Panoramaudsigt over den smukke by Melbourne, Australien som fanget oven over floden Yarra på en sommerdag

Den perfekta dagen i Melbourne

Janine Duffy är ägare och marknadschef på Echidna Walkabout som erbjuder guidade turer med fokus på hållbara upplevelser av natur och djurliv.

Turerna genomförs ofta i områden man annars inte kommer till och tar dig närmare naturen än de flesta andra arrangörer gör. Oftast leds turerna av naturforskare och under turens gång finns det möjlighet att hjälpa dem med deras arbete med att förstå och skydda Australiens unika natur. Detta gav 2014 Echidna Walkabout en guldmedalj vid World Responsible Travel Awards i kategorin för djurbeskydd. Janine själv är en erkänd koalaforskare med bas i Melbourne, och här kommer hennes tips på den perfekta dagen i hennes hemstad.

Morgon

Gå upp tidigt för att lyssna på fåglarna i Royal Botanic Gardens. De första morgontimmarna är den bästa tidpunkten för att höra kookaburrans skrattande läte, och det finns goda chanser att få se gultofskakaduor och färgglada regnbågslorikiter bland trädtopparna. Parken har öppet från kl. 7.30 varje dag och det är enkelt att gå från Flinders St. Railway Station genom Queen Victoria Gardens och Kings Domain. Du kan också ta en spårvagn söderut längs St. Kilda Road och gå av vid The Shrine of Remembrance och Domain Road.

Från den botaniska trädgården kan du fortsätta norrut längs Yarrafloden till Birrarung Marr, som är en av Melbournes nyaste parker. Från den högt belägna terrassen har man en fantastisk utsikt över staden. På vägen finns det möjlighet att njuta av Birrarung Wilams konstverk som är en hyllning till Victorias ursprungsbefolkning.

Efter promenaden är det dags för en kopp kaffe. Gå till Federation Square där det finns en massa caféer i området omkring Ian Potter Centre of Australian Art. Galleriet öppnar kl. 10.00 och det är gratis entré. Hela utställningen är dedikerad till australiensisk konst och är helt fantastisk! Det finns både ny och gammal aboriginsk konst samt icke-aboriginska konstverk. Håll utkik efter en enorm målning av en av Australiens mest berömda aboriginska konstnärer, Emily Kame Kngwarreye.

Lunch

Ät likt lokalbefolkningen på South Melbourne Market, som är en mer avslappnad version av det berömda Queen Victoria Market. Här finns inga turistfällor eller souvenirbutiker, bara god mat, häftig design och vänliga människor. Lunch i den stora mathallen är den billigaste och mest lokala upplevelsen. En sensationell vietnamesisk kycklingsoppa från Ba Ba Rolls kostar 10 australiensiska dollar. En god Reuben-smörgås från Canteen kostar 9 dollar, och Fritz Gelato gör det bästa ekologiska kaffet. De har även glass…

Det enklaste sättet att ta sig från Federation Square till marknaden är att ta spårvagn nr. 35, 70 eller 75 längs Flinders St. Gå av vid Spencer Street och hoppa på spårvagn 96 mot St. Kilda Beach. Gå av vid stopp 127 och där hittar du South Melbourne Market. Notera att du måste köpa ett Myki kort för att kunna åka denna tur.

Eftermiddag

Hoppa på spårvagn 96 igen och fortsätt mot St. Kilda Beach. Gå av vid stopp 130 – Armstrong Street och Middle Park – och gå ca 600 meter till stranden. Sväng höger och fortsätt längs stranden så långt du känner för.

Kväll

Köp en omgång Fish & Chips och en kall öl – en flaska australiensisk Riesling fungerar minst lika bra – och ta med det ner till stranden. Min personliga favorit är Old Salt Fish & Chips på 246 Bay Street i Port Melbourne. Det ligger 3,1 kilometer neråt stranden. Precis i närheten, på 174 Nott Street ligger Decanters by the Bay Wine Merchant som har ett bra urval av viner. Efter middagen på stranden kan du hoppa på spårvagn 109 från Port Melbourne tillbaka mot centrum. Om det är en kylig kväll kan Fish & Chips ersättas av en god pasta på Leo’s Spaghetti Bar i St. Kilda innan turen går tillbaka mot innerstan.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
NY-Australien-kangaroos_0

Natur, djur och vin i Australien

 • Natur och djur
 • Besök vingårdar
 • Frihet med egen bil
   

15 dagar från 36.000 kr

Australien - Queensland - Cape Tribulation - strand 1.jpg

Australien med guide

 • Australiens stora sevärdheter
 • Internationell grupp
 • Engelsktalande guide

16 dagar från 56.900 kr

Australien - Northern Territory - uluru - ayers rock - mennesker_0

Den stora Australienresan

 • Den ultimata resan till Australien
 • Rev, outback, storstad, natur och djurliv
 • Flera guidade utflykter inkluderade

36 dagar från 68.200 kr

Australien - New South Wales - Sydney - Skyline3

Australien, Fiji & Hongkong

 • Kombinera Australien med Fiji
 • Stanna i Hongkong på vägen
 • Upplev denna superkombination
   

21 dagar från 39.900 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Australien - victoria - Yarra Valley - vin 3.jpg

Vinupplevelser i Yarra Valley

Njut av två dagar med vinprovning och övernattning i vinområdet Yarra Valley norr om Melbourne. 
2 dagar från 2.880 kr

2 dagar från 2.880 kr

Australien - victoria - Melbourne - skyline 7

Melbournes gömda pärlor

Se områden i Melbourne som turister sällan kommer till med en lokal guide.

5 tim från 740 kr

Australien - victoria - Melbourne - central business district.jpg

Melbourne på cykel

Upplev Melbournes speciella stämning, vackra arkitektur och rika folkliv på en guidad cykeltur.

5 tim från 880 kr

Australien - victoria - Phillip Island - pingviner 5

Phillip Island

Se den fantastiska pingvinparaden på Phillip Island strax utanför Melbourne.

1 dag från 1.250 kr

Australien - victoria - Great Ocean Road - de tolv apostle 1

Great Ocean Road i bil

Få hela fem dagar att spendera på en av Australiens mest spektakulära kuststräckor.

5 dagar från 5.990 kr

New Zealand - Vinmarker (2)

Dagstur till Yarra Valley

Med guide besöker du fyra vingårdar i det berömda vinområdet Yarra Valley norr om Melbourne.

1 dag från 1.050 kr

Australien - New South Wales - Grand Pacific Drive.jpeg

Sydney till Melbourne med bil

Denna resa tar dig på en kör-själv tur längs den vackra kuststräckan mellan Sydney och Melbourne.

5 dagar från 6.270 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png