hur sjön förändras, för det är en oberäknelig liten sjö – eller kanske snarare dal – som vi har att göra med. Vädret skiftar och molnen kommer och går. 

Sjön moraine lake kanada

Den gröna sjön

Blir man kvar vid Lake Louise och är intresserad i fler sjöupplevelser kan jag rekommendera en tur till Yoho National Park, precis på andra sidan av gränsen i British Columbia. Naturen här är minst lika fantastisk och från Lake Louise är det bara en halvtimmes körtur till en av Yohos pärlor – Emerald Lake. ”Smaragdsjön” har fått sitt namn tack vare det djupgröna vattnet. Runt sjön går en mysig, liten stig på ca 5 km. Man kan också hyra kanoter och bege sig ut på det spegelblanka vattnet. Många vandringsleder har sin utgångspunkt vid Emerald Lake, både endags- och flerdagsturer. 

Sjön emerald lake kanada

Mer turkost kan det knappast bli

Om turen fortsätter norrut via Icefields Parkway väntar en handfull vackra sjöar utmed vägen. Man får inte missa Peyto Lake. Var uppmärksam på vägskylten som helt plötsligt dyker upp högt uppe i ett pass. Parkeringsplatsen ligger några hundra meter in till vänster, härifrån får man sedan gå fem minuter innan man kan se dalen med Peyto Lake långt där nere. När de första turisterna kom till Banff National Park, efter att man hade byggt järnvägen, blev tågsällskapet anklagat för att ha hällt färgningsmedel i sjöarna för att locka dit fler turister. När man ser ned över Peyto Lake förstår man ryktet - den är den mest turkosa av alla sjöar i Rocky Mountains. När man ser sjöarna i Rocky Mountains förstår man att det inte har fuskats med färgade fotolinser till bilderna på postkort och i broschyrer. Men när det inte beror på varken färgmedel eller fotolinser, var är orsaken till de spektakulära färgerna? Svaret är sediment från glaciärerna som floderna har sköljt med ned i sjöarna. De reflekteras i himlen och skapar nyanser som man knappt trodde fanns. 

Sjön Peyto Lake Kanada

Rocky Mountains största sjö

Den sista sjön jag vill framhäva är Maligne Lake i Jasper National Park, en timme från den lilla staden Jasper. Den 22 km långa sjön är Rocky Mountains största och omgiven av snöklädda bergstoppar. De otroliga omgivningarna bjuder in till både vandringar och vattenaktiviteter. Hyr en kanot, följ med på en ridtur eller testa på rafting. En båttur ut till den lilla ön Spirit Island är också ett bra sätt att uppleva det fantastiska landskapet. Kom ihåg kameran!Den bästa tiden på året att uppleva sjöarna i Rocky Mountains är från mitten av juni till oktober, under våren och försommaren är det is på sjöarna. Om du inte har fått nog av vackra sjöar efter den här turen, så ta på dig vandringskängorna och bege dig längre ut till de mer avskilda pärlorna – men det får bli en annan gång.

sjön Maligne Lake Kanada

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png