0775-888 088 FÅ OFFERT
Rejser til Garden Route, Sydafrika

Med bil längs Garden Route

Resan längs Garden Route från Kapstaden tilll Port Elizabeth är en av Sydafrikas mest klassiska körsträckor. Detta är med god anledning, då rutten erbjuder flera trevliga småstäder, ett dramatiskt kustlandskap och lokala vingårdar. Följ med MyPlanets Sydafrikaexpert Lene på en fantastisk resa genom ett av Sydafrikas vackraste hörn.

”Kan du se något?” frågar en av mina medresenärer. ”Nej…” svarar jag tveksamt när jag spejar ut över havet. Vi fortsätter lite längre ner på vandringsleden som slingrar sig längs toppen av klipporna längs kusten. Vi är i Hermanus, cirka 120 kilometer öster om Kapstaden. En mysig hamnsatd som är omgiven av vacker natur och vingårdar. Men det är först och främst bukten utanför staden som har lockat oss hit. Under perioden juni till december söker sig nämligen Sydkapare sig till denna plats för att föda sin ungar. Under dessa månader är Hermanus utan tvekan en av de bästa platserna i världen för att se valar, och ofta kommer de såpass nära land att de kan ses från kusten.

Det är just valarna vi hoppas på att få syn på under vår vandring, och det dröjer inte länge förrän vi lyckas. ”Det ser jag en!” ropar jag och pekar ut mot havet. Helt riktigt syns en val vid vattenytan. Valen kommer upp igen för att ta luft innan han viker upp stjärtfenan och försvinner i djupet. Under de närmsta timmarna kommer vi att få se flera valar från vandringsleden. Vi får också en hastig glimt av en valkalv som är väl skyddad bakom honan. Vissa valar är långt borta, medan andra är så nära land att vi tydligt kan se hur stora de är. De största Sydkaparna som har uppmätts har varit 18 meter långa och vägt upp till 90 ton, så detta är verkligen enorma däggdjur. Hanens testiklar kan väga upp till ett halvt ton, vilket gör dem till de tyngsta i djurriket.

Bortglömda Agulhas National Park

Valarna är utan tvekan den största attraktionen i Hermanus, men sträckan längs Garden Route har mycket mer att erbjuda. Nästa morgon är vi åter i bilen och fortsätter österut längs kusten. Hela resan från Kapstaden till Port Elizabeth är cirka 900 kilometer lång, så den kan göras på 2 dagar. Men det är värt att lägga minst 5 dagar för resan, gärna ännu mer om du har tid. Det ger mer tid att njuta av det vackra landskapet och utforska de många kuststäderna längs vägen. Då har du även tid att stanna vid några av vingårdarna och besöka vackra naturområden.

Det sistnämnda är exakt vad vi planerar för när vi svänger av huvudvägen och kör mot Agulhas National Park. Inte många resenärer hittar hit, trots att området har mycket att erbjuda. Strutsar, zebror, bufflar och ett antal andra djur lever i parken. Däremot finns det inga stora rovdjur vilket gör det tillåtet att gå själv på de många vandringslederna. Fågellivet är också rikt och utsikten från den gamla fyren på Cape Agulhas är bland de mest dramatiska längs hela Garden Route. I själva verket är det Cape Agulhas och inte Godahoppsudden som är Afrikas sydligaste punkt. Det är här vågorna i Atlanten möter dem från Indiska oceanen, och dessvärre också en plats där många fartyg har gått på grund i det förrädiska farvattnet längs den klippiga kusten.

Vilda kuster och öde stränder

Vi stannar över 2 nätter vid Agulhas, så vi har tid att njuta av området innan vi fortsätter österut. Det är en lång men vacker körsträcka som väntar oss. På vissa ställen slingrar sig vägen längs kusten, medan den på andra platser leder oss inåt landet där landskapet snabbt ändrar karaktär.

Längs vägen passerar vi genom flera småstäder och genom De Hoop Nature Reserve, vars långa och öde stränder samt mäktiga sanddyner är hem åt bland annat zebror och gamar. Det är också värt att göra ett stopp i Garden Route National Park nära den lilla staden Wilderness. Parken har ett unikt ekosystem av vattenvägar, sjöar och våtmarker som är hem åt ett rikt fågelliv. Vandringsleder erbjuder dig att utforska parken till fots medan vattenvägarna gör att du kan färdas i kanot.

Vi gör några stopp under dagen. Bland annat vid ett antal vackra klippformationer nära surfstaden Mossel Bay, som är det sista under en sen eftermiddag innan vi checkar in på ett mysigt guesthouse i den populära kuststaden Knysna.

Vackra Knysna

Det är något unikt med Knysna, som är vackert omgiven av skog ner till en stor lagun med turkosblått vatten. Vita sandstränder lockar dig till ett dopp i det klara vattnet medan vandringsleder sprider ut sig i alla riktningar. Du kan också paddla kanot i lagunen, lära dig att surfa i närliggande Buffalo Bay eller utforska skogarna på mountainbike. Staden i sig är också trevlig, med sina smågator och den mysiga lilla hamnen, där restauranger lockar med allt gott från havet. Det finns ett underbart lugn över området och det är omöjligt att inte bli förälskad i denna lilla stad.

Vi visste detta i god tid innan, så vi hade planerat in att spendera ett par dagar med att utforska området. Detta blir vi belönade med nästkommande morgon, när vi är till ute i lagunen och åker till Featherbed Nature Reserve. Här tar en kort bilfärd oss till toppen av utsiktspunkten Western Head, där vi får en fantastisk utsikt över havet och kusten. Tillbaka i staden strosar vi runt lite och kikar i de många småbutikerna och kaféerna. Knysna var tidigare ett viktigt centrum inom virkesindustrin och trä härifrån användes både åt järnvägslinjer, fartyg och hus. Idag avverkar man inte längre skogarna, men möbler och annat konsthantverk i trä säljs fortfarande runtom i staden.

Vandring och badstränder

Under vår sista morgon i Knysna skiner solen från en molnfri himmel och en svag bris från havet har sänkt temperaturen något. Detta är perfekt väder för vandring. Det finns utmärkta vandringsleder av varierande längd både norr och öster om staden. En av dem leder till och med till den gamla guldgruvan i Millwood. Andra mer utmanande vandringar är Harkerville Coastal Trial, som vanligtvis tar 2 dagar att genomföra, eller det 108 kilometer långa Outeniqua Trail, som visar Garden Routes natur från dess vackraste sida. Men vi är inte så ambitiösa, så vi väljer en kortare vandring genom skogarna nära staden. Snart omges vi av tät vegetation som påminner lite om viss typ av skog hemma. Kraftiga ormbunkar täcker marken och trädkronorna är så täta på vissa platser att ljuset knappt kan tränga igenom. Leden är enkel att följa, och på flera ställen går vi på gångbroar för att skydda den bräckliga naturen. Djur inte ser vi inte så många, men bara känslan av att gå genom den frodiga naturen är en fantastisk upplevelse.

Ostron i Knysnas hamn

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Knysna, där vi sätter oss på en restaurang nere i den lilla hamnen. Många har tänkt samma tanke och konversationer på olika språk pågår runtomkring oss. Med kustadens läge är det inte förvånande att skaldjur utgör en stor del av restaurangernas menyer. Men Knysna är särskilt känd för sina ostron, och ostronälskare kommer överalltifrån för att njuta av denna delikatess. Vi måste naturligtvis också prova, så vi beställer en stor portion av nyfångade ostron och en flaska utmärkt, lokalt vin.

Solen står lågt på himlen nu, men temperaturen är fortfarande skön. Ute på det spegelblanka vattnet vaggar båtarna tyst i det mjuka kvällsljuset och fågelskri fyller luften. Imorgon fortsätter vi mot Port Elizabeth, där resan når sitt slut och bilen återlämnas. Men det är imorgon. Just nu har vi ännu en helkväll att njuta av Garden Route.

staff

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

BESTÄLL HÄR

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

Safarihöjdpunkter i Sydafrika

 • Safari i 3 olika områden
 • Möjlighet till nattsafari
 • Härliga safarilodger

15 dagar från 76.500 kr per person

Stora Sydafrikaresan

Stora Sydafrikaresan

 • Kapstaden, Garden Route & Eastern Cape
 • St Lucia, Blyde River Canyon & Piggs Peak
 • Big Five safari i South Kruger

23 dagar från 51.300 kr per person

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

Drakensberg, Eastern Wild Coast och Kruger

 • Vackra Drakensberg & Blyde River
 • Safari i Södra Kruger & Hluhluwe
 • Eastern wild coast & Durban

20 dagar från 55.000 kr per person

Sydafrika: Western och Northern Cape

Sydafrika: Western och Northern Cape

 • Utforska mångfacetterade och färgstarka Kapstaden
 • Njut av de kulinariska äventyren i vinområdena
 • Åk på valsafari och möt andra marina djur

15 dagar från 40.500 kr per person

Sydafrika och Mauritius

Sydafrika och Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 75.000 kr per person

Rovos Rail Victoriafallen och safari

Rovos Rail, Victoriafallen och safari

 • Åk lyxtåget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dagar från 67.500 kr per person

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 49.500 kr per person

Klassiska Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Kapstaden & Stellenbosch med egen bil
 • Privat safari i Kruger National Park
 • Mat & vin, djur & natur

13 dagar från 49.900 kr per person

Sydafrikas höjdpunkter

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 44.100 kr per person

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Robben Island & township

Res genom det moderna Sydafrikas historia och besök både Robben Island och en township.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Äventyr i vinområdet

Denna tur ger dig möjlighet att både prova vin samt upptäcka det vackra området på ett aktivt sätt.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto och Apartheid Museum

En heldagstur till Soweto som tar dig till alla platser av politisk betydelse samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Hermanus, valar och vin

Upplev valarna längs Sydafrikas sydkust och njut av områdets goda viner på denna privata heldagstur. 

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboarding och fyrhjuling

På denna tur kan du se fram emot en hel dag fylld med fart när du besöker sanddynorna i Atlantis.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Solnedgång på Zambezifloden

Upplev en vacker solnedgång på en båttur på Zambezifloden med möjlighet att även se vilda djur.

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Godahoppsudden & Cape Point

Besök Godahoppsudden, Cape Point och Boulders Beach på denna dagstur fylld med upplevelser. 

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel genom vinområdet

Följ med på en cykeltur i charmerande Stellenbosch mitt i hjärtat av vinområdet.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Kapstaden sightseeing & Robben Island

Följ med på en guidad tur av Kapstaden samt besök Robben Island och fängelset där Nelson Mandela satt inlåst under flera år.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Victoriafallen med helikopter

Upplev de vackra Victoriafallen och dess omgivningar från luften på en spännande helikoptertur.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Valar, sälar och pingviner

En härlig båttur på havet utanför Kapstaden med chans att se valar, sälar, hajar och pingviner. 

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Tur till vinområdet

Upplev det berömda vinområdets vackra natur på denna heldagstur med hela tre vinprovningar.

Sydafrika - Cape Town - haj

Dyka med vithajar

Dyk med vithajar och se de stora djuren på riktigt nära håll utanför Kapstadens kust.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Victoriafallen - guidad tur

Åk på en guidad tur runt Victoriafallen och upplev de enorma vattenmassornas brus på nära håll. 

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Panoramarutten

Njut av Panoramaruttens vackra natur och storslagna vyer på denna privata heldagstur med guide.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Tur till Soweto

Denna tur till Soweto tar dig till flera platser av betydelse och inkluderar Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden med helikopter

Upplev vackra Kapstaden med Taffelberget och kusten från ovan på denna 30 min långa helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikatsafari

Åk på en morgonsafari och se surikaterna kika fram ur sina hålor för att sola sig i dagens första strålar.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havskajak och Cape Point

En privat heldagstur där du paddlar havskajak till Boulders Beach och även besöker dramatiska Cape Point.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma Dinner & Show

Följ med på en Boma-middag och få en festlig kväll och en bättre inblick i Zimbabwes lokala kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykla i Soweto

En guidad tur på cykel i Soweto, är för dig som vill uppleva och inte bara se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Stellenbosch Vine & Dine

Njut av en dag i Stellenbosch där du får smaka och lära dig mer om områdets goda mat och utsökta vin. 

Nyhetsbrev

Registrera dig för nyhetsbrev. Du kan alltid återkalla din registrering.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt.

Beställ Här