0775-888 088 FÅ OFFERT
USA - Hawaii - Oahu - Waikiki Beach - 3

Aloha Hawaii

Hawaii är visserligen en amerikansk stat med många amerikaner, japaner och västlig kultur. Men öarna har fortfarande sin egen tropiska charm, och tack vare kombinationen av civilisation och orörd skönhet är staten i Stilla havet en fantastisk upplevelse för besökare. 

Om jag ska vara helt ärlig så hade jag ungefär samma syn på Hawaii som på Mallorca. En plats som från början hade skönhet och charm, men som efter många år med turister hade förvandlats till ett reservat för rika amerikaner. En plats där turisterna beger sig ut på luau-fest istället för grisfest och ser på hula istället för flamenco. Men efter en 6 veckor lång bilsemester i västra USA skulle det väl inte vara helt fel med ett par veckors semester 4.000 km ännu längre väster ut – halvvägs till Japan! Om platsen var Mallorca eller Hawaii hade inte så stor betydelse. Bara det fanns sol, strand och avslappning. Att Hawaii visade sig vara både det och mycket mer, var en stor positiv överraskning. Jag upptäckte med tiden att amerikansk kultur och bekvämlighet inte behöver utesluta opåverkad natur och upplevelser utanför civilisationens gränser. Hawaii har helt enkelt allt – för den som letar efter det. 

Har du en dröm om att besöka Hawaii? Se MyPlanets reseförslag Hawaiis höjdpunkter och Stora Hawaiiresan, samt våra andra resor till Hawaii och USA

Kihei – bra som utgångspunkt

Hawaiiöarna är topparna på en lång vulkankedja som sträcker sig nästan 5.000 km från Hawaii Islands till Aleutergraven i den norra delen av Stilla havet. De flesta av topparna är nu begravda i havet, så landet består av åtta större öar. Huvudstaden är Honolulu som ligger på ön O’ahu, där det flesta turister ankommer för att sedan resa vidare till andra öar med inrikesflyg eller med kryssningsfartyg. 

Vårt första mål var dock ön Maui, där vi hade hyrt en privatägd lägenhet på den soliga östkusten nära stranden Kihei. Det visade sig att den hade allt vi behövde. Gott om plats med ett fullt utrustat kök, två badrum, tre sovrum, air-condition, tvättmaskin och torktumlare, altan med utsikt mot havet och tillgång till en gemensam grill och pool. Dessutom hade ägaren från Colorado försett oss med flera surfbrädor, strandleksaker, nödvändiga kylväskor och strandmattor till fri användning. En bra utgångspunkt för en familj med tre pojkar. 

Vattenfall i tre nivåer 

Den första turen gick till den närmaste mataffären för att fylla upp det tomma kylskåpet. En tur med kundvagnen och vi insåg snabbt att det var tur att vi hade tillgång till grill, för stora biffar var en av få varor som var billiga. Men samtidigt så kostade en grön paprika 20 kr. och en fjärdedels liter mjölk 10 kr. Prisnivån på Hawaii ligger generellt sett en bit över resten av USA, pga. att de flesta varorna måste importeras.

I Kihei-området finns det restauranger, butiker, flera bra stränder och möjlighet till surfing, och det ser precis ut som man föreställer sig när man sitter där hemma i soffan med resekatalogen i handen. Därför gick våra körturer med tiden längre och längre bort från hemmet, för att få uppleva andra sidor av Mauis varierade natur. 

Trots åksjuka i familjen bestämde vi oss för att satsa och ta en heldagstur längs med kusten från Kahului till Kipahulu. Sträckan på Hana Highway är känd som ”Vägen till Hana” och som en av de vackraste i världen. Sträckan är dels berömd för sina krokiga, smala svängar och för den fantastiska naturen. Det finns inga skyltar eftersom man vill bevara routens opåverkade och naturliga skönhet, och därför får man själv leta efter sevärdheterna som finns beskrivna i guideböcker och broschyrer. 

Utsikten medans man kör på den snirkliga kustvägen är i sig värd körturen, men tar man den sista biten till fots får man njuta av vattenfall, sötvattensjöar, tropisk regnskog, exotiska växter och blommor. Området är en av världens mest regniga kuster, som delas av vattenfall och raviner. 

En klar favorit i vår familj var Ohe’o-ravinen, där en promenad på ett par kilometer leder till ett vattenfall i tre nivåer, och där man kan simma in under och plaska runt i sötvattensjöarna som binder ihop vattenfallen. En annan favorit var stranden med de kolsvarta stenarna vid Pa’iloa Bay och den långa, smala ravinen som nästan är lite äventyrlig att krypa in i för barn och barnsliga själar. 

Om du också vill uppleva den vackra Hana-kusten, se vår Dagstur till Hana.

Mauis iskalla topp

Om man bestämmer sig för att fortsätta när man kommer till Kipahulu, istället för att köra samma väg tillbaka, kommer man ut på en väldigt primitiv jordväg som biluthyrare varnar för. Trotsar man varningarna och kör där ändå får man se den andra sidan av Maui. Råa klippor, rester av stelnade lavaströmmar, vindskadade och uttorkade träd och buskar. Dammet på bilen gjorde det svårt att förklara för biluthyraren vart vi hade varit. 

Den här råa sidan upplever man också i ett näst intill månlikt landskap mitt på ön i Haleakala-kratern, som egentligen är toppen av en enorm vulkan. Den anses fortfarande vara en aktiv vulkan, trots att det är nästan 200 år sedan den hade ett utbrott senast. Det tar knappt två timmar att köra från kusten vid Haleakala Crater Road upp till den 3.055 meter höga, blåsiga och iskalla toppen. Här ovanför molnen är utsikten över det röda kraterlandskapet och kustområdet helt makalös. 

Glamorös brunch vid Waikiki Beach

Efter tio dagar på Maui sprang vi rakt in i amerikansk storstadskultur när vi flög till O’ahu, där vi checkade in på ett av Honolulus många skyskrapa-hotell fem minuters promenad från den berömda Waikiki Bech. Där på den 24:e våningen var det lite märkligt att ha känslan av att man befinner sig mitt i New York, och samtidigt ha den lena och tunga tropiska luften i näsborrarna. 

På gatorna går folk runt i Gucci kostymer med Christian Dior väskor sida vid sida med folk i badbyxor och med surfbräda under armen – utan att någon lägger märke till det. Restauranger, hotell, shoppingcenter och dyra butiker ligger tätt längs med den tre km långa stranden som i 100 år har lockat dit miljoner av turister. Det blir ungefär 65.000 turister om dagen. Strandmattor och saronger ligger minst lika tätt, och det kan vara svårt att få plats i vågorna bland badmadrasser och uppblåsbara baddjur tillsammans med japanska och amerikanska turister. 

Trots det är Waikiki Beach värd ett besök. Inte minst pga. den rosa pärlan ”Pink Palace” som egentligen heter Royal Hawaiian Hotel, och som har en glamorös historia tillbaka till 1927 från tiden före betonggiganterna kom. Hotellet är byggt i spansk-maurisk stil och nästan allt är rosa, från blommor till servetter, handdukar, telefoner och mattor. När det öppnades blev det karakteriserat som det finaste semesterhotellet i Amerika, och det lockade naturligtvis dit Hollywoodstjärnor, presidenter och miljonärer. 

Det finns fortfarande en aura av Hollywood när man går genom gångar och hallar med högt i tak, och genom den fyra hektar stora parken som är omgiven av rosa palats. Men slänger man på sig sitt finaste semesterplagg kan man utan tvekan smälta in bland de internationella gästerna och ta in den blandade atmosfären av lyx och kolonitid. Sedan kan man sätta sig tillrätta vid ett rosa bord och beställa hotellets brunch för endast ett par hundra kr. Här kan man lata sig i ett par timmar med all världens specialiteter och godsaker, och få kocken till att laga precis den omelett som man alltid har drömt om medans man ser på och känner hur det vattnas i munnen.

Såhär är Hawaii också. Aloha and mahalo – we’ll be back!

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

Roadtrip: USA nordliga nationalparker

 • Besök pionjärernas vilda västern i Cheyenne
 • Upptäck det rika djurlivet i nationalparkerna
 • Kom nära Yellowstones makalösa gejsrar

15 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: USA’s nordvästra nationalparker

Roadtrip: USAs nordvästra nationalparker

 • Unik roadtrip genom nordvästra USA
 • Det bästa av Stillahavskusten
 • Utforska de imponerande nationalparkerna

19 dagar från 54.855 kr per person

Roadtrip: Denver till Las Vegas

Roadtrip: Denver till Las Vegas

 • Tågresa med Rocky Mountaineer
 • Fantastiska naturupplevelser
 • Moab, Arches & Zion National Park

15 dagar från 63.135 kr per person

Roadtrip: Sydvästra USA

Roadtrip: Sydvästra USA

 • Palm Springs & Joshua Tree N.P
 • Grand Canyon & Yosemite N.P
 • Highway 1, San Diego & Los Angeles

22 dagar från 59.500 kr per person

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

Roadtrip: Kalifornien och Hawaii

 • Roadtrip i Kalifornien
 • San Francisco, Yosemite, Los Angeles
 • Avslappning & äventyr på Hawaii

20 dagar från 58.000 kr per person

Stora naturresan med Yellowstone

Stora naturresan med Yellowstone

 • Björn och bison i Yellowstone
 • Amish och cowboys
 • Ökenklippor i Arches och Bryce
   

16 dagar från 40.500 kr per person

Hawaii & San Francisco In Style

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 44.100 kr per person

Stora Hawaiiresan

Stora Hawaiiresan

 • Hawaii - Stillahavets pärla
 • Tropiska stränder & klimat
 • Oahu, Hawaii Island, Kauai & Maui

18 dagar från 59.900 kr per person

Resa till Oahu, Hawaiis höjdpunkter

Hawaiis höjdpunkter

 • Upplev 3 av Hawaiis öar
 • Oahu, Hawaii Island & Maui
 • Vulkaner, stränder & natur

14 dagar från 49.900 kr per person

Västra USA och Nationalparker

Västra USA och Nationalparker

 • Roadtrip i västra USA med bil
 • L.A, Las Vegas, San Francisco
 • Grand Canyon, Death valley & Yosemite

15 dagar från 35.100 kr per person

Rundresa med bil i Alaska

Rundresa med bil i Alaska

 • Alaskas storslagna natur
 • Världens sista vildmark
 • Bil & boende är bokat

16 dagar från 58.500 kr per person

Route 66 med bil

Route 66 med bil

 • Roadtrip längs Route 66
 • Amerikansk historia
 • 50-tals miljöer och kända städer

17 dagar från 40.500 kr per person

Västra USA – The Grand Tour

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 44.010 kr per person

Nordvästra USA och Kanada i bil

Nordvästra USA och Kanada i bil

 • Road trip i USA och Kanada 
 • Imponerande nationalparker
 • Njut av vackra städer

16 dagar från 40.410 kr per person

Yukon och Alaska med bil

Yukon och Alaska med bil

 • Upplev orörda vildmarker
 • Besök charmerande små städer
 • Njut av friheten med egen bil

15 dagar från 61.200 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

USA - Hawaii - Kauai - Mauna Loa - Helikopter - 6.jpg

Upplev Kauai med Helikopter

Följ med på en timmes oförglömlig helikoptertur över ön och naturfenomenet Kauai på Hawaii.
 

disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

USA - Hawaii - Oahu - Honolulu - USS Arizona Memorial - 1.jpg

Utflykt till Pearl Harbour

Få ett historiskt perspektiv på denna guidade utflykt till den amerikanska flottbasen Pearl Harbour.

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 8

San Francisco Multi Pass

Upplev det bästa av San Franciscos sevärdheter på en biljett. Välj mellan 1, 2, 3 eller 5-dagars giltighetstid.

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

USA - Hawaii - Maui - Luau - Dans_1.jpg

Lokal Luau fest på Hawaii

Inget besök till Hawaii är komplett utan att uppleva en äkta hawaiiansk "Luau-fest".

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Kulinarisk resa utmed The Strip

Njut av god mat på utvalda restauranger samt guidning på The Strip i Las Vegas.  

pearl harbor memorial

Pearl Harbour & Oahu

En perfekt tur för dem som inte har så mycket tid men som ändå vill se mycket av Oahu.

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon med helikopter

Grand Canyons storhet upplevs allra bäst på en helikoptertur mellan ravinens branta klippväggar.

USA - AJaleo

Gastronomi i Las Vegas

Denna tur ger dig en kväll fylld av härliga smakupplevelser på några utav Las Vegas bästa restauranger.
 

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon från Las Vegas

Flyg helikopter från Las Vegas till Grand Canyon med en total flygtid på 80 minuter.

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

USA - Hawaii - Maui - Hana - Natur - Vandfald - 2.jpg

Dagstur till Hana

Upplev dramatisk kust, brusande vattenfall och trevliga små samhällen längs Mauis vilda östkust.

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

Alaska - Katami National park - bjørn

Björnsafari i Alaska

Upplev den vackra naturen i Kaimai National Park på denna heldagstur från Anchorage.

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

Island Reykjavik.jpg

Gör stopp på Island

Dela upp resan till Nordamerika och gör ett stopp på Island där unik natur och bra uteliv i Reykjavik väntar.

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här