USA - Alabama Hills.jpeg

Det mindre kända USA

I närheten av den lilla staden Lone Pine i det mest avlägsna hörnet av Kalifornien visar naturen sig från sin mest spektakulära sida. Enorma högar av gyllene sten stora som lastbilar ligger utspridda i det torra ökenlandskapet, och bakom dem sträcker sig Sierra Nevadas högsta toppar mot himlen som en ogenomtränglig mur av sten. 

Alabama Hills som filmkuliss

Alabama Hills liknar mest av allt kulisserna från en westernfilm – och med all rätt. Sedan stumfilmen ”The Round-up” filmades här på 1920-talet har klassiska stjärnor som Cary Grant, Errol Flynn och John Wayne kastat sig upp på sadeln mellan klipporna. Än så länge har det blivit till mer än 400 filmer samt otaliga reklamer, bl.a. nyare filmer som Quentin Tarantinos ”Django Unchained” med Jamie Foxx och Leonardo DiCaprio på skådespelarlistan. De steniga landskapen är som gjorde för en western-film, men Alabama Hills har också agerat bakgrund i andra genrer. Ett exempel är romartidens Spanien i ”Gladiator”, norra Indien i ”Gunga Din” och såklart Afrika i flera klassiska Tarzan-filmer. En del har sett Alabama Hills som en avlägsen planet i serien ”Star Trek Generation”, och andra när Kevin Costner levererade post här i en ond post-atomkrig-version av jorden i filmen ”The Postman”. Dessa och många andra av dåtidens produktioner kan man höra mer om på det lilla filmmuseet i Lone Pine. 

De bortglömda statsparkerna

USA är välsignat med fantastisk natur och de flesta som reser till landet drömmer om att besöka berömda nationalparker som Yellowstone, Grand Canyon och Yosemite. Nationalparkerna har länge haft en dragningskraft på folk, och i en sådan hög grad att man år 1916 skapade den amerikanska National Park Service som skulle skydda naturen och göra den tillgänglig för besökande. På den tiden fanns det bara en handfull parker, men idag har antalet ökat och ligger på 59 stycken. Från dramatiska ökenlandskap i Utah till New Englands skogsklädda berg, och från Alaskas tundratäcka vildmark till orörda våtmarker i South Carolina. De berömda nationalparkerna är långt ifrån USAs enda storslagna naturområden. Landet är fyllt av små statsparker, national reserves och andra skyddade område, som alla bjuder på fantastiska upplevelser. Till skillnad från de populära nationalparkerna kör de flesta resande förbi dem utan att stanna, det är Alabama Hills ett bra exempel på. Kalifornien har inte mindre än 278 statsparker vars namn de flesta inte har hört. Vi har frågat våra reseexperter vilka deras favoriter är, och det blev till en het debatt. Här är våra 10 favoriter:

 • Red Rock Canyon, Nevada – kaktusar, landsköldpaddor och ökenberg 30 minuter från The Strip i Las Vegas.
 • Red Canyon, Utah – kör igenom stora stenbågar och utforska röda stenformationer längs vägen mot Bryce Canyon.
 • Big Sur, Kalifornien – dramatiska klippkuster, höga träd och öde stränder längs Stilla havet. 
 • Dead Horse Point State Park, Utah – fantastisk utsikt över ett Grand Canyon-liknande landskap.
 • John Pennekamp Coral Reef, Florida – snorkla bland färgglada koraller och tropiska fiskar i närheten av Key West. 
 • Palo Duro Canyon, Texas – utforska eroderade landskap i USAs näst största ökenravin i närheten av Amarillo. 
 • Bodie, Kalifornien – en ovanligt välbevarad vilda-västern-stad, i en tidsbubbla på ett avskilt berg. 
 • Custer, South Dakota – bisonoxar betar på vidsträckta prärier, inramat av robusta berg.
 • Lake Tahoe, Nevada – snöklädda berg och smala tallar speglar sig i spegelblankt och djupblått vatten.
 • Valley of Fire, Nevada – solblekta, orangea ökenlandskap och eroderade klippor i närheten av Las Vegas. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Wyoming - Grand Teton National Park - 6

USAs Vilda Västern & Yellowstone

 • Från Wyoming till New Mexico
 • Upplev öken, glaciärer och berg
 • Njut av friheten med egen bil

16 dagar från 20.200 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png