^

Yukon och Alaska med bil

Upplev Nordamerikas vildmark och gamla guldgrävarstäder på denna resa genom Yukon och Alaska med bil.

15 dagar från 24.700 kr
Pris per person vid 2 vuxna och 2 barn 
Pris per person vid 2 vuxna från 35.300 kr
Priset inkluderar: flyg, hyrbil, övernattningar, sightseeing med flyg och en fantastisk tågtur

Sätt dig till rätta i bilen och spänn fast säkerhetsbältet. Framför dig väntar ett riktigt äventyr genom Yukon och Alaskas orörda vildmark. Från Whitehorse går resan mot Kluane National Park, som du upplever både från marken och från ett flygplan. Korsa gränsen mot Alaska och fortsätt mot Fairbanks precis söder om polcirkeln. Flera stora naturupplevelser väntar i Denali National Park som bjuder på öppna landskap och ett rikt djurliv vid foten av Nordamerikas högsta berg. Du får en paus från vildmarkslivet i ”storstaden” Anchorage innan resan fortsätter genom bergen till den historiska guldgrävarstaden Dawson City. Här kan du lära dig mer om de vilda dagarna under Klondike-guldfebern och själv pröva lyckan i floderna innan du åker tillbaka mot Whitehorse via Klondike Highway. Resan fulländas med en fantastisk tågresa genom bergen längs en historisk väg med rötter i guldfeberns storhetstid. 

Antal dagar, resväg och upplevelser anpassar vi efter just dina önskemål. Inspireras här och kontakta oss för din drömresa!

Beställ offert

Dag för dag

Dag 1: Avresa från Sverige

Från Sverige sätter du kursen västerut mot Yukons huvudstad Whitehorse, där du ankommer samma dag pga. tidsskillnaden. Vid ankomsten står hyrbilen och väntar på dig på flygplatsen så att du smidigt kan köra till ditt centrala hotell. Du har resten av dagen till att slappna av efter flygresan, och kanske gå en promenad runt hotellet och få dina första intryck av Whitehorse. Trots sin placering, omgiven av vild natur, är Whitehorse en dynamisk och behaglig liten stad med bra restauranger, ett fint litet område längs floden och ett livligt kulturliv. 

Dag 2: Whitehorse – Haines Junction

Du har knappt hunnit lägga staden bakom dig innan naturen tar över. Låga berg och smala träd fyller landskapet på vägen mot Haines Junction, som med sina knappt 1.000 invånare snabbt passeras. Inte långt därifrån väntar fantastiska Kluane National Park på att bli utforskad. Namnet kommer från det lokala indianska språket och betyder ”Sjön med mycket fisk”, men idag är det först och främst naturen som lockar folk till nationalparken. Klippiga berg häver sig upp mot himlen och ramar in glaciärer, smältvattenssjöar och frodiga dalar. Tillsammans med de angränsande parkerna i British Columbia och Alaska är detta ett av Nordamerikas största beskyddade vildmarksområden, och det finns stor möjlighet till att utforska parken till fots. Med lite tur ser du kanske några av de björnar, älgar, örnar, bergsgetter eller andra djur som lever i det väl bevarade landskapet.

Distans: ca 150 km

Dag 3: Haines Junction – Beaver Creek

Du fortsätter västerut mot Beaver Creek nära gränsen mot Alaska. Efter incheckning på ditt hotell väntar en fantastisk flygtur över Kluane National Park, från luften får du den perfekta utsikten över det råa landskapet. Du kan se bergen som sträcker sig åt alla håll och glaciärer som flyter som frysta floder genom dalarna. Vid klart väder får du kanske syn på Mount Logan som med sina knappt 6.000 meter är det näst högsta berget i Nordamerika. Tillbaka på marken finns det stor möjlighet att utforska områdets vandringsleder till fots, och därefter väntar en mysig kväll runt lägerelden under Yukons vackra stjärnhimmel.  

Distans: ca 290 km

Dag 4: Beaver Creek – Fairbanks

Du korsar gränsen mot Alaska och fortsätter längs Alaska Highway mot Fairbanks. På vägen passerar du flertalet olika små städer som bl.a. Tok, Delta Junction och Eeilson, som alla har haft en viktig roll i Alaskas spännande historia. Fairbanks ligger bara 320 km söder om Polcirkeln, och det både ser och känner man. I vinternätternas mörker kan du ha turen att få uppleva norrskenet som dansar på himlen. På sommaren däremot badar Fairbanks i solljus nästan dygnet runt, och du har gott om tid till att njuta av landskapet runt staden eller fördjupa dig i områdets intressanta guldgrävarhistoria. 

Distans: ca 500 km

Dag 5: Fairbanks – Denali National Park

Nu väntar en av resans absolut största höjdpunkter, och du sätter kursen söderut längs George Parks Highway mot Denali National Park. På vägen finns det möjlighet att stanna till i Nenana där Alaskas järnvägsmuseum finns. 

Denali är kanske Alaskas mest imponerande nationalpark. Här sträcker sig tundran mot horisonten och Alaska visar sig på allvar som en av världens sista vildmarker. Bakom tundran sträcker Nordamerikas högsta berg Mount McKinley sina 6.194 dramatiska meter upp mot himlen. Toppen är snötäckt året runt och längs sidorna glider glaciärer som frusna floder ned mot dalarna. Denali är som allra vackrast under sommarmånaderna när tundran växer för fullt, eller fram på hösten när gula och röda nyanser fyller landskapet. Du har 2 nätter vid Denali, så du har gott om tid till att utforska detta fantastiska område. 

Distans: ca 270 km

Dag 6: Denali National Park

Hur du väljer att spendera dagen i Denali är upp till dig. Vandringsleder slingrar sig åt alla håll, men det finns också möjlighet att fiska eller paddla kanot i den storslagna naturen. Ett annat alternativ är att följa med nationalparkens buss på en tur genom parken, vilket ger en bra introduktion till landskapet och djurlivet. Grizzlybjörnar och svartbjörnar ses med jämna mellanrum i de öppna landskapen, men även många andra djur kan upplevas i parken. Älgar och nordamerikanska renar betar på de öppna områdena medans bergsgetter håller sig till de klippiga bergssidorna. I floderna har bävrar fullt upp med att bygga dammar och med lite tur kan du få syn på en vargflock som förbereder sig till jakt. 

Dag 7: Denali – Anchorage

Du fortsätter söderut genom landskapen som varierar från täta skogar med björk, tall och asp till blåsiga bergstoppar och gröna dalar, där 20 timmars solljus på sommaren gör det möjligt att odla enorma grönsaker. Dagens mål är Anchorage. Mycket har hänt sedan Anchorage blev grundlagt som ett tältläger vid järnvägen år 1914, och idag har den blivit en modern stad med omkring 300.000 invånare. Det är en bra plats att njuta av civilisationens fördelar på efter de senaste dagarna i vildmarken. Det kan t.ex. vara en shoppingtur, en god middag eller en öl tillsammans med lokalbefolkningen på ett av stadens mikrobryggerier. 

Distans: ca 380 km

Dag 8: Anchorage

Dagen är fri till att utforska Anchorage. Du kan t.ex. lära dig mer om Alaskas ursprungsbefolkning på Alaska Native Heritage Centre eller titta förbi den marina flygplatsen där upp emot 800 vattenflygplan landar och lyfter varje dag under de stressiga sommarmånaderna. På stadens flygtrafiksmuseum får du höra mycket mer om flygplanshistorien i Alaska samt se flera legendariska flygplan. Om naturen lockar mer är Anchorages botaniska trädgård en bra plats för en promenad. Du kan också lägga staden bakom dig och utforska Chugach National Forest som är populär bland vandrare, fiskare och naturfotografer. Ytterligare ett alternativ är att åka på björnsafari med flyg till Katmai National Park, där du kommer riktigt nära de stora djuren. 

Dag 9: Anchorage – Tok

Det är dags att lägga storstadslivet bakom dig och fortsätta mot vildmarken. Vägen österut mot Tok bjuder på många vackra utsikter och fina små vandringsleder bort från vägen. En bra plats att stanna på är Matanuska Glacier State Recreational Area nära vägsten 101. Här tar en kort promenad dig längs floden och glaciären. Det finns också en liten paviljong för dem som bara vill sitta och njuta av utsikten. 

Distans: ca 510 km

Dag 10: Tok – Dawson City

Dagens tur tillbaka till Kanada slingrar sig genom några av de vildaste och mest väl bevarade landskapen i Nordamerika. Du korsar gränsen vid Little Gold Camp som är den högsta gränsposten mellan de två länderna. Härifrån går vägen med det passande namnet Top of the World Highway genom vildmarken mot Dawson. Idag är Dawson en rofylld liten stad vid Yukon River, men så har det inte alltid varit. Man hittade guld i området år 1896, och inom kort flockades folk från hela världen med drömmar om snabb rikedom. Bara två år senare hade Dawson gått från indianläger till riktig vilda-västern-stad med 40.000 invånare och allt det som hör till. Men lyckan var kortvarig. Guldet tog slut och år 1902 hade invånarantalet minskat till mindre än 5.000. Än idag står flera fina byggnader kvar i stadskärnan och påminner om stadens korta men hektiska guldålder. 

Distans: ca 300 km

Dag 11: Dawson City

Du har hela dagen till att utforska Dawsons historiska centrum, eller åka med på en tur ut till de legendariska guldområdena i närheten av staden. Om du får lust att själv pröva lyckan är det möjligt att fiska efter guld i floderna. En annan plats att pröva lyckan på är i Dawsons välkända Diamond Tooth Gerties Gambling Hall där modernt kasino och traditionell Wild West-underhållning går hand i hand. 

Dag 12: Dawson City – Whitehorse

Klondike Highway tar dig vidare söderut mot Whitehorse. På vägen får du se Steward River innan den rinner ut i mäktiga Yukon River och där fortsätter sina 3.500 km långa resa mot ishavet. Du passerar också områden där kaska-indianerna jagade och där björnar, vargar, älgar och lodjur fortfarande lurar mellan träden. Är du sugen på mer guldgrävarhistoria är det värt att stanna till vid Bonanza Creek, där du kan se den exakta platsen där klondike-guldfebern började. Väl framme i Whitehorse inlogeras du på hotellet, och därefter kan du fullända dagen med en god middag på ett av stadens matställen.

Distans: ca 540 km

Dag 13: Whitehorse

Idag får bilen stå och du kan låta andra köra, dagen bjuder nämligen på en spännande dagstur med buss och tåg. Först åker du buss söderut längs South Klondike Highway till Fraser i British Columbia, och där stiger du ombord på den berömda smalspåriga järnvägen White Pass & Yukon Route Railway. Framför dig väntar en fantastisk tågresa genom bergslandskap med dånande vattenfall, mäktiga glaciärer och livliga floder. På vissa platser verkar det nästa som att järnvägsspåren hänger på bergskanterna, och på andra delar har man varit tvungen att bygga tunnlar och broar för att komma fram genom bergen. Den imponerande järnvägen byggdes under guldfebern år 1898, och det sägs att det tog tusentals män och 450 ton dynamit att lägga spåren. Tågresan avslutas i Skagway där bussen står redo att köra dig tillbaka till Whitehorse. 

Dag 14: Avresa från Whitehorse

Det är dags att säga farväl till Nordamerikas vildmark och gamla guldgrävarstäder. Bilen lämnas vid flygplatsen och resan hemåt kan börja.

Dag 15: Ankomst till Sverige

Efter ett flygplansbyte eller två ankommer du till Sverige.

Fakta

Läs artikeln Yukon - på kanten av Kanada och lär dig mer om landets bortglömda hörn.


Karta

Pris per person

Resperiod Vid 2 vuxna Vid 2 vuxna och 2 barn
 Ord. säsong  fr. 35.300 kr  fr. 24.700 kr
 Högsäsong  fr. 39.800 kr  fr. 27.500 kr

Priset inkluderar:

 • Flygresa Sverige - Kanada t/r
 • Flygskatter
 • 14 dagars bilhyra SUV 4WD inkl. försäkringar, 1 extra förare och fri km
 • 1 natt i Whitehorse
 • 1 natt i Haines Junction
 • 1 timmes sightseeing med flygplan över Kluane National Park
 • 1 natt i Beaver Creek
 • 1 natt i Fairbanks
 • 2 nätter i Denali National Park
 • 2 nätter i Anchorage
 • 1 natt i Tok
 • 2 nätter i Dawson City
 • 2 nätter i Whitehorse
 • Heldagstur med buss och tåg (White Pass & Yukon Route) till Skagway
 • Full klimatkompensation - läs mer här!

Tillägg:

 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring

Säsonger
OBS! Denna resa är endast möjlig med avresa under perioden mitten av maj till slutet av augusti.

Prisintervallet är vägledande
Det tas förbehåll för eventuella tillägg i högtider, särskilda händelser och liknande samt den aktuella platssituationen vid bokningstillfället.

Barn på resan
De vägledande priserna är baserade på barn i åldern 2-11 år som övernattar i existerande sängar tillsammans med vuxen.

Reslängd och avresedatum
Hos MyPlanet är det du som bestämmer. Resan kan ändras och justeras så att avrese- och hemresedatum passar dig. Samtidigt kan resan förkortas eller förlängas efter behov. Kontakta en resesäljare för ytterligare information.

Fler eller färre resenärer?
Du kan självklart åka på denna resa om ni är fler eller färre resenärer än vad som är angivet i pristabellen. För pris på din resa vänligen kontakta en resesäljare på 0775-888 088 eller skriv till resor@myplanet.se