Australien - Tasmanien - Hogarth Falls

Hike & Drive på Tasmanien

Upplev Tasmaniens vilda landskap, fantastiska mat - och vinkultur samt rika historia. Resan fulländas med tre nätter i Sydney.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv. 

16 dagar från 36.900 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Denna resa till Tasmanien där du kör runt med bil, tar dig till flera utav öns mest kända nationalparker. Men du besöker också mindre kända pärlor och har gott om tid utmed vägen. Det ger dig chans att parkera bilen och ge dig ut på någon utav de många vandringsleder som visar öns orörda natur på allra bästa sätt.

Från Hobart kör du först till Huon där du kan promenera på hängbroar mellan trädtopparna och smaka på den lokala cidern. Fortsätt förbi vackra Russell Falls till Lake St. Clair, som erbjuder några av de bästa vandringslederna på ön och vid Queenstown kan du uppleva naturen från ett gammalt ånglok. Du fortsätter resan genom Strahan som är bas för vandringar och båtturer i fantastiska Franklin - Gordon Wild Rivers National Park.

Fortsätt via den tidigare gruvstaden Corinna till en av resans absoluta höjdpunkter, Cradle Mountain National Park, som visar Tasmaniens natur från sin mest råa och vilda sida. Tillbaka i civilisationen besöks den historiska staden Launceston, innan du kör längs vackra klippkuster och vita stränder i Bay of Fire. Målet är Freycinet National Park med sina rosa granitberg och ikoniska Wineglass Bay. Du besöker också fängelseruinen Port Arthur som ger en fascinerande inblick i Australiens historia som straffkoloni. Om du vågar kan du ta spökturen genom ruinerna efter mörkrets inbrott, innan du åker tillbaka mot Hobart. Härifrån flyger du till Sydney, där resan avslutas med tre nätter i Australiens vackraste storstad.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Höjdpunkter på resan

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Luftfoto af Wineglass bay, Tasmanien, Australien
Resor till Tasmanien

Upplev fantastiska Tasmanien med sin natursköna charm, mysiga regionhuvudstaden Hobart och Cradle Mountain.

Ett paradis för vandrare

Många glömmer Tasmaninen när resan till Australien planeras, vilket är synd då denna natursköna ö visar en helt annan sida av Australiens natur.

Snöra på er vandringskängorna och vandra längs dramatiska kuster och vackra öde stränder, eller utforska vildmarken mitt på ön där skog och berg speglar sig i vackra sjöar. Cradle Mountain och Wineglass Bay är några av de absoluta höjdpunkterna på Tasmanien.

Mysiga Hobart

Regionhuvudstaden Hobart är trevlig och historieintresserade bör absolut kika förbi den tidigare straffkolonin Port Arthur samt de viktorianska byggningarna i staden Launceston. Vinälskare kan se fram emot Tasmaniens utsökta vita viner som passar perfekt till den nyfångade fisken och skaldjuren som serveras på restauranger runt om på ön.

Vi har sålt resor till Australien sedan 1963 - vi gör det enkelt för dig!

Panorama over Sydney Harbour. Sydney, Australien
Resor till Sydney

Få städer i världen erbjuder så många härliga stränder, ett behagligt klimat året runt och fantastiskt läge direkt vid havet så som Sydney gör. 

Vad kan man se och göra i Sydney?

Sydney är delstatens huvudstad och den största staden i Australien med över 5 miljoner invånare. Trots sin stora befolkning känns staden ganska 'liten' och den är lätt att ta sig runt i, både till fots och med lokaltrafik. 

Sydneys siluett domineras självklart av de två ikoniska sevärdheterna, Operahuset och Sydney Harbour Bridge, där den senare tar dig från centrum till North Sydney på 10 minuter. Områden man måste besöka, förutom Circular Quay med Operahuset, är Darling Harbour och Australiens världsberömda Bondi Beach som du lättast tar dig till med buss. Vill du slippa alla turister på Bondi Beach rekommenderar vi att du tar färjan till Manly Beach. Här är något lugnare och här finns flera härliga caféer och restauranger att inta sin lunch på.

I innerstaden finner du områden som Balmain, Paddington och Glebe där besökare kan se en skymt av viktoriansk -, edvardiansk - och 20-tals arkitektur gömd bland moderna byggnader. I dessa områden kan man strosa runt bland caféer, restauranger och butiker och bara njuta av stämningen. Glöm inte att också flanera runt i The Rocks med sina trevliga butiker, härliga caféer och trevliga läge vid vattnet.

Evenemang i Sydney

Sydney är utan tvekan Australiens nummer ett när det gäller evenemang. Det mest kända kanske är stadens årliga nyårsfirande med ett fyrverkeri utan dess like. Turister från alla världens hörn vallfärdar då hit för att i alla fall en gång i livet få uppleva nyår i Sydney. Ett annat känt evenemang är Sydney Mardi Gras Parade som hålls i mars varje år. Hundratusentals åskådare tar del av detta glädjefyllda evenemang där bland annat en parad med över 10 000 deltagare tågar genom staden. Både nyårsfirandet och Mardi Gras är gratisevenemang och lockar som sagt otroliga mängder folk, vilket gör att man behöver boka både boende och aktiviteter i riktigt god tid. Utöver dessa två ålls sedan under resten av året oräkneliga mindre festivaler, kulturevenemang och även stora sportevent. 

Sevärdheter utanför Sydney

Det finns en mängd saker att se och göra även strax utanför Sydney. Blue Mountains är kanske den mest kända med bergsformationen Three Sisters och sitt blåa sken. Detta sken som också gett området sitt namn, skapas när oljedropparna från alla Eucalyptusträden blandas med damm och fukt i luften. En dagstur hit är ett måste när du är i Sydney. Läs här om den dagstur vi rekommenderar Dagstur till Blue Mountains.

Ett av Australiens bästa vinområden, Hunter Valley, finns också på en dagsturs avstånd. För att kunna smaka på de fantastiska vinerna som produceras här rekommenderar vi en busstur med guide, eller att du kör själv men då bor över på något av de trevliga ställen som finns i Hunter Valley. Då finns möjlighet att cykla mellan vingårdarna och ta del av årets skörd på flera ställen. Läs här om en av de dagsturer du kan boka via oss Vintur Hunter Valley.

Självklart finns det flera andra turer du kan göra för att exempelvis uppleva Australiens unika djurliv med kängurur och koalor. Läs mer här om alla utflykter du kan göra i och utanför Sydney.

Australien - New South Wales - Sydney - Operahuset (2).jpg
Guidad tur i Operahuset

Alla som kommer till Sydney får uppleva operahuset - från utsidan. Det är oftast tillräckligt, då byggnaden är så vacker och fascinerande. Sydney Opera House är en av världens mest kända byggnader och ritades av den danske arkitekten Jorn Utzon och stod klart 20 oktober 1973. Som så många vet är dess tak täckt av över 1 miljon vita kakelplattor tillverkade i Sverige av Höganäs.

Denna guidade rundtur ger er det bästa av operahuset inifrån. Turen är grundlig och ni får alla spännande anekdoter om bygget som ni annars hade missat. Varför inte kombinera med en föreställning på kvällen?

Den guidade rundturen varar ca en timma.

Passa på och upplev en fantastisk konsert i Sydney Opera House. Kombinera med middag och guidad rundtur så får du en upplevelse för livet. MyPlanet bokar biljetter till de flesta föreställningarna under året.

Karta

Dag för dag

Upplev Tasmaniens vilda landskap, fantastiska mat - och vinkultur samt rika historia. Resan fulländas med tre nätter i Sydney.

Dag 1: Avresa från Sverige

Från Sverige sätts kursen österut mot Singapore.

Dag 2: Ankomst till Hobart

Efter ett byte av flyg i Singapore och Melbourne fortsätter du till Hobart, dit du anländer på kvällen. Vid ankomsten till Hobart flygplats välkomnas du av en representant för Rest Australia Tours och du får en välkomstmapp med inspiration och reshandlingar. Du kan också ställa eventuella frågor du har. Bilen hämtas på flygplatsen och det är bara en kort bilresa till ditt centralt belägna hotell där du kan koppla av efter resan.

Dag 3: Hobart – Huon

Det kommer fler tillfällen att utforska Hobart på senare under resan, och idag börjar du istället med att köra mot Huon. Den här vackra dalen bjuder på några av de mest storslagna vyerna i hela Tasmanien. Landskapet här är också utmärkt för äppelodling, och vid Willie Smiths Apple Shed strax före Houn kan du se hur öns bästa cider blir till. Fortsätt genom Geeveston och vidare till Tahune Airwalk där det finns en hängbro högt uppe mellan träkronorna, från vilken det är en fantastisk utsikt över skogen och Picton River. Området bjuder också på en mängd vandringsleder med varierande svårighetsgrad, så det här är ett utmärkt ställe att snöra på sig vandringskängorna. Natten spenderas i Huon.

Körsträcka: ca 130 km

Dag 4: Huon – Russell Falls – Lake St. Clair

Dagens rutt tar dig tillbaka genom Hobart och vidare till Bonorong Wildlife Sanctuary. Här kan du se hur centrets hängivna entusiaster gör ett enormt arbete för att skydda och förstå Australiens unika djurliv. Besöket ger också en sällsynt möjlighet att komma nära Tasmaniens kanske mest kända invånare; den tasmanska djävulen.

Fortsätt västerut till Mt. Field National Park där du bland annat kan se Russell Falls som väller ut över en klippkant, vackert omgiven av frodig vegetation. Naturen här är fantastisk och den korta promenaden från besökscentret till vattenfallet går förbi enorma ormbunkar och några av världens högsta träd. Vill du se mer av området är det värt att utforska Lady Barron Falls, Horseshoe Falls eller kanske gå till toppen av Mount Field.

Dagens mål är Lake St. Clair som ligger omgiven av vild natur med skog, berg, sjöar och öppna ängar. Vandringsleder slingrar sig i alla riktningar och varierar från kortare 45 minuters vandringar till flerdagsvandringar genom några av Australiens mest avlägsna och orörda områden. The Overland Track, som är Tasmaniens mest berömda vandring slutar exempelvis här i Lake St. Clair.

Körsträcka: ca 270 km via Russell Falls

Dag 5: Lake St. Clair – Queenstown – Strahan

Resan går vidare västerut genom vild natur mot Queenstown, som är utgångspunkt för The West Coast Wilderness Railway. Detta kärleksfullt restaurerade gamla ångtåg rullar tyst genom tempererade regnskogar, vackra dalar och branta sluttningar. Det är ett vackert och annorlunda sätt att uppleva den Tasmanska naturen på och som absolut kan rekommenderas.

Fortsätt ut mot kusten och staden Strahan, som ligger nere vid Macquarie Harbour. Idag är Strahan en trevlig liten stad omgiven av vackra landskap. Men staden har en mörk historia som går tillbaka till de tidiga straffkolonierna. Det är dock först och främst landskapet som lockar resenärer till Strahan, som är utgångspunkt för att utforska den fantastiska Franklin - Gordon Wild Rivers National Park. Parken erbjuder en mängd vandringsmöjligheter, men ett bra förslag kan vara att promenera till Hogarth Falls. Det tar ungefär en timme fram och tillbaka.

Körsträcka: ca 130 km via Queenstown

Dag 6: Strahan – Corinna

Idag har du flera spännande alternativ att välja mellan. En möjlighet är att lämna Strahan tidigt och köra norrut genom den gamla gruvstaden Zeehan på väg till Corinna. När du kommer fram kan du åka på Pieman River Cruise, som avgår från Corinna kl. 10 på morgonen. Det är en vacker båttur som tar dig längs Pieman River medan guiden berättar om områdets historia och natur.

Ett annat alternativ kan vara att åka på en segeltur från Strahan upp längs Gordon River. Turen tar ungefär 5,5 timmar inklusive lunch och ett stopp på Sarah Island. Detta är en av de vackraste och mest populära segelturerna i den här delen av Tasmanien, så det är en bra idé att boka i förväg. Väl tillbaka i Strahan igen fortsätter du mot Corinna.

Corinna var tidigare en avlägsen gruvstad, men idag är staden känd för sin ekoturism och de många möjligheterna att utforska den vilda och orörda naturen som finns runt staden. Exempelvis leder flera bra kortare promenader genom Myrtle Beech Rainforest i Tarkine Reserve.

Körsträcka: ca 100 km

Dag 7: Corinna – Cradle Mountain National Park

Mer storslagen natur idag när du lämnar Corinna och sätter kurs mot ett av de mest spektakulära naturområdena i Tasmanien, nämligen Cradle Mountain National Park. Ett vildt och avlägset område med krokiga träd, djupblå glaciäröar, forsande vattendrag och öppna, alpina vidder som finns med på UNESCO: s världsarvslista. Kronan på verket är Cradle Mountain, som majestätiskt reser sig upp ur landskapet. Ett bra sätt att få en känsla för området är att göra den sex kilometer långa vandringen runt Dove Lake. Det är härifrån många vykort av Cradle Mountain tas. Själva vandringen är lätt att följa då du en stor del av sträckan går på gångbroar utlagda för att skydda den ömtåliga naturen. Du kan antingen promenera eller ta en shuttlebuss från besökscentret till sjön. Natten spenderas vid Cradle Mountain National Park.

Körsträcka: ca 120 km

Dag 8: Cradle Mountain – Launceston – Scottsdale

Börja eventuellt dagen med ännu en vandring i nationalparken innan du åker vidare till Launceston, Tasmaniens näst största och en av Australiens äldsta städer. Historien kan tydligt ses i stadsbilden, med många välbevarade viktorianska byggnader och gamla parker i kolonialstil. Cataract Gorge är en utmärkt plats att stanna på för lunch, innan du fortsätter norrut längs Tamar River som rinner genom Tamar-dalen. Strax innan Scottsdale passerar du stora lavendelfält som får hela området att dofta ljuvligt. Tidigare var detta område känt för sin humleproduktion, men idag är det främst nötgårdar, eukalyptus och granar som fyller landskapet. Natten spenderas i Scottsdale.

Körsträcka: ca 260 km via Launceston

Dag 9: Scottsdale – Bay of Fires – Bicheno

Dagens körning tar dig längs några av de vackraste kustlandskapen i Australien. Inte minst den världsberömda Bay of Fires, som sträcker sig mer än 50 km från Eddystone Point i norr till Binalong Bay i söder. Det finns gott om möjligheter att parkera bilen och gå långa promenader längs de vita sandstränderna mellan de orangefärgade granitklipporna och simma i det klara turkosblå vattnet.

Följ kusten söderut mot Bicheno, där du checkar in på ditt hotell för natten. Runt skymning kan du ta en guidad tur till den lokala pingvinkolonien för att se pingvinerna när de kommer tillbaka efter att ha tillbringat dagen ute på havet. Du kan också göra vandringar till Rocking Rock, The Blowhole och Island Diamond Island Nature Reserve, som kan nås via en landtunga av sand när vattennivån är låg.

Körsträcka: ca 180 km via Bay of Fires

Dag 10: Bicheno – Freycinet National Park – Port Arthur

Det är värt att gå upp tidigt för att njuta av soluppgången över havet innan du fortsätter längre in i Freycinet National Park. Detta är ett fantastiskt område dominerat av de rosa granitbergen i Hazards Range. Besök exempelvis Friendlies Beach och ta en kort promenad upp till utsiktsplatsen där du kan se ut över ikoniska Wineglass Bay.

Efter morgonens upplevelser är det dags att fortsätta söderut mot Port Arthur. Inget annat ställe i Australien fångar bättre historien om den tidigaste kolonialtiden, än ruinerna av detta fängelse vid toppen av Tasmanhalvön. Här kan du lära dig om de tidiga straffkolonierna och de förhållanden de första européerna i Australien levde under. Ruinen är stämningsfull under dagen - men om du vågar är det värt att boka en spöktur efter mörkrets inbrott. Det ger en helt annan upplevelse av dessa hemsökta byggnader.

Körsträcka: ca 270 km via Freycinet National Park

Dag 11: Port Arthur – Hobart

Idag väntar en kort bilresa tillbaka till Hobart. Väl framme lämnar du tillbaka bilen, checkar in på ditt hotell och har sedan resten av dagen åt att uppleva staden. Hobart är en trevlig liten stad med både historisk charm och modernt storstadsliv. Läget mellan vackra vattendrag vid foten av Mount Wellington bidrar ytterligare till stadens charm. Med ett stort utbud av kaféer och restauranger är det också den perfekta platsen för att smaka på några av Tasmaniens många lokala gourmetprodukter. Är du i stan på en söndag, är det också värt att besöka Salamanca Market. Det finns mycket att se och göra i Hobart, och hur du väljer att spendera dagen är helt upp till dig.

Dag 12: Hobart – Sydney

Från Hobart flyger du till Sydney, där du de kommande tre nätterna bor på ett centralt hotell i hjärtat av storstaden. Resten av dagen kan du bara njuta av Sydneys alla sevärdheter. Börja exempelvis med en avkopplande promenad förbi Operahuset med utsikt över den ikoniska Sydney Harbour Bridge och stadens vackra botaniska trädgård precis runt hörnet. Inget fångar bättre känslan av att befinna sig i Sydney.

Dag 13-14: Sydney

Du har två hela dagar åt att njuta av Sydney på egen hand. Hoppa på färjan till Manly, njut av folkvimlet vid Darling Harbour eller promenera längs stranden på Bondi Beach. Sydney är också en bra utgångspunkt för utflykter till Blue Mountains och andra naturområden runt om staden där det finns bra möjligheter att se känguruer, papegojor och andra djur i det vilda.

En av dagarna är det inkluderat en guidad rundtur av Operahuset. Detta är ett fantastiskt sätt att få uppleva byggnaden från insidan, liksom att höra den spännande historien om danske arkitekten Jørn Utzon och det problematiska uppförandet av byggnaden. Vilken dag du vill ha rundturen är upp till dig.

Dag 15: Hemresa från Sydney

Njut av den sista morgonen i Sydney innan det är dags att åka till flygplatsen och påbörja resan hem till Sverige igen. Självklart går det bra att förlänga resan med fler platser i Australien eller ett stopp i Singapore på väg hem.

Dag 16: Ankomst till Sverige

Efter ett byte av flyg i Singapore landar du i Sverige igen efter en fantastisk resa innehållande både natur, historia och berömda byggnadsverk!

Se alla dagar

Prisexempel

16 dagar från 36.900 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Australien - Tasmanien - Cradle Mountain National Park - Dove Lake (7)_0

Vandring i Cradle Mountains

Upplev vackra Cradle Mountains på Tasmaninen genom denna guidade vandringstur.

6 dagar från 22.900 kr

Australien - Tasmanien - Cradle Mountain National Park (2).jpg

Tasmanien runt med bil

Denna tur är för er som vill ha friheten att uppleva Tasmaniens vackra natur i egen takt.

6 dagar från 4.650 kr

Luftfoto af Wineglass bay, Tasmanien, Australien

Kryssning Tasmanien

Följ med på en oförglömlig kryssning längs Tasmaniens vackra och avlägsna sydostkust.

8 dagar från 36.400 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png