Australien - Barossa Valley - Vin - 185372228 (Custom)

5 utsökta vinområden i Australien

Australiensiskt vin har länge varit populärt i Sverige men från början var det som goda och billiga vardagsviner. De senaste årtiondena har istället vinälskare fått upp ögonen för landets många kvalitetsviner, vilket har säkrat Australien en plats i den absoluta vineliten. Det är inte minst tack vare sitt klimat som landet kan räkna med fruktiga, solmogna viner av hög kvalitet år efter år. Det bästa av allt är nästan att många av vingårdarna är öppna för besökare och det finns gott om möjligheter att få en pratstund med vinodlarna över ett glas från den senaste skörden. Det finns ca 2.500 vinproducenter i Australien fördelat på 65 vinregioner. Här listar vi 5 vinområden som är bland de absolut bästa och enklaste att besöka.

Barossa Valley

Kvalitet framför kvantitet är mottot i Barossa Valley, nordost om Adelaide, vilket gjort vinområdet till ett av de mest populära i landet. Framförallt tack vare de kraftiga röda vinerna gjorda på Shiraz-druvan samt de fruktiga vitvinerna på bland annat Chardonnay, men också för de vackra omgivningarna, mysiga små byar med tyska rötter samt fantastiska matställen. Testa också de spröda Riesling-vinerna från närliggande Clare Valley och Eden Valley, som är i absolut världsklass. Inte minst om man låter dem ligga i några år.

Rekommenderade producenter här är: Peter Lehman, Penfolds, Henschke och Wolf Blass.

Barossa Valley vinregion South Australia

Coonawarra

Södra Australiens kust har varit igenom inte mindre än tolv istider de senaste ca 600.000 åren, vilket har skapat en ganska speciell jordmån. Idag ger den mineralrika, röda jorden och fukten som rullar in från havet näring till några av världens bästa Cabernet Sauvignon-druvor. Även andra druvor odlas men Cabernet Sauvignon är stjärnan i det här området, och många av Australiens bästa och dyraste viner produceras på druvor härifrån.

Rekommenderade producenter: Wynns, Petaluma, Bowen Estate och Katnook.

Coonawara vinregion Australien

Hunter Valley

Det kan verkligen bli varmt i Hunter Valley, beläget ett par timmars bilresa norr om Sydney. Som tur är produceras en rad av landets bästa viner ändå just här. Fruktiga viner på Chardonnay och Verdelho är båda populära, men det är framförallt Sémillon som gör Hunter Valley unik. En god ung Sémillon från dessa trakter är ren, spröd och en smula neutral, men ge den fem till tio år och den förvandlas till en vidunderlig gyllene nektar med toner av honung och citrus.

Rekommenderade producenter: Tyrrells, Mount Pleasant, Rothbury och Pepper Tree.

Hunter Valley vinregion Australien

Yarra Valley

Vinbönderna i Victoria lyckas få ut det bästa av det relativt kyliga klimatet. Inte minst i Yarra Valley, som har en vinhistoria som går hela vägen tillbaka till år 1838. Mycket har hänt sedan dess och ett hav av små vingårdar trollar idag fram smakrika vita viner på bland annat Chardonnay, Sémillon och Sauvignon Blanc. De röda vinerna på Pinot Noir är precis lika fantastiska. Just Chardonnay och Pinot Noir är de viktigaste ingredienserna i mousserande viner, vilka också produceras med stor succé i Yarra Valley.
Rekommenderade producenter: Yering, Domaine Chandon, Diamont Valley och Coldstream Hills.

Yarra Valley vinregion Australien

Margaret River

Inte många gav pionjärerna en chans när de började plantera vinrankor söder om Perth på 1960-talet. Det ändrade sig dock i början av 1980-talet när vinproducenten Cape Mentelle vann Australiens mest prestigefyllda vintrofé två år i rad. Idag är Margret River ett av Australiens mest populära vinområden, och de lokala röda vinerna på Cabernet Sauvignon är bland de mest eftertraktade i landet. Pinot Noir och Shiraz är man också bra på och glöm inte att smaka på de fantastiska vita vinerna på bland annat Chardonnay och Riesling.

Rekommenderade producenter: Cape Mentelle, Leeuwin Estate, Cullen och Moss Wood.

Margaret River vinregion Australien

MyPlanet Resor 2021

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png