0775-888 088 FÅ OFFERT
New Zealand - nordøen - tongariro natinal park

En vandring bland molnen

Förstenade lavaformationer, turkosa sjöar, vulkankratrar i rött och svart, otroliga utsikter och svavelånga som sipprar ut ur bergen. Tongariro Alpine Crossing är Nya Zeelands mest populära endagsvandring.

Vill du också uppleva en av Nya Zeelands häftigaste vandringar? Läs mer om våra resor till Nya Zeeland och Tongariro National Park.

Regnet öser ned och begränsar sikten till några få meter när jag i skymningen ankommer till det imponerande hotellet The Grand Chateau. Det är den regnigaste sensommaren på Nya Zeeland så långt man kan minnas, och den här kvällen är inget undantag. Jag har ankommit till Tongariro National Park mitt på Nordön för att vandra Tongariro Alpine Crossing som länge har varit populär bland vandrare, men som har fått näst intill kult-status efter all uppmärksamhet ”Sagan om ringen”-filmerna har gett nationalparken. Jag har blivit nyfiken och vill veta vad det är som gör att just den här vandringen är så attraktiv.

Vädret blir bättre

Besvikelsen är dock stor när jag vid incheckningen har blivit informerad om att regnet hindrar vandringen nästa dag. Mitt program gör att jag inte kan stanna en extra dag, så det är bara att acceptera att jag inte får svar på min nyfikenhet. När jag vaknar tidigt nästa morgon beslutar jag mig för att se hur vädret ser ut. Jag drar undan de tunga gardinerna och ser att regnet har upphört, och att de låga molnen far fram över himlen. Ett snabbt samtal och jag får veta att vandringen förmodligen kan genomföras, och att jag ska infinna mig på parkeringsplatsen nedanför hotellet om en halvtimme. Tiden är knapp och jag kastar på mig kläderna, tar med lite frukt och fyller två vattenflaskor. Frukost finns det inte tid till.

Ingen återvändo

Vi är ca. 20 nyfikna i bussen som skramlar upp mot vulkanerna och vandringens utgångspunkt. Väl framme studerar busschauffören de molntäckta bergen noggrant innan han vänder sig mot oss. Han säger allvarligt att det är tuffa förhållanden uppe på stigen med stark sydvästlig vind, täta moln och regn. ”Jag rekommenderar starkt att ni inte vandrar idag”, säger han. Vi blir sittande allihop, skruvar lite på oss och väntar på att någon ska säga något. Efter en lång tystnad frågar jag om det är farligt. ”Med den dåliga sikt och starka vind som är där uppe idag finns det platser som är farliga, eftersom det är en kraftig sluttning bredvid stigen”, svarar han.

Det är fortsatt tystnad i bussen. Vi börjar se osäkert på varandra. Till slut är det ett par som reser sig upp. Som på kommando följer många av oss efter. Ute i den kalla morgonluften rycker vinden i en. I en klunga börjar vi gå längs stigen som går svagt uppåt över en öppen slätt med brunt gräs och låga buskar. Jag vänder mig om och ser att bussen kör iväg med de passagerare som har valt att följa busschaufförens råd. Nu finns det ingen återvändo. Jag knyter fast hatten ordentligt och går målmedvetet vidare mot vinden. Allt eftersom vi hittar vår egen takt sprids vi ut på stigen.

Mäktigt landskap

Efter en timme ångrar jag mig nästan. Mina händer är stela och benen känns som bly. Jag är vid slutet av vandringens första riktigt branta parti, och det blir kortare och kortare mellan vilopauserna. Endast 20-30 meter ovanför mitt huvud hänger ett tungt moln som ger ifrån sig små, kalla regndroppar. Mina stelfrusna fingrar tar tag i de stora lavaformationerna som ligger på och längs stigen medans jag klättrar upp.

Plötsligt inser jag att jag i all min iver helt har glömt att äta, inte konstigt att jag inte riktigt orkar mer. Jag sätter mig på ett stort lavablock och ser mig omkring samtidigt som jag äter. Utsikten över det mäktiga landskapet är otroligt. Molnen över mig begränsar sig till berget och längre bort skiner solen på det savannliknande landskapet som har vackra gröna och bruna nyanser. Vulkanernas svarta sidor är nästan spöklika. Långt under mig tindrar en liten bäck och några vandrare ser ut som små prickar långt där nere.

Tongariro National Park finns tack vare en maorihövding som insåg att områdets unika natur borde skyddas. Han gav därför marken till Nya Zeelands befolkning år 1887 och området blev då en nationalpark. Tongariro National Park omfattar nästan 80.000 hektar och domineras av tre vulkaner – Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu.

Ogästvänlig natur

Stärkt av den lilla måltiden fortsätter jag vandringen uppåt. Jag kommer över toppen och ut på ett platt, månlikt område.  Molnen omger mig och jag befinner mig på the South Crater, förbindelsen mellan Mt. Tongariro och Mt. Ngauruhoe. Allting är öde och jorden breder ut sig, svart och ogästvänlig tills den försvinner i dimman. Jag anar en påle som markerar stigen och vandrar vidare, tacksam över att gå på plan mark. Plötsligt hör jag röster och ut ur dimman kommer två gestalter. Det visar sig vara två holländska vandrare som har tagit paus. Vi växlar några ord innan jag går vidare för att återigen omges av den vita dimman och stillheten.

Man kan göra en avstickare till toppen av Mt. Ngauruhoe, men det innebär minst tre extra timmars brant vandring och med dagens väderförhållanden är det inte någon som väljer att ta den omvägen. Berget blev känt som Mt. Doom i ”Sagan om ringen”-filmerna och jag är besviken över att inte få se den konformade vulkanen. Efter en stund är jag framme vid nästa branta etapp där jag möter flera andra vandrare. En del står och pustar medans andra passerar i förvånande högt tempo och försvinner in i dimman. Jag kämpar mig vidare, steg för steg, upp mot Red Crater.

Världens ände

Senare befinner jag mig på en bergskam av svart lavagrus och lavasten med branta sidor. Runt omkring mig är det helt tyst och öde, bara svart lava och vit dimma. Det känns som att jag befinner mig vid världens ände, men jag är vid Tongariro Alpine Crossings högsta punkt ca. 1.000 meter högre i förhållande till platsen där jag började några timmar tidigare. Vinden drar i mig och min regnjacka är blöt av det ihållande duggregnet. Jag fortsätter mot det jag på förhand hade räknat med skulle vara vandringens höjdpunkt – Emerald Lakes. En bit ned dyker de plötsligt upp, men istället för den intensiva turkosa färgen som på vykorten ser jag två blekt turkosa fläckar. Jag ser dem först helt tydligt när jag står precis vid dem. Jag försöker få lä framför några stora stenkolosser, tar tillfället i akt och tömmer vandringskängorna på lavagrus och äter lite mer.

Världen öppnar sig

Det känns skönt att veta att de brantaste partierna nu ligger bakom mig, och jag koncentrerar mig på att istället njuta av det unika landskapet. Växtligheten är sparsam, men små vita blommor trotsar förhållandena och växer mellan stenblocken. Här och där sipprar svavelånga upp ur marken. Plötsligt skiner solen genom molnen och framför mig öppnar sig världen åter igen. Utsikten är fantastisk! Lake Rotoairas blå vatten lyser nedanför och längre bort kan jag skymta Lake Taupo. Stigen börjar gå nedåt i sicksack genom höga grästuvor som rör sig med vinden. Vid Ketetahi hut träffar jag några av mina kompanjoner från bussen och vi pratar om dagens upplevelser.

Efter vilopausen fortsätter färden nedåt. Ibland går stigen så djupt att enbart våra huvuden sticker upp över jordskorpan. Småningom blir växtligheten högre och efter ett tag kommer vi in i en tät skog. Kontrasten är enorm mellan den blåsiga, växtfattiga naturen några timmar tidigare och de frodiga träden där solens strålar lyser igenom lövverket. En flod fylld till bristningspunkten flyter längs stigen och ibland korsar vi den via små träbroar.

En magisk plats

Några kilometer in i skogen kommer vi plötsligt fram till en glänta där bussen står och väntar. 17 kilometer har jag vandrat, upp- och nedför genom otroligt varierande landskap. Det har varit en storslagen upplevelse, men nu är jag glad att jag inte behöver gå hela vägen tillbaka. Jag tar farväl av Tongariro Alpine Crossing och mina trötta ben njuter av att sjunka ned i bussätet. Vi väntar på de andra vandrarna och på avtalad tid rullar vi tillbaka mot The Grand Chateau. Solen har nu trängt fram genom de flesta molnen och jag ser andaktsfullt upp mot vulkanerna genom bussfönstret, glad att jag fick chansen att uppleva denna magiska plats på nära håll.

Läs mer om vad du ska tänka på i samband med vandring på Tongariro Alpine Crossing här.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Nya Zeelands klassiska vinrutt

Roadtrip: Nya Zeelands klassiska vinrutt

 • Mat & vinupplevelser
 • Både nordön och sydön
 • Fantastiska naturupplevelser

18 dagar från 58.478 kr per person

Roadtrip Sagan om ringen äventyr

Roadtrip: Sagan om ringen äventyr

 • Upplev Nya Zeelands vackraste platser
 • Resan för film- och naturälskare
 • Besök på kända inspelningsplatser

17 dagar från 63.653 kr per person

Roadtrip Från Sydön till Nordön

Roadtrip: Från Sydön till Nordön

 • Road trip från söder till norr
 • Fjordar, glaciärer & äventyr
 • Maori-kultur, vinområden & avslappning

18 dagar från 69.345 kr per person

Nya Zeeland och Cooköarna

Nya Zeeland och Cooköarna

 • Husbil på Nya Zeeland
 • Sol & bad på Cooköarna
 • Perfekt för familjen

26 dagar från 71.415 kr per person

Nya Zeelands bästa

Roadtrip: Nya Zeelands Bästa

 • Upplev Nya Zeeland med bil
 • Många upplevelser
 • Bra & charmiga boenden

24 dagar från 68.517 kr per person

Res med Husbil

Nya Zeeland med husbil

 • Husbil ger frihet
 • Perfekt för familjen
 • Naturupplevelser

26 dagar från 57.500 kr per person

Nya Zeeland runt med 4WD

Nya Zeeland runt med 4WD

 • Kör-själv med 4 WD
 • Kom bort från turistströmmen
 • Övernattning på små lodger

25 dagar från 64.170 kr per person

Road trip: Nya Zeelands höjdpunkter

Road trip: Nya Zeelands höjdpunkter

 • Bil & boende bokat
 • Både Nord- & Sydön
 • Alla höjdpunkter

21 dagar från 63.135 kr per person

Nya Zeelands pärlor

Nya Zeelands pärlor

 • För dig som ställer höga krav
 • Vackra lodger och B&Bs
 • Spännande upplevelser

28 dagar från 67.050 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark (5).jpg

Vintur till Waiheke Island

Upplev tre olika vingårdar med hög kvalitet - Mudbrick, The Goldie Room och Te Whau Vineyards.

Mad - gourmet.jpg

Wellington för matälskare

Testa några av Wellingtons bästa restauranger på en matsafari runt staden med en matkunnig guide.

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Upplev Marlboroughs viner

Åk på en vingårdstur i Marlborough och smaka lokalproducerat nyzeeländskt vin.

New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Spårvagnsmiddag i Christchurch

Njut av en god 4-rätters middag i en rullande restaurang i central Christchurch.

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin och utsökt mat i Hawkes Bay

Fantastiska viner, god mat och vacker natur väntar på denna resa genom Nordöns vinområde.

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine

Åk på en av Nya Zeelands vackraste tågsträckor med Tranz Alpine som går tvärs över Sydön.

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Hangimiddag & maori-konsert

Följ med på en riktig Maorifest och upplev traditionerna i den mytomspunna kulturen.

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Simma med delfiner i Kaikoura

Drömmen att få simma med delfiner kan uppfyllas bland annat i Kaioura på denna tur.

New Zealand - delfin.jpg

Simma med delfiner i Akaroa

På denna utflykt får du möjligheten att simma med Nya Zeelands nyfikna delfiner.

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Segeltur i Auckland

Se Auckland från vattnet och njut av utsikten över bukten och alla segelbåtar.

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Båttur till Hole in the Rock

Med en katamaran besöks den spektakulära klippformationen Hole in the Rock

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Dagstur Milford Sound

En oförglömlig båttur väntar på den fantastiska fjorden Milford Sound, som ligger på Nya Zeelands sydö.

Rotorua area

Vulkaner och regnskog

Upplev Nordöns förunderliga natur med kratersjöar, klippor och regnskog på denna heldagstur.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med flyg

Följ med på dagsutflykt till Milford Sound med flyg och spektakulär fjordkryssning.

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Ångbåt och middag från Queenstown

Åk på ångbåtstur från Queenstown och avnjut en läcker barbeque-middag i vacker miljö.

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Helikoptertur till Fox Glacier

Flyg helikopter över Fox Glacier på Sydön på Nya Zeeland och glaciärvandra på toppen.

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I sagan om ringens fotspår

Följ med på en storslagen expedition med fyrhjulsdrivna fordon genom Queenstowndalens bergslandskap.

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikoptertur Franz Josef-glaciären

Flyg helikopter över Franz Josef glaciären och få chans att vandra uppe på isen på glaciärens topp. 

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Upplev det vulkaniska landskapet i Tongariro på en halvdagsutflykt till den berömda nationalparken.

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besök "The Shire" från både Hobbit och Sagan om Ringen filmerna på denna tur till Hobbiton.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med övernattning

Njut av en fantastiskt båttur på Doubtful Sound med övernattning i dubbelhytt och god mat.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin och valsafari

Båttur från Aucklands hamn där delfin - och valskådning samt fågelliv står i fokus.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur Doubtful Sound

Upplev mystiken och den fantastiska naturen i Doubtful Sound på denna båtutflykt.

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Följ med på en heldags guidad tur till 90 mile Beach och Cape Reinga på Nordöns spets.

Resa till nordön Nya Zeeland

Guidad cykeltur i Tongariro

Cykla genom Tongariros spektakulära natur med guide och se berg, regnskog och vulkaner.

New Zealand - sydøen - routeburn track

Routeburn Track

Njut av en guidad vandring på Routeburn Track, en de bästa vandringslederna på Nya Zeeland.

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Best of Both Worlds

Denna utflykt kombinerar en stadsrundtur i Auckland med regnskogsvandring och maorikultur.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Abel Tasman Walk and Kayak

Se Abel Tasman National Park små bukter, stränder och vikar till fots och med kajak.

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser & Pingviner

Otagohalvön utanför Dunedin är ett paradis för naturälskare med bland annat albatrosser och pingviner.

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

Farmstay på Blue Duck Station

En vistelse på Blue Duck Station bjuder på upplevelser med 4WD och båt samt självklart på hästryggen. 

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med övernattning

Njut av en fanstastisk båttur på vackra Milford Sound med övernattning i dubbelhytt.

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Stadsrundtur & båtutflykt

Denna utflykt kombinerar en guidad stadsrundtur med en båtutflykt i Aucklands hamn.

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Waitomo Caves

Se de magiska lysmaskarna i Waitomo Caves stora grottsystem på Nya Zeelands norra ö.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Abel Tasman till fots

Vandra och upplev under tre dagar den fantastiska naturen i Abel Tasman National Park.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Valsafari från Kaikoura

Se valar, delfiner och sälar på denna spännande valsafari från Kaikoura. Hela 95% chans att få se valar!

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Tongariro National Park

Upplev Tongariros vulkaniska landskap på en härlig dagsvandring tillsammans med en kunnig guide.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här