Australien - Queensland - Lamington National Park - Australian Rainbow Lorikeet2.jpg

Vild natur omkring Cairns

Ibland behöver man inte resa till världens ände för att uppleva vild och orörd natur. Ofta räcker det med att man bara svänger av på en sidoväg och kör längs en annan väg än alla andra. Det fick MyPlanets Australienexpert Margit erfara när hon valde att lägga kusten, stränderna och Stora Barriärrevet bakom sig och istället bege sig inåt landet.

”Wow”, var det första jag tänkte när jag stod i restaurangen på Rose Gums Wilderness Retreat och såg ut över trädtopparna som bredde ut sig som en oändlig grön matta bort mot de låga bergen i horisonten. Den stora utomhusterrassen var byggd på pålar, så jag befann mig uppe i höjd med trädkronorna där en flock papegojor hoppade från gren till gren. När jag stod där var det svårt att föreställa sig att vi hade lämnat Cairns bakom oss för mindre än två timmar sedan.

En oas i regnskogen

Man kommer ovanligt nära inpå naturen på Rose Gums, i hjärtat av Atherton Tablelands. Varenda en av de enbart nio villorna, har byggts på pålar mellan trädkronorna och det är alltid minst 100 meter till närmaste granne. Även restaurangen är upphöjd ovanför skogen så att man befinner sig i den del av regnskogen där livet där verkligen äger rum. Även om man är omgiven av natur behöver man inte kompromissa när det gäller komforten. Varje villa erbjuder på gott om plats samt faciliteter som bubbelpool, ett fullt utrustat kök, eldstad och mjuka sängar. Det finns naturligtvis även en grill – det är ju Australien – samt en privat terrass där man kan njuta av omgivningarna i lugn och ro.

Mer information
Rose Gums Wilderness Retreat

Ett rikt djurliv

Villorna är fantastiska, och jag säger normalt sett inte nej till att unna mig lite extra i vackra omgivningar. Det var ju trots allt först och främst naturen vi hade kommit för att uppleva, så efter incheckning letade vi fram vandringsskorna och begav oss ut på vandringslederna genom regnskogen. Det finns framförallt ett rikt djurliv i skogen med bland annat sugar gliders, possums och flygande hundar som lever bland träden. Det gör även olika kängurur, fler än 160 fågelarter samt de förunderliga näbbdjuren som i skymningen kan ses leta föda i skogens sjöar och andra vattendrag.

En natt bland trädkronorna

Vi fortsatte djupare in i skogen bland skrattande papegojor och färgglada fjärilar. En enstaka sköldpadda stötte vi också på när vi korsade ett litet vattendrag och på ett annat ställe fick vi syn på en flock kängurur som låg och vilade under ett träd. Tiden flög förbi och innan vi visste ordet av var det dags att bege sig tillbaka mot lodgen.

Här hade det dukats upp till middag på restaurangens stora utomhusterrass. Efter ett dopp i bubbelpoolen satte vi oss tillrätta i den varma kvällsluften, omgivna av skogens ljud. Det finns möjlighet att själv laga mat i villan om man önskar det, men denna kväll lät vi kocken ta hand om matlagningen – vilket vi absolut inte ångrade. Vi var därför både mätta och glada när vi senare gick tillbaka mot vår lilla villa uppe bland trädtopparna.

Världens minsta känguru

Nästa morgon vaknade vi av ljudet från skrattande fågelstämmor. Jag tittade försiktigt ut på terrassen där en flock färgglada regnbågslorikiter hade satt sig tillrätta på räcket. Dock åkte vingarna snabbt ut när de fick syn på mig och fortsatte sedan sitt högljudda sökande efter föda djupare in i skogen. Vi hade valt att gå upp tidigt för att delta i den dagliga morgonpromenaden tillsammans med lodgens naturguide. Vad man får se är alltid en fråga om tur. Vi hade turen med oss och förutom många olika fåglar fick vi även syn på en så kallad musky rat-kangaroo. Det är den minsta känguruarten i världen. Det påstås även att det är den äldsta känguruarten, vilket kanske är orsaken till att den går mer på fyra ben än andra kängurur.

Väl tillbaka på lodgen hade vårt kylskåp fyllts på med lokala råvaror så att vi kunde njuta av en fantastiskt god frukost på vår privata terrass. Vi hade utan tvekan kunnat spendera en natt eller två till på Rose Gum för att få ut så mycket som möjligt av platsen. Men nya äventyr väntade på oss, så vi tog farväl av värdparet och satte oss tillrätta i bilen med kursen inställd på Undara Volcanic National Park längre in i landet.

Lavatunnlarna i Undara

Gradvis ändrade landskapet karaktär. De frodiga skogbeklädda bergen planades ut och ersattes av platta, torra vyer under en hög, blå himmel. Områdets största naturliga attraktion är dock inte helt enkel att få syn på – för den ligger under jorden. För ca 190.000 år sedan skapade ett gigantiskt vulkanutbrott häftiga lavaströmmar som banade väg ner genom gamla floder, och formade en rad underjordiska tunnlar. Några av dessa passager ligger precis under jordskorpan, och det översta stenlagret har kollapsat på flera ställen så att det nu är möjligt att komma ner i de underjordiska gångarna. 

”Det är den här vägen”, visade guiden och gjorde tecken för att vi skulle följa efter. Vi var fortfarande ovan jord, men kunde nu se den enorma öppningen i marken framför oss. ”Vi kommer behöva ljus där inne”, fortsatte han på en tydlig australiensisk accent och gav oss varsin ficklampa. Vi tände ficklamporna och gick försiktigt in i grottan. Det tog lite tid innan våra ögon hade vant sig vid mörkret, men snart började stenmuren omkring oss att träda fram. Vi insåg vilket gigantiskt rum vi stod i. Guiden kunde uppenbarligen se vad vi tänkte. ”Den längsta lavatunneln som finns idag är 1,3 kilometer lång, 22 meter bred och 11 meter hög”, berättade han. ”Men tidigare sträckte sig tunnlar som denna över 100 kilometer under jorden.” Vi gick längre in i mörkret för att få en bättre känsla av de enorma dimensionerna och inom kort var vi helt uppslukade av den underjordiska världen.

Övernattning på ett tåg

Tillbaka ute i det starka, australiensiska solljuset hade det blivit dags att checka in på vårt hotell för natten. Undara ligger väldigt långt ifrån allt, men trots det ligger ett av Australiens mest säregna hotell här. Hotellet ligger i en rad fina gamla tågvagnar som står utspridda i det torra landskapet. Vagnarna har såklart moderniserats, och en del har till och med egen dusch och toalett. Detta utan att ha gått miste om sin charm.

Nästa morgon vaknade vi upp till doften av bacon och färskbryggt kaffe. Solen stod fortfarande lågt på himlen och nattens sista stjärnor glimmade svagt över den australiensiska outbacken. Denna morgon var det förberett för ”bush-breakfast”, vilket innebär frukost runt bålet. Vi satte oss ner och njöt av känslan av att känna hur naturen vaknade till liv runt omkring oss. Kaffekannan hängde och dinglade över glöden, och inom kort satt vi med varsin tallrik med bacon, ägg, bönor och allt annat som kan tänkas ingå i en frukost i outbacken.

Såhär är Australien – full av överraskningar. Jag har rest runt mycket i Australien flera gånger, men landet har en så fantastisk tendens till att fortsätta att överraska. När man tror att man har sett allting i ett område så stöter man på platser som Rose Gums och Undara. Det får en bara till att spekulera över vilka andra otroliga upplevelser som ligger och väntar i detta mäktiga land.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Människor på strand i solljus utmed Great Ocean Road i South Australia, Australien

Södra Australiens höjdpunkter

 • Djurliv i South Australia
 • Storstadspuls i Sydney
 • Vackra Great Ocean Road
   

25 dagar från 48.900 kr

östkust med bil.jpeg

Australiens östkust i bil

 • Utforska östkusten i bil
 • Flyg, bil & hotell är bokat
 • Ni upplever på egen hand
   

25 dagar från 36.600 kr

Australien - Queensland - coral expeditions -

Storstad, rev & strand

 • Storstadspuls i Sydney
 • 4 dagar Stora Barriärrevet
 • Regnskog & strand i Cairns
   

16 dagar från 33.900 kr

sa mountains australia.jpeg

Australiens bästa

 • Sydney och Stora Barriärrevet 
 • Djurlivet på Kangaroo Island 
 • Den röda öknen vid Uluru
   

21 dagar från 39.900 kr

20171121-DJI_0740

Queensland In Style

 • Fantastiskt boende
 • Vackra Lizard Island
 • Port Douglas & Daintree 

14 dagar från 62.900 kr

Australia-QLD-beach.jpg.jpg

Australien på sommarlovet

 • Res på sommarlovet
 • Nationalparkerna vid Darwin
 • Sol & bad vid Stora Barriärrevet
   

17 dagar från 29.900 kr

NY-Australien - östkust-i-husbil-cover

Australiens östkust i husbil

 • Upplev östkusten på egen hand
 • Kom nära naturen med husbil
 • Perfekt för familjer
   

26 dagar från 27.600 kr

kewarra2

Storstad & romantik

 • Sydneys ikoner & kultur
 • Strand, rev & regnskog
 • Lyxiga och härliga hotell

14 dagar från 34.900 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

maui river & beach NZ 1617 Christchurch Region South Island 2500wpx

Nya Zeeland & Australien kombo

 • Kör-själv i Nya Zeeland
 • Storstad, strand och natur
 • Pulserande Sydney
   

28 dagar från 39.900 kr

Bali - Jimbaran - Intercontinental - Restaurant.jpg

Australien, Singapore och Bali

 • Naturupplevelser i Australien
 • Storstadssemester i Singapore
 • Badsemester på Bali
   

18 dagar från 40.900 kr

lady elliot island beach

Australiens öar och stränder

 • Brisbane till Cairns med bil
 • Lady Elliot Island & Hamilton Island
 • Fraser Island & Cape Tribulation
   

23 dagar från 48.800 kr

Australien - Queensland - Cape Tribulation - strand 1.jpg

Australien med guide

 • Australiens stora sevärdheter
 • Internationell grupp
 • Engelsktalande guide

16 dagar från 56.900 kr

Australien - Northern Territory - uluru - ayers rock - mennesker_0

Den stora Australienresan

 • Den ultimata resan till Australien
 • Rev, outback, storstad, natur och djurliv
 • Flera guidade utflykter inkluderade

36 dagar från 68.200 kr

Australien - Queensland - Daintree National Park - Skov - Boardwalk_0

Klassiska Queensland med bil

 • Brisbane till Cairns med bil
 • Fraser Island & Whitehaven
 • Snorkling på Stora Barriärrevet
   

15 dagar från 29.800 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - freedom krydstogt

Aktiv semester i Queensland

 • En resa för hela familjen
 • Surfing, river rafting & vattenflyg
 • Tropiska stränder & krokodiler
   

22 dagar från 33.800 kr

Catseye_Beach_on_Hamilton_Island_0

Storstad, ö och regnskog

 • Storstadsliv i Sydney
 • Ö-vistelse & Whitehaven Beach
 • Strand och regnskog i Cairns
   

16 dagar från 43.200 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
cruise-reefworld-aerial1

Stora Barriärrevet från Hamilton Island

En hel dag till härliga Hardy Reef från Hamilton island med Cruise Whitsundays.

1 dag från 1.600 kr

Australien - Queensland - Silky Oaks Lodge - Riverhouse_0

Silky Oaks Lodge

Silky Oaks Lodge ligger mitt i den vackra regnskogen i Daintree National Park.

1 natt från 1.650 kr

lady elliot island beach 2

Lady Elliot Island Eco Resort

Lady Elliot Island har kanske den absolut bästa snorklingen av alla barriärrevsöar. Kampanjerbjudande!

1 natt från 2.100 kr

heron island new.jpg

Heron Island Resort

Upplev Heron Island som är en riktigt bra ö-resort direkt på Stora Barriärrevet.

1 natt från 2.100 kr

beach-club-hamilton-island-room-view

Hamilton Island Beach Club

Hamilton Island Beach Club är en 4,5 stjärnig boutiqueresort som ligger i vackra Whitsundays.

1 natt från 2.765 kr

NY - AUSTRALIEN - CAIRNS - TULLY

Forsränning på Tully River

Följ med på en äventyrlig dag med forsränning på Tully River mitt i regnskogen.

1 dag från 1.450 kr

Esplanaden i Cairns i Queensland, Australien

Dagstur till Stora Barriärrevet

Upplev sandön Michaelmas Cay på Stora Barriärrevet ombord på en lyxkatamaran. 

1 dag från 1.630 kr

HamiltonIsland-room

Palm Bungalows Hamilton Island

Nyrenoverade Palm Bungalows Hamilton Island ligger vackert inbäddat i tropisk grönska.

1 natt från 690 kr

NY - AUSTRALIEN - GREEN ISLAND 2_0

Green Island Resort

Strax utanför Cairns ligger Green Island. Njut av sol och bad på denna härliga resort.

1 natt från 1.950 kr

qualia_Great-Barrier-Reef_Beach-House-Pool-cJason-Loucas.jpg

Qualia Resort Hamilton Island

Qualia ligger på Hamilton Island och är framröstad som en av världens bästa resorter.

2 dagar från 10.000 kr

Real Aussie Adventure - Australia - Myella Farm Stay (6).jpeg

Aussie farmstay på Myella Farm

Kom nära naturen och se hur det går till på en äkta boskapsfarm när du bor på charmiga Myella Farm.

3 dagar från 1.970 kr

FraserIsland_ANC_CrTEQ_136440.jpg

Fraser Island Adventure

Upplev världens största sandö med guide. Bo på en resort mitt på Fraser Island. Kampanjerbjudande!

3 dagar från 3.290 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Whitsundays - Whitehaven beach 4 (Custom)

Whitehaven Beach med katamaran

Härlig segling från Airlie Beach till en av världens vackraste stränder, Whitehaven Beach.

1 dag från 1.690 kr

Cruise Whitsundays Great Barrier Reef - snorkelling area

En dag på Stora Barriärrevet

Njut av en dag på Reefworld på Stora Barriärrevet där du kan snorkla och lära dig mer om revet. 

1 dag från 2.130 kr

Australien - Queensland - Cape Tribulation - strand 1.jpg

Cape Tribulation & Daintree

Utforska natursköna Cape Tribulation och Mossman Gorge samt se krokodiler i Daintree River.

 

1 dag från 1.640 kr

Fraser Island

Dagstur till Fraser Island

Denna heldagstur till Fraser Island avgår från Hervey Bay och tar dig runt ön i en 4-hjulsdriven buss.

1 dag från 1.820 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - Silversonic Nemo (6).jpeg

Silversonic Snorkelling

Härlig dagstur till Stora Barriärrevet med Quicksilver Connections och deras båt Silversonic.

1 dag från 1.850 kr

Sailaway-VI-Low-Isles-ariel-with-glassy-1920x1263.jpg

Dagstur till Low Isles

Detta är en korallrevs - och ökryssning till Low Isles vid Stora Barriärrevet med Sailaway. 

1 dag från 2.070 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef -Frankland Island - havskildpadde

Heldagstur till Frankland Islands

Denna dagstur till Frankland Islands en unik revupplevelse med möjlighet att snorkla med sköldpaddor.

1 dag från 1.540 kr

Australien - Queensland - Lamington National Park - vandretur_3

Two Wonders in One

Upplev både regnskogen i Lamington samt världens största sandö Fraser Island.
5 dagar från 11.990 kr

5 dagar från 11.990 kr.

Australien - Queensland - Noosa Everglades (Custom).jpg

Båttur i Noosa Everglades

Upplev de mindre kända våtmarkerna vid Noosa Heads med båt

1 dag från 940 kr

Australien - Queensland - Flames of the Forest - bord

Flames of the Forest

Detta är en alldeles speciell middag djupt inne i regnskogen. 7-rätter med Australienska specialiteter.

5 tim från 1.680 kr

Australien - Queensland - Brisbane - Flod - Solnedgang.jpg

Guidad cykeltur i Brisbane

Att uppleva Brisbane från cykelsadeln är verkligen att rekommendera.
Dagstur från 720 kr

1 dag från 720 kr.

Australine - Queensland - Cairns - Kuranda Toget

Kuranda, Scenic Rail & Skyrail

Följ med på en härlig dagstur till regnskogen Kuranda med tåg och linbana.

1 dag från 1.875 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Lizard-Island - strand 5_0.jpg

Kryssning till Lizard Island 5 dgr

Njut av det bästa revet har att erbjuda på denna 5 dagar underbara minikryssning.

5 dagar från 16.500 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - sandø - freedom krydstogt_0

Barriärrevet och Upolu Cay

Åk på en fantastisk dagsutflykt till vackra korallön Upolu Cay och yttre Upolu Reef på Stora Barrirärrevet.

1 dag från 1.390 kr

Esplanaden i Cairns i Queensland, Australien

Kryssning från Cairns 4 dagar

Åk med på en lyxig kryssning från Cairns till fantastiska öar och snorkla på Stora Barriärrevet.

4 dagar från 12.900 kr

strand på Fraser Island, Queensland, Australien

2-dagars tur till Fraser Island

Fraser Island är världens största sandö och är en av Australiens mest unika naturupplevelser.

2 dagar från 3.250 kr

Panorama af Whitehaven Beach i Whitsunday Islands, Queensland, Australien

Whitsundays med lyxyacht

Utforska Whitsundays tropiska paradisöar på en lyxyacht med plats för endast sex gäster.

3 dagar från 9.700 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - luftballon 12_0.jpg

Ballongfärd

Turen går till The Tablelands, väster om Cairns. Njut av ballongflygning i 30 min över vackert landskapet.
Från 2.190 kr

1 dag från 2.190 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Whitsundays - Whitehaven Beach 2.jpg

Whitehaven Beach från Hamilton Island

Åk på denna fantastiska dagstur till Whitehaven Beach från Hamilton Island.

1 dag från 1.690 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png