Husbil från Maui som kör bland gröna berg på Sydön, Nya Zeeland

Familjeresa i husbil

Det finns förmodligen inte en vackrare och mer fascinerande plats på vår jord än Nya Zeeland, och därför kommer filmskaparna tillbaka igen och igen för att få en helt perfekt ”breathtaking” omgivning. Vi har 7 veckor på oss att bekräfta, det blir inte bättre på denna planet.

Drömmer du också om Nya Zeeland? Se MyPlanets reseförslag till Nya Zeeland.

Låt oss börja med att säga det: Nya Zeeland är helt otroligt. Fantastiskt. 1,5 år gamla Carolines ordförråd är inte så stort än, men är det något hon kan säga högt och tydligt så är det: neeej, se! Något som hon hör oss andra säga omedvetet och konstant. Det är väl en av de största klyschorna, men jisses, det är så otroligt vackert överallt. Ena sekunden är det kristallklara floder med vatten så klart och rent att man bokstavligt talat kan gå ned och dricka direkt ur floden. Sedan är man plötsligt flugan på väggen i ”Sagan om Ringen”, när man betraktar molnbetäckta bergstoppar och hundratals vattenfall.

Styrt av improvisation

Det bästa sättet att göra det på när man inte längre varken är 20 år eller barnlös eller båda delar, är att hyra en husbil. Med barn i bagaget åker man inte ut mitt i ingenting med ett tält på ryggen, och man nöjer sig inte heller med ett backpacker-B&B här och där. Man ser däremot till att ha sitt hus på fyra hjul. Det ger en perfekt flexibilitet då man själv bestämmer när och vart man ska äta, övernatta, byta blöja, diska eller slappa vid en fantastisk strand. 

På Nya Zeeland får man campa nästan överallt, ungefär såsom allemansrätten ger möjligheten i Sverige – dock med den lilla regel om att man ska vara minst 15 km utanför en stads-zon (men vem har lust att slå läger mitt inne i stan?). Så i princip kan man på nolltid bli överens om att precis här är det mest fantastiskt, så här vill vi vara en dag eller två, och i det ögonblick man har dragit åt handbromsen har man slagit läger. Det ska också tilläggas att man ca. var tredje dag behöver ta sig in på en campingplats för att lämna sitt avloppsvatten och fylla på med nytt vatten i tanken, samt ladda upp batteriet som förser kylskåp/frys med ström. 

Men det är helt okej då campingplatserna i stor utsträckning är av väldigt hög standard. Plus att man kan komma in med sin diskborste där det faktiskt finns rinnande varmvatten i kranen, som man inte har varit tvungen att sätta pengar i, då man har betalt för allt vid ingången. Faktiskt så var det så pass hög standard att vi valda att övernatta en hel del fler gånger på campingplatser än vad vi hade räknat med – men åter igen: man bestämmer själv.

När husbilen är ditt hem

Det är långt från Danmark och Sverige till Nya Zeeland. Med barn i storleken medium, small och xsmall är man tvungen att överväga hur lång sträcka man kan tillåta sig att spendera på flyget åt gången. Av samma anledning mellanlandade vi i Singapore på vägen dit, vilket var ett bra beslut. En knapp vecka på ön Sentosa, och därefter flög vi vidare mot vårt egentliga mål och landade i Christchurch, Nya Zeeland. Här är vårt primära uppdrag att hämta vårt framtida hem, husbilen. 

En regnig morgon kunde vi tillsammans med en biluthyrningsmedarbetare i storlek 17 år konstatera att nej, det fanns ingen kvar med automatväxlar, mate. Det blev dyrare. Alltså: lär dig att köra i vänstertrafik, och att växla med den hand som du inte ens kan lyckas kasta en tennisboll med utan att det bara blir till en krampaktig rörelse – och lär dig det i det största nulevande fordon i den södra hemisfären. Nu. Med familjen ombord. Sätt fart. Ja ja, du har 3.000 kilometer bergskörning framför dig, och vadå? Kör. 

Det gick överraskande fort. På ett bra sätt. 

Familjesemester med allt vad det innebär

Men är det över huvud taget kul att köra runt i en sådan där ”people-mover”? Och barnen, var det inte för jobbigt för dem? Är det inte snarare en prövning för familjen, än en semester? Bråkar man inte hela tiden? Blir man inte galen av att byta blöja i diskhon med ena handen, samtidigt som man försöker att steka kotletter med den andra foten? Är det inte i det stora hela bättre att boka in sig på ett bra hotell i Grekland och slappna av, istället för att vandra omkring i en bergskedja på andra sidan jorden? Skulle man kanske fundera över. 

Det är inget tvivel om att en resa som den här – i alla fall den del som föregick i husbilen – är en utmaning i förhållande till ens komfortzone. Men en av huvudsakerna med att åka iväg är ju att vara tillsammans med familjen, att uppleva allt möjligt nytt samtidigt, tillsammans. Att bryta av mot vardagen, där man är spridda på alla håll och kanter under dagen. Under veckan. Det är ovärderligt att sitta på kvällen med en äventyrlig omgivning tillsammans med sina barn och sin livspartner, och prata om hur fantastiskt vattenfallet var i Milford Sound, eller valarna i Kaikoura eller gejsern i Rotorua, som vi såg tidigare samma dag. Eller smygtitta i den digitala kameran redan samma eftermiddag som man har förevigat varandra i de varma källorna i Hanmer Springs. 

Vi har inget emot att bo på hotell i Grekland – vi har gjort det tidigare och kommer absolut att göra det igen – men det ger helt klart inte i närheten så många spektakulära upplevelser som den mer aktiva resan man kan göra på Nya Zeeland. Det kan såklart vara att Frederik, som vanligtvis lever en ganska obekymrad vardag på dagis, kan börja sakna sina vänner. Men den sorgen försvann på två sekunder när vi med bar mage kämpade oss igenom en bit regnskog, för att till slut kasta oss svettiga i vågorna på en orörd strand. Det var inte direkt ordet ”stackare” som dök upp i tankarna när man betraktade våra barn.

Högre toleranströskel

Stränder, berg, floder, vattenfall, kokande lera, gejsrar, trevliga människor, bungyjump, jetboat, paraglide, helikoptrar, valar, delfiner, pingviner, regnskog. Får. Många. För att nämna några ord. Med en omgivning som den här kunde man förmodligen röra sig genom landet på en cykel med tre hjul, och ändå vara så  fascinerad att man glömde att vara trött. Med andra ord: det var omöjligt att inte ha en fantastisk resa. Bråk? Ja då, om man tänker efter så uppstod det nog en gång då och då. 50 dagars oavbruten koordinering av fem individers enskilda åsikter och behov ska väl gnistra till här och där. Men när man i vardagen lätt kan gå och bli lite instängd och sur över småsaker, väljer man instinktivt att gå i betydligt större skor när den överordnade dagsplanen är att vi som en familj ska erövra världen. Jag önskar att man alltid kunde hålla fast i den här inställningen, även i februari hemma i Köpenhamn med omnejd. 

Det är svårt att tänka sig en vanlig vardag här. När man t.ex. ser en skola, tänker man skola?! Hur kan man gå i skolan här, mitt i Smeagols trädgård? I Queenstown, huvudkvarter för Action-Jacksons, där man nästan inte kan se himlen pga. helikoptrar på väg upp i glaciärerna med ännu ett gäng äventyrare, de som ägnar sig åt paragliding och bungy jumping. Ja, det bor nog också människor här, som bara ska få en vardag att fungera på ett normalt sätt. Men det är bara svårt att föreställa sig. 

Smittad av den goda stämningen, och för att man inte bara kan skynda förbi våghalsens hemland utan att själv får lust till en adrenalinkick, utsåg vi några aktiviteter som kunde tillfredsställa den inre Galimatias, utan att utmana vår reseförsäkring: en åktur med jetboat upp och ned längs floder, lite whalewatching och en omgång delfinsimning säkrade några sidor i scrapboken. 

Dagliga överraskningar

Tre veckor använde vi för att köra runt Sydön, därefter gick vi loss på Nordön. Vi hade läst oss till att vattnet mellan Nya Zeelands två öar skulle vara ett av de lugnaste i världen, vilket inte minskade våra förväntningar till resan över. Efter en, i förhållande till de stora förväntningarna, lite tråkig segeltur från Picton till Wellington kunde vi lämna in den transportabla enrumslägenheten och två sekunder senare vifta med nycklarna till en fyrhjulsdriven bil, som bjöd in till armen ut ur fönstret och avslappnad Jack Johnson i cd-spelaren. 

Ett par veckor försvann som fin sand mellan fingrarna, medans vi rörde oss upp genom Nordön i detta praktfulla fordon. Det var för övrigt första gången sedan Danmark som vi hade lyxen att kunna köra om andra trafikanter, vilket var fullständigt omöjligt i husbilen. Det säger sig självt att man inte övernattar fem människor i en personbil. Vi hade istället bokat in oss på de härligaste B&B’s hemifrån. Som bortblåst var improvisationsdelen, men å andra sidan tillfördes en ny liten finess: varje dag avslutades med att man kunde glädja sig över att B&B inte var detsamma som motell där hemma, utan en rymlig lägenhet med bubbelpool, simbassäng precis nedanför terrassen och strandutsikt. Det kunde vi leva med. 

Långt hem

Allt gott kommer till ett slut. Semestern gjorde dock ett sista glatt ryck, då vi på vägen hem mellanlandade en knapp vecka i Sydney. Vilken stad. Stor och full av liv, kaotisk, stilfull. Oerhört praktiskt att man kan åka båt kors och tvärs från hamnen till de bästa stränderna (Manly Beach, Bondi beach), till Operahuset, ut till zoo och hem igen. Till priser som tar ganska stor hänsyn till familjer. 

Om vi skulle göra samma resa igen en annan gång skulle vi dela upp flygturen hem från Sydney i två, och mellanlanda några dagar i Thailand. För de där 27 timmars nonstop hemresa inkl. väntetid var på gränsen. Jisses, vi var trötta när vi väl var på dansk mark igen. 

Så om vi får ge en rekommendation: ta lån på huset och åk långt bort! Du kan t.ex. resa runt Nya Zeeland med fyrhjulsdriven bil eller se Nya Zeeland med husbil. Läs mer om våra Nya Zeelandsresor och få ännu mer inspiration till din resa!

Fakta om artikelförfattaren 

Lars och Heidi reste runt på Nya Zeeland med barnen Mikel, 8, Fredrik, 5 och Caroline, 2. 

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

Nya Zeelands pärlor

 • För dig som ställer höga krav
 • Vackra lodger och B&Bs
 • Spännande upplevelser

28 dagar från 55.900 kr

Nya Zeeland med husbil

Nya Zeeland med husbil

 • Husbil ger frihet
 • Perfekt för familjen
 • Naturupplevelser

26 dagar från 30.500 kr

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Nya Zeelands Bästa

 • Upplev Nya Zeeland med bil
 • Massor av upplevelseförslag
 • Flera boendealternativ

25 dagar från 39.900 kr

4x4 South Island 3.jpg

Nya Zeeland runt med 4WD

 • Kör-själv med 4 WD
 • Kom bort från turistströmmen
 • Övernattning på små lodger

25 dagar från 44.100 kr

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden runt - Japan, Nya Zeeland, Cooköarna & USA

 • Storstad
 • Naturupplevelser
 • Sol & bad på Cooköarna

34 dagar från 46.800 kr

rsz_wein_blenheim_nz_2

Vin och natur på Nya Zeeland

 • Fokus på fantastiska vinområden
 • Härliga naturområden
 • God mat och bra boenden

21 dagar från 40.500 kr

New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Nya Zeeland runt

 • 4 veckor med hyrbil
 • Gott om tid att utforska landet
 • Förbokat boende
   

30 dagar från 47.900 kr

Resor till Cooköarna

Nya Zeeland och Cooköarna

 • Husbil på Nya Zeeland
 • Sol & bad på Cooköarna
 • Perfekt för familjen

26 dagar från 38.100 kr

Grön ö i Stilla havet, Fiji

Nya Zeeland med Hongkong och Fiji

 • Storstaden Hongkong
 • Rundresa i New Zealand
 • Sol & bad på Fiji

20 dagar från 43.500 kr

Dubai - ørken

Dubai, Nya Zeeland och Bali

 • Storstadsupplevelser i Dubai
 • Nya Zeelands vackra natur
 • Avkoppling och kultur på Bali

24 dagar från 42.500 kr

New Zealand - North Island - Bay of Plenty - Udsigt_1

Kryssning Nya Zeeland och Sydney

 • Kryssa runt vackra Nya Zeeland 
 • Upplev fjordar och glaciärer
 • Besök Operahuset i Sydney
   

20 dagar från 32.900 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitarnas fotspår

 • Resan för alla filmälskare
 • Besök kända inspelningsplatser
 • Upplev naturen och några av Nya Zeelands höjdpunkter

25 dagar från 46.900 kr

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Nya Zeeland med bil och husbil

 • Res med både bil och husbil
 • Läckra vinturer längs vägen
 • Vulkaner, glaciärer och stränder

23 dagar från 33.100 kr

bike nz.jpeg

Bike and Drive Nya Zeeland

 • Kör med en 4WD
 • Upplev på mountainbike
 • Annorlunda & aktiv resa

27 dagar från 61.900 kr

hike nz panorama.jpeg

Hike and Drive Nya Zeeland

 • Vandringsupplevelser
 • Kör fyrhjulsdrivet
 • Boende på B&Bs

28 dagar från 54.900 kr

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

Gruppresa Nya Zeelands kontraster

 • Gruppresa med guide
 • Många av Zeelands höjdpunkter
 • Många måltider och upplevelser

20 dagar från 53.600 kr

New Zealand Golf 1.jpg

Golfresa till Nya Zeeland

 • Unik golfresa till Nya Zeeland
 • Hotell och golfbanor i världsklass
 • Naturupplevelser

25 dagar från 79.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Mad - gourmet.jpg

Wellington för matälskare

Testa några av Wellingtons bästa restauranger på en matsafari runt staden med en matkunnig guide.

1 dag från 2.680 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark (5).jpg

Vintur till Waiheke Island

Upplev tre olika vingårdar med hög kvalitet - Mudbrick, The Goldie Room och Te Whau Vineyards.

1 dag från 1.090 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Upplev det vulkaniska landskapet i Tongariro på en halvdagsutflykt till den berömda nationalparken.

5 tim från 1.550 kr

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Stadsrundtur & båtutflykt

Denna utflykt kombinerar en guidad stadsrundtur med en båtutflykt i Aucklands hamn.

1 dag från 910 kr

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin och utsökt mat i Hawkes Bay

Fantastiska viner, god mat och vacker natur väntar på denna resa genom Nordöns vinområde.

5 tim från 2.390 kr

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Best of Both Worlds

Denna utflykt kombinerar en stadsrundtur i Auckland med regnskogsvandring och maorikultur.

1 dag från 1.790 kr

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Följ med på en heldags guidad tur till 90 mile Beach och Cape Reinga på Nordöns spets.

1 dag från 1.080 kr

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Hangimiddag & maori-konsert

Följ med på en riktig Maorifest och upplev traditionerna i den mytomspunna kulturen.

5 tim från 950 kr

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Segeltur i Auckland

Se Auckland från vattnet och njut av utsikten över bukten och alla segelbåtar.

2 tim från 750 kr

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin och valsafari

Båttur från Aucklands hamn där delfin - och valskådning samt fågelliv står i fokus.

5 tim från 1.290 kr

Rotorua area

Vulkaner och regnskog

Upplev Nordöns förunderliga natur med kratersjöar, klippor och regnskog på denna heldagstur.

1 dag från 2.950 kr

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

Farmstay på Blue Duck Station

En vistelse på Blue Duck Station bjuder på upplevelser med 4WD och båt samt självklart på hästryggen. 

3 dagar från 1.990 kr

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Guidad cykeltur i Tongariro

Cykla genom Tongariros spektakulära natur med guide och se berg, regnskog och vulkaner.

4 tim från 1.590 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besök "The Shire" från både Hobbit och Sagan om Ringen filmerna på denna tur till Hobbiton.

5 tim från 930 kr

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Båttur till Hole in the Rock

Med en katamaran besöks den spektakulära klippformationen Hole in the Rock

5 tim från 840 kr

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Waitomo Caves

Se de magiska lysmaskarna i Waitomo Caves stora grottsystem på Nya Zeelands norra ö.

1 dag från 480 kr

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Tongariro National Park

Upplev Tongariros vulkaniska landskap på en härlig dagsvandring tillsammans med en kunnig guide.

1 dag från 2.090 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png