Esplanaden i Cairns i Queensland, Australien

Kryssning på Stora Barriärrevet

MyPlanets reserådgivare Rikke Beckmann var egentligen inte så förtjust i snorkling, men det ändrade sig när hon åkte på en 5 dagars minikryssning till världens största korallrev – Stora Barriärrevet.

”Det ser ut att vara djupt”, tänkte jag för mig själv när jag drog ner masken och tittade ut över det turkosblå havet som stilla sträckte sig bortåt horisonten. Det fanns inget land i sikte åt något håll och inte heller några andra båtar. Vi var helt ensamma ute på ett öppet hav. Under ytan kunde jag skymta korallrevet, men även om vattnet var klart var det svårt att se detaljer genom vattenytan. Min sambo, som för länge sedan hade hoppat i vattnet, kunde tydligen läsa mina tankar. ”Det är inte alls djupt”, ropade han samtidigt som han simmade mot båten. ”Det är inte kallt heller, bara hoppa i.” Jag tog ett djupt andetag och hoppade med stängda ögon ner i en helt annan värld.

Fullt av liv

Jag öppnade försiktigt ögonen och såg mig omkring. Inget av det jag kunde se från båten hade förberett mig på det jag nu möttes av. Nej, det var inte alls djupt. Jag var nästan tvungen att akta så att jag inte nuddade korallerna som strålade i regnbågens alla färger under mig. Överallt fanns det liv. Fiskar i alla tänkbara nyanser, former och storlekar gled ljudlöst fram genom det varma vattnet i stora stim. På ett ställe försökte en Clownfisk att gömma sig mellan korallerna. På en annan plats var en stor blågrön fisk i full gång med att försiktigt nafsa på korallerna och långt bort kunde jag skymta en enorm Napoleonfisk försvinna bort i det blå.

Jag tog ett par simtag med simfötterna och följde efter en vacker blå Papegojfisk. Vi följdes åt en bit innan den försvann ner i en klyfta i revet under mig. Den hann knappt försvinna innan jag fick sällskap av ett stim platta fiskar i starka neongula färger. Tiden flög förbi och innan jag visste ordet av var det dags att simma tillbaka mot båten.

Minikryssning på Stora Barriärrevet

Tio minuter senare satt vi i varsin solstol på däck och tittade ut över havet med ett glas kallt vitt vin i handen. Solen stod lågt över horisonten nu, vilket fick de små krusningarna på vattenytan att glittra. Vi kunde inte längre se revet, men vi visste att det fanns där precis under ytan så långt vi kunde se åt alla håll. Det bästa av allt var dock att vår resa på Stora Barriärrevet bara hade börjat. Framför oss väntade flera dagars segling och massor av möjligheter till att utforska revet både över och under havsytan.

Vi hade bara varit ute till havs i drygt ett dygn efter att ha lämnat Cairns dagen innan. Kryssningens första stopp var Cooktown på det australiensiska fastlandet, där den upptäcktsresande britten James Cook gick iland år 1770 för att reparera sitt trasiga skepp. Idag är Cooktown en mysig historisk stad i världens utkant, med vackra trähus, ett fint museum och en vacker botanisk trädgård.

Efter att ha besökt Cooktown lade vi fastlandet bakom oss och seglade förbi den ena perfekta tropiska ön efter den andra. Kursen var inställd på några av de mest avskilt belägna delarna av Stora Barriärrevet, och inte minst Lizard Island, men först väntade en god middag och en god natts sömn.

Lizard Island

När vi vaknade nästa morgon låg båten förankrad utanför Lizard Island. Vi hade hört mycket om platsen innan avresan, och från vad vi kunde se från båten var ön precis så vacker och orörd som ryktet sagt. Långa vita sandstränder ramade in kusterna och mitt på ön sträckte sig ett litet grönklätt berg mot den höga blå himlen. Vi hoppade i glasbottenbåten och seglade försiktigt ut över det färgglada korallrevet som låg ett fåtal meter ner i vattnet precis utanför kusten.

”Lägg märke till alla jättemusslor”, berättade båtens marinbiolog och pekade ner genom båtens glasbotten. ”Korallerna här är fantastiska, till och med de precis intill kusten, men det är framförallt den stora mängden jättemusslor som gör Lizard Island så vacker.” Han fortsatte att berätta om korallerna och fiskarna som vi seglade förbi, men jag var mest upptagen med att försöka hitta den perfekta platsen inne på stranden. Det visade sig inte vara särskilt svårt, eftersom vi hade den halvmåneformade bukten helt för oss själva.

Båten lade till några meter från stranden och vi hoppade ner i ankeldjupt vatten. ”Ska vi följa med guiden upp till toppen av berget?”, frågade min sambo. Jag tittade på berget och därefter på stranden, och till min stora förvåning hörde jag mig själv säga: ”Nej, jag tror att jag hellre vill ge mig ut och snorkla.”

Rikke älskar Australien och har hittills besökt landet Down Under hela tio gånger. Hon är dock långt ifrån färdig med detta stora land, och har alltid planer på en ny Australienresa.

Världens största levande organism

Med en yta i storlek med Storbritannien, Holland och Schweiz tillsammans är Stora Barriärrevet utan tvekan världens största korallrev. Inte mindre än 5.000 sorters blötdjur, 1.800 fiskarter och 125 olika hajarter håller till i dessa vatten. Lägg därtill otaliga typer av koraller, havsväxter, skaldjur och andra större och mindre organismer som lever av och omkring korallrevet. Tillsammans utgör de ett komplext ekosystem med en biomångfald som slår nästan alla andra platser på jorden. Det blir bara ännu mer otroligt när man dessutom tänker på att revet är uppbyggt av levande organismer lika stora som riskorn!

Revet är i fara

Den fantastiska mångfalden vid Stora Barriärrevet kan lätt ge ett intryck av att korallrevet trivs och lever utan några större problem, men så är det tyvärr inte. Koraller är levande organismer som kräver väldigt specifika förhållanden för att leva och föröka sig. Dessa förhållanden är idag hotade på grund av klimatförändringarna. Om Stora Barriärrevet kan överleva trots stigande havstemperaturer och vattenstånd vet man ännu inte. Man vet att Barriärrevet har överlevt andra förändringar flera gånger genom historien, men de har inte inträffat på så kort tid som de gör nu. Därför arbetar experter från hela världen för fullt för att försöka säkra att revet också ska överleva i framtiden. En sak är i alla fall säker, och det är att Stora Barriärrevet är en enastående upplevelse och en höjdpunkt på varje resa till Australien – och det finns inget bättre sätt att uppleva revet på än på en minikryssning med Coral Expeditions.

Coral Expeditions

Coral Expeditions är ett litet rederi som har specialiserat sig på kryssningar med små båtar till mindre lättillgängliga områden. Vid Stora Barriärrevet har de två turer att välja mellan. Turen på fyra dagar går söderut från Cairns till natursköna Hinchinbrook kanalen, samt ett pärlband av vackra tropiska öar. Den fem dagar långa turen seglar norrut till Cooktown, Lizard Island samt väldigt avskilt belägna delar av revet där man oftast har platserna för sig själv. Båda turerna visar Barriärrevet från sin bästa sida och bjuder på snorkling i absoluta världsklass.

Små personliga båtar

Nätterna spenderas ombord på den 35 meter långa katamaranen med plats för enbart 44 passagerare. Den lilla storleken garanterar inte bara en mysig och avslappnad stämning ombord, utan gör det även möjligt att lägga till vid korallrev och öar som sällan besöks av människor.

Trots båtens storlek saknas det inget. De privata hytterna är komfortabla och bjuder på både air-condition och privat badrum. De gemensamma faciliteterna inkluderar bland annat lounge, WiFi och ett härligt soldäck med fantastisk utsikt över de områden som du seglar igenom. Alla äter tillsammans i restaurangen där menyn fokuserar på färska, lokala råvaror. Är du nyfiken på hur båten styrs är du alltid välkommen att komma förbi kaptenen och se hur det fungerar.

Med det sagt får båtarna inte förväxlas med ett traditionellt kryssningsfartyg. Här finns inga storstilade broadway shower, minigolfbanor, butiker eller gigantiska bufféer. Båtarna är bekväma, men det är upplevelserna på vägen som är attraktionen snarare än båten i sig när du åker på en kryssning med Coral Expeditions. Därför finns det även en marinbiolog ombord samt duktiga guider som ser till att du får ut så mycket som möjligt av resan.

Fler exotiska rutter

Förutom Stora Barriärrevet genomför Coral Expeditions kryssningar längs Tasmaniens och Western Australias kuster, samt till Cape York och Arnhemland. Det finns dessutom flera spännande kryssningar till Papua Nya Guinea, och en nyhet är även seglingar till Burma, Vietnam och Indonesien. Alla turer bjuder på massor av äventyr och ger möjlighet att utforska några av världens mest avskilda, förtrollande och mindre lättillgängliga platser på ett bekvämt och säkert sätt.

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png

Passande reseförslag

Klicka dig in till en mängd upplevelserika reseförslag som vi tror kan vara intressanta för dig att boka eller finna inspiration i.
Människor på strand i solljus utmed Great Ocean Road i South Australia, Australien

Södra Australiens höjdpunkter

 • Djurliv i South Australia
 • Storstadspuls i Sydney
 • Vackra Great Ocean Road
   

25 dagar från 48.900 kr

östkust med bil.jpeg

Australiens östkust i bil

 • Utforska östkusten i bil
 • Flyg, bil & hotell är bokat
 • Ni upplever på egen hand
   

25 dagar från 36.600 kr

Australien - Queensland - coral expeditions -

Storstad, rev & strand

 • Storstadspuls i Sydney
 • 4 dagar Stora Barriärrevet
 • Regnskog & strand i Cairns
   

16 dagar från 33.900 kr

sa mountains australia.jpeg

Australiens bästa

 • Sydney och Stora Barriärrevet 
 • Djurlivet på Kangaroo Island 
 • Den röda öknen vid Uluru
   

21 dagar från 39.900 kr

20171121-DJI_0740

Queensland In Style

 • Fantastiskt boende
 • Vackra Lizard Island
 • Port Douglas & Daintree 

14 dagar från 62.900 kr

Australia-QLD-beach.jpg.jpg

Australien på sommarlovet

 • Res på sommarlovet
 • Nationalparkerna vid Darwin
 • Sol & bad vid Stora Barriärrevet
   

17 dagar från 29.900 kr

NY-Australien - östkust-i-husbil-cover

Australiens östkust i husbil

 • Upplev östkusten på egen hand
 • Kom nära naturen med husbil
 • Perfekt för familjer
   

26 dagar från 27.600 kr

kewarra2

Storstad & romantik

 • Sydneys ikoner & kultur
 • Strand, rev & regnskog
 • Lyxiga och härliga hotell

14 dagar från 34.900 kr

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika & Australien kombo

 • Safari och natur i Sydafrika
 • Sydney, Cairns, Adelaide
 • Storstad, rev och djur i Australien
   

21 dagar från 46.900 kr

maui river & beach NZ 1617 Christchurch Region South Island 2500wpx

Nya Zeeland & Australien kombo

 • Kör-själv i Nya Zeeland
 • Storstad, strand och natur
 • Pulserande Sydney
   

28 dagar från 39.900 kr

Bali - Jimbaran - Intercontinental - Restaurant.jpg

Australien, Singapore och Bali

 • Naturupplevelser i Australien
 • Storstadssemester i Singapore
 • Badsemester på Bali
   

18 dagar från 40.900 kr

lady elliot island beach

Australiens öar och stränder

 • Brisbane till Cairns med bil
 • Lady Elliot Island & Hamilton Island
 • Fraser Island & Cape Tribulation
   

23 dagar från 48.800 kr

Australien - Queensland - Cape Tribulation - strand 1.jpg

Australien med guide

 • Australiens stora sevärdheter
 • Internationell grupp
 • Engelsktalande guide

16 dagar från 56.900 kr

Australien - Northern Territory - uluru - ayers rock - mennesker_0

Den stora Australienresan

 • Den ultimata resan till Australien
 • Rev, outback, storstad, natur och djurliv
 • Flera guidade utflykter inkluderade

36 dagar från 68.200 kr

Australien - Queensland - Daintree National Park - Skov - Boardwalk_0

Klassiska Queensland med bil

 • Brisbane till Cairns med bil
 • Fraser Island & Whitehaven
 • Snorkling på Stora Barriärrevet
   

15 dagar från 29.800 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - freedom krydstogt

Aktiv semester i Queensland

 • En resa för hela familjen
 • Surfing, river rafting & vattenflyg
 • Tropiska stränder & krokodiler
   

22 dagar från 33.800 kr

Catseye_Beach_on_Hamilton_Island_0

Storstad, ö och regnskog

 • Storstadsliv i Sydney
 • Ö-vistelse & Whitehaven Beach
 • Strand och regnskog i Cairns
   

16 dagar från 43.200 kr

Så tycker våra kunder

Se vad våra kunder tycker om oss i sina omdömen på Truspilot.

Utflykter

Hitta spännande utflykter som du kan inspireras av eller boka in på din nästa resa.
cruise-reefworld-aerial1

Stora Barriärrevet från Hamilton Island

En hel dag till härliga Hardy Reef från Hamilton island med Cruise Whitsundays.

1 dag från 1.600 kr

Australien - Queensland - Silky Oaks Lodge - Riverhouse_0

Silky Oaks Lodge

Silky Oaks Lodge ligger mitt i den vackra regnskogen i Daintree National Park.

1 natt från 1.650 kr

lady elliot island beach 2

Lady Elliot Island Eco Resort

Lady Elliot Island har kanske den absolut bästa snorklingen av alla barriärrevsöar. Kampanjerbjudande!

1 natt från 2.100 kr

heron island new.jpg

Heron Island Resort

Upplev Heron Island som är en riktigt bra ö-resort direkt på Stora Barriärrevet.

1 natt från 2.100 kr

beach-club-hamilton-island-room-view

Hamilton Island Beach Club

Hamilton Island Beach Club är en 4,5 stjärnig boutiqueresort som ligger i vackra Whitsundays.

1 natt från 2.765 kr

NY - AUSTRALIEN - CAIRNS - TULLY

Forsränning på Tully River

Följ med på en äventyrlig dag med forsränning på Tully River mitt i regnskogen.

1 dag från 1.450 kr

Esplanaden i Cairns i Queensland, Australien

Dagstur till Stora Barriärrevet

Upplev sandön Michaelmas Cay på Stora Barriärrevet ombord på en lyxkatamaran. 

1 dag från 1.630 kr

HamiltonIsland-room

Palm Bungalows Hamilton Island

Nyrenoverade Palm Bungalows Hamilton Island ligger vackert inbäddat i tropisk grönska.

1 natt från 690 kr

NY - AUSTRALIEN - GREEN ISLAND 2_0

Green Island Resort

Strax utanför Cairns ligger Green Island. Njut av sol och bad på denna härliga resort.

1 natt från 1.950 kr

qualia_Great-Barrier-Reef_Beach-House-Pool-cJason-Loucas.jpg

Qualia Resort Hamilton Island

Qualia ligger på Hamilton Island och är framröstad som en av världens bästa resorter.

2 dagar från 10.000 kr

Real Aussie Adventure - Australia - Myella Farm Stay (6).jpeg

Aussie farmstay på Myella Farm

Kom nära naturen och se hur det går till på en äkta boskapsfarm när du bor på charmiga Myella Farm.

3 dagar från 1.970 kr

FraserIsland_ANC_CrTEQ_136440.jpg

Fraser Island Adventure

Upplev världens största sandö med guide. Bo på en resort mitt på Fraser Island. Kampanjerbjudande!

3 dagar från 3.290 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Whitsundays - Whitehaven beach 4 (Custom)

Whitehaven Beach med katamaran

Härlig segling från Airlie Beach till en av världens vackraste stränder, Whitehaven Beach.

1 dag från 1.690 kr

Cruise Whitsundays Great Barrier Reef - snorkelling area

En dag på Stora Barriärrevet

Njut av en dag på Reefworld på Stora Barriärrevet där du kan snorkla och lära dig mer om revet. 

1 dag från 2.130 kr

Australien - Queensland - Cape Tribulation - strand 1.jpg

Cape Tribulation & Daintree

Utforska natursköna Cape Tribulation och Mossman Gorge samt se krokodiler i Daintree River.

 

1 dag från 1.640 kr

Fraser Island

Dagstur till Fraser Island

Denna heldagstur till Fraser Island avgår från Hervey Bay och tar dig runt ön i en 4-hjulsdriven buss.

1 dag från 1.820 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - Silversonic Nemo (6).jpeg

Silversonic Snorkelling

Härlig dagstur till Stora Barriärrevet med Quicksilver Connections och deras båt Silversonic.

1 dag från 1.850 kr

Sailaway-VI-Low-Isles-ariel-with-glassy-1920x1263.jpg

Dagstur till Low Isles

Detta är en korallrevs - och ökryssning till Low Isles vid Stora Barriärrevet med Sailaway. 

1 dag från 2.070 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef -Frankland Island - havskildpadde

Heldagstur till Frankland Islands

Denna dagstur till Frankland Islands en unik revupplevelse med möjlighet att snorkla med sköldpaddor.

1 dag från 1.540 kr

Australien - Queensland - Lamington National Park - vandretur_3

Two Wonders in One

Upplev både regnskogen i Lamington samt världens största sandö Fraser Island.
5 dagar från 11.990 kr

5 dagar från 11.990 kr.

Australien - Queensland - Noosa Everglades (Custom).jpg

Båttur i Noosa Everglades

Upplev de mindre kända våtmarkerna vid Noosa Heads med båt

1 dag från 940 kr

Australien - Queensland - Flames of the Forest - bord

Flames of the Forest

Detta är en alldeles speciell middag djupt inne i regnskogen. 7-rätter med Australienska specialiteter.

5 tim från 1.680 kr

Australien - Queensland - Brisbane - Flod - Solnedgang.jpg

Guidad cykeltur i Brisbane

Att uppleva Brisbane från cykelsadeln är verkligen att rekommendera.
Dagstur från 720 kr

1 dag från 720 kr.

Australine - Queensland - Cairns - Kuranda Toget

Kuranda, Scenic Rail & Skyrail

Följ med på en härlig dagstur till regnskogen Kuranda med tåg och linbana.

1 dag från 1.875 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Lizard-Island - strand 5_0.jpg

Kryssning till Lizard Island 5 dgr

Njut av det bästa revet har att erbjuda på denna 5 dagar underbara minikryssning.

5 dagar från 16.500 kr

Australien - Queensland - great barrier reef - sandø - freedom krydstogt_0

Barriärrevet och Upolu Cay

Åk på en fantastisk dagsutflykt till vackra korallön Upolu Cay och yttre Upolu Reef på Stora Barrirärrevet.

1 dag från 1.390 kr

Esplanaden i Cairns i Queensland, Australien

Kryssning från Cairns 4 dagar

Åk med på en lyxig kryssning från Cairns till fantastiska öar och snorkla på Stora Barriärrevet.

4 dagar från 12.900 kr

strand på Fraser Island, Queensland, Australien

2-dagars tur till Fraser Island

Fraser Island är världens största sandö och är en av Australiens mest unika naturupplevelser.

2 dagar från 3.250 kr

Panorama af Whitehaven Beach i Whitsunday Islands, Queensland, Australien

Whitsundays med lyxyacht

Utforska Whitsundays tropiska paradisöar på en lyxyacht med plats för endast sex gäster.

3 dagar från 9.700 kr

Australien - victoria - Yarra Valley - luftballon 12_0.jpg

Ballongfärd

Turen går till The Tablelands, väster om Cairns. Njut av ballongflygning i 30 min över vackert landskapet.
Från 2.190 kr

1 dag från 2.190 kr

Australien - Queensland - Great Barrier Reef - Whitsundays - Whitehaven Beach 2.jpg

Whitehaven Beach från Hamilton Island

Åk på denna fantastiska dagstur till Whitehaven Beach från Hamilton Island.

1 dag från 1.690 kr

Vi gör dina resedrömmar till verklighet

Vi gör verklighet av dina resedrömmar! Skicka oss dina önskemål kring resan så skräddarsyr vi ett förslag - helt kostnadsfritt. 

staff-se.png