Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos Rail, Victoriafallen & Safari

Res tillbaka i tiden med legendariska Rovos Rail från Sydafrika till Zimbabwe och de mäktiga Victoriafallen. Avsluta med safari i Chobe National Park i Botswana.

 

Här visar vi dig ett exempel på hur ett reseförslag till detta område kan se ut. Antal dagar, innehåll och avresedatum för just din resa bestämmer du alltid själv. 

12 dagar från 56.400 kr

Pris per person vid 2 vuxna

När du beställer ett reseförslag kontaktar vi dig på sms, e-mail eller telefon för ett inledande samtal kring din resa. Alla förslag skräddarsys sedan helt enligt dina önskemål.

Åk på en resa tillbaka i tiden med det legendariska tåget Rovos Rail, även kallat "The Pride of Africa". Resan går från Pretoria i Sydafrika, genom Zimbabwe och avslutas vid de mäktiga Victoriafallen.

Upplev kolonialtidens arv med en vistelse på kända Victoria Falls Hotel, med utsikt över de brusande vattenfallen. Njut av en så kallad 'high tea' på terrassen och kanske en gin och tonic när solen går ner över det vackra afrikanska landskapet.

Denna fantastiska resa avslutas med en tre dagar lång spännande safari i Botswanas Chobe National Park, känd för det stora antalet elefanter. Här bor du på en härlig lodge i ett område inte så många turister kommer till och kan när du inte är ute på safari, i lugn och ro njuta av lodge alla faciliteter. 

Detta är en resa fylld med några utav de mest kända och oförglömliga upplevelser södra Afrika har att erbjuda!  

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Vi klimatkompenserar din resa

AdobeStock_94431259.jpeg
Klimatkompenserade resor

 Långflygningar utomlands är utan tvekan den största koldioxidboven när det gäller semesterresor. Men lokala transporter på plats måste också läggas till den totala förbrukningen. Som exempel uppgår den genomsnittliga CO2-förbrukningen per resenär på våra USA-resor till 4 ton. En resenär till Australien däremot har ett genomsnitt på så mycket som 7 ton. Vi arbetar med ett genomsnitt på resor till samtliga våra resmål USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika, och snittet ligger då på 5 ton CO2 per person. Som jämförelse bidrar en svensk i genomsnitt med utsläpp på 11 ton CO2 under ett helt år (South Pole, 2018). Med andra ord utgör långa utlandsresor en stor del av många svenskars totala koldioxidutsläpp.

På MyPlanet vill vi inte sluta att hjälpa människor ut i världen för att upptäcka nya platser och kulturer. Men vi kan se till att dessa resors CO2-utsläpp kompenseras i form av bidrag till projekt som på olika sätt bidrar positivt till miljön. Det kan exempelvis vara genom att skydda skogsområden och plantera träd som omvandlar CO2 till syre. När vi köper kompensation på uppdrag av alla våra kunder samt oss själva kan vi få den till ett lägre pris än om du skulle köpa ersättningen själv.

Så reser du ansvarsfullt

När du reser med MyPlanet klimatkompenserar du alltså för CO2-förbrukningen på resan genom att bidra till projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas. Alla pengar går oavkortat till projektet och MyPlanet tjänar naturligtvis inte något på detta. 70-80% av beloppet går direkt till projektet och resterande 20-30% till administration och registreringskostnader för certifiering. Utbetalning till "Envira Amazonia REDD+" görs vid tid för din avresa.

Vi har beräknat att den genomsnittliga CO2-förbrukningen inkl. RFI* på resor till våra fem destinationer är 5 ton CO2 per person (se exempel längre ner på sidan). Tillsammans med MyPlanet Danmark kommer våra kunders och vår egen kompensation att bevara en yta av regnskogen motsvarande 3.865 fotbollsplaner om året! 

*Radiative Forcing Index = extra utsläpp som görs vid flygningar på hög höjd 

Vi stödjer bevarandet av regnskogen i Amazonas

Det finns många bra CO2-projekt, men effekten ökar helt enkelt genom att vi väljer att fokusera på ett projekt. När du reser med MyPlanet kompenserar du därför för dina CO2-utsläpp i samband med resan genom att stödja projektet "Envira Amazonia REDD+" i Amazonas i Brasilien. Detta görs genom South Pole (www.southpole.com), en organisation som genomför en mängd olika hållbarhetsprojekt världen över.

Projektet Envira Amazonia REDD+

Projektet äger rum i den brasilianska delstaten Acre, som ligger i Amazonas. Ett område som sedan 80-talet varit hårt drabbat av både skövling och andra miljöförstörande aktiviteter.

De 200.000 hektar mark som projektet idag bedrivs på köptes 2009 av experter på skogsförvaltning och projektet "Envira Amazonia REDD+" kunde etableras. 39,300 hektar regnskog i området som tidigare skövlats och omvandlats till betesmarker kunde nu istället bevaras och användas för att ta upp koldioxid och bidra till minskad växthuseffekt.

Även social hållbarhet i fokus

Lokala samhällen i området är viktiga komponenter i projektet, då de utöver att bevara och återplantera regnskogen, också bedriver kombinerade sociala – och miljöfokuserade program för invånarna. Detta gör att projektet inte bara bidrar till bättre miljö utan även social hållbarhet. Bland annat anordnas utbildningar av olika slag samt att lokalbefolkningen ges möjlighet att starta egna verksamheter grundande på hållbarhet och där biologisk mångfalden bevaras.

Att bevara regnskogen gör också automatiskt att skogens ekosystem med luft och vattenfiltrering skyddas, näringskedjan regleras och ett naturligt översvämningsskydd skapas. Skogen har också ett stort spirituellt och kulturellt värde för människorna som lever här vilket ytterligare bidrar till den sociala hållbarheten.

Projektet arbetar alltså med alla delar av hållbarhet, men framförallt så bidrar det till en minskning av CO2-utsläppen på 1.259.646 ton per år. Det är MyPlanet mycket stolta över att vara med och bidra till. 

Vill du veta mer om projektet kan du läsa det här. 

Klimatcertifikat från South Pole

Vi har så här långt tillsammans med våra kunder klimatkompenserat för 15.483 ton koldioxid, vilket bidragit stort till South Pole:s hållbarhetsprojekt i Amazonas i Brasilien. 

CO2 certificateCO2 certificate 2

Karta

Dag för dag

Res tillbaka i tiden med legendariska Rovos Rail från Sydafrika till Zimbabwe och de mäktiga Victoriafallen. Avsluta med safari i Chobe National Park i Botswana.

Dag 1: Avresa från Sverige

Dags för avresa och med ett byte på vägen reser du från Sverige till Johannesburg i Sydafrika där du landar på morgonen dag två.

Dag 2: Ankomst Johannesburg - Pretoria

Vid ankomst till Johannesburg möts du av en privat chaufför som kör dig till ditt hotell Castello di Monte i Pretoria där du ska bo en natt.

Castello di Monte är ett 5-stjärnigt pensionat som osar av lyx och elegans. Huset är byggt i toskansk stil och erbjuder en fantastisk utsikt över Pretoria. I den vackert anlagda trädgården kan du njuta av ett uppfriskande dopp i poolen eller bara koppla av efter flygresan och se fram emot nästa dags äventyr.

Pretoria, som trots sin status som huvudstad påminner mer om en romantisk förort än en stad som de flesta förknippar med en huvudstad. Vacker arkitektur, parker och vägar flankerade av jakarandaträd. När de cirka 70.000 jakarandaträden slår ut i blom i början av oktober är det som att staden är helt inlindad i en stor lila filt. Det är en fantastisk syn och staden har också fått smeknamnet Jacaranda City av just den anledningen.

Det finns flera intressanta byggnader i Pretoria. Runt Church Square, som domineras av en staty av den före detta presidenten Paul Krüger, hittar du några av stadens äldsta byggnader som Old Raadsaal och Palace of Justice. Regeringsbyggnaden Union Buildings är en imponerande röd sandstenbyggnad med en tillhörande park. Härifrån kan du få en vacker utsikt över staden.

Dag 3: Avgång Rovos Rail

Njut av en tidig frukost på hotellet innan det är dags att bli körd till Rovos Rails privata perrong vid Capital Park Station. Kl. 10:30 rullas den röda mattan ut och det är dags för avgång. Framför dig har du en klassisk resa på tre dagar med gourmetmiddagar och tillhörande viner som serveras i den eleganta restaurangen. Tåget är den afrikanska versionen av Orient Expressen och upplevelser för livet väntar när det rullar iväg ut genom den magnifika afrikanska naturen. Kursen är satt mot gränsen till närliggande Zimbabwe och Victoriafallen, så du kan bara luta dig tillbaka och njuta av det vackra landskapet och de läckra måltiderna som serveras ombord.

Dag 4: Genom Zimbabwe

Idag fortsätter resan genom Zimbabwe, via Rutenga och Somabhula, till staden Bulawayo Bulawayo. Det sägs att Zimbabwe, liksom de andra länderna i södra Afrika, inte var välsignad med guld och diamanter utan istället med några av de vackraste landskapen. Det här blir verklighet när du genom fönstret på det lyxiga tåget kan njuta av utsikten över de pittoreska landskapen som passerar likt en film utanför. Tåget stannar för natten vid staden Mpopoma.

Dag 5: Safari i Hwange National Park

Idag kör Rovos längs den östra gränsen till Hwange National Park, med kursen satt mot "The Hide", där en eftermiddagssafari väntar. Du åker i öppna safari-jeepar ut i parken på jakt efter Zimbabwes vilda djurliv.

Hwange National Park är en av Afrikas vackraste platser där du kan se kontinentens vilda djur. Parken är också hem åt stora flockar av elefanter, bufflar, zebror och har en stor koncentration av giraffer.

Parken, belägen i nordvästra Zimbabwe, täcker ett område på inte mindre än 14.600 km2. I parken finns totalt 105 olika däggdjursarter inklusive lejon, leoparder och geparder. Naturligtvis hittar du också den sista av Afrikas Big Five-medlem i parken - noshörning. Hwange anses också ha några av Afrikas största grupper av den annars nästan utrotade vildhunden. På grund av den politiska situationen i landet har Hwange varit praktiskt taget orörd i många år, men har den senaste tiden återigen öppnats för safari. Det ger dig en möjlighet att uppleva en utav de nationalparker i södra Afrika som än så länge inte är så välbesökt av turister.

Efter en upplevelserik safari återvänder du till ditt tillfälliga hem ombord på Rovos och resan fortsätter vidare söderut mot gränsen till ditt sista stopp - de mäktiga Victoriafallen.

Dag 6: Ankomst till Victoriafallen

Njut av en sista frukost ombord på Rovos medan tåget sakta närmar sig Zambezi-floden och de imponerande Victoriafallen. Väl framme transporteras du till legendariska Victoria Falls Hotel där du checkar in dig för de kommande två nätterna.

Sedan invigningen 1904 har kungafamiljer, kändisar och statsmän valt att bo på detta historiska och eleganta hotell som har sin egen gångväg till de mäktiga fallen. Hotellet osar av atmosfär och romantik och här förs du tillbaka till en svunnen tid när du avnjuter en 'high tea' på terrassen samtidigt som du hör bruset från vattenfallen i fjärran. Detta är Victoriafallens "Grand Old Lady" och den perfekta utgångspunkten för att utforska området runt de vackra fallen närmare.

Dag 7: Victoriafallen

"Mosi-oa-Tunya" - eller "Den dundrande röken" som Dr. David Livingstone år 1855 spred vetskap om, är verkligen en imponerande syn. Victoriafallen är mellan 60 - 110 meter höga och under regnperioden i mitten av april kan stänket från fallen nå så högt som 450 meter upp i luften när vattenmassorna plumsar ner vid fallens botten. Besök den lokala marknaden som är ett riktigt paradis för shoppingsugna. Här hittar du allt du kan önska dig när det gäller träsnitt, masker, täljstensskulpturer och mycket annat.

Men Victoria Falls är också så mycket mer än de mäktiga vattenfallen. Området erbjuder en mängd olika aktiviteter som forsränning, helikopterturer och inte minst möjlighet att se både elefanter och lejon. Avsluta dagen med en god middag på hotellet eller njut av en traditionell "Boma", där afrikanska rätter samt inte minst viltkött finns på menyn.

Dag 8: Mot National Park - Botswana

Efter frukosten hämtas du på hotellet och körs över gränsen till Kasane i Botswana. Vidare går resan till härliga Muchjene Safari Lodge där du bor de kommande tre nätterna. Muchenje ligger i ett privat reservat i parkens västra del. Ett område som inte så många turister åker till. De närmaste dagarna kommer att spenderas ute i den vilda naturen och alla måltider och aktiviteter ingår naturligtvis i vistelsen.

Muchenje Lodge är en av de få lodger som ligger i den västra delen av Chobe National Park. Att den ligger så avlägset gör att du troligen kommer att uppleva något av det bästa som parken har att erbjuda, utan att nödvändigtvis dela det med en mängd andra safari-sugna resenärer. Här kommer du att få chans att utforska områden i Chobe National Park som sällan ses av andra. Lodgen ligger vackert upphöjd över landskapet och du har en helt fantastisk utsikt över Chobe-floden och Namibias Caprivi Strip, till skillnad från många av de andra lodgerna i området som ligger precis nere vid floden.

Muchenje har en härlig rustik och avslappnad atmosfär, och med endast 11 stugor blir stämningen lite mer intim än på andra större lodger i och runt Chobe. De 11 halmtakstugorna är alla vackert inredda och med privat veranda, från vilken du kan sitta och blicka ut över det vackra landskapet. Lodens gemensamma område, med lounge, bar och pool, är designat med syftet att kunna koppla av och njuta av platsens charm samtidigt som det finns möjligt att se områdets vilda djur passera. Muchenje Safari Lodge är privatägd vilket bidrar till att säkerställa en varm och personlig service och ger en oförglömlig vistelse.

Dag 9 - 10: Safari i Chobe

Dagarna på Muchenje kommer framförallt att tillbringas bland Afrikas vilda djur. Lodgen erbjuder morgon-, eftermiddags- och kvällssafari, där du på den sistnämnda får du chans att se de djur som är mest aktiva efter mörkrets inbrott. Det finns också möjlighet att uppleva djurlivet på en båttur längs Chobe-floden, göra en bush walk eller besöka en lokal by i närheten.

Chobe National Park är särskilt känd för sina stora elefantflockar och det är verkligen en speciell upplevelse att i solnedgången sitta och titta på hundratals av dessa gigantiska djur som korsar floden i små familjeflockar. Stora buffelflockar är också ett av parkens landmärken och dessutom hittar du ytterligare två av Afrikas Big Five: det majestätiska lejonet och den skygga leoparden. I floden lever flodhästar sida vid sida med krokodiler och på land finns flera olika antiloparter, giraffer, gnuer, zebror och geparder. Parken är också hem åt inte mindre än 440 olika fågelarter.

En sak är säker - en vistelse i Chobe kommer utan tvekan att ge dig många minnesvärda möten med Afrikas fantastiska vilda djurliv.

Dag 11: Avresa från Botswana

Efter flera dagar med intensiva upplevelser genom hela tre länder i södra Afrika, har det så blivit dags att bege sig hemåt igen.

Du blir körd från Muchenje tillbaka till Kasane, varifrån du flyger till Johannesburg för byte och vidare flyg till Sverige.

Dag 12: Ankomst till Sverige

Du landar på svensk mark igenom efter en fantastisk och upplevelserik resa genom södra Afrika.

Se alla dagar

Prisexempel

12 dagar från 56.400 kr

Pris per person vid 2 vuxna

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboarding och fyrhjuling

På denna tur kan du se fram emot en hel dag fylld med fart när du besöker sanddynorna i Atlantis.

1 dag från 1.500 kr

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Kapstaden med helikopter

Upplev vackra Kapstaden med Taffelberget och kusten från ovan på denna 30 min långa helikoptertur.

30 min från 3.300 kr

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Solnedgång på Zambezifloden

Upplev en vacker solnedgång på en båttur på Zambezifloden med möjlighet att även se vilda djur.

2 tim från 550 kr

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto och Apartheid Museum

En heldagstur till Soweto som tar dig till alla platser av politisk betydelse samt Apartheid Museum.

1 dag från 1.150 kr

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel genom vinområdet

Följ med på en cykeltur i charmerande Stellenbosch mitt i hjärtat av vinområdet.

5 tim från 650 kr

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Tur till vinområdet

Upplev det berömda vinområdets vackra natur på denna heldagstur med hela tre vinprovningar.

1 dag från 900 kr

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Panoramarutten

Njut av Panoramaruttens vackra natur och storslagna vyer på denna privata heldagstur med guide.

5 timer från 2.100 kr

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Victoriafallen - guidad tur

Åk på en guidad tur runt Victoriafallen och upplev de enorma vattenmassornas brus på nära håll. 

5 tim från 550 kr

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikatsafari

Åk på en morgonsafari och se surikaterna kika fram ur sina hålor för att sola sig i dagens första strålar.

2 tim från 530 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Stellenbosch Vine & Dine

Njut av en dag i Stellenbosch där du får smaka och lära dig mer om områdets goda mat och utsökta vin. 

1 dag från 900 kr

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Hermanus, valar och vin

Upplev valarna längs Sydafrikas sydkust och njut av områdets goda viner på denna privata heldagstur. 

1 dag från 1.950 kr

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Kapstaden sightseeing & Robben Island

Följ med på en guidad tur av Kapstaden samt besök Robben Island och fängelset där Nelson Mandela satt inlåst under flera år.

5 tim från 1.120 kr

Sydafrika - Cape Town - sæler

Valar, sälar och pingviner

En härlig båttur på havet utanför Kapstaden med chans att se valar, sälar, hajar och pingviner. 

3 tim från 1.700 kr

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Äventyr i vinområdet

Denna tur ger dig möjlighet att både prova vin samt upptäcka det vackra området på ett aktivt sätt.

5 tim från 3.000 kr

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Robben Island & township

Res genom det moderna Sydafrikas historia och besök både Robben Island och en township.

1 dag från 900 kr

Sydafrika - Cape Town - haj

Dyka med vithajar

Dyk med vithajar och se de stora djuren på riktigt nära håll utanför Kapstadens kust.

5 tim från 2.450 kr

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Tur till Soweto

Denna tur till Soweto tar dig till flera platser av betydelse och inkluderar Mandela Family Museum. 

5 tim från 650 kr

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykla i Soweto

En guidad tur på cykel i Soweto, är för dig som vill uppleva och inte bara se en township.

6 tim från 1.650 kr

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma Dinner & Show

Följ med på en Boma-middag och få en festlig kväll och en bättre inblick i Zimbabwes lokala kultur.

3 tim från 610 kr

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havskajak och Cape Point

En privat heldagstur där du paddlar havskajak till Boulders Beach och även besöker dramatiska Cape Point.

1 dag från 2.800 kr

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Victoriafallen med helikopter

Upplev de vackra Victoriafallen och dess omgivningar från luften på en spännande helikoptertur.

12 min från 1.750 kr

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Godahoppsudden & Cape Point

Besök Godahoppsudden, Cape Point och Boulders Beach på denna dagstur fylld med upplevelser. 

1 dag från 900 kr

Liknande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika & Mauritius

 • Kapstaden & vinområdena
 • Safari i Kruger N.P
 • Sol & bad på Mauritius

16 dagar från 49.900 kr

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiska Sydafrika

 • Upplev landet med egen bil
 • Provsmakningar i vinområdet
 • Flera dagar med safariupplevelser

13 dagar från 26.800 kr

Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger och Kapstaden

 • Safari bland The Big 5
 • Tid att uppleva Kapstaden
 • Minimal transporttid

11 dagar från 30.800 kr

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas höjdpunkter

 • Utforska Kapstaden
 • Safari i Kruger National Park
 • Kör i eget tempo med hyrbil

15 dagar från 34.500 kr

Resa Romantiska Sydafrika

Romantiska Sydafrika

 • Kapstaden & Camps Bay
 • Bo i vinområdena
 • Magisk safari i Kruger N.P

13 dagar från 38.000 kr

Fotograferande av elefant i Maritane i Pilanesberg, Sydafrika

Safariäventyr i Pilanesberg

 • 2 safaris dagligen inkluderade
 • Alla måltider inkluderade
 • Malariafritt område

10 dagar från 16.200 kr

Pool och solstolar med utsikt över skog, Sydafrika

Safari, Zululand & Drakensberg

 • Safari i Hulhuluwe-Imfolozi
 • Upplev Zulukulturen i Battlefields
 • Utforska vackra Drakensberg

14 dagar från 35.200 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Kapstaden, Victoriafallen och Safari

 • Upplev färgstarka Kapstaden
 • Victoriafallens enorma vattenmassor
 • Safari i Chobe National Park

14 dagar från 37.200 kr

Utsiktsplats på Woodbury Lodge i Amakhala, Sydafrika

Familjeäventyr i Sydafrika

 • Upplevelser för alla åldrar
 • Sandboarding och fyrhjuling
 • Big Five safari i Amakhala

11 dagar från 24.900 kr

Väg med utsikt över Kapstaden och Taffelberget i solnedgång, Sydafrika

Kapstaden, Garden Route & safari i Sydafrika

 • Upplev fascinerande Kapstaden
 • Kör längs vackra Garden Route 
 • Safari med The Big Five

12 dagar från 24.900 kr

Vinodling med berg i bakgrund i Franschhoek, Sydafrika

Safari, vin & strand i Sydafrika

 • Kör längs vackra Garden Route
 • Smaka på godsaker i vinområdet
 • Safariupplevelse i Amakhala

14 dagar från 27.400 kr

Elefant framför jeep på safari på grön savann, Sydafrika

Big Five Safari i Madikwe

 • Safari bland 'The Big Five'
 • Lyx och avkoppling
 • Fantastiska naturupplevelser

10 dagar från 31.200 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png