Canada - Yukon (4).jpg

Yukon – längst ut i kanten på Kanada

Territoriet Yukon lockar varje år tio gånger så många turister som det finns invånare, och det är inte utan anledning. Även om du räknar bort de som bara är på genomresa längs Alaska Highway mot Alaska, är det otroligt många människor som kommer till Yukon för att få uppleva dess enastående natur och spännande guldgrävarhistoria. Här får de ett smakprov på en utav världens sista, men fortfarande tillgängliga, vildmarker.

Drömmer du om att upptäcka Kanada? Läs mer om våra resor till Kanada.

Det är ingen tvekan om att du upplever naturen och djurlivet bäst när du inte befinner dig på de stora vägarna – som på en kanottur längs Yukon River eller en vandring i Tombstone Territorial Park. Men även genom framrutan på en bil eller husbil ger en bilresa längs Alaska Highway eller Klondike Highway en bra bild av områdets enastående natur.

De första människorna

De första spåren efter människor i Yukon är från så långt tillbaka som den sista istiden. Större delen av Nordamerika var täckt av is, men på mindre platser som bland annat Porcupine River och Old Crow i Yukon-området finns det spår efter jägare/samlare. Jägare från Sibirien följde sitt byte över Bering sundsbron och blev de första First Nations att bosätta sig i Nordamerika för mer än 20.000 år sedan.

Fram till i mitten på 1800-talet levde ursprungsbefolkningen utan påverkan utifrån. År 1840 reste Robert Campbell som den första vita mannen till det inre Yukon längs Pelly River. Det var starten på en dramatisk förändring för territoriet och de människor som bodde där. Campbell byggde år 1848 Fort Selkirk där Yukon River och Pelly River möts, för att på så sätt kunna kontrollera pälshandeln åt Hudson’s Bay Company.

Guldgrävare i Yukon

Efter de första pälsjägarna och pälshandlarna kom katolska och protestantiska präster. Därefter kom lycksökare i sin jakt på den gyllene metallen. År 1896 hittade man guld vid Klondike vilket startade en folkvandring norrut. På sommaren 1898 bodde fler än 40.000 människor i Dawson och Klondike-området. Det var inte alltid helt smärtfritt så den kanadensiska regeringen blev tvungen att se till att skapa ordning och reda. Yukon Field Force utstationerades vid Fort Selkirk och Northwest Mounted Police började patrullera i det enorma området.

I början av 1900-talet hittade man guld vid Nome i Alaska och många guldgrävare sökte sig då vidare. Livet i Yukon återgick därmed till sin Törnrosasömn. Landet väcktes igen först år 1942 av amerikanska soldater och ingenjörer som byggde Alaska Highway.

Geografi och natur i Yukon

Yukon ligger som en liksidig triangel inklämd mellan Alaska i väst och grannterritoriet Northwest i öst. I söder ligger British Columbia och norrut Beaufort Sea. Yukon är en subarktisk region som ligger norr om 60:e breddgraden, eller vad som motsvarar norr om Oslo och Stockholm. Yukons viktigaste flod är Yukon River som flyter fram genom mer än halva territoriet. Yukon har natur och vildmark i överflöd då hela 80 % av territoriet klassas som vildmark.  

Territoriet är till och med något större än Sverige till ytan, men utgör ändå ”bara” en tjugondel av Kanada. Yukon har färre än 40.000 invånare och det är fortfarande långt mellan husen då två tredjedelar bor i territoriets största stad Whitehorse. Det ger befolkningen och besökare oanade möjligheter att uppleva vildmarken när naturen kallar.

Några historiska ögonblick i Yukon

 • 1896: George Carmack, Dawson Charlie och Skookum Jim Mason hittar guld vid Rabbit Creek.
 • 1897–1898: 40.000 lycksökare finner vägen till Klondike.
 • 1898: Yukon blir utnämnt till ett självständigt territorium.
 • 1942: Alaska Highway blir byggd och Yukon förbinds landvägen med resten av Kanada.
 • 1952: Alaska Highway och Klondike Highway tar över trafiken från Yukon River och den sista hjulångaren gör sin resa på floden.
 • 1979: Dempster Highway öppnas. Det är den enda kanadensiska landsväg som korsar Polcirkeln.

Fakta om Yukon-territoriet

 • Invånarantal: ca. 34.000
 • Huvudstad och största stad: Whitehorse
 • Areal: 483.414 km2
 • Högsta punkt: Mt. Logan 5.959 m
 • Utnämnt till territorium i Kanada: 13 juni 1898

 

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Alaska - Bjoern - Grizzly.jpg

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 48.400 kr

Boka tryggt med MyPlanet

När du kontaktar oss på MyPlanet lyssnar vi på dina önskemål samtidigt som vi delar med oss av våra tips och erfarenheter. Tillsammans skräddarsyr vi sedan din drömresa!
1.png

Expertis

Vi har skräddarsytt resor i över 50 år. Med erfarenhet kommer kunskap som vi delar med oss av till dig vid planeringen.

2.png

Kunskap om resmålet

Vi erbjuder endast resor till platser vi vet är säkra och som UD inte avråder från att resa till.

3.png

Trygga samarbeten

Vi ser till att våra partners har din säkerhet och hälsa som högsta prioritet.

4.png

Privata alternativ

Vi hjälper dig att hitta boende och upplevelser med möjlighet till att hålla avstånd.

5.png

Hälsa & Säkerhet

Alla våra partners har accepterat vår policy kring hälsa och säkerhet.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Canada - Churchill - Lazy Bear Lodge - Isbjørn

Isbjörnsafari i Churchill

Se isbjörnar, vitvalar och norrsken från charmerande Lazy Bear Lodge i Churchill.

7 dagar från 38.600 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.