^
  • Aktiva upplevelser i Nya Zeeland

Aktiva upplevelser i Nya Zeeland

Med sina snötäckta berg, djupa fjordar, frodiga regnskogar och dramatiska kuster är Nya Zeeland som gjort för aktiva upplevelser. Här finns något för alla smaker och aktivitetsnivåer, från korta cykelturer genom det vackra landskapet till krävande vandringar över aktiva vulkaner. MyPlanets reserådgivare Lasse Klejnstrup har rest kors och tvärs genom Nya Zeeland, och han har upplevt landet på många olika sätt. Det var inte en lätt uppgift, men här är hans lista över de absolut bästa aktiva upplevelserna på Nya Zeeland.

Fantastiska vandringar

Nya Zeeland kryllar av fantastiska vandringsleder, ofta kan du bara stanna till vid vägkanten och gå in på första bästa stig. Du kan också höra dig för hos de lokala turistbyråerna om bra vandringsstigar i närområdet. Andra turer kräver lite mer planering. Tillåtelse till att vandra längs den populära Milford Track ska betalas flera månader i förväg, medans den 60 km långa Kepler Track tar omkring 4 dagar att korsa med övernattningar på vägen. Routeburn Track i Mount Aspiring National Park är också helt fantastisk. Men Nya Zeelands mest berömda endagsvandring är utan tvekan Tongariro Crossing, som går över rå lavamark och förbi flerfärgade sjöar på Nordöns vulkaniska högland. 

Abel Tasman National Park i kajak

Abel Tasmans vilda kuster, öde stränder och klara vatten bjuder in till utforskning i kajak. Vattnet är stilla vilket gör att alla kan vara med, även folk utan erfarenhet av att paddla kajak. Det gäller framförallt om du håller dig nära kusten, som pryds av frodig växtlighet och förbluffande klippformationer. Det finns också ett rikt djurliv, olika fågelarter ses med jämna mellanrum och vid Tonga Island håller en sälkoloni till. Det kan varmt rekommenderas att man går iland på en av de många, vackra stränderna där stigar leder djupare in i parken.

Frihet på en cykel

Cykeln ger den ultimata friheten till att utforska naturen i ditt eget tempo. Från en cykelsadel kan du känna vinden i ansiktet och doften av naturen omkring dig. Du kan stanna när du har lust, och cykla in på mindre vägar som ser spännande ut. Det finns gott om bra cykelstigar överallt på Nya Zeeland, t.ex. på Coromandel-halvön där du kan cykla över frodiga backar med gräsätande får och vacker utsikt över havet. Från Queenstown finns en fin stig som leder till den gamla guldgrävarstaden Arrowtown. En del cykelturer är enklare dagsturer på bra vägar, medans andra är mer krävande mountainbike-äventyr med flera övernattningar djupt inne i Nya Zeelands häftiga natur. Drömmer du om de längre och häftigare cykelturerna, så är det värt att följa med på en organiserad tur med guide. 

Glaciärvandring vid Fox eller Franz Josef

Westland National Park är ett fantastiskt område, där forsande floder och mäktiga glaciärer skär sig fram från bergens ismassor hela vägen ned till de tempererade regnskogarna. Det finns möjlighet att vandra upp till glaciärerna, men ännu mer äventyrlig är en vandring på själva glaciären. Det kräver dock en mindre expedition. Först flyger du med helikopter upp på själva isen, där du snörar på dig is-skorna. Sedan är du klar till att, tillsammans med guiden, utforska de undangömda sprickor och hål som finns i den fascinerande världen av is. Efter ett par timmar på isen är det dags att åka helikopter ned till staden igen. 

Simma med delfiner i Bay of Islands

Bay of Islands utanför Nordön är utan tvivel ett av Nya Zeelands vackraste naturområden. Här häver 144 grönklädda öar sig upp ur havet, som också är hem för en uppsjö av djur. Bland annat är de hem för delfiner, som man kan simma med på en båttur från den lilla staden Paihia. Delfiner är nyfikna och intelligenta djur, och det händer ofta att dem kommer nära för att undersöka vem du är. Även pingviner och olika slags havsfåglar håller till i bukten, som då och då får besök av valar. Andra bra platser att simma med delfiner på är Akaora samt Kaikoura på Sydön. 

Rafting kan både vara svart och vit

Nya Zeelands forsande floder bjuder på fantastisk white water rafting, speciellt omkring Rotorua som har några av Nya Zeelands häftigaste forsar. En helt annan form av rafting är black water rafting i Waitomo Caves. Iklädd våtdräkt och sittandes i en stor badring flyter du runt i det stora tunnelsystem där underjordiska floder strömmar igenom. På några ställen kan det vara nödvändigt att gå upp på land för att undvika klippor, för att sedan fortsätta färden ned längs floden och genom grottan. Med lite tur ser du kanske de självlysande maskarna som grottan är känd för.