Leopard.jpg

The Big 5

The Big 5 är något du ofta kommer höra i samband med safari i Afrika. Termen användes ursprungligen av storviltjägare, som då beskrev de fem djur som var svårast och mest farliga att jaga till fots. Idag är dock The Big 5 mestadels ett uttryck för de fem djur man hoppas få se under en safari, och många nationalparker i södra Afrika är hem åt alla fem. Detta gäller till exempel Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Etosha National Park (Namibia) och Hluhluwe-iMfolozi Park (Sydafrika). Här kan du läsa mer om dessa djur och få förslag på var det är störst chans att se dem.

Elefant

Med en vikt på upp till sju ton och en höjd på upp till fyra meter är elefanter världens största landlevande däggdjur. Men det är inte bara storleken som gör elefanter så fascinerande. Elefanter är intelligenta och sociala djur, och det är rörande att se hur de tar hand om flockens ungar. Håller man avstånd och ger elefanterna utrymme är de lugna och fridfulla djur. Men om de blir överraskade eller känner sig hotade är det en god idé att backa undan och hålla sig på säkert avstånd.

Elefanter kan upplevas i många nationalparker, både i Sydafrika och dess grannländer. Men det finns naturområden som är särskilt kända för sina elefanter. Detta gäller inte minst Chobe National Park i Botswana, som lockar enorma elefantflockar under våren och sommaren, samt Addo Elephant National Park i Sydafrika. De stora ökenelefanterna i Namibias Etosha National Park är också en storslagen syn.

Lejon

Afrikas största kattdjur – lejonet – är en magnifik syn. Särskilt under de sena eftermiddagstimmarna när lejonen vaknar upp från sin långa middagslur i skuggan och gör sig redo för nattens jakt. Som de enda stora katterna lever lejon i stora flockar ledda av en dominerande hane och en flock av honor med ungar. Honorna står för huvuddelen av jakten, men hanarna är också duktiga jägare och deltar ibland. Jakten är en koordinerad uppgift, där några lejon jagar bytesdjuret i riktning mot andra lejon som väntar. Jakten sker på natten eller under de svala morgon- och kvällstimmarna. Dagarna tillbringas med att vila i skuggan medan ungarna leker intill.

Nationalparker som Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Okawango Delta (Botswana) och Etosha National Park (Namibia) är alla fantastiska platser för att se lejon. Men Amakhala Private Game Reserve, Hluhluwe iMfolozi Park och Madikwe Game Reserve i Sydafrika har också lejonflockar.

Leopard

Till skillnad från lejon föredrar leoparder att leva ensamma. De är skygga och fantastiskt duktiga på att kamouflera sig, vilket gör dem oerhört svåra att uppleva i det vilda. Detta trots att leoparder är fler till antalet och faktiskt i högre grad mer utbredda än något annat kattdjur i Afrika. De trivs i allt från berg och öknar till skogar och till och med städer. Anledningen till deras framgång är deras diet, som består av allt från skalbaggar till stora antiloper. De flesta leoparder jagar under natten, medan dagarna tillbringas med att sova på en gren i skuggan av en stor trädkrona. Ibland drar leoparder upp nattens byte i trädet för att skydda det från asätare.

Leoparder lever i stora delar av södra Afrika, men det krävs tur för att få en glimt av dessa skygga kattdjur. Det privata viltreservatet Sabi Sand Private Game Reserve (Sydafrika) i Kruger är känt för att vara bland de bästa platserna i världen att se leoparder. Men Okavango Delta (Botswana), Kgalagadi Transfrontier Park (Sydafrika) och Kruger National Park (South Africa) är också riktigt bra alternativ.

Noshörning

I början av 1900-talet utrotades noshörningen till stor del i södra Afrika av intensiv jakt. Men tack vare stor ansträngning lyckades man vända utvecklingen och idag finns det cirka 20 000 vita noshörningar och nästan 5 000 svarta noshörningar i Afrika. Faran är dock långt ifrån över för noshörningen. Varje dag skjuter tjuvjägare i genomsnitt 3 noshörningar i Afrika för att sälja hornet på den svarta marknaden i Asien. Namnen på de två arterna avser inte djurens färg. Det enklaste sättet att se skillnaden på arterna är genom att titta på deras mun. Den vita noshörningen har en bred och platt mun som de använder för att äta gräs. Den svarta noshörningen har å andra sidan en smalare och mer spetsig mun, perfekt för att gnaga av grenar och blad på träd.

Hluhluwe-iMfolozi-parken i Sydafrika grundades i början av 1900-talet i syfte att skydda noshörningen, och det är fortfarande en av de bästa platserna i Afrika att uppleva de två arterna i det vilda. Chanserna är också goda i Pilansberg National Park nära Johannesberg och i Etosha National Park i Namibia, där både svarta-och vita noshörningar ofta ses runt vattenhålen under torrperioden.

Buffel

När du ser en buffel fridfullt stå och beta, kan det vara svårt att föreställa sig hur ett djur som detta kan hamna på listan över Afrikas fem farligaste djur att jaga. Men låt dig inte luras. Det sägs att bufflar dödade långt många fler viltjägare än något annat djur på listan. Detta beror främst på deras ovanligt hetsiga temperament. Känner sig hotadekommer de nästan alltid att attackera snarare än att fly – och med sina spetsiga horn, en toppfart på 50 km/h samt en vikt på upp till 800 kilo, är buffeln en kolossal motståndare. Speciellt så kan en sårad buffel eller en hona med ungar vara extremt aggressiva, och till skillnad från de flesta andra djur ger de ingen förvarning.

Bufflar lever i många av södra Afrikas nationalparke. Men särskilt imponerande är Chobe National Park och Okavango Delta i Botswana under den torra säsongen, där hundratals bufflar vandrar genom det öppna landskapet.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika & Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 49.900 kr

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Upplev landet med egen bil
 • Provsmakningar i vinområdet
 • Flera dagar med safariupplevelser

13 dagar från 26.800 kr

Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger och Kapstaden

 • Safari bland The Big 5
 • Tid att uppleva Kapstaden
 • Minimal transporttid

11 dagar från 30.800 kr

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 34.500 kr

Resa Romantiska Sydafrika

Romantiska Sydafrika

 • Kapstaden & Camps Bay
 • Bo i vinområdena
 • Magisk safari i Kruger N.P

13 dagar från 38.000 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png