Australien - South Australia - Kangaroo Island - kaenguruer_0

Nära naturen på Kangaroo Island

Djurlivet på Kangaroo Island är fantastiskt, men ön bjuder också på storslagna landskap och en rad andra överraskande upplevelser. Följ med MyPlanets resesäljare Lene Munk till Kangaroo Island och upplev en av Australiens mest orörda och natursköna platser.

Vi kunde höra dem långt före vi kunde se dem. Från parkeringsplatsen fanns en stig ner mot stranden på öns sydvästra spets. Jag fick direkt syn på Admirals Arch, en naturlig stenbåge i havet som går ut från land. Det var dock något helt annat som fångade min uppmärksamhet. På stranden låg en hel koloni av pälssälar och solade. De flesta såg väldigt avslappnade ut och njöt tydligt av den varma morgonsolen. Inte alla hade tid att slappna av på samma vis. På ett ställe var ett par ungar i full gång med att jaga varandra över sanden, samtidigt som deras mammor höll koll på dem med halvstängda ögon. Lite längre bort hävdade en stor hanne sin position med ett högt och djupt frustande läte, och vid strandkanten var ett par unga sälar på väg upp från havet efter morgonens jakt ute i vågorna.

Ett fantastiskt djurliv

Djurlivet på Kangaroo Island är fantastiskt. Trots öns relativt lilla storlek, bjuder den på enormt skiftande landskap, vilket skapar bra förhållanden för en rad olika djur. Kängurur söker skugga under träden, koalor tuggar slött på eukalyptusblad i trädkronorna och emuer spatserar runt på jakt efter något att äta. Kangaroo Island är även hem åt flera av Australiens mindre kända djur. Med lite tur får man kanske syn på det roliga myrpiggsvinet echidna som fångar myror med sin långa tunga eller de stora goannaödlorna som solar längs vägen. Om du har riktig tur upplever du kanske till och med de skygga näbbdjuren som kommer fram i skymningen.

Det finns om möjligt ett ännu rikare fågelliv här. Från svarta svanar till färgglada papegojor och stora, svarta kakaduor. Även pingviner kan ses vid Kingscote Harbour när de vaggar tillbaka mot sina grottor i klipporna efter en dag ute på havet. Det finns också gott om vadare, framförallt under vintermånaderna från juni till augusti då de samlas i American River, Murray Lagoon och vid Reeves Point. Håll också utkik mot havet under den här perioden då sydkapare (tillhör rätvalsfamiljen) söker sig till dessa varma vatten för att fortplanta sig, innan de i oktober återvänder till de näringsrika haven omkring Antarktis. Delfiner lever också i havet omkring ön. Likaså sjölejon, pälssälar och en rad andra havsdjur.

Många unika arter

Det finns inte bara ett rikt djurliv på Kangaroo Island. Det är i hög grad också unikt. Kangaroo Island har varit isolerat från fastlandet i långa perioder genom historien. Senast ön satt ihop med resten av Australien var för 18.000 år sedan, då vi hade den senaste istiden. Det innebär att många växter och djurarter har utvecklats lite annorlunda i jämförelse med sina släktingar på fastlandet. Kangaroo Island är faktiskt hem åt fler än 50 växtarter som inte lever på någon annan plats på jorden. Att man dessutom har lyckats hålla ön relativt fri från introducerade europeiska arter, har i hög grad bidragit till att bevara öns unika ursprungliga ekosystem.

Dramatiska landskap

Det är framförallt djurlivet som lockar turister att besöka Kangaroo Island, och så var det också för mig. Jag insåg dock snabbt att landskapen är en minst lika stor sevärdhet som kängururna, koalorna och emuerna. Med tanke på storleken bjuder Kangaroo Island på en otroligt stor variation av landskap. Från vita stränder och gyllene sanddyner till öppna bush landskap och dramatiska klippkuster.

Mest känt är Remarkable Rocks som består av en samling surrealistiska stenskulpturer på en plan klippa vid havet. Skulpturerna har formats av vind, regn och vågor under 500 miljoner år, så att de nu liknar något från en tavla av Salvador Dali.

Fårklippning och biodling

Människor upptar inte någon stor del av Kangaroo Island, men det finns trots allt en rad spännande människoskapta sevärdheter som kan komplettera naturupplevelserna. Vid Rob’s Sheep Shearing kan man se de duktiga fårklipparna in action när de i en otrolig fart klipper fåren. På eukalyptusdestilleriet Emu Ridge vid Pennington Bay utvinner man oljan från eukalyptusbladen, vilket kan användas till många olika saker. Allt från godis till polering av möbler. Folk som gillar sötsaker bör också besöka Cliffords honungsfarm, där man naturligtvis får provsmaka. Honungen används även till annat, till exempel skönhetsprodukter och en näst intill beroendeframkallande honungsglass. Perfekt en varm dag, och så är man redo för fler naturupplevelser i Kangaroo Islands vilda natur.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png