rsz_usa_-_californien_-_la_-_hollywood_sign_-_2

Los Angeles bakom kulisserna

2006 googlade jag för första gången "Hollywood". Jag ville till Amerika efter gymnasiet och de första bilderna som poppade upp, var av Hollywood-skylten, vägar flankerade av smala palmer, livräddare från Baywatch och skådespelerskor på röda mattan.

När jag så landade på amerikansk mark var det med titeln "au pair för ett år." Det var inte bara nio timmars tidsskillnad som gjorde mig helt utmattad de första dagarna. Jag var också så överväldigad av alla intryck i alla former. I ett e-mail till min familj skrev jag att "Allt är stort här. Även fjärilarna har storleken av ...". Allt är stort, ja, närmast enormt i Los Angeles Några skulle säkert säga att staden är ett klassiskt exempel på den amerikanska stor-större-störst-mentaliteten. Men bakom Hollywoods glamorösa kulisser döljer sig ett annat Los Angeles som har mycket mer att erbjuda än de flesta känner till. Därför har jag här valt ut nio av mina favoritplatser, som visar en lite mindre turistisk sida av Änglarnas stad.

1. Brunch och så mycket mer

”Delfiner!” utbrister jag och får nästan min annars så fantastiska frukost i fel strupe. Så här kan det vara när du sitter på första parkett på Figtree Café på Venice Beach Boardwalk ganska tidigt på morgonen. Jag är nämligen svag för deras fattiga riddare indränkt i sirap med tillhörande ”äpplesmör” och färsk frukt.

2. Få ditt öga för konst boostat med lokal konst

Jag älskar att strosa bland stånden på Venice Beach Boardwalk och titta på saker som går under det vida begreppet 'konst'. Min väggprydnad - ett gigantiskt collage av Barack Obama, liksom de finaste akvareller av Santa Monica tivoli - påminner mig varje dag om det ursprungliga L.A. Missa heller inte all den gatukonst som finns på de omkringliggande byggnaderna. Här finns bland annat en stor väggmålning av Van Goghs verk "The Starry Night”.

3. Åk på drive-in-bio med utsikt över skyskraporna och stjärnorna

Det finns inget som är som att gå på bio. Men varför inte prova en ärkeamerikansk filmupplevelse på drive-in biografen vid Electric Dusk Theater? Här kan du äta dina osttäckta popcorn, godis eller varmkorv, medan du njuter av filmen omgiven av upplysta skyskrapor och stjärnhimlen ovanför dig.

4. Bästa snabbmats-burgaren

Många förknippar USA med snabbmat och oändliga kalorier. Jag är själv ett fan av kaloririk mat och har provat lite allt möjligt. Mina smaklökar har dock ett krav - det ska vara färska råvaror. Av samma anledning älskar jag en cheeseburgare från In-N-Out Burger - en kedja som 2016 låg i topp tre på listan över USA:s bästa snabbmatskedjor. De har i många år varit kända för att ha en hemlig meny, som inte visas på menyöversikten. In-N-Out förklarar nu att de har en meny baserad på stamkunders önskan om exempelvis fyra biffar istället för en, i en och samma hamburgare. För att avmystifiera menyn har kedjan nu döpt den till "our-not-so-secret-menu" och gjort den synlig för alla.

5. Hollywood-skylten på nära håll med stopp på L.A-bornas favoritkafé

Man kan inte röra vid Hollywood-skylten, men man kan komma väldigt nära från Griffith Park. Detta är den perfekta platsen att göra som lokalbefolkningen. Så på med ett par joggingskor, ta med vatten och ge dig ut på olika vandringsturer i området. Du bjuds på en fantastisk utsikt över staden och då inte minst av Hollywood-skylten. Vid Fern Dell Drive rekommenderas en vilopaus på det mysiga kaféet The Trails Café, som förutom skugga erbjuder kaffe, smörgåsar och bakverk. Ett helt underbart stopp.

6. Malibu och mötet med ett kargt strandlandskap

Jag älskar Malibu. Här finns både bra butiker och restauranger med färsk fisk samt fina vandringsleder. Om man liksom jag önskar en mindre turistig strand, rekommenderas en promenad längs El Matador State Beach, där stora klippblock sticker upp ur sanden. Här kan man verkligen få tömt huvudet på tankar.

7. Besök en ärkeamerikansk diner från 1940-talet

Man kan känna ställets historia i de mintgröna stolsdynorna när man besöker den berömda Rod’s Grill i Arcadia. Den klassiska dinern har bland annat blivit världsberömd efter att ha använts som kuliss i den populära TV-serien Mad Men.

8. Kyss i framsätet längs Mulholland Drive

Denna biltur genom Santa Monica-bergen är särskilt vacker på kvällen när man ser Los Angeles upptänt i mörkret. Här finns en särskilt känd rastplats som har använts som kuliss i flera filmer och TV-serier. Det är där man ofta ser ett kyssande par i en bil parkerad med utsikt över stadens alla ljus. Även många L.A-bor gillar att använda rastplatsen till just detta, vilket förklarar smeknamnet "The Make Out Point Parking Lot".

9. Få den största adrenalinkicken och luft under vingarna

"Nej, jag vågar inte", säger de flesta vid åsynen av några av världens vildaste berg-och-dalbanor i parken Six Flags Magic Mountains. Men här har du verkligen möjlighet att skapa ett minne du aldrig kommer att glömma. Sätt dig i Tatsu, låt sätet vända dig i en 45-graders vinkel och få känslan av att flyga genom luften i upp emot 100 km/t.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
DSC02440.jpg

Västra USA med husbil

 • Roadtrip med husbil
 • Nationalparker & vacker natur
 • Las Vegas & San Francisco

17 dagar från 17.400 kr

monument valley.jpeg

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia 
 • 50-tals miljöer och kända städer
   

17 dagar från 30.400 kr

USA - nevada - las vegas (3).jpg

Västra USA med bil

 • Los Angeles & San Francisco
 • Upplev nationalparkerna
 • Roadtrip med egen bil
   

16 dagar från 19.800 kr

USA - nevada - las vegas (2).jpg

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 34.900 kr

USA - Utah - Zion National park (2)

Kalifornien & Sydvästra USA

 • Los Angeles, San Francisco och San Diego
 • Grand Canyon & Yosemite NP
 • Sol & värme
   

21 dagar från 30.400 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

24 tim från 530 kr

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

1 dag från 1.050 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png