USA - Wyoming - Yellowstone - Geyser - 1.jpg

Tre stater på tre veckor

Jag har precis kommit hem igen efter en 3 veckor lång roadtrip i USA, där jag besökte staterna Kalifornien, Nevada och Arizona tillsammans med mina föräldrar, två systrar och min sambo. Resan beställdes redan i september förra året, och sedan dess har mycket tid använts till att planera allas vår första roadtrip. Den här artikeln är en guide med tips på hur du planerar en roadtrip i USA så att du får ut så mycket som möjligt av din resa. 

Rutten 

Det finns inte ett sätt som är rätt eller fel att köra runt i USA på. Den routen vi valde i samarbete med MyPlanets USA-expert Dany Lytzen är den mest populära om man vill uppleva Kalifornien, vilket man verkligen kan förstå! Jag och min familj hade bestämt vilka städer och andra platser vi önskade att besöka, och MyPlanet har utifrån detta gjort olika förslag till oss. Det har varit tryggt och skönt att ha en resebyrå som tar hand om praktiska saker så som flygbiljetter, hotell och bilhyrning, samtidigt som vi har fått bra insider-tips från Kalifornien-födda Dany Lytzen. 

Resan började med fyra dagar i San Francisco där vi hämtade vi hyrbilen, en stor Ford Expedition. Nu kunde vår roadtrip börja! Vi började nordpå för att kunna köra på den ”riktiga sidan” längs Highway 1 hela vägen ned till Los Angeles. På vägen längs med Highway 1 hade vi tre övernattningar, vilket visade sig passa perfekt, förutom att vi gärna hade tagit en övernattning mer i Santa Barbara. Anledningen var att vi kom fram väldigt sent till det otroligt fina hotellet, och därmed inte fick så mycket tid där. Staden verkade också otroligt mysig till skillnad från Morro Bay som inte var så spännande. 

På väg till Grand Canyon från Dana Point hade vi en övernattning i Laughlin, som vi definitivt inte skulle rekommendera. Vi visste inte om vi skulle skratta eller gråta när vi kom till ”mini Las Vegas” med jättehotell mitt i öknen, ned till Coloradofloden. Här fanns det bara pensionärer som körde runt i sina rullstolar och spelade på spelautomater dagen lång med en cigarett i mungipan, och som åt dålig snabbmat till höga priser.  Generellt sett har hotellen, och speciellt standarden på rummen, varit imponerande med kingsize beds, alla Tv-kanaler, bra frukostbuffé, pool, gratis internet och trevlig personal. 

Resplan: 

Resplan: Billund – San Francisco – (Redwood National Park) – Monterey – (Salinas) – Morro Bay – (Solvang) – Santa Barbara – Los Angeles – (Universal Studios) – Dana Point – Laughlin – (Route 66 – Seligman og Williams) – Grand Canyon – Las Vegas – (Death Valley) – Bishop – Yosemite National Park – San Francisco – Billund

Planera tiden – var realistisk!

Det är inte lögn, det som står skrivet i alla reseböcker. Avstånden är verkligen stora i USA, och därför är mitt bästa råd att vara realistisk i förhållande till vad man hinner på den tid man har, i vårt fall tre veckor. Vi hade valt att hålla oss till nationalparkerna Grand Canyon och Yosemite National Park, då det framförallt är nationalparkerna som tar mycket tid. Utöver dessa två gjorde vi ett snabbt besök i Redwood National State Park, och körde igenom Death Valley. Även om vi var inställda på att det var en bilsemester ville vi ändå begränsa de alltför långa körturerna, så att vi maximalt hade 5-6 timmar i bilen om dagen. Det höll vi dock inte helt. När man sitter där hemma och lägger in routen i Google Maps glömmer man lätt att ta hänsyn till tät trafik, bilolyckor (det såg vi dessvärre några gånger), vägarbete, att man väljer fel avfart på en sexfilig motorväg i Los Angeles, toalettpauser, lunchpauser osv. De knappt 3.000 km som vi hade valt ut hemifrån blev nästan till 4.000 km, och därmed blev det några långa dagar i baksätet. Jag vill därför rekommendera att man lägger in övernattningarna på de långa sträckorna, så får man ut så mycket som möjligt av dagen samtidigt som man inte är helt slutkörd när man väl kommer fram till den slutliga destinationen. 

Kom ihåg att ha semester

När man väl har kommit iväg vill man uppleva allting på halva tiden, men kom ihåg att det är en semester. På en roadtrip slappnar man aldrig av helt. Man är hela tiden på väg, och sover som mest tre nätter på samma plats. Men det är också det som gör det så spännande, att man upplever så många olika saker då man förflyttar sig hela tiden.

Vår ”semester” blev tre dagars avslappning söder om Los Angeles i strand-staden Dana Point på ett hotell helt ute vid Stilla havet. Här kunde vi ladda batterierna innan resan gick vidare inåt landet, till öknen och värmen. Det är inget tvivel om att vi hade behov för de där tre dagarna, då vi inte hade några planer. Vi solade, åt gott, myste på terrassen, tvättade kläder och tog sovmorgon. 

Boka hemifrån

Trots att vi bara skulle besöka två stora nationalparker, Grand Canyon och Yosemite, kunde det definitivt betalt sig att köpa ett parkpass för ca. USD 80. För i USA är alla platser en del av en nationalpark (överdriften främjar förståelsen). Death Valley, Redwood Park, Mono Lake och Bodie Ghosttown är bara ett fåtal exempel på de ”nationalparker” vi besökte som kostade ca. USD 20 – 30 for en bil pr. park. Så här finns det pengar att spara!

Det finns faktiskt flera saker man kan se till att boka och betala hemifrån innan man åker. Tre månader före avresa var det möjligt att beställa biljetter till Alcatraz, fängelseön i San Francisco-bukten, som är ett otroligt populärt turistmål. När vi skulle åka med färjan dit var det en och en halv månads väntetid om man inte hade reserverat biljetter! Tur att vi hade beställt. Utöver det hade vi reserverat bord på en fin restaurang den 4. juli i San Francisco som, förutom att vara min pappas 50-års födelsedag och orsaken till resan, också är USAs nationaldag och den största festdagen i hela landet. Vi hade också beställt biljetter till Universal Studios i Hollywood, Los Angeles, för att undvika att stå i kö. Universal Studios kan dessutom varmt rekommenderas till alla film- och nöjesparksälskare!

Kom ihåg visum (ESTA) – helst utskrivet. Det blir de väldigt glada för i kontrollen på flygplatsen i USA. 

Njut!

Tre veckor försvinner fort förbi när man har ett fullspäckat program och det är mycket som ska ses. Nu sitter jag här i Danmark igen med blandade känslor. En fantastisk resa är slut, detsamma gäller mer än ett halvt års planering. En roadtrip handlar inte bara om att ge sig ut och köra. Det handlar till stor del om planering och prioriteringar, så att man har möjlighet att uppleva alla häftiga saker som landet har att erbjuda. Det var första, men definitivt inte sista, gången som jag åker på roadtrip i USA. Så är det väl på sin plats att gå igång med planeringen av nästa års semester! 

Topp 5

 1. Cykeltur i San Francisco: Längs med piren, över Golden Gate Bridge och upp- och nedför de branta backarna.
 2. Helikoptertur över och vandring ned i Grand Canyon: Helt fantastisk natur!
 3. Rundtur på Universal Studios: Kulisser och scener från många olika filmer och serier inkl. 4D-upplevelser.
 4. 4th of July i San Francisco: Hela staden var fylld av amerikanare som firade dagen tillsammans med familjen med grillning nere vid stranden. Dagen avslutades med otroligt fina fyrverkerier, med utsikt till Alcatraz och Golden Gate Bridge.
 5. Illusion-show och gambling i Las Vegas: Vi såg magikern Jan Rouvens show ”Illussions”, och jag förvandlade USD 15 till USD 80 vid Blackjack och Rouletten – det är verkligen lätt att man fastnar!

Trevlig resa och lycka till med planeringen! 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
DSC02440.jpg

Västra USA med husbil

 • Roadtrip med husbil
 • Nationalparker & vacker natur
 • Las Vegas & San Francisco

17 dagar från 17.400 kr

Rejsemagasin om USA

Västra USA & Nationalparker

 • Roadtrip i västra USA med bil
 • L.A, Las Vegas, San Francisco
 • Grand Canyon & Yosemite
   

15 dagar från 24.800 kr

USA - californien - san francisco - Golden gate bridge 7 (2)

Hawaii & San Francisco

 • Kombinera stad med sol & bad
 • Alcatraz & Golden Gate Bridge
 • Njut av Hawaiis stränder & natur
   

11 dagar från 24.200 kr

USA - Hawaii - Maui - Tropical Beach.jpg

Hawaii & San Francisco In Style

 • Sevärdheter i San Francisco
 • Sol och bad på Maui
 • Lyxiga och härliga hotell
   

11 dagar från 30.400 kr

Amtrak - tog 3.jpg

Tåg i USA - Natur och storstäder

 • Res med tåg
 • Fina nationalparker
 • Salt Lake City & San Francisco
   

11 dagar från 28.800 kr

USA - Amtrek Vacations - togrejser - tog og smukke landskaber

Tåg i USA - Kust till kust

 • Korsa USA med tåg
 • Avslappning på tåget
 • God tid på egen hand
   

13 dagar från 34.000 kr

USA - nevada - las vegas (3).jpg

Västra USA med bil

 • Los Angeles & San Francisco
 • Upplev nationalparkerna
 • Roadtrip med egen bil
   

16 dagar från 19.800 kr

rsz_shutterstock_674795437

Den stora naturresan med Yellowstone

 • Björn och bison i Yellowstone
 • Amish och cowboys
 • Ökenklippor i Arches och Bryce
   

16 dagar från 25.100 kr

USA - nevada - las vegas (2).jpg

Västra USA – The Grand Tour

 • Highway 1 längs Stilla havet
 • Solnedgång över Grand Canyon
 • Las Vegas och San Francisco

22 dagar från 34.900 kr

USA - Utah - Zion National park (2)

Kalifornien & Sydvästra USA

 • Los Angeles, San Francisco och San Diego
 • Grand Canyon & Yosemite NP
 • Sol & värme
   

21 dagar från 30.400 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
disney-world-secrets1215

Disneyland i Kalifornien

Ett besök på Disneyland i Kalifornien är ett måste för familjer som semestrar i västra USA.
 

2 dagar från 1.650 kr

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

LA Hop-on Hop-off

Upplev det bästa av Los Angeles med obegränsad åkning på stadens Hop-on Hop-off bussar. 

24 tim från 530 kr

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Kulinarisk resa utmed The Strip

Njut av god mat på utvalda restauranger samt guidning på The Strip i Las Vegas.  

3 tim från 1.430 kr

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

San Francisco CityPass

Upplev San Fransisco med CityPASS inkl. obegränsad åkning med lokaltrafiken. 

9 dagar från 960 kr

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

På cykel över Golden Gate

Cykla över Golden Gate Bridge och upplev San Franciscos stora ikon på två hjul.

24 tim från 290 kr

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur till Napa och Sonoma Valley

Besök de berömda vingårdarna i Napa och Sonoma på denna dagstur från San Francisco.

1 dag från 1.090 kr

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 8

San Francisco Multi Pass

Upplev det bästa av San Franciscos sevärdheter på en biljett. Välj mellan 1, 2, 3 eller 5-dagars giltighetstid.

2 dage från 810 kr.

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon från Las Vegas

Flyg helikopter från Las Vegas till Grand Canyon med en total flygtid på 80 minuter.

4 tim från 4.490 kr

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon med helikopter

Grand Canyons storhet upplevs allra bäst på en helikoptertur mellan ravinens branta klippväggar.

25 min från 2.440 kr

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Valsafari i Monterey Bay

Upplev det marina livet i Monterey Bay i Kalifornien på denna spännande valsafarin med guide. 

3 tim från 550 kr

USA - AJaleo

Gastronomi i Las Vegas

Denna tur ger dig en kväll fylld av härliga smakupplevelser på några utav Las Vegas bästa restauranger.
 

3 tim från 2.270 kr

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Sunset Cruise i San Francisco

Upplev San Francisco i solnedgången på en båttur under vackra Golden Gate Bridge.

4 tim från 810 kr

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

Universal studios bjuder på häftiga upplevelser och åkattraktioner bakom kulisserna i filmens värld.

1 dag från 1.050 kr

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Båtutflykt San Francisco Bay

San Franciscos skyline bör upplevas från vattnet med en fantastisk utsikt även mot Alcatraz & Golden Gate.

3 tim från 290 kr

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on Hop-off buss San Francisco

Utforska alla spännande sevärdheter i San Francisco med stadens Hop on Hop off bussar.

24 tim från 520 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png