Sydafrika - Blyde River Canyon (9)

Nationalparker i Sydafrika

Sydafrika har flera fantastiska nationalparker med varierande natur och landskap. Här samlat 10 av dem.

Kruger National Park

Kruger är Sydafrikas mest klassiska safaridestination. Här kan du ännu uppleva det orörda Afrika, där elefanthjordar gör vandringar från vattenhål till vattenhål och lejonflockar lurar i buskagen. I Kruger lever alla de klassiska safaridjuren, som också är hem åt mer än 500 fågelarter. Ett besök här erbjuder safari i absoluta världsklass.

Drakensberg

Drakensberg reser sig som en mur vid gränsen till Lesotho. Zuluerna kallar bergskedjan uKhahlamba, vilket betyder "the barrier of spears". Ett passande namn för detta mäktiga berglandskap som lockar till vandring eller en utforskande ridtur. Titta också efter välbevarade klippmålningar som visar historien om sanfolkets liv på denna plats för tusentals år sedan.

Hluhluwe – iMfolozi Park

Hluhluwe iMfolozi upprättades i början av 1900-talet som ett sista försök att rädda den vita noshörningen som var på väg att utrotas. Uppdraget lyckades, och det är bara tack vare denna dedikerade insats som vita noshörningar ännu kan upplevas i södra Afrika. Det finns goda chanser att se vita noshörningar i parken, som också är hem till spetsnoshörningen och en rad andra djur. Däribland The Big 5.

Blyde River Canyon

Få landskap i Sydafrika är lika hisnande vackra som Blyde River Canyon, där floden har skurit in bland klipporna och skapat en mäktig ravin. Utsikten från God’s Window är legendarisk. Men det är också ett måste att stanna vid klippformationerna Bourke's Luck Potholes samt de vackra vattenfallen Lissabon och Berlin Falls. Eller upplev de gamla guldgrävardagarna i den historiska gruvstaden Pilgrim’s Rest, där man 1873 gjordes en av Sydafrikas största guldfynd.

Godahoppsudden

Det är utanför Godahoppsudden på Kaphalvön som Atlanten och Indiska oceanen möts. Utsikten över havet från den historiska fyren är magnifik, och på promenader i området finns det goda chanser att se sällsynta växtarter, antiloper och babianer. Resan till Godahoppsudden är en upplevelse i sig. Vägen slingrar sig genom ett vackert berglandskap och pittoreska kuststäder som Boulders Beach, där du kan uppleva pingviner och Hout Bay – känd för sina sälar.

Knysna Lagoon

Knysna Lagoon är en vacker syn med sitt turkosblåa vatten och vita sandstränder omgiven av ursprungliga skogar. Ett perfekt sätt att uppleva området på är genom en båttur på lagunen till Featherbed Nature Reserve, där en fantastisk utsikt över kusten och lagunen väntar från Western Head. Eller varför inte snöra på dig dina vandringsskor och utforska någon av de många vandringslederna som finns runt staden.

Vildblommor på Western Cape

Varje vår förvandlas naturen i Sydafrikas nordvästra delar, när vildblommor i alla regnbågens färger täcker det klippiga landskapet som en färgglad matta. I augusti och september vallfärdar folk till Namakwa National Park och Goegap Nature Reserve för att se blomningen, vilket däremot lämnar resten av året mindre välbesökt.

Taffelberget

Från Kapstaden kan du ta linbanan till toppen av Taffelberget, där en magnifik utsikt över staden och Kaphalvön väntar. Toppen är också en utgångspunkt för flertalet bra vandringsleder. På vardera sida av Taffelberget finns två toppar; Lions Head and Devils Peak. En myt säger att det var på Devils Peak som en soldat utmanades att slåss mot djävulen. Om sommaren kan man emellanåt se den ikoniska dimman som lägger sig som en filt över Taffelberget.

Pilanesberg

Pilanesberg National Park ligger precis där Kalahariöknen möter det mer frodiga låglandet. Här garanteras fantastiskt safari med möjlighet att se djur från båda områden.  I parken kan man se The Big 5 samt geparder, flodhästar, antiloper och en mängd andra klassiska safaridjur. Här finns äver mer än 300 fågelarter, och landskapet är oerhört vackert med dess soliga grässlätter och låga berg.

Cango Cave

1780 kom en lokalboende över en grotta norr om Oudtshoorn. Grottan visade sig vara betydligt större än vad man ursprungligen trott, och idag vet man att de förgrenade gångarna och grottorna sträcker sig 4 kilometer rakt in i berget. Vackra droppstensformationer pryder dessa underjordiska grottor, vilket gör Cango Cave till en av Sydafrikas mest kända och välbesökta.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png