USA - Bjoern

Djurupplevelser i USA

USA:s nationalparker är mest kända för sina spektakulära landskap, men de har också ett mycket rikt djurliv. Här lever fler än 2500 arter av reptiler, fiskar, fåglar, däggdjur och amfibier. Däribland några av världens största och mest sällsynta arter. Här har vi gjort en lista på några av USA:s bästa djurupplevelser.

Kalifornisk kondor vid Grand Canyon och Big Sur

Med ett enormt vingspann på upp till tre meter, en svart fjäderdräkt och ett skalligt huvu0064 går den kaliforniska kondoren inte att ta miste på. Det är Nordamerikas största levande landfågel, men trots det var kondoren farligt nära utrotning i början av 1980-talet. Då fanns det endast 22 kondorer kvar, och i ett desperat försök att rädda arten, fångade man in dem allihop. Förhoppningen var att de skulle föröka sig i fångenskap så att man kunde sätta ut ungarna i naturen igen. Projektet lyckades och idag finns det fler än 435 fåglar. Bra ställen att se kalifornisk kondor på är längs den vackra kuststräckan vid Big Sur eller runt Grand Canyon där de svävar på uppvindarna längs South Rim.

Simma med sjökor i Crystal River, Florida

Sjökon sägs ha inspirerat många sagor och legender om sjöjungfrur. Men förväntar man sig en vacker och elegant varelse, så som man vanligtvis tänker sig en sjöjungfru, kanske man blir lite besviken. Sjökon är stor som en ko och utrustad med kraftig överläpp och en enorm bäverliknande stjärt. Nog är den söt alltid, men om den är vacker kan diskuteras. Sjökor är sällsynta och ofta är det svårt att komma nära de nyfikna, men ofarliga djuren. Ett undantag är Crystal River på Floridas västkust där sjökor samlas runt de varma källorna för att beta i det grunda vattnet. Sjökor kan ses här året runt, men det är särskilt många på vinterhalvåret då flera simmar hit från Mexikanska golfen.

Älgar i Wyoming

Älgen, skogens konung, gör skäl för sitt namn med tanke på sin storlek och enorma krona. Den nordamerikanska älgen, lokalt känd som moose, är den största av alla i hjortfamiljen. Om du besöker nationalparken Grand Teton i Wyoming, kan du få se älgen på nära håll. Här rör den sig tyst genom landskapet där det letar efter mat i skog och runt sjöar. Om man inte upptäcker den med en gång, kan man titta om den har ätit av träden ca två meter upp. Här äter den kvistar och skapar då en så kallad älgkrans. Andra bra ställen att se älg på är i Yellowstone National Park, strax norr om Grand Teton samt i delstaterna Alaska och Maine.

Grizzlybjörn i Alaska

Svartbjörn kan ses på flera platser i USA, men vill du se de stora bruna grizzlybjörnarna är Alaska bästa stället. Med en vikt på upp emot 800 kg och en längd på upp till 3 meter är grizzlybjörnen bland världens största nu levande rovdjur. Trots detta äter de lite av varje. Från kött och blommor till insekter och nattfjärilar. Årets höjdpunkt är dock när laxen under hösten simmar upp i floderna för att leka. När det händer samlas björnarna i ett stort antal längs bankarna för att ta för sig av godsakerna innan de magra vintermånaderna väntar. Ett bra ställe att uppleva björnarna fiska på, är Brooks Falls i Katmai National Park. Det finns också goda chanser att se björnar i nationalparkerna Danali och Yellowstone.

Alligatorer i Everglades

Alligatorer finns i överflöd i Floridas våtmarker, sjöar och andra vattendrag. Uppskattningsvis finns det i hela staten ca 1,5 miljoner alligatorer, varav cirka 200.000 lever i Everglades National Park. Som regel ses de ligga och lata sig på sandbankarna eller i vattenytan, men låt dig inte luras av deras loja framtoning då de är både effektiva och formidabla rovdjur. De största hannarna kan bli upp emot 4,5 meter i Florida, och även om de ser långsamma ut, kan de röra sig med en hastighet på 32 km per timme. Alligator kan också ses i flera andra delar av Södern, såsom Alabama, Georgia, Texas, Mississippi, South Carolina och Louisiana.

Se valar längs Stillahavskusten

Varje år gör tusentals valar den långa resan fram och tillbaka från näringsrika hav i norr till det varma vattnet omkring Mexiko, för att föda sina ungar. En av de bästa platserna att uppleva dem på är utanför kuststaden Monterey där man kan göra en valsafari. Från omkring mitten av december till mars, håller gråvalar och delfiner till i bukten. Resten av året är det vanligtvis knölvalar, blåvalar och flera delfinarter som letar föda här. Det samma gäller året runt för sälar, sjölejon och havsuttrar. En annan bra plats är Big Sur en bit längre söderut. Här kan man från land under februari månad, se gråvalar simma tillbaka norrut med sina ungar. Tempot är långsamt uppströms och ofta simmar ungen innerst. Förmodligen för att skyddas från hajattacker.

Amerikansk bison i Yellowstone

Den amerikanska bisonoxen är en ikon för den amerikanska Vilda Västern och det är en fantastisk syn att se en hel bisonhjord förflytta sig över den öppna, vidsträckta prärien. Bisonoxen var en oerhört viktig del av livet och kulturen för urinvånarna som levde här förr. Ända fram till att européerna kom och näst intill utrotade den. Uppskattningsvis fanns det på 1700-talet någonstans mellan 25 och 30 miljoner bisonoxar i Nordamerika. På grund av extrem jakt hade denna siffra sjunkit till färre än 100 vilda djur i slutet av 1880-talet. Skyddet kom i sista stund, och idag närmar sig beståndet en halv miljon djur. Två utmärkta ställen att uppleva bison i deras naturliga miljö är i Yellowstone National Park och i Custer State Park.

Simma med sköldpaddor på Hawaii

Havssköldpaddor kan ses överallt omkring Hawaii, men speciellt vid stränderna runt Kihei på Maui. Här är det inte ovanligt att se stim med upp till 50 sköldpaddor. Vattnet är klart och med cyklop och snorkel kan du komma alldeles nära inpå dem. Den gröna havssköldpaddan föds som köttätare, men när den fyller tre går födan över till att uteslutande bestå av vattenväxter, alger och sjögräs. Livet är dock farligt för de små sköldpaddsungarna. Man uppskattar att var tusende havssköldpadda som kläcks når vuxen ålder. Den sköldpaddan kan dock glatt se fram emot ett långt liv, då havssköldpaddor kan bli upp till 80 år gamla.

Simma med hajar utanför San Diego

I La Jolla Cove i San Diego finns hajar som folk varje sommar gladeligen hoppar i vattnet för att få simma med. Men det är inte fråga om den skräckinjagande vithajen. Leopardhajarna som lever här är små och lugna, och inte sugna på människor. De äter istället bläckfisk, fisk, musslor, fiskägg och maskar. Med cyklop och snorkel kan du komma nära inpå och studera deras eleganta yttre, kännetecknat av prickar och ränder - som en leopard. Leopardhajar lever primärt i Kalifornien, Oregon och Mexiko.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
USA - Alaska - Bjoern - Grizzly.jpg

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 48.400 kr

USA - Alaska - Bjoern - Natur - 2.jpg

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat
   

16 dagar från 45.600 kr

Havsörn som flyger längs med kust i Alaska

Kryssning Alaska och kör-själv i Kanada

 • Kryssning utmed Alaskas kust 
 • Insideshytt inkl. dryckespaket
 • Kör-själv i nationalparkerna

16 dagar från 36.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

1 dag från 10.580 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png