New Zealand - nordøen - tongariro natinal park

En vandring bland molnen

Förstenade lavaformationer, turkosa sjöar, vulkankratrar i rött och svart, otroliga utsikter och svavelånga som sipprar ut ur bergen. Tongariro Alpine Crossing är Nya Zeelands mest populära endagsvandring.

Vill du också uppleva en av Nya Zeelands häftigaste vandringar? Läs mer om våra resor till Nya Zeeland och Tongariro National Park.

Regnet öser ned och begränsar sikten till några få meter när jag i skymningen ankommer till det imponerande hotellet The Grand Chateau. Det är den regnigaste sensommaren på Nya Zeeland så långt man kan minnas, och den här kvällen är inget undantag. Jag har ankommit till Tongariro National Park mitt på Nordön för att vandra Tongariro Alpine Crossing som länge har varit populär bland vandrare, men som har fått näst intill kult-status efter all uppmärksamhet ”Sagan om ringen”-filmerna har gett nationalparken. Jag har blivit nyfiken och vill veta vad det är som gör att just den här vandringen är så attraktiv.

Vädret blir bättre

Besvikelsen är dock stor när jag vid incheckningen har blivit informerad om att regnet hindrar vandringen nästa dag. Mitt program gör att jag inte kan stanna en extra dag, så det är bara att acceptera att jag inte får svar på min nyfikenhet. När jag vaknar tidigt nästa morgon beslutar jag mig för att se hur vädret ser ut. Jag drar undan de tunga gardinerna och ser att regnet har upphört, och att de låga molnen far fram över himlen. Ett snabbt samtal och jag får veta att vandringen förmodligen kan genomföras, och att jag ska infinna mig på parkeringsplatsen nedanför hotellet om en halvtimme. Tiden är knapp och jag kastar på mig kläderna, tar med lite frukt och fyller två vattenflaskor. Frukost finns det inte tid till. 

Ingen återvändo

Vi är ca. 20 nyfikna i bussen som skramlar upp mot vulkanerna och vandringens utgångspunkt. Väl framme studerar busschauffören de molntäckta bergen noggrant innan han vänder sig mot oss. Han säger allvarligt att det är tuffa förhållanden uppe på stigen med stark sydvästlig vind, täta moln och regn. ”Jag rekommenderar starkt att ni inte vandrar idag”, säger han. Vi blir sittande allihop, skruvar lite på oss och väntar på att någon ska säga något. Efter en lång tystnad frågar jag om det är farligt. ”Med den dåliga sikt och starka vind som är där uppe idag finns det platser som är farliga, eftersom det är en kraftig sluttning bredvid stigen”, svarar han. 

Det är fortsatt tystnad i bussen. Vi börjar se osäkert på varandra. Till slut är det ett par som reser sig upp. Som på kommando följer många av oss efter. Ute i den kalla morgonluften rycker vinden i en. I en klunga börjar vi gå längs stigen som går svagt uppåt över en öppen slätt med brunt gräs och låga buskar. Jag vänder mig om och ser att bussen kör iväg med de passagerare som har valt att följa busschaufförens råd. Nu finns det ingen återvändo. Jag knyter fast hatten ordentligt och går målmedvetet vidare mot vinden. Allt eftersom vi hittar vår egen takt sprids vi ut på stigen. 

Mäktigt landskap

Efter en timme ångrar jag mig nästan. Mina händer är stela och benen känns som bly. Jag är vid slutet av vandringens första riktigt branta parti, och det blir kortare och kortare mellan vilopauserna. Endast 20-30 meter ovanför mitt huvud hänger ett tungt moln som ger ifrån sig små, kalla regndroppar. Mina stelfrusna fingrar tar tag i de stora lavaformationerna som ligger på och längs stigen medans jag klättrar upp. 

Plötsligt inser jag att jag i all min iver helt har glömt att äta, inte konstigt att jag inte riktigt orkar mer. Jag sätter mig på ett stort lavablock och ser mig omkring samtidigt som jag äter. Utsikten över det mäktiga landskapet är otroligt. Molnen över mig begränsar sig till berget och längre bort skiner solen på det savannliknande landskapet som har vackra gröna och bruna nyanser. Vulkanernas svarta sidor är nästan spöklika. Långt under mig tindrar en liten bäck och några vandrare ser ut som små prickar långt där nere. 

Tongariro National Park finns tack vare en maorihövding som insåg att områdets unika natur borde skyddas. Han gav därför marken till Nya Zeelands befolkning år 1887 och området blev då en nationalpark. Tongariro National Park omfattar nästan 80.000 hektar och domineras av tre vulkaner – Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu. 

Ogästvänlig natur

Stärkt av den lilla måltiden fortsätter jag vandringen uppåt. Jag kommer över toppen och ut på ett platt, månlikt område.  Molnen omger mig och jag befinner mig på the South Crater, förbindelsen mellan Mt. Tongariro och Mt. Ngauruhoe. Allting är öde och jorden breder ut sig, svart och ogästvänlig tills den försvinner i dimman. Jag anar en påle som markerar stigen och vandrar vidare, tacksam över att gå på plan mark. Plötsligt hör jag röster och ut ur dimman kommer två gestalter. Det visar sig vara två holländska vandrare som har tagit paus. Vi växlar några ord innan jag går vidare för att återigen omges av den vita dimman och stillheten. 

Man kan göra en avstickare till toppen av Mt. Ngauruhoe, men det innebär minst tre extra timmars brant vandring och med dagens väderförhållanden är det inte någon som väljer att ta den omvägen. Berget blev känt som Mt. Doom i ”Sagan om ringen”-filmerna och jag är besviken över att inte få se den konformade vulkanen. Efter en stund är jag framme vid nästa branta etapp där jag möter flera andra vandrare. En del står och pustar medans andra passerar i förvånande högt tempo och försvinner in i dimman. Jag kämpar mig vidare, steg för steg, upp mot Red Crater.

Världens ände

Senare befinner jag mig på en bergskam av svart lavagrus och lavasten med branta sidor. Runt omkring mig är det helt tyst och öde, bara svart lava och vit dimma. Det känns som att jag befinner mig vid världens ände, men jag är vid Tongariro Alpine Crossings högsta punkt ca. 1.000 meter högre i förhållande till platsen där jag började några timmar tidigare. Vinden drar i mig och min regnjacka är blöt av det ihållande duggregnet. Jag fortsätter mot det jag på förhand hade räknat med skulle vara vandringens höjdpunkt – Emerald Lakes. En bit ned dyker de plötsligt upp, men istället för den intensiva turkosa färgen som på vykorten ser jag två blekt turkosa fläckar. Jag ser dem först helt tydligt när jag står precis vid dem. Jag försöker få lä framför några stora stenkolosser, tar tillfället i akt och tömmer vandringskängorna på lavagrus och äter lite mer. 

Världen öppnar sig

Det känns skönt att veta att de brantaste partierna nu ligger bakom mig, och jag koncentrerar mig på att istället njuta av det unika landskapet. Växtligheten är sparsam, men små vita blommor trotsar förhållandena och växer mellan stenblocken. Här och där sipprar svavelånga upp ur marken. Plötsligt skiner solen genom molnen och framför mig öppnar sig världen åter igen. Utsikten är fantastisk! Lake Rotoairas blå vatten lyser nedanför och längre bort kan jag skymta Lake Taupo. Stigen börjar gå nedåt i sicksack genom höga grästuvor som rör sig med vinden. Vid Ketetahi hut träffar jag några av mina kompanjoner från bussen och vi pratar om dagens upplevelser. 

Efter vilopausen fortsätter färden nedåt. Ibland går stigen så djupt att enbart våra huvuden sticker upp över jordskorpan. Småningom blir växtligheten högre och efter ett tag kommer vi in i en tät skog. Kontrasten är enorm mellan den blåsiga, växtfattiga naturen några timmar tidigare och de frodiga träden där solens strålar lyser igenom lövverket. En flod fylld till bristningspunkten flyter längs stigen och ibland korsar vi den via små träbroar.  

En magisk plats

Några kilometer in i skogen kommer vi plötsligt fram till en glänta där bussen står och väntar. 17 kilometer har jag vandrat, upp- och nedför genom otroligt varierande landskap. Det har varit en storslagen upplevelse, men nu är jag glad att jag inte behöver gå hela vägen tillbaka. Jag tar farväl av Tongariro Alpine Crossing och mina trötta ben njuter av att sjunka ned i bussätet. Vi väntar på de andra vandrarna och på avtalad tid rullar vi tillbaka mot The Grand Chateau. Solen har nu trängt fram genom de flesta molnen och jag ser andaktsfullt upp mot vulkanerna genom bussfönstret, glad att jag fick chansen att uppleva denna magiska plats på nära håll. 

Läs mer om vad du ska tänka på i samband med vandring på Tongariro Alpine Crossing här.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

Nya Zeelands pärlor

 • För dig som ställer höga krav
 • Vackra lodger och B&Bs
 • Spännande upplevelser

28 dagar från 55.900 kr

Nya Zeeland med husbil

Nya Zeeland med husbil

 • Husbil ger frihet
 • Perfekt för familjen
 • Naturupplevelser

26 dagar från 30.500 kr

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Nya Zeelands Bästa

 • Upplev Nya Zeeland med bil
 • Massor av upplevelseförslag
 • Flera boendealternativ

25 dagar från 39.900 kr

4x4 South Island 3.jpg

Nya Zeeland runt med 4WD

 • Kör-själv med 4 WD
 • Kom bort från turistströmmen
 • Övernattning på små lodger

25 dagar från 44.100 kr

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden runt - Japan, Nya Zeeland, Cooköarna & USA

 • Storstad
 • Naturupplevelser
 • Sol & bad på Cooköarna

34 dagar från 46.800 kr

rsz_wein_blenheim_nz_2

Vin och natur på Nya Zeeland

 • Fokus på fantastiska vinområden
 • Härliga naturområden
 • God mat och bra boenden

21 dagar från 40.500 kr

New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Nya Zeeland runt

 • 4 veckor med hyrbil
 • Gott om tid att utforska landet
 • Förbokat boende
   

30 dagar från 47.900 kr

Resor till Cooköarna

Nya Zeeland och Cooköarna

 • Husbil på Nya Zeeland
 • Sol & bad på Cooköarna
 • Perfekt för familjen

26 dagar från 38.100 kr

Grön ö i Stilla havet, Fiji

Nya Zeeland med Hongkong och Fiji

 • Storstaden Hongkong
 • Rundresa i New Zealand
 • Sol & bad på Fiji

20 dagar från 43.500 kr

Dubai - ørken

Dubai, Nya Zeeland och Bali

 • Storstadsupplevelser i Dubai
 • Nya Zeelands vackra natur
 • Avkoppling och kultur på Bali

24 dagar från 42.500 kr

New Zealand - North Island - Bay of Plenty - Udsigt_1

Kryssning Nya Zeeland och Sydney

 • Kryssa runt vackra Nya Zeeland 
 • Upplev fjordar och glaciärer
 • Besök Operahuset i Sydney
   

20 dagar från 32.900 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitarnas fotspår

 • Resan för alla filmälskare
 • Besök kända inspelningsplatser
 • Upplev naturen och några av Nya Zeelands höjdpunkter

25 dagar från 46.900 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Nya Zeeland med bil och husbil

 • Res med både bil och husbil
 • Läckra vinturer längs vägen
 • Vulkaner, glaciärer och stränder

23 dagar från 33.100 kr

bike nz.jpeg

Bike and Drive Nya Zeeland

 • Kör med en 4WD
 • Upplev på mountainbike
 • Annorlunda & aktiv resa

27 dagar från 61.900 kr

hike nz panorama.jpeg

Hike and Drive Nya Zeeland

 • Vandringsupplevelser
 • Kör fyrhjulsdrivet
 • Boende på B&Bs

28 dagar från 54.900 kr

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

Gruppresa Nya Zeelands kontraster

 • Gruppresa med guide
 • Många av Zeelands höjdpunkter
 • Många måltider och upplevelser

20 dagar från 53.600 kr

New Zealand Golf 1.jpg

Golfresa till Nya Zeeland

 • Unik golfresa till Nya Zeeland
 • Hotell och golfbanor i världsklass
 • Naturupplevelser

25 dagar från 79.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Mad - gourmet.jpg

Wellington för matälskare

Testa några av Wellingtons bästa restauranger på en matsafari runt staden med en matkunnig guide.

1 dag från 2.680 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark (5).jpg

Vintur till Waiheke Island

Upplev tre olika vingårdar med hög kvalitet - Mudbrick, The Goldie Room och Te Whau Vineyards.

1 dag från 1.090 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Upplev det vulkaniska landskapet i Tongariro på en halvdagsutflykt till den berömda nationalparken.

5 tim från 1.550 kr

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Stadsrundtur & båtutflykt

Denna utflykt kombinerar en guidad stadsrundtur med en båtutflykt i Aucklands hamn.

1 dag från 910 kr

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin och utsökt mat i Hawkes Bay

Fantastiska viner, god mat och vacker natur väntar på denna resa genom Nordöns vinområde.

5 tim från 2.390 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Best of Both Worlds

Denna utflykt kombinerar en stadsrundtur i Auckland med regnskogsvandring och maorikultur.

1 dag från 1.790 kr

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Följ med på en heldags guidad tur till 90 mile Beach och Cape Reinga på Nordöns spets.

1 dag från 1.080 kr

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Hangimiddag & maori-konsert

Följ med på en riktig Maorifest och upplev traditionerna i den mytomspunna kulturen.

5 tim från 950 kr

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Segeltur i Auckland

Se Auckland från vattnet och njut av utsikten över bukten och alla segelbåtar.

2 tim från 750 kr

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin och valsafari

Båttur från Aucklands hamn där delfin - och valskådning samt fågelliv står i fokus.

5 tim från 1.290 kr

Rotorua area

Vulkaner och regnskog

Upplev Nordöns förunderliga natur med kratersjöar, klippor och regnskog på denna heldagstur.

1 dag från 2.950 kr

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

Farmstay på Blue Duck Station

En vistelse på Blue Duck Station bjuder på upplevelser med 4WD och båt samt självklart på hästryggen. 

3 dagar från 1.990 kr

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Guidad cykeltur i Tongariro

Cykla genom Tongariros spektakulära natur med guide och se berg, regnskog och vulkaner.

4 tim från 1.590 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besök "The Shire" från både Hobbit och Sagan om Ringen filmerna på denna tur till Hobbiton.

5 tim från 930 kr

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Båttur till Hole in the Rock

Med en katamaran besöks den spektakulära klippformationen Hole in the Rock

5 tim från 840 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Waitomo Caves

Se de magiska lysmaskarna i Waitomo Caves stora grottsystem på Nya Zeelands norra ö.

1 dag från 480 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Tongariro National Park

Upplev Tongariros vulkaniska landskap på en härlig dagsvandring tillsammans med en kunnig guide.

1 dag från 2.090 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png